Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karácsony Juliskánál
  2017-11-27 14:14:36, hétfő
 
   
  Óriás pelyhekkel szállt alá a hó a kis tanya kertjében. Hűvös szél táncoltatta a pelyheket az ablakokon. Pattogó kályha fénye töltötte meg a kis vályog szobát, búbos kemence ontotta magából a melegséget. Diós bejgli és töltött káposzta illata terjengett a kis helységben ahol egy nagycsalád gyermekei kuporogtak a kemence körül. Nevetgéltek, történeteket meséltek, olykor- olykor rázendítettek egy karácsonyi nótára. Julcsa édesanyjának segédkezett a konyhában, éppen mézeskalácsot készítettek. Nagyobbik bátya és kisöccse odakinn seperték a havat, de úgy tűnt reménytelen harcot vívnak, mivel megállás nélkül szakadt az égi áldás. Pista mérgelődve lépett a tornácra, lesöprögette vállát, majd bosszúsan megállapította:
- Ha egész este így fog esni, holnap ki se tudunk majd jönni a házból.
Jóska mellé lépve jókedvűen megdobta bátyát egy kemény hógolyóval, majd viháncolva beszaladta a biztonságot adó házba, mielőtt még kap egy nyaklevest tettéért.
Kívülről vidámság áradt a kicsiny házból, ám Juliskáéknak ez egy szomorú Karácsony volt. Édesapja és legidősebb bátyja egy messzi háborúban teljesített szolgálatot a haza védelmében. Hiányuk megviselte az egész családot. Julcsa nem vágyott ajándékra, csak azt kívánta hogy viszontláthassa édesapját és testvérét. Nem éheztek ugyan, de bizony szerényebben kellett élniük.
A nagy sütkérezés közepette egyszer csak kopogtattak az ajtón. Julcsa kíváncsian szaladt meglesni a váratlan vendéget. Katica volt az, szinte csak az orra hegye lógott ki, hatalmas kapucnis kabátjából. Mosolyogva lépett be kis barátnője otthonába.
- Katica!de örülök hogy eljöttél!- ölelte meg Julcsa a kis hólepte barátnőjét.
- Sietnem kell nagyon,csak előbb szeretném ezt átadni!
Azzal kis kezével átnyújtott egy kis zacskónyi szaloncukrot, olyat ami boltban volt megvásárolható és csak az úri családoknak tellett rá. Julcsa mindig vágyakozva nézegette az üzletben, de soha se gondolta volna, hogy egyszer majd megkóstolhatja.
- Szaloncukor!-kiáltott fel vidáman- Köszönöm Katica!
- Remélem ízleni fog- mondta mosolyogva kis barátnője- bár szerintem amit anyukád készít az finomabb, de ennek legalább van szép papírja!
Bizony a kis Julcsát teljesen elbűvölte a cukorpapír csillogó fénye, a végein becakkozott széle. Annyira nagy boldogság volt számára egy ilyen ajándék hogy nem győzte megköszönni a kedvességét Katicának. Szerette volna meghálálni, de nem tudta miként tehetné.
- Hagyd Julcsa!nem várok én cserébe semmit, csak szerettem volna kicsit enyhíteni a bánatotokon, amit a háború okozott nektek... Ha nem lenne öreg és beteges az édesapám akkor most nekem is át kellett volna élnem- mondta szemét lesütve Katica.
Könnyes szemmel megölelték egymást, majd elbúcsúztak a kis barátnők.
Juliska igazságosan szétosztotta testvérei között az ajándékba kapott szaloncukrot. Csak úgy habzsolták a gyerekek azt a mennyei ízű édességet. Úgy érezték magukat egy pillanatra, mint a nagy urak, akik minden Karácsonyon ilyet esznek. Juliska szorongatta kezében a kis cukorkát, gyönyörködött a szépen fénylő sztaniol papírjában. Pista az idősebbik bátyja, rögtön észre vette a kínálkozó lehetőséget és így szólt:
- Julcsa, ha nekem adod a cukrodat, én odaadom a papíromat!
A kislány nem is gondolkodott csak rögtön belelegyezett a nem túl nagylelkű ajánlatba.
Azzal egy mozdulattal bátyja kikapta Juliska kezéből a szaloncukrot és már ropogtatta is gúnyos mosollyal az arcán.
Juliskának ugyan lett két cukorkapapírja viszont lemaradt az alkalomról hogy megkóstolja a vágyott édességet. Keserves sírásba kezdett... Sanyika a kis testvére meghuzigálta blúza ujját majd így szólt:
- Ne sírj, Juliska majd én adok az enyémből!- azzal ketté törte az aprócska szaloncukrot és megosztotta szomorkodó testvérével.
Édesanyjuk halvány mosollyal az arcán nézte a történéseket. Örömmel töltötte el szívét hogy egészségesek és vidámak a gyermekei. Kicsit mardosta a lelkiismeret azért, hogy idén nem került szép nagy karácsonyfa a kis házukba. Aztán gondolt egyet leültette maga köré gyermekeit és belekezdett egy mesébe:
- Egyszer volt, hol nem volt- kezdte így a történetet- volt egyszer egy angyalka akit az Úr megbízott egy feladattal. Az ő dolga volt kiválasztani a mennybéli fenyves legszebb fáját és elhozni a Földre ahhoz a családhoz ahol a világ legjobb gyermekei laknak. Az angyal ki is választotta a fát és útnak eredt. Azonban a Földre leszállva látott egy égő erdőt. Kismadarak röpködtek és közben siránkozva csiripelték hogy elvesztették otthonuk, az összes fészek odalett! A vadállatok is sírtak-ríttak az elpusztult erdő miatt. Az angyalka fogta és levágott a mennybéli fából néhány ágat és elültette. Láss csodát! egy hatalmas erdő növekedett a régi helyén!volt nagy boldogság a madaraknak. Majd tovább ment keresgélni a Föld legjobb gyermekeit. Ekkor egy kisgyermek sírását hallotta egy sötét házból. Egy anyuka feküdt betegen az ágyban, kisgyermeke meg ott fagyoskodott mellette. Az angyal ekkor lenyesett még sok-sok ágat és begyújtotta a kályhát a hideg házban majd meleg levest készített a tűzön a betegeskedő édesanyának aki menten jobban lett eztán!
No, egyszer csak észre vett ez az angyal egy másik házat!belesett az ablakán és lám meglátta hogy biz itt laknak a világ legjobb gyermekei!besurrant a kisszobába és épp rakta volna le a mennybéli karácsonyfát, de észrevette hogy nem maradt abból csak néhány fenyőág. Beletette egy vázába, rárakott pár arany diót, majd dolga végeztével felszállott a magasba. Ez a mese vége- zárta le mondandóját Julcsa anyukája.

A gyerekek tátott szájjal figyelték minden egyes szavát a mesének. Majd édesanyjuk felállt és ezt mondta:
- Na, gyerekek? megnézzük hogy hozott- e nekünk karácsonyfát a Jézuska?
A gyerekek felpattantak hamarjában és már rohantak is a kis szoba felé. Mikor kitárták az ajtót, meglepődve tapasztalták hogy nem volt ott karácsonyfa, csak pár száll fenyőág amin lógott 5 szem aranydió. Julcsa felkiáltott:
- De hát ez a mennybéli fenyves fája! ami a mesében volt! akkor hát mi vagyunk a világ legjobb gyerekei? -izgalomtól kipirosodva néztek édesanyjukra a gyerekek.
Az anyuka átölte összes gyermekét majd ezt mondta:
- Igen, ti vagytok!és én vagyok a legszerencsésebb, hogy anyukátok lehetek....

Áldott Karácsonyt mindenkinek!
(Nagy Eszter) meséje
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legszerencsésebb, viszontláthassa, cukorkapapírja, megvásárolható, megkóstolhatja, megállapította, belelegyezett, gyönyörködött, rázendítettek, mézeskalácsot, szaloncukrot, juliskáéknak, édesanyjukra, szétosztotta, tapasztalták, gondolkodott, történéseket, történeteket, karácsonyfát, kiválasztani, édesanyjának, szerényebben, fagyoskodott, elvesztették, lelkiismeret, lesöprögette, meghuzigálta, egészségesek, felpattantak, testvérével, karácsonyfa, édesanyának, kisgyermeke, betegeskedő, megosztotta, kipirosodva, nagycsalád gyermekei, kemence körül, karácsonyi nótára, kemény hógolyóval, nyaklevest tettéért, kicsiny házból, szomorú Karácsony, messzi háborúban, haza védelmében, egész családot, nagy sütkérezés, váratlan vendéget, orra hegye, cukorpapír csillogó, végein becakkozott, ilyen ajándék, Karácsony Juliskánál, Köszönöm Katica, Hagyd Julcsa, Áldott Karácsonyt, Nagy Eszter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  Különleges  Latinovits Zoltán tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Vidámság  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jan Twardowski - Siessünk  Szívek  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Mindig lesz olyan  Szép álmokat!  József Attila - Kopogtatás nél...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Walter Chrysler mondta  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  A felvilágosodás...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Somlyó Zoltán - Orgonával  József Attila - Kopogtatás nél...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Ismeretlen: Ikarusz monda  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Tavaszi este  Mindig lesz olyan  Jó éjszakát  "Ez egy csoda"  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A hagyma antibakteriális hatás...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Egy tavasz  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Kertem  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig lesz olyan  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul David Tripp Április 12  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Zilahy Lajos gondolata  Csend  Alvó kislány  Szép álmokat!  Márai Sándor tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Tavaszi este  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Alvó cicák  Kertem  Az ember emlékekből áll  Vidámság  Alvó cica  39 ígéret  Jázmin  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 13 
Bejegyzés Címkék
nagycsalád gyermekei, kemence körül, karácsonyi nótára, kemény hógolyóval, nyaklevest tettéért, kicsiny házból, szomorú Karácsony, messzi háborúban, haza védelmében, egész családot, nagy sütkérezés, váratlan vendéget, orra hegye, cukorpapír csillogó, végein becakkozott, ilyen ajándék, kedvességét Katicának, háború okozott, édesapám akkor, ajándékba kapott, nagy urak, szépen fénylő, idősebbik bátyja, kínálkozó lehetőséget, mozdulattal bátyja, alkalomról hogy, vágyott édességet, aprócska szaloncukrot, arcán nézte, lelkiismeret azért, történetet- volt, angyalka akit, mennybéli fenyves, családhoz ahol, világ legjobb, összes fészek, elpusztult erdő, angyalka fogta, mennybéli fából, hatalmas erdő, régi helyén, kisgyermek sírását, sötét házból, anyuka feküdt, angyal ekkor, hideg házban, betegeskedő édesanyának, másik házat, mennybéli karácsonyfát, mese vége-, gyerekek tátott, gyerekek felpattantak, mesében volt, anyuka átölte, legszerencsésebb, viszontláthassa, cukorkapapírja, megvásárolható, megkóstolhatja, megállapította, belelegyezett, gyönyörködött, rázendítettek, mézeskalácsot, szaloncukrot, juliskáéknak, édesanyjukra, szétosztotta, tapasztalták, gondolkodott, történéseket, történeteket, karácsonyfát, kiválasztani, édesanyjának, szerényebben, fagyoskodott, elvesztették, lelkiismeret, lesöprögette, meghuzigálta, egészségesek, felpattantak, testvérével, karácsonyfa, édesanyának, kisgyermeke, betegeskedő, megosztotta, kipirosodva, belekezdett, szolgálatot, teljesített, reménytelen, begyújtotta, készítettek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 196
  • e Hét: 3706
  • e Hónap: 5601
  • e Év: 56392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.