|
2016-12-02 18:19:56, péntek
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
250 g méz
250 g barna cukor
150 g vaj vagy margarin
100 g darált mandula
400-450 g liszt
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
(vagy 1-1 jókora csipetnyi őrölt szegfűszeg, kardamom, szerecsendió és szegfűbors)
1/2 citrom reszelt héja (bio vagy nézzük meg a citrom leírásánál, hogy alkalmas-e fogyasztásra a héja)
1 evőkanál keserű kakaópor
1 tojás
1 teáskanál sütőpor (eredetileg kálium-karbonát, vagyis hamuzsír)
2 evőkanál rum vagy víz
Elkészítés:
Tegyük a mézet a cukorral és a vajjal együtt egy edénybe. Kavarás közben hevítsük fel, amíg a cukor el nem olvad (folyamatosan keverni kell!). Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy nagy keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
A mézes keverékhez adjuk hozzá a mandulát, továbbá 400 g lisztet, az összes fűszert és tojást. Keverőgéppel alaposan gyúrjuk át az összes hozzávalót.
A hamuzsírt egy csészében keverjük össze a rummal vagy vízzel (én a sütőport a 2. pontnál összekevertem a liszttel), amíg teljesen fel nem olvad benne. Ezt is adjuk a tésztához, majd dolgozzuk el vele. Ezután addig gyúrjuk tovább a tésztát, amíg fényleni nem kezd és már nem ragad az edény falához. Esetleg hintsük meg egy kevéske liszttel, feltéve ha a tészta kissé lágy és ragacsos. Ugyanis akkor jó a tészta, ha kemény és könnyen formázható.
A tálat fedjük le fóliával, hogy a tészta ne száradjon ki vagy pedig vegyük ki a tálból és szorosan göngyöljük fóliába. A leghelyesebb, ha egy éjszakára (de legalább 4 órára) a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gáz 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A kisebb darabokra szeletelt tésztát (én négy részre osztom) egy lisztes deszkán nyújtsuk ki 5-6 mm vastagra. Formaszaggatóval szúrjunk ki tetszés szerinti formákat (nálunk a szív alak vált be a leginkább).
A mézeskalácsformákat a sütőben kb. 18 percig süssük. Utána óvatosan, mert akkor még nagyon puha a kalács, emeljük le a sütőlemezről és tésztarácson hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez:
150 g porcukor
2-3 evőkanál citromhéj, hámozott mandula, kandírozott gyümölcsök vagy apró színes cukorgyöngyök (tetszés szerint)
A porcukrot annyi citromlével keverjük ki, hogy sűrű, jól kenhető cukormázat kapjunk. Ezt töltsük be egy vékony csőrű nyomózsákba és kedvünk szerint díszítsük vele a mézeskalácsot. Utóbb szórjuk meg mandulával vagy apró, színes cukorgyöngyökkel.
A sütés előtt a mézeskalácsot bekenhetjük felvert tojásfehérjével is és rakhatunk rá félbevágott mandulát és apróra vágott, cukrozott gyümölcsdarabkákat.
Mi általában a sütés előtt dióval, mandulával díszítjük a mézeskalácsokat és megsütjük ezekkel együtt őket, natúr készítjük.
Sütés után egy dobozba zárjuk a kalácsokat, a mézeskalács halom tetejére téve egy-egy gerezd almát. Az alma alá tegyünk egy kis fóliát, ha közvetlenül érintkezik a mézeskaláccsal, eláztatja azt. 2-3 naponta forgassuk meg a kalácsokat, amelyik még keményebb, az kerüljön az alma közelébe. Kb. 1-2 hét alatt meg is puhul és isteni lesz. Akinél a lakás páratartalma magas, egy tányéron is hagyhatja, az asztalon puhulni őket. Nekem a dobozos variáció vált be.
Sehol nem fogsz ilyet kóstolni, az garantált!
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
Címkék: formaszaggatóval, cukorgyöngyökkel, mézeskalácsokat, tojásfehérjével, hűtőszekrénybe, mézeskaláccsal, fűszerkeverék, összekevertem, cukorgyöngyök, mézeskalácsot, folyamatosan, szerecsendió, keverőgéppel, páratartalma, tésztarácson, leghelyesebb, sütőlemezről, sütőpapírral, fogyasztásra, bekenhetjük, citromlével, díszítéshez, félbevágott, mézeskalács, kandírozott, nyomózsákba, keverőtálba, közvetlenül, elkészítés, hozzávalót, mandulával, göngyöljük, kalácsokat, cukormázat, eredetileg, érintkezik, citrom leírásánál, vajjal együtt, nagy keverőtálba, mézes keverékhez, összes fűszert, összes hozzávalót, csészében keverjük, rummal vagy, edény falához, kevéske liszttel, tészta kissé, tálat fedjük, hűtőszekrénybe tesszük, sütőt melegítsük, sütőlemezt zsírozzuk, kisebb darabokra,
|
|
|
|
citrom leírásánál, vajjal együtt, nagy keverőtálba, mézes keverékhez, összes fűszert, összes hozzávalót, csészében keverjük, rummal vagy, edény falához, kevéske liszttel, tészta kissé, tálat fedjük, hűtőszekrénybe tesszük, sütőt melegítsük, sütőlemezt zsírozzuk, kisebb darabokra, lisztes deszkán, szív alak, porcukrot annyi, vékony csőrű, sütés előtt, mézeskalácsot bekenhetjük, dobozba zárjuk, mézeskalács halom, alma közelébe, lakás páratartalma, asztalon puhulni, dobozos variáció, formaszaggatóval, cukorgyöngyökkel, mézeskalácsokat, tojásfehérjével, hűtőszekrénybe, mézeskaláccsal, fűszerkeverék, összekevertem, cukorgyöngyök, mézeskalácsot, folyamatosan, szerecsendió, keverőgéppel, páratartalma, tésztarácson, leghelyesebb, sütőlemezről, sütőpapírral, fogyasztásra, bekenhetjük, citromlével, díszítéshez, félbevágott, mézeskalács, kandírozott, nyomózsákba, keverőtálba, közvetlenül, elkészítés, hozzávalót, mandulával, göngyöljük, kalácsokat, cukormázat, eredetileg, érintkezik, keverékhez, sütőlemezt, hozzávalók, gyümölcsök, szegfűbors, szegfűszeg, melegítsük, formázható, leírásánál, cukrozott, garantált, hagyhatja, teáskanál, éjszakára, általában, darabokra, díszítjük, készítjük, zsírozzuk, szeletelt, dolgozzuk, leginkább, tésztához, megsütjük, díszítsük, citromhéj, keményebb, rakhatunk, porcukrot, eláztatja, forgassuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
38 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 421
- e Hét: 3931
- e Hónap: 5826
- e Év: 56617
|
|
|