Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jégverem
  2016-02-02 15:37:04, kedd
 
  Apránként megismertem a tágabb környezetet is. A szomszédokkal könnyen ment az ismeretség, mert a kíváncsiság csak behajtotta őket egy röpke szomszédolásra, és így szinte maguktól mutatták meg magukat. Érdekes volt, már gyermek szemmel-fejjel is látni, hogy az emberek mennyire sokfélék. Ahogy Erzsi néni, a legközelebbi szomszéd bejött, látszott rajta az elemi erejű kíváncsiság: miféle emberek vagyunk. Óvatosan, lépésről-lépésre haladt az információk adagolásával, és amikor látta, hogy ugyanolyan szegény emberek vagyunk, amilyenek ők is, akkor megindult a nyelve, és ismerősről-ismeretlenről annyit megtudott anyám, hogy szinte zúgott a feje a sok tudnivalótól.
Amikor aztán befejezte a látogatást, egy jó tanáccsal búcsúzott.
- Tudja aranyoskám, nem kell ám elhinni azonnal mindent, amit mondanak az emberek, főleg saját magukról, főleg, aki dicséri saját magát, mert az öndicséret általában büdös szokott lenni!
Az anyám beszámolt az apámnak rendre ezekről a látogatásokról, és Erzsi néninek ez utóbbi mondatát vagy egy tucatszor átbeszélték. A lényeget apám így fogalmazta meg:

- Azt akarta nyilván mondani ezzel, hogy ne higgyél a szomszédoknak mindent el.
Egy kicsit rejtélyes volt ezzel a mondatával a szomszédasszony, mert a legtöbbet ő mondott el az első látogatás alkalmával, igaz, nem dicsérte magukat, hanem, mint később kiderült, valósághű képet adott a helyzetükről, és a szomszédokról is többé-kevésbé. Ezt a közvetlenséget azonban szokni kellett szüleimnek, főleg anyámnak, mert neki volt inkább szokatlan. Erzsi néni, akárcsak anyám, háztartásbeli volt, azonban furcsa volt, miért: nekik nem volt gyermekük, mint nálunk, ahol hárman voltunk testvérek.

A férje, akit még csak látásból ismertünk, Vince bácsi volt, a textilgyárban dolgozott.
Ahogy teltek-múltak a napok, egyre jobban kirajzolódott a kép: az asszonyhoz ellátogatott Tito bácsi, amikor délelőttös volt a férje, és valami fontos dologról beszélgethettek, mert akkor bezárkóztak. Amikor délutános volt, akkor délután. Tito bácsi tulajdonképpen nem is volt bácsi, hanem fiatalember: jóvágású, vidám természetű legény, aki, miután megtudta, hogy mi adtunk enni a lovainak, amikor ő nem tudta ellátni őket, egyből a kegyeibe fogadott bennünket.
- Ti aztán fasza gyerekek vagytok és talpra esettek, hogy nem hagytátok éhen veszni a lovaimat! Szóljatok anyátoknak, hogy velem átjöttök a Plutykáshoz, és akkora pohár málnaszörpöt kaptok, amekkora csak belétek fér!

Mi azonnal szóltunk az anyánknak és Tito bácsi vezényletével bevonultunk a Plutykáshoz címzett kocsmába. Kora délután volt, nem sokan lézengtek ott, és a kocsmáros két korsó málnaszörpöt készített nekünk! Alig bírtuk meginni. A testvérem is, és én is pukkadoztunk a sok italtól, de valahogy csak lenyomtuk. A fiatalember meg volt elégedve, és még búcsúzóul egy-egy kétforintost nyomott a markunkba és még egyszer megköszönte a gondoskodást, amivel a lovait illettük. Határozottan imponált nekünk az a nagyvonalúság, ahogy intézte a dolgokat, és persze az is tetszett, ahogy velünk viselkedett.

Elmondtuk anyánknak a dolgot, aki erre a "Jó tett helyébe jót várj" közmondással válaszolt. Később kiderült, hogy Tito a két lovával fuvarozni szokott, de csak hébe-hóba. A fő jövedelemforrása egy romos területen lévő pince volt. Ezt a pincét bagóért megvette, a hozzá tartozó romos épülettel együtt, de hagyta, hogy az épületet az enyészet tovább rongálja. Neki a pince kellett, és az, csodák csodájára épen megmaradt a bombázások alatt. Ezt alakította át úgy, hogy jégveremként lehetett használni.

Nem nagy átalakítást igényelt, mert a fölötte lévő kőhalom jó szigetelést biztosított, egy pár kocsi földet kellett még ráhordani, és kész volt a jégverem. Télen a befagyott halastóról vitték a jeget az emberei a pincébe, ahol szakszerűen elvermelték, és nyárra ott volt a hatalmas mennyiségű jég. Csak el kellett adni. De az eladás nem volt gond: éttermek, kocsmák, és főleg a városban állomásozó szovjet hadsereg volt a fő partnere. Akkor még nem voltak hűtőgépek, csak a jég volt nyáron az egyedüli hideg közeg, tehát sokat ért az ilyesmi akkoriban.

És Tito kihasználta a kínálkozó lehetőségeket. Nem ment az üzlet után és főleg nem futkosott. A kocsmában volt az állandó székhelye, ott keresték meg az üzleti partnerek, és ott köttetett meg a bolt is. A legfontosabb tudnivaló a partner részéről az volt, hogy Titóval csak úgy lehetett tárgyalni, hogy kikértek neki egy fröccsöt, és akkor adták elő a mondanivalójukat.
Nem sokat kellett alkudozni, szabott ár volt, ezt tudták az üzleti partnerek is. Gond csak olyasmi lehetett, hogy mikor következhetnek sorra, hiszen innét elvinni Titót, ugyancsak bajos lett volna, tehát meg kellett állapodni valahogy a jég kiadásának időpontjáról. Amikor ebben megállapodtak, akkor még egy italt illett kikérni a bolt megkötésének megpecsételése érdekében, és kész volt az üzlet.

Hát ilyen ember volt Tito bácsi, a mi újdonsült barátunk, aki nyáridőben Erzsi nénivel tárgyalta a fontos ügyeket, a vevőknek adta ki a jeget, és a Plutykáshoz címzett kocsmában múlatta az időt. Ez a háromszög fogta egybe az életét, és amint a jég elfogyott, és ezzel együtt a nyár is, a megsokasodott szabadidejét a Plutykáshoz címzett kocsmában töltötte el.
Ez az ember csodálatomat és tiszteletemet váltotta ki. Mekkora ész lehet ennél az embernél, aki ilyen könnyen ekkora pénzt keres, ilyen nagyvonalú és ilyen jóságos mindenkihez. Egyszeriben a példaképem lett, én is ilyen szerettem volna lenni, ha nagy leszek.

Egyik nap Erzsi néni szenvtelen arccal mesélte anyámnak, hogy Tito, az én barátom kártyán elvesztette a jégvermet, a lovait, és a speditőr kocsiját. Hatalmas tétben játszottak, és Titónak nem volt szerencséje, mindenét elvesztette.
Bennem meghűlt a vér. Hát ez így megy, így mehet?
Amikor kérdeztem anyukámat, hogy miként lehet ez, "A szerencse forgandó", idézte a közmondást.
A két lovat még aznap elvitte az új tulajdonos. Bámultam utánuk, és az járt a fejemben, talán jobb gazdájuk lesz nekik, mint az én barátom, Tito.



Bodó János, k, 02/02/2016

Magyar Irodalmi Lap
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Címkék: mondanivalójukat, jövedelemforrása, beszélgethettek, szomszédasszony, következhetnek, megpecsételése, látogatásokról, tulajdonképpen, szomszédolásra, közvetlenséget, megsokasodott, tiszteletemet, ismeretlenről, szomszédoknak, lehetőségeket, vezényletével, textilgyárban, szomszédokkal, kirajzolódott, megállapodtak, szomszédokról, nagyvonalúság, háztartásbeli, jégveremként, csodálatomat, legfontosabb, időpontjáról, adagolásával, legközelebbi, tudnivalótól, szabadidejét, határozottan, kétforintost, közmondással, pukkadoztunk, málnaszörpöt, tágabb környezetet, szomszédokkal könnyen, kíváncsiság csak, röpke szomszédolásra, emberek mennyire, legközelebbi szomszéd, elemi erejű, információk adagolásával, öndicséret általában, anyám beszámolt, apámnak rendre, tucatszor átbeszélték, lényeget apám, szomszédoknak mindent, kicsit rejtélyes, első látogatás, Ahogy Erzsi, Bodó János, Magyar Irodalmi Lap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy bizonyos határt  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Mírjam barát...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Jó éjszakát  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einsteinről  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem tudhatod  A másik dolog,  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 21  Hazára minden embernek szükség...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 20  A másik dolog,  Png nő  Facebookon kaptam  Png nő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Lóhere  Jó éjszakát  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép napot kívánok  Nem tudhatod  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Makszim Gorkij gondolata  Egy bizonyos határt  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Németh László tollából  Reggel van  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy bizonyos határt  képre írva  Jó éjszakát  Alázat  Elköszönt  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  s immár én is felragyogva, ért...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Nem méltó hozzád  Kövesd a cowboyt!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem  képre írva  Facebookon kaptam  Szívem  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Albert Einstein gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Bounty krémes  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
tágabb környezetet, szomszédokkal könnyen, kíváncsiság csak, röpke szomszédolásra, emberek mennyire, legközelebbi szomszéd, elemi erejű, információk adagolásával, öndicséret általában, anyám beszámolt, apámnak rendre, tucatszor átbeszélték, lényeget apám, szomszédoknak mindent, kicsit rejtélyes, első látogatás, közvetlenséget azonban, textilgyárban dolgozott, asszonyhoz ellátogatott, kegyeibe fogadott, lovait illettük, romos területen, pincét bagóért, hozzá tartozó, enyészet tovább, pince kellett, bombázások alatt, fölötte lévő, befagyott halastóról, hatalmas mennyiségű, városban állomásozó, egyedüli hideg, ilyesmi akkoriban, kínálkozó lehetőségeket, üzlet után, kocsmában volt, állandó székhelye, üzleti partnerek, legfontosabb tudnivaló, partner részéről, italt illett, bolt megkötésének, fontos ügyeket, vevőknek adta, háromszög fogta, megsokasodott szabadidejét, ember csodálatomat, példaképem lett, speditőr kocsiját, szerencse forgandó, mondanivalójukat, jövedelemforrása, beszélgethettek, szomszédasszony, következhetnek, megpecsételése, látogatásokról, tulajdonképpen, szomszédolásra, közvetlenséget, megsokasodott, tiszteletemet, ismeretlenről, szomszédoknak, lehetőségeket, vezényletével, textilgyárban, szomszédokkal, kirajzolódott, megállapodtak, szomszédokról, nagyvonalúság, háztartásbeli, jégveremként, csodálatomat, legfontosabb, időpontjáról, adagolásával, legközelebbi, tudnivalótól, szabadidejét, határozottan, kétforintost, közmondással, pukkadoztunk, málnaszörpöt, helyzetükről, ellátogatott, gondoskodást, megkötésének, bezárkóztak, plutykáshoz, bevonultunk, fiatalember, információk, átalakítást, átbeszélték, viselkedett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 738
  • e Hét: 3605
  • e Hónap: 9977
  • e Év: 60768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.