2015-12-15 18:10:37, kedd
|
|
|
|
|
|
Íme, néhány percek alatt összeállítható dresszing egy kb. 4 személyre elegendő salátatálhoz:
Csípősparikás-kakukkfüves majonéz ropogós, kemény levelű, de nem túl karakteres ízű, salátákhoz akár hideg sültekkel keverv. Összetevők: majonéz (1 db tojássárgája, kb. 150 ml napraforgó olaj, mustár, só, fehér bors, citromlé), cukor, csípőspaprika, kakukkfű.
Epres-balzsamecetes öntet spárgához, parajhoz, madársalátához, fiatal zöldsalátákhoz. Összetevők: 12 szem eper, 4 tk. frissen facsart citromlé, 1 tk. méz, 2 ek. balzsamecet, kb. 40 ml extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors.
Narancsos-fokhagymás vinaigrette fehér húsokkal, halakkal vagy tenger gyümölcseivel kevert nagyon zsenge vagy ropogós levelű salátákhoz. Összetevők: 1 narancs, 80 g extra szűz olívaolaj, mustár, 1 gerezd sült fokhagyma, só, fehér bors.
Petrezselymes citronette bármilyen salátához. Összetevők: 3 ek. frissen facsart citromlé, 9 ek. extra szűz olívaolaj, ½ gerezd szétpasszírozott fokhagyma, egy nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld.
Citromos-mentás joghurt uborkával, édesköménnyel, rukolával fekete olajbogyóval kevert nyári salátákhoz. Összetevők: 100 g zsíros natúr joghurt, 1 ek. citromlé, 1 db finomra aprított mogyoróhagyma, 40 g extra szűz olívaolaj, 4 mentalevél.
Aszalt paradicsom pesztó mozzarellával, rukolával, érlelt sajtokkal, padlizsánnal kevert salátákhoz. Összetevők: 10 db olajos aszalt paradicsom, 1 db közepes paradicsom (csak a húsa), 1 ek. fenyőmag, 5 db bazslikom levél, 50 g extra szűz olívaolaj, 1 tk. sózott kapribogyó (leöblítve), só.
Szardellás-kapribogyós öntet nyers gyökérzöldségekhez, articsókához. Összetevők: 5 db olajos szardellafilé, 1 ek. sózott kapribogyó (leöblítve), 1 ek. magozott zöld olajbogyó, 80 g extra szűz olívaolaj.
Ma már nagyon sokféle ecet és olaj kapható (köztük kiváló magyar termékek is!), érdemes ezekből kettőt-hármat a kamrapolcon tartani néhány marék olajos maggal együtt, hogy a salátáinkat nap mint nap minél változatosabban készíthessük el.
Befejezésül pedig álljon itt egy olasz közmondás, amely azt mondja, hogy ,,a tökéletes salátaöntet elkészítéséhez négy ember szükségeltetik: egy bölcs, aki a sót, egy fösvény, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, s végül kell egy őrült is, aki a fenti hozzávalókat összekeveri".
Salátaönteteink összeállítása során tehát mérlegeljünk a fenti bölcsesség szerint, így a siker garantált lesz!
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: szétpasszírozott, petrezselyemzöld, változatosabban, salátaönteteink, elkészítéséhez, zöldsalátákhoz, szükségeltetik, madársalátához, tavolainpiazza, összeállítható, mozzarellával, édesköménnyel, gyümölcseivel, petrezselymes, balzsamecetes, csípőspaprika, szardellafilé, mogyoróhagyma, összeállítása, csípősparikás, hozzávalókat, tojássárgája, articsókához, salátatálhoz, olajbogyóval, padlizsánnal, készíthessük, mérlegeljünk, összekeveri, kapribogyós, balzsamecet, kakukkfüves, vinaigrette, salátáinkat, befejezésül, kamrapolcon, nagy csokor, kamrapolcon tartani, olasz közmondás, tökéletes salátaöntet, olajat adja, fenti hozzávalókat, fenti bölcsesség, siker garantált,
|
|