Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
5 házi praktika az időskori inkontinencia ellen -
  2017-11-28 14:34:47, kedd
 
  A vizelet inkontinencia valódi népbetegség: olyan gyakori, mint a szénanátha. Idős korban az emberek harmadánál jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák. Mindezek ellenére a többség mégis tabuként, kínos kérdésként kezeli - talán azért, mert sokan nem is tudják, hogy léteznek egyszerű házi praktikák is, melyekkel kezelhető az inkontinencia. Az alábbi cikkben 5 ilyen tippet osztunk meg, kifejezetten az idősebb korosztályra szabva!


1. Medencefenék gyakorlatok

Tanulmányok igazolják, hogy gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és a hólyagzáró izmok erősíthetők. Ilyen módon az inkontinencia akár teljesen megszüntethető. A gyakorlatok lényege, hogy ezeket az egyébként ritkán használt izmokat, egy nap legalább 3-4 alkalommal akaratlagosan megtornáztassuk.
A medencefenék az az izomréteg, ami elölről a szeméremcsonttól hátrafelé a farokcsontig terjed kétoldalt körben. Feladata a kismedencei szervek védelme. A legismertebb és egyben legjobb módszer a medencefenék izmainak edzésére a Kegel-gyakorlat, amit nők és férfiak is ugyanúgy végezhetnek. Az izmok megtalálásához csináljunk úgy, mintha meg akarnánk szakítani vizelés közben a vizeletsugarat, tartsuk 3 másodpercig megfeszítve ezeket az izmokat, majd lazítsunk. Ezt ismételjük meg tízszer, naponta három-négy alkalommal.
Az alábbi két, könnyen elvégezhető gyakorlat ugyancsak javasolt hölgyek és urak számára is:
Híd (bridge)
Feküdjünk le háttal a földre, a térdek behajlítva, a talpak a földön, a sípcsont pedig legyen merőleges a talajjal. A sarkunkat erősen nyomjuk le a földre, a csípőnket pedig emeljük fel, ameddig egyenes nem lesz a mellkas. A feneket szorítsuk össze, tartsuk meg pár másodpercig, majd engedjük le. Ismételjük meg 10-szer.
Kagyló (clamshell)
Feküdjünk oldalunkra, felhúzott lábakkal. Próbáljuk addig húzni a combjainkat, míg azok derékszöget zárnak a felsőtesttel, valamint a lábszár zárjon derékszöget a combbal. Térd a térden, boka a bokán. Anélkül, hogy kifordítanánk a bokát, emeljük a felül lévő térdet. Tartsuk fent 1 másodpercig a térdet, majd ismét eresszük le, ez egy ismétlés. Mindkét oldalra végezzünk 10-15 ismétlést.


2. Hólyagtorna

A hólyagtorna olyan módszer, ami nagyon eredményes tud lenni inkontinencia esetén. Mielőtt nekikezdenénk, érdemes vizelési naplót vezetni, amiben feljegyzünk minden alkalmat, amikor vizelési inger jelentkezik, a folyadékbevitel mennyiségét, összetételét, illetve azt is, ha vizeletszivárgás lép fel. Ez a napló segítséget nyújt a hólyagtornához, illetve a többi technikához is.
A hólyagtorna egyik formája a vizelés késleltetése. Amikor a vizelési inger jelentkezik, kb. 5 percig késleltessük a vizelést. Később fokozatosan növeljük az időtartamot 10 percekkel, egészen addig, amíg képesek nem vagyunk 3-4 órát kibírni anélkül, hogy vizelnünk kéne. Ha nagyon erős inger jelenik meg, próbáljuk elterelni a figyelmünket, 100-tól történő visszaszámlálással vagy relaxációs technikákkal, pl. mély lélegzéssel.
A hólyagtorna másik formája a vizelés szakaszos megszakítása lehet. Szakítsuk meg a vizelést, majd pár perc elteltével folytassuk azt. Ez segíthet a hólyag teljesebb kiürítésében, és az izmok megerősítésében is.

3. Egészséges testsúly elérése

A túlsúly vizeletszivárgást okozhat, mivel a súlytöbblettel rendelkezőknél a húgyhólyagra és a húgycsőre (is) nagyobb teher hárul. Ez elsősorban stressz inkontinencia, illetve a köhögés, nevetés, tüsszentés, emelés során fellépő vizeletszivárgás esetén fontos tényező. Kutatások bizonyították, hogy az elhízás fokozza a vizelettartási problémákat, és hogy a fogyás segíthet a kezelésükben

4. Rendszeres ,, toalett tréning "

Nincs vizeletszivárgás, ha üres a húgyhólyag. A ,,toalett tréning" lényege, hogy előre meghatározott rendszerességgel, és nem a vizelési inger megjelenésekor ürítjük a vizeletet. Ha tudjuk, hogy 3 óránként tör ránk a vizelési inger, menjünk WC-re 2 és fél óránként. Ha túl sűrűn kell mennünk, próbáljuk meg hosszabbá tenni a két vizeletürítés közötti időt - ebben pl. segíthet a már említett medencefenék- és hólyagtorna.
Ha pl. egyik héten 2 óránként végzünk vizeletürítést, a következő héten legyen 2 óra 15 perc ez az időköz. Állítsunk be ébresztőórát vagy telefont, hogy ne felejtsük el. Ez mindenképp otthoni stratégia, hiszen csak akkor tudjuk meg, hogy túl sokat vártunk a vizeletürítéssel, ha megtörtént a ,,baleset"

5. Folyadékbeviteli és étrendi szokások változtatása

Egy 3-4 napig vezetett vizelési napló segítségével kiderül, hogy a gyakori vizelési inger származhat-e túlzott folyadékbeviteltől. Ebben az esetben a folyadékbevitel mennyiségének csökkentése mérsékelheti vagy megszüntetheti a gyakori vizelési ingert. Amennyiben a vizelési ingerek az éjszakai pihenés alatt is jelentkeznek, úgy az esti folyadékbevitelt korlátozni kell.
A folyadékbevitelt igyekezzünk egyenletesen elosztani a nap során, igyunk napi 6-8 pohár vizet (1,5-2 liter). Ne felejtsük, hogy ha túl kevés folyadékot iszunk, az is irritálhatja a hólyagot és fertőzések kialakulásához is vezethet. A koffein- és alkoholtartalmú italokat teljesen iktassuk ki!
Ételek, amiket kerüljünk el: fűszeres ételek, savas ételek és italok (pl. citrus gyümölcsök, kávé, tea, paradicsom), cukor, méz és mesterséges édesítőszerek.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Címkék: vizeletürítéssel, vizeletszivárgás, folyadékbevitelt, szeméremcsonttól, folyadékbeviteli, rendszerességgel, megtornáztassuk, megerősítésében, folyadékbevitel, alkoholtartalmú, vizeletürítést, vizeletsugarat, megszüntethető, vizelettartási, megszüntetheti, rendelkezőknél, kialakulásához, hólyagtornához, megjelenésekor, súlytöbblettel, megtalálásához, inkontinencia, nekikezdenénk, meghatározott, bizonyították, kifordítanánk, vizeletürítés, akaratlagosan, édesítőszerek, mennyiségének, visszatartási, jelentkeznek, késleltetése, irritálhatja, felsőtesttel, mérsékelheti, vizelet inkontinencia, emberek harmadánál, többség mégis, alábbi cikkben, idősebb korosztályra, vizelet elfolyását, hólyagzáró izmok, inkontinencia akár, gyakorlatok lényege, egyébként ritkán, szeméremcsonttól hátrafelé, farokcsontig terjed, kismedencei szervek, medencefenék izmainak, izmok megtalálásához, térdek behajlítva,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akik bántanak téged  Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Makszim Gorkij gondolata  Rátalálsz  Adakozás  Tanuld meg ezt a versemet  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Idő  A másik dolog,  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Leonardo da Vinci gondolata  Idő  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png rózsa csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Szép estét  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png fotel  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kaffka_Margit  Ágai Ágnes – Csendélet  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png lepke  A Megváltó szolgálatában  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Albert Einstein gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png ház  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szívem  Png férfi  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem  Kövesd a cowboyt!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Szívem  Jónás Tamás – Végtelen b...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy bizonyos határt  Nem tudhatod  Jó éjszakát  Popper Péter szavai  Reggel van  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata 
Bejegyzés Címkék
vizelet inkontinencia, emberek harmadánál, többség mégis, alábbi cikkben, idősebb korosztályra, vizelet elfolyását, hólyagzáró izmok, inkontinencia akár, gyakorlatok lényege, egyébként ritkán, szeméremcsonttól hátrafelé, farokcsontig terjed, kismedencei szervek, medencefenék izmainak, izmok megtalálásához, térdek behajlítva, sípcsont pedig, sarkunkat erősen, csípőnket pedig, feneket szorítsuk, lábszár zárjon, felül lévő, hólyagtorna olyan, folyadékbevitel mennyiségét, napló segítséget, többi technikához, hólyagtorna egyik, vizelés késleltetése, vizelési inger, hólyagtorna másik, vizelés szakaszos, hólyag teljesebb, izmok megerősítésében, túlsúly vizeletszivárgást, súlytöbblettel rendelkezőknél, elhízás fokozza, vizelettartási problémákat, fogyás segíthet, következő héten, gyakori vizelési, folyadékbevitel mennyiségének, vizelési ingerek, éjszakai pihenés, esti folyadékbevitelt, folyadékbevitelt igyekezzünk, vizeletürítéssel, vizeletszivárgás, folyadékbevitelt, szeméremcsonttól, folyadékbeviteli, rendszerességgel, megtornáztassuk, megerősítésében, folyadékbevitel, alkoholtartalmú, vizeletürítést, vizeletsugarat, megszüntethető, vizelettartási, megszüntetheti, rendelkezőknél, kialakulásához, hólyagtornához, megjelenésekor, súlytöbblettel, megtalálásához, inkontinencia, nekikezdenénk, meghatározott, bizonyították, kifordítanánk, vizeletürítés, akaratlagosan, édesítőszerek, mennyiségének, visszatartási, jelentkeznek, késleltetése, irritálhatja, felsőtesttel, mérsékelheti, technikákkal, medencefenék, megszakítása, ébresztőórát, farokcsontig, húgyhólyagra, egyenletesen, legismertebb, segítségével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 245
  • e Hét: 1729
  • e Hónap: 8101
  • e Év: 58892
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.