Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Búza a templom mellett
  2017-08-20 19:29:41, vasárnap
 
   
  Van egy település Magyarországon, amelyen kicsit mást, talán kicsit többet is jelent augusztus 20., mint máshol. Itt is hálát adnak azért, hogy István király keresztyén államot alapított, hálát adnak Istennek azért is, hogy adott termést, amelyből elkészülhet az új kenyér, de Szentkirályon az emberek azért is hálát adnak, hogy az államalapítóról elnevezett településen élhetnek, hiszen évtizedeken keresztül megfosztották őket ettől a névtől. A pártállam szemét ugyanis szúrta a szent és a király is: így keresztelték át - az anekdota szerint - a tanácselnökről a települést Lászlófalvára. A Bács-Kiskun megyei Szentkirályon jártunk, ahol gazdálkodó református embereket kerestünk fel, hogy megtudjuk, mit jelent a vidéki magyar reformátusoknak a búza, a kenyér és augusztus 20.

Szentkirályról az első írásos emlékek ugyan csak 1354-ből lelhetők fel, a régészeti leletekből viszont egyértelműen kiderül, hogy sokkal régebbi településről van szó. Már az Árpád-korban lakták, és templomot is emeltek itt a keresztyének, vélhetőleg épp az István király által elrendelt ,,minden tíz falu építsen egy templomot" elvének köszönhetően. Ez a régi istenháza már nincs meg, azonban az 1901-ben épült református templom ennek az alapjaira és néhány megmaradt falára épült rá. A pusztatemplom egy dombon áll, a jelenlegi falu határában, körülötte művelés alatt álló földekkel. Az egyik ilyen földdarab ma is a Szentkirályi Református Egyházközség tulajdona.

Búza a templom mellett

A földet az egyik presbiter, Halasi Ernő műveli, idén búzát vetett, majd aratott a templom szomszédságában. - Évek óta látjuk, hogy a templom körül valahogy jobb a minősége a terményeknek, főleg a kalászosoknak. Biztos, hogy az Úr Isten máshogy tekint erre a búzára - mondja a presbiter, és hozzáteszi: ezt ugyan sosem mérték, de szemmel láthatóan jobb minőségű vagy nagyobb hozamú az ottani termés. Idén takarmánybúzát arattak, hektáronkénti hét tonna hozammal - ez pedig jónak számít a szentkirályi, nem éppen zsíros fekete földtől. Beszélgetésünk közben születik az ötlet: jó lenne a templom melletti búzából lisztet őrölni, és legalább egy cipót süttetni, amelyből az újkenyéri hálaadó istentiszteleten lehetne úrvacsorázni. Sőt - ötletel tovább Halasi Ernő -, a szentkirályi református gazdák összeadhatnának egy-egy marék búzát a termésükből, és a Magyarok kenyere-program mintájára elkészülhetne a szentkirályi reformátusok kenyere, amelyből szintén lehetne úrvacsorázni. - Talán jövőre meg is csináljuk - mondja lelkesen a presbiter. Az idei búzát szemes takarmányként értékesítik. Halasi Ernő a templom melletti termésből származó bevételét adományként felajánlja a gyülekezetnek. Természetesen nemcsak itt gazdálkodik, hanem további hetvenkét hektáron termel búzát családi gazdaságában, amely mellett kukoricája is van.

A gondnoknak otthon is van egy pusztatemploma

A szentkirályi református gyülekezet gondnokával, Darányi Józseffel otthonában beszélgetünk. Amikor belépünk a nappaliba, azonnal szembetűnik, hogy a falon a szentkirályi pusztatemplomról készült festmény lóg. Erről azt mondja a gondnok: a gyülekezettől kapta, amikor a húszéves gondnoki szolgálatáért adtak hálát. Az ajándék szíven találta, hiszen saját bevallása szerint nem telik el nap, hogy ne menne ki a templomhoz. Akár azért, mert egyeztet a gyülekezet lelkészével, Balázs Hajnalkával, akár azért, mert a templom mellett bérelt földjén dolgozik, ahol napraforgót termel. A családi gazdálkodásban összesen hetven hektár földet művel, ebből huszonöt a sajátja. A napraforgó mellett foglalkozik őszi árpával, tritikáléval, kukoricával, paradicsommal, fűszerpaprikával és bébitökkel is. Búzával már nem - teszi hozzá. - Pedig a búza fontos, tudom, ebből lesz a mindennapi kenyerünk is, és később ez kerülhet az úrasztalára is, az új kenyér ünnepén és az év további úrvacsorás alkalmain is - mondja a gondnok, aki azonban néhány éve felhagyott a búzatermeléssel. Egyre nagyobb gondot jelent ugyanis az aszály, a kalászos szenved a víznélküli, tikkasztó hőségben. - Korábban könnyebb volt a búzával, elég volt elvetni, tápanyagot adni neki, majd learatni. Ma ez már nem megy, drága a vetőmag, és növényvédelemre is szükség van - magyarázza. A szentkirályi homokos talaj sem a legjobb, itt tíz aranykorona vagy annál gyengébb földeken dolgoznak. A búza tisztelete azért a családi hajlékban is megjelenik: egy kaspóban néhány tucat szál megszárított búza díszeleg. Darányi József jelenleg unokaöccsével gazdálkodik, de hamarosan szeretné fiának átadni a gazdaság ráeső részét.

Államalapítót cseréltek tanácselnökre

Szentkirály kalandos történetét talán leginkább a település hatvanhárom évvel ezelőtti névváltoztatása mutatja meg. A falunak - miután túl volt tatáron és törökön, többszöri elnéptelenedésen és újjáéledésen - 1952-ben meg kellett élnie a kommunizmus történelemhamisító mivoltát: a pártállami rendszernek ugyanis szúrta a szemét István király öröksége. Kecskemét Alsószentkirály és Felsőszentkirály nevű külső részeiből ezért megalapították az önálló Lászlófalvát. A településen a mai napig tartja magát az anekdota, amely szerint Palásti László akkori tanácselnöknek és Dalmadi László pártvezér iskolaigazgatónak kedveskedtek a névválasztással.

Szentkirály környéke négyezer-ötszáz éve lakott, de a nevét először Nagy Lajos korában, 1354-ben írták le. Az államalapító I. István királyról elnevezett birtok a tatárjárás alatt lakatlanná vált, templomát lerombolták. Az 1300-as években újjáépítették, falait támpillérekkel megerősítették. A középkori templom százhúsz centiméteres falvastagságú volt, hossza tizennégy-tizenöt méter, kereszthajója hét méter lehetett. Pálóczi Horváth András régész feltárásainak köszönhetően tudjuk, hogy az ezeréves és az 1300-as években újjáépített Árpád-kori templomrészek maradványai - a délnyugati támpillérek és a közöttük húzódó fal - beépültek az 1901-ben emelt és ma is álló református templomba. Később, a török időkben a falu urai elmenekültek, de a lakosság tovább gyarapodott. 1590-ben már mintegy négyszázan éltek Szentkirályon. A tizenöt éves háború alatt a lakosság elszegényedett, az 1600-as években fokozatosan Kecskemétre települt, így Szentkirály elnéptelenedett, a középkori templom pedig egyre inkább pusztult. A Kecskeméti Református Egyházközség 1899-ben határozott arról, hogy az akkor már kétezer lelket számláló Szentkirály melletti pusztán álló maradványokon új templomot emel. 1901. május 8-án 19 555 koronában megállapították az építkezés költségvetését, július 4-én pedig Győrffy Balázs egyházközségi főgondnok lerakta az alapkövet. Az egytornyos, egyhajós, huszonnyolc méter hosszú és tíz méter széles templom alig fél év alatt, december 21-re elkészült Kerekes Ferenc kecskeméti főmérnök irányításával. A felszentelő istentiszteletet 1902. június 1-jén tartották. A település ma leginkább a falu nevét viselő ásványvízről ismert. A Szentkirályi ásványvíz kútja ugyanis a településen található, itt is palackozzák azt.

A település régi nevét még az előző rendszerben, lakossági kezdeményezésre tudta visszavenni. 1987. augusztus 20-tól hívják újra Szentkirálynak a települést. Ekkor egy fából készült István király-szobrot is emeltek a faluban, közadakozásból. Mindez jól mutatja, hogy a rendszer ekkor már puhult, hiszen a névváltoztatást és a szoborállítást is segítette a térség akkori országgyűlési képviselője, Miskó István, a szomszédos Tiszakécske akkori tanácselnöke is. A szobor tövében tábla őrzi, kik adakoztak azért, hogy a település névadójának így is emléket állítsanak: ezek között megtaláljuk a helyi református gyülekezetet is.
A pártállami idő a faluképet tudatosan befolyásolta: az utcák vonalát a templomoktól távolodó módon alakították ki, így látható ma is a falu határában a református pusztatemplom, a szomszédságában pedig a római katolikus istenháza. Egy, a rendszerváltás utáni helyi rendelet ezt a településképet már védettnek nyilvánította, így a templomok közelében nem szabad építkezni.

Szentkirályon - érthető módon - a mai napig az egyik legfontosabb ünnep augusztus 20., amely a helyieknek nemcsak az államalapítást és az új kenyeret jelenti, hanem saját falujuk ünnepévé is vált. Ekkor sok elszármazott szentkirályi is hazatér, hogy együtt ünnepeljen az otthoniakkal. Ekkor még az újkenyéri hálaadó istentisztelet és a katolikus szentmise időpontját is összehangolják, hogy a hazaérkezők el tudjanak menni saját felekezetük alkalmára.

Hegedűs Márk / Cservenák Zoltán

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2015. augusztus 23-i számában.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Címkék: istentiszteletet, pusztatemplomról, istentiszteleten, felsőszentkirály, fűszerpaprikával, elnéptelenedésen, megállapították, elnéptelenedett, kezdeményezésre, reformátusoknak, államalapítóról, szomszédságában, névváltoztatása, növényvédelemre, névválasztással, névváltoztatást, búzatermeléssel, alsószentkirály, összeadhatnának, tanácselnökről, településképet, pusztatemploma, közadakozásból, összehangolják, magyarországon, megerősítették, megalapították, szentkirályról, szentkirálynak, istentisztelet, tanácselnöknek, beszélgetésünk, rendszerváltás, támpillérekkel, takarmánybúzát, szoborállítást, település Magyarországon, emberek azért, államalapítóról elnevezett, pártállam szemét, anekdota szerint, települést Lászlófalvára, vidéki magyar, első írásos, régészeti leletekből, régi istenháza, 1901-ben épült, jelenlegi falu, egyik ilyen, templom mellett, egyik presbiter, templom szomszédságában, Szentkirályi Református Egyházközség, Halasi Ernő, Darányi Józseffel, Balázs Hajnalkával, Darányi József, Kecskemét Alsószentkirály, Palásti László, Dalmadi László, Nagy Lajos, Pálóczi Horváth András, Kecskeméti Református Egyházközség, Győrffy Balázs, Kerekes Ferenc, Miskó István, Hegedűs Márk, Cservenák Zoltán, Reformátusok Lapja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.15. 08:30 Mindenki Karácsonya - 300 gyereket lát vendégül a Fővárosi Önkormányzat és ...
12.15. 07:50 Gulyás Gergely: a klímaváltozás elleni küzdelem árát fizessék a szennyezők,...
12.15. 07:31 Kötet jelent meg a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatról
12.15. 07:30 BÉT - Növekvő forgalomban erősödött a BUX a héten
12.15. 07:05 Preşedintele Parlamentului ungar: László Tőkés şi cetăţenii Timişoarei şi-a...
12.15. 07:04 Időközi választás Dunaújvárosban - 133 külképviseleten lehet majd voksolni
12.15. 07:04 Jónak lenni jó! - Egész napos műsorral zárul ma a közmédia jótékonysági kam...
12.15. 07:04 Női kézilabda-vb - Elnézést kért a felfüggesztett Kim Rasmussen
12.15. 07:04 Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban
12.15. 07:03 TOTÓ-eredmények
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép téli napokat  Ferenc pápa a Guadalupei Szűza...  Téli este  Ady Endre : Menekülés az Úrhoz  Karácsony - jön a 3 király is  Naplemente  Böjt  2. adventi hét szombat 12.14  Facebookon kaptam  Győzött az élet  Luca-napi búzaültetés  Cuki kislány fenyőfával  Hagyományos, fehér virágos cso...  Kislány rádióval  Facebookon kaptam  Hagyományos, fehér virágos cso...  Vidám szép estét  Sárga rózsa  Facebookon kaptam  Reménység  ADVENT harmadik vasárnap  Facebookon kaptam  Szuper szép napot - rózsával  Menjünk!  Rózsa csokor gyertyákkal  Sárga rózsa  Arany szív és rózsa  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Áldott Adventi várakozást Mind...  Szép téli napokat  Kellemes teázást  Kellemes kávézást  Ferenc pápa a Guadalupei Szűza...  Facebookon kaptam  Kapcsolat Krisztussal  Lámpatartót látok  Karácsony  Kellemes hétvégét  Modern Luca  Facebookon kaptam Krisztina...  Jó reggelt , szép napot  Díszes fenyő ág  Vidám szép estét  Vanília krém  Esti kép  Bódai-Soós Judit
: Csak...  Ady Endre : Menekülés az Úrhoz  Kellemes hétvégét  Lilom  Téli képek  Élvezze a hétvégét  Krisztus nevei  Ha...  Ajándékok  Tékozlás és elhívás  Karácsony  Hogy ne legyen  Reménység  Kapcsolat Krisztussal  Cédulák  Cuki kislány fenyőfával  A D-vitaminról  Keresztes Szent János áldozópa...  Áldott Adventi várakozást Mind...  Kellemes hétvégét  Szuper szép napot - rózsával  Kellemes hétvégét  Nagyszerű hétvégét  Vegyes virág-csokor esküvőre  Facebookon kaptam  Ajándékok  Koszorús lányok és a menyasszo...  Naplemente  Péntek 13.?  Téli képek  Szèp napot kívánok  Bódai-Soós Judit
: Csak...  Rövid pályás úszás Országos B...  Boldogság  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Így megváltozott a világunk  Böjt  Krumplisaláta  Lilom  Páncsics Hedvig Közeledik...S...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldása legyen Mindnyájun...  Lilom  Facebookon kaptam  Karácsonyfa  Facebookon kaptam  Advent harmadik gyertyája a ró...  Szent Lúcia története  Advent harmadik gyertyája a ró...  Jó reggelt , szép napot  Téli este  Luca széke  Ilyen idő lesz karácsonykor  Hogy ne legyen 
Bejegyzés Címkék
település Magyarországon, emberek azért, államalapítóról elnevezett, pártállam szemét, anekdota szerint, települést Lászlófalvára, vidéki magyar, első írásos, régészeti leletekből, régi istenháza, 1901-ben épült, jelenlegi falu, egyik ilyen, templom mellett, egyik presbiter, templom szomszédságában, templom körül, ottani termés, templom melletti, cipót süttetni, újkenyéri hálaadó, szentkirályi református, szentkirályi reformátusok, idei búzát, gondnoknak otthon, szentkirályi pusztatemplomról, gyülekezettől kapta, húszéves gondnoki, ajándék szíven, gyülekezet lelkészével, családi gazdálkodásban, napraforgó mellett, búza fontos, mindennapi kenyerünk, kalászos szenved, szentkirályi homokos, búza tisztelete, családi hajlékban, kaspóban néhány, gazdaság ráeső, település hatvanhárom, pártállami rendszernek, szemét István, önálló Lászlófalvát, nevét először, tatárjárás alatt, 1300-as években, középkori templom, délnyugati támpillérek, közöttük húzódó, 1901-ben emelt, török időkben, falu urai, lakosság tovább, tizenöt éves, lakosság elszegényedett, 1600-as években, építkezés költségvetését, felszentelő istentiszteletet, falu nevét, településen található, település régi, előző rendszerben, fából készült, rendszer ekkor, térség akkori, szomszédos Tiszakécske, szobor tövében, település névadójának, helyi református, faluképet tudatosan, utcák vonalát, templomoktól távolodó, falu határában, református pusztatemplom, szomszédságában pedig, római katolikus, rendszerváltás utáni, templomok közelében, egyik legfontosabb, helyieknek nemcsak, katolikus szentmise, cikk megjelent, istentiszteletet, pusztatemplomról, istentiszteleten, felsőszentkirály, fűszerpaprikával, elnéptelenedésen, megállapították, elnéptelenedett, kezdeményezésre, reformátusoknak, államalapítóról, szomszédságában, névváltoztatása, növényvédelemre, névválasztással, névváltoztatást, búzatermeléssel, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 338 db bejegyzés
Összes: 8112 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 200
  • e Hét: 200
  • e Hónap: 9480
  • e Év: 180638
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.