Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amikor piszkál a főnök
  2015-10-05 17:03:09, hétfő
 
   
  Amikor befejeztem az gimnáziumot, nem vettek fel az egyetemre. Nagy pofon volt ez nekem, mert nem tanultam rosszul, és már a gimnázium első évétől kezdve egyértelmű volt, hogy tovább fogok tanulni. Az is egyértelmű volt, hogy a következő évben megpróbálom még egyszer, de a szüleim azt javasolták, hogy járjak valamilyen iskolába szeptembertől, hogy ne essek ki a tanulásból. Így elkezdtem egy újságíróiskolát a helyi főiskolán. Jó anyagi körülmények között életünk, nem kellett mellette dolgoznom, de mivel az oktatás hetente csak két napot vett el, így arra gondoltam, keresek valami munkát.

Egy kisebb helyi céghez jelentkeztem, sok mindenre nem volt lehetőség a vidéki kisvárosban. Ősszel küldtem a jelentkezésemet, de csak tavasszal hívtak fel, akkor volt szükségük egy emberre, aki fordít nekik, esetenként pedig tolmácsol. Felvettek.

Ez vezetett oda, hogy 19 évesen a főnöki terror áldozatává váljak, az ilyet mobbingnak szokták nevezni.

Én akkor még nem neveztem mobbingnek a történteket, egyszerűen csak azt gondoltam, hogy egy idióta a főnököm, aki utál engem, de ezzel párhuzamosan az állandó támadásoknak köszönhetően néha sikerült elérnie azt, hogy sokszor én is utáltam magamat, és azt hittem, értéktelen, alkalmatlan munkaerő vagyok. Az iskolapadból kerültem a termelőcéghez, ahol adminisztratív feladatokat kaptam, valamint műszaki leírásokat kellett fordítanom olaszról magyarra, ezek alapján állították össze a termékeket a gyártósoron. A főnököm egy nem éppen dekoratív, viszont nagyseggű, nő lett. Lehet, hogy kicsinyesnek tűnik, hogy az említett kifejezésekkel jellemzem őt, mert írhatnám róla azt is, hogy remek szakember volt, de vezetői magatartását inkább a valaga mérete, illetve az abból és sok másból adódó önbizalomhiánya határozta meg, nem a szakmában töltött többéves tapasztalata.

A főnök szisztematikusan utálta magát, a világot és a környezetét. Emberibb kapcsolatot csak az asszisztensével tudott kialakítani, akivel már hosszabb ideje dolgoztak együtt, s akivel remekül együtt tudtak működni mások kikészítésében és megalázásában. A duónak azért volt szüksége rám, mert az asszisztens esti gimnáziumba járt, és két hónapos fizetés nélküli szabadságra akart menni, hogy felkészüljön az érettségire, ez idő alatt kellett helyettesítenem őt. Két hetet töltöttünk együtt a szabadsága előtt, ekkor kellett volna “betanulnom", de az asszisztensnek soha sem volt ideje velem foglalkozni. A második héten még mindig nem tudtam, hogy mi lesz pontosan a feladatom, ezért megkértem, hogy adjon egy olasz műszaki leírást, hogy ismerkedhessek a fordítandó szövegekkel. Nem adott. Ezért egy óvatlan pillanatban kiloptam egyet az egyik mappájából, amiért jól lecseszett, s felszólított, hogy ne nyúlkáljak a dolgaihoz.

Az utolsó közös napunkon a főnök megkérdezte, hogy állok a fordításokkal, majd az asszisztens javaslatára kitalálták, hogy akkor ők most jól letesztelik a két hét alatt megszerzett tudásomat. Kaptam két-három műszakit, hogy akkor azokat ott, élesben fordítsam le, majd szépen leültek, s mint valami nyelvvizsgabizottság leellenőrizték a “dolgozatomat". Illetve az asszisztens ellenőrizte, mert a főnök egy szót sem beszélt magyarul. (javítási módszeréről később) Utána behívtak “eredményhirdetésre", és közölték, hogy totál hülye, tehetségtelen vagyok, és teljesen röhejes, hogy egyáltalán leérettségiztem olaszból egykori iskolámban. Azt nem mondták el, mi volt a gond a szövegekkel.

Majd a duó megbeszélte, hogy az önállóan készített fordításaimat eleinte el fogják küldeni lektorálásra a szabadságon lévő asszisztensnek. Az első adag fordítás úgy érkezett vissza, mint egy bukásra álló diák hibás dolgozata. Az asszisztens pirossal kijavította, megjegyzéseket fűzött mindenhez. Én is le voltam döbbenve, hogy hibázhattam ennyit, de amikor közelebbről megnéztem a szöveget, megint ledöbbentem. Valós hibák ugyanis nem voltak benne. A kolléganő kipirosozta “rátenni az x alkatrészt y elemre z eljárássalt", s kijavította “y elemre z eljárással x alkatrészt ráttenire", valamint a bekezdések indítására használt gondolatjeleket kijavította kötőjelre. Hamar rájöttem arra, hogy felesleges magyarul nem beszélő főnökömnek nyelvünk szórendi szabályait magyarázni. Majd megmutattam a két fordítást a technikusoknak is, akik megerősítettek abban, hogy a kettő között szakmai szempontból nincs különbség.

Ez a pirosas javítás így ment egy darabig, majd meguntam, és felhívtam az asszisztenst, hogy hagyja már ezt abba, olyan ciki ez az egész. Sajnos, nem állt le.

A cégnél dolgozott egy nagyon intelligens és értelmes tolmács-fordító, és valahogy sikerült elérnem, hogy nézessék meg vele is az anyagaimat. Megnézte, majd elmagyarázta ugyanazt, amit én is. Neki elhitték. A főnököm és az asszisztens elég ciki helyzetbe kerültek, így én lettem az állandó céltábla.

Mondok egy példát. Amikor egyik nap szoknyába mentem dolgozni, a fönököm rám üvöltött, hogy a szoknya nem ide való, majd az egyik munkaügyessel beküldött egy bokáig érő köpenyt, amilyet a sor mellett dolgozó munkatársak viseltek, hogy mától kezdve nekem is ebben kell lennem az irodában. Ekkor már tudtam, hogy megvárom a három hónapos próbaidő leteltét, majd szépen lelépek. A köpenyt - tekintettel a melegre és ekkor már a főnök bosszantására - rövidre vágattam, ekkor fegyelmit akart adni nekem, meg azt mondta, hogy levonja a kárt a fizetésemből. Mondtam, hogy oké, vonja le. Többet nem vettem fel.

Egyik nap megint elkezdett valamiért piszkálni, és egész nap nem állt le. Délután bejött az irodába néhány férfi kolléga, és ekkor elkezdett előttük magyarázni, hogy hol a köpeny, azonnal vegyem fel. A köpenyem a széktámlára volt téve. Hallgattam, hallgattam, majd elszakadt a cérna. Igazából annyit akartam csinálni, hogy felpattanok, és kimegyek az irodából, mert akkor valahogy a sírás határára kerültem. Ezt sikerült úgy kivitelezni, hogy felugrottam, a szék repült vagy két métert, közben földhöz basztam a zubbonyt, és beleordítottam a főnök fejébe egy vafanculot, meg hogy vegye fel ő, ha nem érzi jól magát a ruháiban, vagy gondja van a megjelenésével. Majd kirohantam az irodából, és egy óráig nem mentem vissza. Amikor visszamentem, eléggé ki volt sírva a szemem. Ő ekkor magyarázni kezdte, hogy így nem lehet viselkedni. Én ugyanezt mondtam neki.

Teltek a napok, a helyzet valamennyire normalizálódott. A helyettes leérettségizett, de nem jött vissza, mert teherbe esett, így otthon maradt még egy ideig. Aztán visszajött, de egyértelművé vált, hogy nem lesz ott sokáig. Engem meg felvettek az egyetemre.

A helyettes terhességének hírére behívtak, hogy rám itt szükség van, megkérdezték, mi újság az egyetemmel. Nem mondtam meg nekik, mi a helyzet.

Közben a csapatból többen teljesen kikészültek a főnöki terrortól, és többen a felmondásukat fontolgatták. Én lelkesen biztattam őket, hogy lépjenek le.

Júliusban elindult a lavina. Én tudtam, hogy nem fogok maradni, de erről - bosszúból - nem szóltam. Azt terveztem, hogy az utolsó napomon beintek, és csak akkor fogok szólni, hogy holnap nem jövök. Ezen az utolsó héten a csapat több, mint fele beadta a felmondását, és mindenki elmondta, hogy a főnök miatt megy el, mert nem normális, amit művel. Káosz volt, mert annyira kevesen maradtak, hogy nem tudták folytatni a munkát. A helyettes terhesség miatt nem jött többet.

Ebben a helyzetben telt az utolsó napom, lejárt a próbaidőm, de nem szóltam semmit. Másnap reggel bementem, mint aki jött folytatni a munkát. Elém tették a szerződést a határozatlan időről, én pedig, miután kényelmesen elfogyasztottam a kávémat, közöltem, hogy ja, én csak azért jöttem ma be, hogy szóljak, hogy nem hosszabbítom meg a munkaviszonyomat, most pedig haza megyek.

A felmondott csapattagok rendkívüli felmondásokkal léptek le, egyik napról a másikra, volt, aki már be sem jött, a többiek meg pár napig maradtak.

Ott álltunk az irodában. A kb. tízfős technikusi csapatból maradtak négyen, a két irodai alkalmazottból az egyik otthon volt kismamaként, én meg éppen közöltem, hogy én is megyek. Kitört a pánik. Jött az igazgató, hogy mi folyik itt. Elmondtuk neki. Én is, és a még ott lévő technikusok is.

A zsarnok megbukott. Először haza vágták az anyavállalathoz, majd onnan is távoznia kellett.

A csatlós hónapokkal később felhívott, s közölte, hogy otthon van a közben megszületett gyerekével és alvállalkozóként fordít műszaki leírásokat egykori cégünknek, de a baba mellett nem bírja egyedül, esetleg nem szállnék-e be a bizniszbe az ő neve alatt. Én ekkor már egyetemista volta, és igaz, jól jött volna az ösztöndíj-kiegészítés, mégis a plusz bevételnél nagyobb örömmel töltött el, hogy elküldhettem a picsába, vagyis nem éltem a lehetőséggel.

Az én esetem a mobbing ritka példája: a jó elnyerte a jutalmát, a rossz pedig a büntetését, de ez csak a legritkább esetben fordul elő.

Utólag, mai eszemmel teljesen döbbenetes, miért maradtam ott három hónapig. Nem voltam rászorulva a pénzre, a szüleim sem erőltették, hogy maradjak, főleg, amikor elmeséltem, mi folyik az irodában.

Azt hiszem, ilyen lehet egy bántalmazó kapcsolat is. Méltatlan, szar, romboló, mégis kibírod. Az ember beleéli magát, és nem jut eszébe, hogy lenne más lehetőség is, hogy ettől már minden csak jobb lehet. Sajnos, azt is elhiszed, hogy te vagy a hibás.

Én 19 évesem éltem át ezt először, nagyon fiatal voltam, és úgy gondolom, nagyon rossz volt, hogy ezek voltak az első tapasztalataim a munkával kapcsolatban. Már nem hat meg ez az egész, olyan régen történt, és sok jól élményem van azóta.

De mi van azokkal, akik ilyen helyzetben vannak, akik nem tudnak kiszállni ebből, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak, akik nem tudnak önérvényesíteni, és elhiszik, hogy szar emberek?

Úgy tudom, hogy Amerikában büntetik az ilyesmit. Kérdés, hogy mennyire bizonyítható, hogy terrorizál a főnök, és ki áll a bántalmazott alkalmazottak mellé? Mi a megoldás? Van megoldás?
forrás:tollapapirom
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: alvállalkozóként, szisztematikusan, munkaviszonyomat, normalizálódott, helyettesítenem, kiszolgáltatott, anyavállalathoz, elfogyasztottam, asszisztensével, újságíróiskolát, önérvényesíteni, gondolatjeleket, önbizalomhiánya, jelentkezésemet, leérettségiztem, leérettségizett, adminisztratív, leellenőrizték, alkalmazottból, technikusoknak, asszisztensnek, megjegyzéseket, beleordítottam, kifejezésekkel, megjelenésével, megerősítettek, kikészítésében, tapasztalataim, ismerkedhessek, felmondásokkal, szeptembertől, megalázásában, fordításokkal, tehetségtelen, alkalmazottak, terhességének, gimnázium első, következő évben, helyi főiskolán, oktatás hetente, kisebb helyi, vidéki kisvárosban, főnöki terror, ilyet mobbingnak, állandó támadásoknak, iskolapadból kerültem, említett kifejezésekkel, valaga mérete, szakmában töltött, főnök szisztematikusan, asszisztensével tudott, duónak azért,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Barit-fluorit-kálcit  Png lufik  Jézus szeretete  Lehet, hogy csak egy vidéki lá...  Natur arany  Ősi és érett kultúrákban  Facebookon kaptam  Megelőző cselekedet  Ha pofon ér bennünket  Engedd, hogy a hited nagyobb l...  Gondolat.....  Facebookon kaptam  Szívapály  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét kívánok!  Kalkofyllit  Kislány kutyusokkal  Remélem a táncot választod!  Barit-fluorit-kálcit  Hidd el, az nem számít  Facebookon kaptam  Örültem a látogatásodnak, gyer...  Próbálok pozitív maradni  Facebookon kaptam  Isten  Megelőző cselekedet  Tanulás  Kijárási tilalomkor  Harmónia......  Igen, itt a félelem  Szép hétvégét ! .......  Szép napot kedves barátaim ! ....  Tanulás  Harmónia......  Folyvást rohanunk, soha meg ne...  Meghitt - áldott Vasárnapot kí...  Szép estét - jó éjszakát kívá...  Jézus szeretete  Harmónia......  Facebookon kaptam  A divatos világ........  Szép hétvégét ! .......  Törékeny alkonyat .  Szárnyalhatunk.  Mennyi olyan tett és gondolat ...  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Petőfiné szobra Koppenhágában  Kellemes délutánt kívánok  Tanulás  Az élet rövid, élj!  Facebookon kaptam  Megállapodni azt jelenti, hogy...  A sikeres és a sikertelen  Szeretettel üdvözöllek  Kislány cicával  Az ember eszköz  Keresztyéni magatartás  Fodrásztól jött .......  Isten  Tulipàn fa  Png csokor  Horváth Piroska - Bábu vagy...  Facebookon kaptam  A divatos világ........  Tulipànok  Facebookon kaptam  Png virág  Képes üzenet !  Madárvilág......  Tulipànok  Időjárás jelentés........  Facebookon kaptam  Szeretettel kedves Látogatóimn...  Harmónia......  Macikák......  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam Krisztinától  A jövőnek élek  Facebookon kaptam  A vallásos ember botránya  Jézus szeretete  Az élet rövid, élj!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Igaz ügyért való szenvedés  Facebookon kaptam  Délutáni mosoly.......  Szép mai napot.........  Facebookon kaptam  4604 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Ha minden ember adna magából  Miért feledkeztél meg rólam?  Keresztyéni magatartás  Hidd el, az nem számít  A vallásos ember botránya  Isten  Tulipán csokor  Png virág 
Bejegyzés Címkék
gimnázium első, következő évben, helyi főiskolán, oktatás hetente, kisebb helyi, vidéki kisvárosban, főnöki terror, ilyet mobbingnak, állandó támadásoknak, iskolapadból kerültem, említett kifejezésekkel, valaga mérete, szakmában töltött, főnök szisztematikusan, asszisztensével tudott, duónak azért, asszisztens esti, szabadsága előtt, asszisztensnek soha, második héten, olasz műszaki, fordítandó szövegekkel, óvatlan pillanatban, egyik mappájából, utolsó közös, főnök megkérdezte, asszisztens javaslatára, asszisztens ellenőrizte, önállóan készített, szabadságon lévő, első adag, bukásra álló, asszisztens pirossal, kolléganő kipirosozta, bekezdések indítására, kettő között, pirosas javítás, cégnél dolgozott, nagyon intelligens, asszisztens elég, állandó céltábla, egyik munkaügyessel, három hónapos, köpenyt &#8211, főnök bosszantására, irodába néhány, széktámlára volt, sírás határára, szék repült, főnök fejébe, helyzet valamennyire, helyettes leérettségizett, helyettes terhességének, csapatból többen, főnöki terrortól, felmondásukat fontolgatták, utolsó napomon, utolsó héten, csapat több, főnök miatt, helyettes terhesség, helyzetben telt, utolsó napom, határozatlan időről, felmondott csapattagok, egyik otthon, zsarnok megbukott, csatlós hónapokkal, közben megszületett, baba mellett, plusz bevételnél, mobbing ritka, rossz pedig, legritkább esetben, bántalmazó kapcsolat, ember beleéli, első tapasztalataim, munkával kapcsolatban, bántalmazott alkalmazottak, alvállalkozóként, szisztematikusan, munkaviszonyomat, normalizálódott, helyettesítenem, kiszolgáltatott, anyavállalathoz, elfogyasztottam, asszisztensével, újságíróiskolát, önérvényesíteni, gondolatjeleket, önbizalomhiánya, jelentkezésemet, leérettségiztem, leérettségizett, adminisztratív, leellenőrizték, alkalmazottból, technikusoknak, asszisztensnek, megjegyzéseket, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 47 db bejegyzés
Összes: 8290 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 832
  • e Hónap: 4858
  • e Év: 47439
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.