Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyermekkorom egyik főbűne...
  2016-06-13 17:26:50, hétfő
 
   
  Valamikor régen, hatvan éve is elmúlt már, velem esett meg ez a szégyenletes eset.

Elsős voltam. Az osztályban volt egy nagyon szegény kislány, akivel az első pillanatban összebarátkoztam. Jól megértettem magam vele, sokat beszélgettünk, egy felé is laktunk. Akkor még úgy jártunk iskolába, hogy az úton csatlakoztunk egymáshoz, és mire oda értünk, kisebb csoportot alkottunk. Fiatal tanító nénit kaptunk. Csodáltuk szép haját, szép alakját, és divatos ruháit. Egyszer kilestük a férjét, a kiről megállapítottuk, egyáltalán nem szép, nem való hozzá. Szerettük a tanító nénit. Valaki az osztályban költött egy kis dalocskát, ami így hangzott, ,,tanító néni gyönyörű szép, virágok nyílnak, amerre lép. Fekete göndör dús haja, olyan, mint egy hajas baba". Egyik nap elénekeltük neki, amikor az osztályba lépett. Azt hiszem ő is szeretett bennünket. Már az első osztály vége felé jártunk, amikor közeledett a pedagógus nap. Nem messze tőlünk, lakott egy kertész, akinek gyönyörű rózsakertje volt. Szüleim virágot tőlük vásároltak.

Édesanyám a jeles napra előrendelt nálunk egy rózsacsokrot, amiért be kellett volna mennem, iskolába menet. De, közbe jött egy kis gikszer így a virágcsokor ott maradt.

Említettem a kis barátnőmnek, hogy az ünnepre virággal készülök. Ők nagyon szegények voltak, nem volt pénzük virágra. Aranka elmondta, hogy visz ő is virágot, de előbb el kell menni érte a temetőbe. Már kinézte magának, olyan nagyon szép...

Nem volt ellenemre a dolog, vele mentem. Két temető közelében laktunk, sokszor vitt oda bennünket a kíváncsiság, de erről nem beszéltünk senkinek.

Van még két történetem, ezekről a kiruccanásokról, talán később azt is elmesélem.

Szóval Aranka egy friss sírról elvette a kiválasztott, celofánnal becsomagolt virágot. Volt mellette, egy csodálatos nagy fehér rózsacsokor, fénylő fehér szalaggal, arany rojttal és szép ciraldákkal díszített betűkkel. Úgy döntöttem, én meg azt adom a tanító néninek, a pénzt, meg a barátnőmnek, tegye a titkos dobozába, és vegyen majd rajta Pajtás töltőtollat, mire másodikba megyünk. Sokszor adtam neki a bocskorszíjra kapott pénzemből, hogy teljen a doboz. Az ötletet tett követte. Virágainkkal megpakolva, kislisszoltunk a sírhoz közeli hátsó kapun. Az úton senki nem kérdezte meg tőlünk, hova megyünk a nagy csokrokkal.

Az iskolába érve, beálltunk a sorba, köszönteni a tanító nénit. Mindenki kapott puszit, csak én nem, pedig az én csokrom volt a legnagyobb és legszebb.

Este az udvaron játszottam, mikor látogatóba érkezett hozzánk a tanító néni, kezében csomagolópapírba elrejtve a csokorral. Éreztem, hogy nagy a baj. Volt az udvaron egy óriás eperfa, felmásztam rá. Hiába szólítottak, hívtak, meg sem mukkantam, lapítottam, ültem a fa ágán, pityeregtem, mint egy árva madár. Amint a tanító néni elment, édesanyám keresni kezdett. Besötétedett, féltem, leszóltam, hogy hol vagyok. Édesanyám remegő hangon könyörgött, ,,gyere le kislányom, nem bántalak". Na, erre még jobban megijedtem, de mégis lemásztam. Hanem amint földet ért a lábam, akkora pofont kaptam, hogy ma is megemlegetem. De a fülembe cseng édesanyám síró hangja is, ahogyan azt mondta, ,,..nesze, neked, szeretettel utolsó utadra"...

Ez volt a szalagra írva, amit a tanító néni visszahozott. Nem olvastuk el, mit üzentek a ciráldákkal, lehet, nem is tudtuk volna, hiszen a díszítés miatt számunkra felismerhetetlenné váltak a betűk.

A vacsora után sokáig ültünk az asztalnál, beszélgettünk. Elmondták a szüleim, mekkora nagy az én bűnöm. Kegyeletet sértettem, elloptam a virágot a sírról, ráadásul még hazudtam is, amikor édesanyám megkérdezte, milyen volt a kertész néni rózsája. Azt feleltem nagyon szép volt, kifizettem és örült a tanító néni, meg is puszilt érte. Ami mindennél jobban fájt, az édesapám nem szólt mellettem egy szót sem, pedig ő mindig, mindenben a védelmemre kelt. Ez volt az első igazi pofon az életemben. Sokáig sírtam, nem vigasztalt senki.

Másnap nem mentem iskolába, édesanyám elment a kertészhez az ott maradt virágért, és a pincéből felhozta a sírcsokrot, úgy indultunk a temetőbe. De, nem ám a sírhoz mentünk, hanem a temető csősz házához, ahol el kellett mesélnem, honnan loptam el a virágot, és azt is, most bocsánatot szeretnék kérni a sírban fekvő nénitől, mert ilyen igen nagy bűnt követtem el ellene. Ráadásul meg kellett kérnem a csősz bácsit, kísérjen el bennünket, hogy a virágot visszategyem. Anyám is letette a kertész rózsáját. Rettentően szégyelltem magam, ez sokkal jobban fájt a pofonnál. Talán ez az eset is hozzájárult, hogy ritkultak a temetői látogatásaink. Már csak egy temetői bűnöm maradt, ami talán morbidabb véget ért.

No, de még nem ért véget evvel a történet. Abban az évben jártam hittanra, kevesen voltunk, összesen hatan, és papnak is el kellett mondanom. A pap bácsi egész délután az én bűnömről beszélt, arról, hogy miután meggyónom a bűneimet, Isten megbocsát, mert tudja, hogy soha többet nem követek el hasonlót.

Igaza volt, nem vált belőlem bűnismétlő, de soha többé nem mondhattam el, hogy nem hazudtam, nem loptam, az én szótáramból már csak így hangozhat el egy mondat: nem szoktam hazudni és lopni. Mekkora a különbség azt csak én érzem igazán, pedig tudom, mindenki megbocsátott, csak én nem tudtam magamnak.
Lélek Sándorné Gizella
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összebarátkoztam, csomagolópapírba, megállapítottuk, kiruccanásokról, kislisszoltunk, bocskorszíjra, csatlakoztunk, beszélgettünk, látogatásaink, visszahozott, megbocsátott, rózsacsokrot, megemlegetem, visszategyem, virágainkkal, kiválasztott, szégyenletes, besötétedett, kíváncsiság, megértettem, virágcsokor, pityeregtem, becsomagolt, barátnőmnek, megkérdezte, rózsacsokor, rózsakertje, hozzájárult, ciraldákkal, töltőtollat, szótáramból, szégyelltem, szeretettel, pillanatban, szólítottak, ciráldákkal, szégyenletes eset, osztályban volt, nagyon szegény, első pillanatban, úton csatlakoztunk, kiről megállapítottuk, tanító nénit, osztályban költött, hajas baba”, osztályba lépett, első osztály, jeles napra, ünnepre virággal, friss sírról, csodálatos nagy, tanító néninek, Szóval Aranka, Lélek Sándorné Gizella,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Hogy lehet megtartani  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png nő  Ágai Ágnes – Csendélet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Erdőn  Png nő  Hiányzik  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A Megváltó szolgálatában  210 éve született a SZÓZAT meg...  Elköszönt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Nagyon különös  Mi lenne ha  Albert Einstein gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Sokan azt tartják  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Png nő  Radikális szeretet  Png kislány  Hogy lehet megtartani  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Idő  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png kislány  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png ház  Akarat  Nem számIt  Akarat  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  A másik dolog,  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az engedelmesség miért nem vál...  Png virág  Gonosz démon-álarc  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép napot kívánok  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Mai harmónia kártyám  Kellemes délutánt kívánok  Nevem  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó éjszakát  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bertolt Brecht -től idézet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Elköszönt 
Bejegyzés Címkék
szégyenletes eset, osztályban volt, nagyon szegény, első pillanatban, úton csatlakoztunk, kiről megállapítottuk, tanító nénit, osztályban költött, hajas baba&#8221, osztályba lépett, első osztály, jeles napra, ünnepre virággal, friss sírról, csodálatos nagy, tanító néninek, titkos dobozába, bocskorszíjra kapott, ötletet tett, sírhoz közeli, úton senki, nagy csokrokkal, iskolába érve, udvaron játszottam, tanító néni, óriás eperfa, árva madár, fülembe cseng, szalagra írva, díszítés miatt, vacsora után, kertész néni, védelmemre kelt, első igazi, pincéből felhozta, sírhoz mentünk, temető csősz, sírban fekvő, csősz bácsit, virágot visszategyem, kertész rózsáját, temetői látogatásaink, temetői bűnöm, évben jártam, összebarátkoztam, csomagolópapírba, megállapítottuk, kiruccanásokról, kislisszoltunk, bocskorszíjra, csatlakoztunk, beszélgettünk, látogatásaink, visszahozott, megbocsátott, rózsacsokrot, megemlegetem, visszategyem, virágainkkal, kiválasztott, szégyenletes, besötétedett, kíváncsiság, megértettem, virágcsokor, pityeregtem, becsomagolt, barátnőmnek, megkérdezte, rózsacsokor, rózsakertje, hozzájárult, ciraldákkal, töltőtollat, szótáramból, szégyelltem, szeretettel, pillanatban, szólítottak, ciráldákkal, elénekeltük, könyörgött, csodálatos, legnagyobb, köszönteni, osztályban, csokrokkal, játszottam, látogatóba, lapítottam, megijedtem, felmásztam, celofánnal, kifizettem, vásároltak, bocsánatot, előrendelt, rettentően, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 505
  • e Hét: 1989
  • e Hónap: 8361
  • e Év: 59152
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.