Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az elmaradhatatlan karácsonyi mézes!
  2016-12-02 18:19:56, péntek
 
   
  Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

250 g méz
250 g barna cukor
150 g vaj vagy margarin
100 g darált mandula
400-450 g liszt
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
(vagy 1-1 jókora csipetnyi őrölt szegfűszeg, kardamom, szerecsendió és szegfűbors)
1/2 citrom reszelt héja (bio vagy nézzük meg a citrom leírásánál, hogy alkalmas-e fogyasztásra a héja)
1 evőkanál keserű kakaópor
1 tojás
1 teáskanál sütőpor (eredetileg kálium-karbonát, vagyis hamuzsír)
2 evőkanál rum vagy víz

Elkészítés:

Tegyük a mézet a cukorral és a vajjal együtt egy edénybe. Kavarás közben hevítsük fel, amíg a cukor el nem olvad (folyamatosan keverni kell!). Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy nagy keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
A mézes keverékhez adjuk hozzá a mandulát, továbbá 400 g lisztet, az összes fűszert és tojást. Keverőgéppel alaposan gyúrjuk át az összes hozzávalót.
A hamuzsírt egy csészében keverjük össze a rummal vagy vízzel (én a sütőport a 2. pontnál összekevertem a liszttel), amíg teljesen fel nem olvad benne. Ezt is adjuk a tésztához, majd dolgozzuk el vele. Ezután addig gyúrjuk tovább a tésztát, amíg fényleni nem kezd és már nem ragad az edény falához. Esetleg hintsük meg egy kevéske liszttel, feltéve ha a tészta kissé lágy és ragacsos. Ugyanis akkor jó a tészta, ha kemény és könnyen formázható.
A tálat fedjük le fóliával, hogy a tészta ne száradjon ki vagy pedig vegyük ki a tálból és szorosan göngyöljük fóliába. A leghelyesebb, ha egy éjszakára (de legalább 4 órára) a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gáz 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A kisebb darabokra szeletelt tésztát (én négy részre osztom) egy lisztes deszkán nyújtsuk ki 5-6 mm vastagra. Formaszaggatóval szúrjunk ki tetszés szerinti formákat (nálunk a szív alak vált be a leginkább).
A mézeskalácsformákat a sütőben kb. 18 percig süssük. Utána óvatosan, mert akkor még nagyon puha a kalács, emeljük le a sütőlemezről és tésztarácson hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez:

150 g porcukor
2-3 evőkanál citromhéj, hámozott mandula, kandírozott gyümölcsök vagy apró színes cukorgyöngyök (tetszés szerint)

A porcukrot annyi citromlével keverjük ki, hogy sűrű, jól kenhető cukormázat kapjunk. Ezt töltsük be egy vékony csőrű nyomózsákba és kedvünk szerint díszítsük vele a mézeskalácsot. Utóbb szórjuk meg mandulával vagy apró, színes cukorgyöngyökkel.
A sütés előtt a mézeskalácsot bekenhetjük felvert tojásfehérjével is és rakhatunk rá félbevágott mandulát és apróra vágott, cukrozott gyümölcsdarabkákat.

Mi általában a sütés előtt dióval, mandulával díszítjük a mézeskalácsokat és megsütjük ezekkel együtt őket, natúr készítjük.

Sütés után egy dobozba zárjuk a kalácsokat, a mézeskalács halom tetejére téve egy-egy gerezd almát. Az alma alá tegyünk egy kis fóliát, ha közvetlenül érintkezik a mézeskaláccsal, eláztatja azt. 2-3 naponta forgassuk meg a kalácsokat, amelyik még keményebb, az kerüljön az alma közelébe. Kb. 1-2 hét alatt meg is puhul és isteni lesz. Akinél a lakás páratartalma magas, egy tányéron is hagyhatja, az asztalon puhulni őket. Nekem a dobozos variáció vált be.

Sehol nem fogsz ilyet kóstolni, az garantált!
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Címkék: formaszaggatóval, cukorgyöngyökkel, mézeskalácsokat, tojásfehérjével, hűtőszekrénybe, mézeskaláccsal, fűszerkeverék, összekevertem, cukorgyöngyök, mézeskalácsot, folyamatosan, szerecsendió, keverőgéppel, páratartalma, tésztarácson, leghelyesebb, sütőlemezről, sütőpapírral, fogyasztásra, bekenhetjük, citromlével, díszítéshez, félbevágott, mézeskalács, kandírozott, nyomózsákba, keverőtálba, közvetlenül, elkészítés, hozzávalót, mandulával, göngyöljük, kalácsokat, cukormázat, eredetileg, érintkezik, citrom leírásánál, vajjal együtt, nagy keverőtálba, mézes keverékhez, összes fűszert, összes hozzávalót, csészében keverjük, rummal vagy, edény falához, kevéske liszttel, tészta kissé, tálat fedjük, hűtőszekrénybe tesszük, sütőt melegítsük, sütőlemezt zsírozzuk, kisebb darabokra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy gondolat  Paul Éluard - És egy mosoly  Robert Merle tollából  Alvó kislány  Szép estét  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép álmokat!  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Az ember  Borzasztó  Egy párkányon  ajándék, mellyel meglepem  Mindig lesz olyan  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szívek  Kertem  Dóró Sándor: Embernek maradni  jó reggelt  Nagy és kis csodák  Nem kell hozzá fürdőruhás  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Vidámság  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  IGEN így  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szívek  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Ady Endre - Mindegy átka  Eduardo Sacheri gondolata  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Tanácsok egy pszichológustól  ajándék, mellyel meglepem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jan Twardowski - Siessünk  Vito Giaquinto gondolata  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Különleges  különleges  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Egyszerű  Nevelőszülőkhöz adták,  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Zilahy Lajos mondta  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Segíts neki dicsérni Téged  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  képre írva  Azért kaptad  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  IGEN így  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  József Attila – Keresek ...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egy párkányon  Szeretem ujjad karcsuságait,  Sík Sándor - Ha jő a perc  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
citrom leírásánál, vajjal együtt, nagy keverőtálba, mézes keverékhez, összes fűszert, összes hozzávalót, csészében keverjük, rummal vagy, edény falához, kevéske liszttel, tészta kissé, tálat fedjük, hűtőszekrénybe tesszük, sütőt melegítsük, sütőlemezt zsírozzuk, kisebb darabokra, lisztes deszkán, szív alak, porcukrot annyi, vékony csőrű, sütés előtt, mézeskalácsot bekenhetjük, dobozba zárjuk, mézeskalács halom, alma közelébe, lakás páratartalma, asztalon puhulni, dobozos variáció, formaszaggatóval, cukorgyöngyökkel, mézeskalácsokat, tojásfehérjével, hűtőszekrénybe, mézeskaláccsal, fűszerkeverék, összekevertem, cukorgyöngyök, mézeskalácsot, folyamatosan, szerecsendió, keverőgéppel, páratartalma, tésztarácson, leghelyesebb, sütőlemezről, sütőpapírral, fogyasztásra, bekenhetjük, citromlével, díszítéshez, félbevágott, mézeskalács, kandírozott, nyomózsákba, keverőtálba, közvetlenül, elkészítés, hozzávalót, mandulával, göngyöljük, kalácsokat, cukormázat, eredetileg, érintkezik, keverékhez, sütőlemezt, hozzávalók, gyümölcsök, szegfűbors, szegfűszeg, melegítsük, formázható, leírásánál, cukrozott, garantált, hagyhatja, teáskanál, éjszakára, általában, darabokra, díszítjük, készítjük, zsírozzuk, szeletelt, dolgozzuk, leginkább, tésztához, megsütjük, díszítsük, citromhéj, keményebb, rakhatunk, porcukrot, eláztatja, forgassuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 421
  • e Hét: 3931
  • e Hónap: 5826
  • e Év: 56617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.