Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A láthatatlan mentőöv
  2015-05-31 13:16:02, vasárnap
 
   
  Zsolt 121,1 :
"Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem."

A láthatatlan mentőöv

Évtizedes rekordokat döntött a meleg. Nehéz, fárasztó év után családunkkal egy egész hetet szántunk balatoni kikapcsolódásra. Már az első délelőtt 34 fokot mutatott a hőmérő, amikor letelepedtünk a révfülöpi öreg nyárfák tövében. Gyermekeink kel együtt vízre szálltunk, matracokkal, labdákkal. Sokáig játszadoztunk és élveztük a víz üdítő hatását. Kicsit be-bemerészkedtünk a bóján túli mélyebb zónákba, de néhány karcsapás után visszafordultunk, mivel rövidebb kórházi kezelés után voltam. Egyébként is régen mozogtam, kissé merevek voltak a tagjaim. Azonban mégis hívogató volt a fenséges víztükör, és ebben a kánikulában vágytam egy kiadós úszásra, ami korábban szinte mindennapos volt. Csalogatott a nádason túli rész, ahol a víz is tisztább, selymesebb; mély csend honol és már emberi hangot sem hallani, csak a lágy csobogást és a sirályok vijjogását.

Nekivágtam hát, bemérve az irányt, a szemben lévő dombokat. Csodálatos volt a langyos vizet hasítani! Éreztem, izmaim engedelmeskednek a parancsnak; hol gyors-, hol hátúszásban törtem előre a ringatózó hullámok között. A tűző napsütésben különlegesen szép élményben volt részem. A parttól távolodva csak a víz halk csobogása hallatszott; oldalra, majd hátrapillantva a strand fái mögött felbukkant a Fülöp-hegyi kilátó és a badacsonyi bazaltsziklák égbe meredő, orgonasíphoz hasonló ornamentikája. A természeti látványnál is fenségesebb volt érezni az elemek különleges összhatását: a hullámok selymes simogatását, a nap szikrázó fényének játékát és a vízen is át-átsugárzó, tisztító, gyógyító hatását. Már úgy két kilométerre járhattam a strandunktól, amikor jól kivehetővé váltak a szemközti part szörfözői és strandolói.

Testem e különleges és ritka élménynek engedve, korát is megtagadva, szinte függetlenedett értelmem irányításától, és az úszás örömétől megittasodva egyre csak hasította a habokat. Hátra-hátratekintve az északi hegyvidékre, szélesebb panoráma tárult elém. A két parttól egyenlő távolságra lehettem, mikor úgy döntöttem, visszafordulok. Sőt elhatároztam, hogy visszafelé - e jóleső bemelegítés után - még erőteljesebb úszásba kezdek, hadd érezzem tagjaim jótékony feszülését, és hadd gyönyörködhessek tovább e táj különleges varázsában, isteni harmóniájában. A csodálat és a hála mélységes öröme töltötte el lelkemet, amikor hirtelen jobb lábszáram izmai iszonyatos görcsbe rándultak, szinte kővé meredtek. A heves fájdalom és az ijedtség hatására - no meg előrehaladásom érdekében - a jobb láb munkáját teljes egészében átvette a bal. De pár méter után már az sem bírta a terhelést, és most a bal combomban éreztem az előbbihez nagyon hasonló, fájdalmasan kínzó izomgörcsöt. Mindkét lábam mozgásképtelenné vált a Balaton kellős közepén! Pánikszerűen kezdtem még két használható kezemmel csapkodni a vizet magam előtt, szememmel idegesen pásztázva a tavat, vajon van-e hallótávolságon belül valamilyen vízi jármű, ahol meghallhatnák segélykiáltásomat? De amint körülnéztem, láttam, minden és mindenki elérhetetlen messzeségben van tőlem. Reménytelenül magamra maradtam két kővé vált, fájdalmaktól hasogató lábammal.

A bennem egyre elhatalmasodó félelemtől és kilátástalanságtól zihálva még gyorsabban kezdtem úszni, pusztán a két karommal. Úgy éreztem, a nemrég még kórházban kezelt szívem is mintha görcsösebben és rendellenesebben viszonyulna a jelen állapothoz; talán leeshetett a vérnyomásom, erős lüktetést és fájásfélét éreztem a mellkasom körül. Miután felmértem veszélyes helyzetemet és eszembe jutottak a meggondolatlan fürdőzésből fakadó vízi tragédiák, még inkább eluralkodott rajtam a bűntudattal vegyes halálfélelem. Be kellett látnom, egyetlen testrészem sem elegendő ahhoz, hogy ebből a helyzetből biztonságosan partot érjek.

A kapkodó és koordinálatlan csapkodás reménytelenségében egyszer csak kristálytisztán villant át az agyamon: Lazítsd el és bízd magad Gondviselődre, a lágy hullámokra, és ne csinálj semmit! A következő pillanatban tekintetem egyenesen az előttem kéklő hegy mozdíthatatlan, nyugalmat árasztó tömbjére esett, és eszembe juttatta a jól ismert igéket: "Szemeimet a hegyekre emelem, honnan jön az én segítségem? Az én segítségem az Úrtól van, aki teremtette az eget és a földet." (121. zsoltár 1-2)

Ahogy ezekbe a mondatokba kapaszkodtam, felhagytam minden emberi erőlködéssel - és közben éreztem, a lábamban lévő görcs kezd kioldódni, s a fájdalom is alábbhagy. Újabb bátorító ige jutott eszembe: "Mikor vízen mégy át, én veled vagyok..." (Ésaiás könyve 43,3)

Az előttem lévő part még elérhetetlenül távolinak tűnt, de a mögötte magasodó hegy, tetején a kilátóval nyugalmat árasztott: "Ne félj, nem hagylak magadra!" Egészen más érzések és gondolatok kavarogtak bennem, ahogy megpróbáltam visszajutni a biztonságot jelentő fövenyre. Befelé úszva úgy éreztem, szinte az egész Balatont át tudnám úszni; a tó közepén azonban - teljesen lebénulva - úgyszólván a halállal kellett szembenéznem. Most pedig karomat alig mozgatva, lábamat élettelenül lógatva araszolgattam a part felé, tudva, hogy családomat már bizonyosan kétségek és aggodalmak gyötrik. Ugyanakkor ebben a fizikai tehetetlenségemben élhettem át és értettem meg igazán a kegyelem folyamatos erejét. Hiszen amikor izmaimat megfeszítve újra gyorsabban akartam haladni, mindkét lábamban felerősödött a görcs, és a fájdalom jelezte: ezt ne tedd! Hagynom kellett hát, hogy két karommal lazán evickélve, a lágy hullámok segítsenek a part felé. Úgy éreztem, szinte lélegzetem ritmusát is Istenre kell bíznom, nélküle erőtlen félelem és bizonytalanság minden mozdulat. Eközben a mélységes hála és köszönet érzései jártak át. Soha nem éltem át eddig ilyen intenzíven Isten közelségét: a Balaton lágy, simogató vize átlényegült Uram gyengéd tenyerévé. Igen, jutott eszembe egy másik igevers is: "Hajlék az örökkévaló Isten, alant vannak örökkévaló karjai." (Mózes V. könyve 33,27)

A méltóságteljes, mozdíthatatlannak tűnő hegyvonulatok és a szikrázó nap, testem tehetetlensége és a víz különleges fenntartó ereje, mind-mind azt hirdették: "Én vagyok a te megtartód! Életed minden pillanatában én veszlek körül állandó óvó, féltő szeretetemmel - még akkor is, ha te ezt nem veszed észre. Életedet kezemben tartom, mert fontos vagy nekem, akkor is, ha te nem érted és fel sem foghatod igazán."

Közel egy óra telt el, mire a part közelébe értem, de lelki élmények tekintetében úgy tűnt, több fényévnyi időzónát utaztam át. Ahogy közeledtem a part felé, a strand hatalmas fái mögött eltűntek a hegyek, a némaság után ismét a strandolók önfeledt fürdőzése, a gyerekek harsány kacaja vett körül. A fáradtságtól elnehezedő karommal, ziháló szívemmel és a görcsöktől mozdulatlanságba merevedett lábaimmal már csak néhány méter volt a partig, hogy végre elérhessem a biztonságos, szilárd talajt. Eszter lányom mosolygós arccal úszott felém: "Már nagyon vártunk, hol csavarogtál? Gyere, játssz velem még egy kicsit a vízben!" A hosszú csend után jó volt újra csilingelő gyermekhangokat hallani, különösen az enyéimét. Ahogy végre partot értem, éreztem, oldódni kezd a fájdalmas izomgörcs. Kimerülve, a fáradtságtól ernyedten vánszorogtam családom felé, de békés, jóleső érzések jártak át.

A tó közepén otthagytam valamit, vagy valakit: azt, aki sokat akart egyedül, sokat képzelt magáról erőtlenségei ellenére is, aki mindig többet akar tenni a "test cselekedetei" által, mint hitből. Ott, a görcsben, fájdalomban, reményvesztettségben valaki valóban megfulladt, meghalt. De életre kelt másvalaki, aki tud Istenre hagyatkozni, engedni és elfogadni. Úgy éreztem, új ember született a Balaton vizében, aki mélyebben megérti az isteni gondviselést: Lásd, önmagadtól, erőlködéseidtől megszabadulva, minden pillanatban kegyelmemből élhetsz, hiszen "markaimba metszettelek fel" (Ézsaiás könyve 49,16).
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Címkék: mozdulatlanságba, engedelmeskednek, rendellenesebben, gyönyörködhessek, mozgásképtelenné, visszafordultunk, kikapcsolódásra, hallótávolságon, kristálytisztán, gyermekhangokat, bemerészkedtünk, erőlködéseidtől, mozdíthatatlan, meggondolatlan, előrehaladásom, koordinálatlan, bizonytalanság, függetlenedett, elérhetetlenül, tehetetlensége, visszafordulok, méltóságteljes, hátrapillantva, hátratekintve, szeretetemmel, játszadoztunk, elhatalmasodó, bazaltsziklák, irányításától, biztonságosan, letelepedtünk, araszolgattam, ornamentikája, gondviselődre, hegyvonulatok, megszabadulva, hegyekre emelem, láthatatlan mentőöv, egész hetet, első délelőtt, révfülöpi öreg, bóján túli, fenséges víztükör, kánikulában vágytam, kiadós úszásra, nádason túli, lágy csobogást, sirályok vijjogását, szemben lévő, langyos vizet, ringatózó hullámok, tűző napsütésben, Mózes,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.22. 07:31 Devizapiac - Minimális forintmozgás kora reggel
10.22. 07:30 Hongkongi tüntetések - A tüntetőket ért júliusi támadásra emlékezve demonst...
10.22. 07:05 A Mágnás Miska című operettet mutatja be a Vígszínház
10.22. 07:05 Coface: lassulhat a régió növekedése a következő években
10.22. 07:05 Idén a Nap a témája a MANT diákpályázatának
10.22. 07:04 Október 23. - Ma kezdődnek a megemlékezések
10.22. 07:04 Nyolc törvényjavaslatról tárgyal ma a parlament
10.22. 07:04 Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus
10.22. 07:04 Donald Trump: egy "kis létszámú" amerikai csapat Szíriában marad
10.22. 07:04 Nyolcan megsérültek egy moldáv kisbusz balesetében Albertirsán
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes kikapcsolódást  Kristina Calu - Eggyel több T...  Powell-tó Egyesült Államok......  Facebookon kaptam  A Fénytest aktiválásának 34 je...  Őszi kép  A jóság  Ha megdobnak kővel  Tandari Éva: Nem kérek sokat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Egy rab kutya ...  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Ékszerei vannak  Kislány kutyusokkal  Aranyosi Ervin: Eljött az ősz ...  Őszi kép  Kellemes délutáni időtöltést  Boldog IV. Károly 10.21  Facebookon kaptam  Vasárnapi üdvözlet  Szèp estét kedves látogat...  Aranyosi Ervin: Én és a tükörk...  Nő őszi öltözékben  Szép estét  Naplemente  Legyen nagyon szép napod  Napi bölcselet  Krizantém  Őszi kép  Édesanyám 65 évesen Dédi :) 19...  Ifjúsági  Ferenc pápa üzenete a 2019. év...  Rózsa a kézben  Aranyosi Ervin: Teli a Hold...  Izland........  Jó éjszakát gyerekek  Jó reggelt , szép napot  Jászapáti - Kétszáznyolcadik n...  Székely János szombathelyi meg...  Dezső Virág Emberek...  Őszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  6 . Keresztény tanösvény: Hisz...  Téged látlak Uram...  Harmónia......  Napfényes szép őszi hetet - Ár...  Gerberák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nő őszi levelekkel  Powell-tó Egyesült Államok......  Hideg kéz - hideg láb  Szép őszi napot  Szép őszi kép  Facebookon kaptam  Izland........  Szép őszi napot  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Őszi kép  Őszirózsák  Naplemente  Szèp estét  Facebookon kaptam  Aranyos Ervin - Úgy döntöttem  Facebookon kaptam  Nő őszi levelekkel  Forgalom.....  Kellemes kikapcsolódást  Szép őszi napot  Ez + az  Ha megdobnak kővel  Szép hétfői napot  Dezső Virág Emberek...  Kosztolányi idézet  Naplemente  Jó reggelt , szép napot  Nefelejcs pillangóval  Facebookon kaptam  Nő őszi öltözékben  Őszi kép  Domonkos Jolán: Görbe világ  Békés meghítt vasárnapot  Aranyosi Ervin: Eljött az ősz ...  Keress egy csillagot  Rózsaszín rózsák  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Facebookon kaptam  Kasó Tibor - Bölccsé tesz az ő...  Szèp napot kívánok  Szelfiző cica  Keresztes Szent Pál áldozópap ...  Lila virág  Cica szerelem. és családszeret...  Őszi kép  Krizantém  - 2019.október 20-án vasárnap ...  Az örök élet ára 
Bejegyzés Címkék
hegyekre emelem, láthatatlan mentőöv, egész hetet, első délelőtt, révfülöpi öreg, bóján túli, fenséges víztükör, kánikulában vágytam, kiadós úszásra, nádason túli, lágy csobogást, sirályok vijjogását, szemben lévő, langyos vizet, ringatózó hullámok, tűző napsütésben, parttól távolodva, badacsonyi bazaltsziklák, természeti látványnál, elemek különleges, hullámok selymes, szemközti part, úszás örömétől, északi hegyvidékre, hála mélységes, heves fájdalom, ijedtség hatására, előbbihez nagyon, vizet magam, bennem egyre, jelen állapothoz, mellkasom körül, meggondolatlan fürdőzésből, bűntudattal vegyes, helyzetből biztonságosan, lágy hullámokra, következő pillanatban, előttem kéklő, mondatokba kapaszkodtam, lábamban lévő, előttem lévő, mögötte magasodó, kilátóval nyugalmat, biztonságot jelentő, egész Balatont, halállal kellett, part felé, kegyelem folyamatos, fájdalom jelezte, lágy hullámok, mélységes hála, másik igevers, örökkévaló Isten, part közelébe, strand hatalmas, némaság után, strandolók önfeledt, gyerekek harsány, fáradtságtól elnehezedő, görcsöktől mozdulatlanságba, hosszú csend, fájdalmas izomgörcs, fáradtságtól ernyedten, isteni gondviselést, mozdulatlanságba, engedelmeskednek, rendellenesebben, gyönyörködhessek, mozgásképtelenné, visszafordultunk, kikapcsolódásra, hallótávolságon, kristálytisztán, gyermekhangokat, bemerészkedtünk, erőlködéseidtől, mozdíthatatlan, meggondolatlan, előrehaladásom, koordinálatlan, bizonytalanság, függetlenedett, elérhetetlenül, tehetetlensége, visszafordulok, méltóságteljes, hátrapillantva, hátratekintve, szeretetemmel, játszadoztunk, elhatalmasodó, bazaltsziklák, irányításától, biztonságosan, letelepedtünk, araszolgattam, ornamentikája, gondviselődre, hegyvonulatok, megszabadulva, meghallhatnák, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 312 db bejegyzés
Összes: 8086 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 980
  • e Hónap: 10457
  • e Év: 147088
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.