Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek
  2018-01-11 14:56:29, csütörtök
 
   
  JANIKOVSZKY ÉVA ÍRÁSA)

Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek

A kérdés az: hogyan vegyük észre, hogy öregszünk?
Mert azt ne higgyük már, hogy valaki majd szól.
Nem, sajnos, senki sem szól, pedig mindenki látja, észleli - de ránk hagyja a felismerést.
Legföljebb nénizni vagy mamikázni kezd.
És még ezt a finom jelzést sem baráti körünk fiataljaitól kapjuk - ők változatlanul sziával üdvözölnek és keresztnevünkön szólítanak -, hanem a kereskedelem, az ipari szolgáltatások, az egészségügy, valamint a közhivatalok némely dolgozójától, no meg az egyszerű járókelőktől, közlekedőktől. (Csak emlékeztetőül: Mit adhatok a néninek? Hát ez bizony sokba fog kerülni mamika!)
Eleinte összerándulunk, aztán arra gondolunk, hogy egyszerű bunkóság. Hiába, no, nálunk nem honosodott meg az asszonyom, hölgyem megszólítás. De aztán csak szöget üt a fejünkbe a sokasodó néni meg mamika. Elérkezett az idő, amikor már nem foghatunk mindent a frontátvonulásra, a tegnapi rossz éjszakára vagy az idegkimerültségre.
Szembe kell néznünk magunkkal - méghozzá tükör előtt nappali világításban. Nos igen. Kis ráncok. Mimikai ráncok. A sok nevetéstől. De mi ott az a barna folt? Mit egy, kettő, három. És a kézfejünkön? Nem múlt el a diószedés nyoma.
A nyakunkon meg sötét szemölcs és hoppá! Ne is folytassuk. Eleinte úgy gondoljuk, hogy ózonlyuk, ultraviola-sugárzás.Vagy a szomszédék permetléje még a nyárról, amikor átfújta a szél. Akármi légyen is, utána kell járni. Nagy elhatározás: elmegyünk a bőrgyógyászhoz. Feldúltan mutatjuk neki a frissen felfedezett csúfságokat. Ő még a hátunkat is megnézi, amit mi szerencsére nem látunk, de érezzük az ujja finom érintését itt, meg itt... soroljuk a feltételezett okokat - ő meg rezignált mosollyal hallgatja. Nem kell megijedni asszonyom - szól végül nyájasan -, ezek időskori bőrelváltozások. És hogy mit lehetne ellene tenni? Sorolja,...de értünk a szóból, semmit. Ez van. De ártalmatlanok, a korral járnak. Mondjunk köszönetet és gondoljunk a százegy kiskutyára, milyen aranyosak a foltokkal. Mindenki imádja őket.
Rövidest a fogaink jelentkeznek. Nyilall a bal felső ötös. Újabb nagy elhatározás, irány a fogorvos. Semmi gond, megmenthető, mosolyog ránk, aztán rutinszerűen megkocogtatja a jobb felső hármast, négyest, ötöst. Nem érzékeny, csak éppen majd kiesik. Igyekezzünk tátott szájjal is méltóságteljesen fogadni a döntést, hogy egyelőre részprotézis is megteszi. Ne kérdezzük, hogy meddig, mert még megmondja. Inkább gondoljunk arra, hogy Hollywood ifjú sztárjelöltjei már húszéves korukban kihúzatják az összes fogaikat, s észveszejtő mosolyuk gyönyörű protézisüknek köszönhető. Mi spóroltunk majd fél évszázadot. Itt az ideje, hogy a mi mosolyunk is ellenállhatatlan legyen.
Aztán a hajunk. Néhány szál a blúzon. Valamivel több a fésű fogai közt. És mosás után a lefolyóban. Mi ez? Persze lehet a kipufogógázoktól vagy a veszélyes hulladéktól, a hidegtől, a melegtől, a fűtéstől, de ne reménykedjünk. Ez bizony hullik. Csak azért nem olyan feltűnő, mert amúgy is elvékonyodott. Talán egy hajszesz segít. Bízzunk benne. A bizalom, a hit nagy erő. És örvendezzünk azon, hogy ismét divat a kalap. Ha eddig nem viseltük, kezdjünk el divatozni. Ugye milyen jól áll? Kár, hogy 30 évvel ezelőtt nem volt divat.
Abba, hogy az ifjúi szépség mulandó, még csak beletörődik az ember. De a neheze még hátravan. Eleinte fel sem tűnik, mikor a gyerekképű vízvezeték-szerelő vagy csomagküldő azzal búcsúzik a borravaló után: jó egészséget mamika. Még csak a mamikán bosszankodunk, s nem halljuk meg a lényeget, amit ezek a fiatalok már valahonnan tudnak, a jó egészséget.
Persze voltunk mi már betegek eddig is. Kórházban is feküdtünk ilyen-olyan panaszokkal, kisebb műtéteken is átestünk - aztán meggyógyultunk. Hát ez az. Most más következik.
Az alábbi példa csak egy a lehetséges történések közül. Gyakori, de nem szükségszerű. Ám nagyon illik rá a híres zenebohóc mondása: van mááásik.
Egy éjszaka iszonyú fejfájásra ébredünk. Fájdalomcsillapító, már megint a fronthatás, gondoljuk. Sok hasonló éjszaka után rémülten tapasztaljuk, hogy a lépcsőn lefelé menet szédülünk. Hát ez meg micsoda? Vérnyomás? Ha forgatjuk a fejünket, recseg-ropog valami a tarkónk táján. Aztán egy reggel az ébresztőóra vagy a telefon csörgésére kipattannánk az ágyból, de még a papucsunkat se érjük el, fordul velünk egyet a világ és orra (hasra, hátra) esünk. Megütöttük, de nagyon medencecsontunkat (vállunkat, térdünket, koponyánkat) és fáj, nagyon fáj.
Ha egyedül élünk, ne jajgassunk, mert ettől csak rosszabb lesz. Nem ez az önsajnálat ideje. Ha számíthatunk segítségre, akkor is csak szordínóval nyögjünk, ne rémisszük meg hozzátartozóinkat (albérlőnket, főbérlőnket) azzal, hogy ezután mozgásképtelen öregasszonyt kell ellátniuk. Az eszméletvesztést - bármily csábító is - mellőzzük. Ha valaki a segítségünkre siet, suttogjuk azt, hogy csak ezen a hülye szőnyegen csúsztam el. Ha egyedül vagyunk, fohászkodjunk és mozgassuk meg karunkat, lábunkat. Próbáljunk meg négykézlábra állni. Megy az, ha nehezen is. Később két lábra, de erősen fogódzkodva. Amíg pánikban vagyunk, ne döntsünk. Ne hívjuk fel a gyerekeket, hogy itt fekszünk összetörve, mert lehet, hogy hozzánk rohannak, és csak szégyenkezhetünk, ha már kávézás közben találnak ránk a konyhában. Arról nem is szólva, hogy esetleg legközelebb, amikor valóban összetörjük magunkat, már el sem jönnek. Előbb-utóbb jobban leszünk, akkor vánszorogjunk el az orvoshoz. Mire kivárjuk a sorunkat a rendelőben, aztán a röntgennél, már alig fáj. Visszük a leletet, s ekkor megtudjuk, hogy nem hirtelen felindulásból estünk hasra, hanem ritkulnak a csontjaink, meszesednek, kopnak a csigolyáink, s még szerencse, hogy. Persze, mindenre van gyógyír: fizikoterápia, kétféle tabletta, kenőcs, gyógytorna, uszoda. Ne tegyük fel a csacska kérdést, hogy na és mikorra várható a gyógyulásunk?
Érjük be azzal, hogy a panaszok csökkenni fognak!!!!!!!! (Vagyis kevesebbet szédülünk, ritkábban fáj a fejünk, kisebbet esünk) Mindenesetre reggelente óvatosan keljünk fel az ágyból. Egy: lassan felülünk, kettő: letesszük a lábunkat a földre, három: lassan felállunk, s némi várakozás után már el is indulhatunk.
Egyszóval a felkelésnek is neki kell készülődnünk. Mint annyi minden másnak. Mert mostanában mit tagadjuk, készülődünk. Hogy mire? Mindenre. Egy hétig emésztjük magunkat, mielőtt megírunk egy levelet. Három napig tervezzük, hogy felhívjuk ezt vagy azt, ismerőst, barátot. Az évtizedek óta ismert címeket, telefonszámokat görcsösen ellenőrizzük.
Készülődünk hajat mosni, gombot felvarrni (végül is van másik blúzunk), mosogatni, az utcára lemenni. Mert mostanában valahogy nem ugrunk le csak úgy ukmukfukk 2 zsemlyéért a boltba. Nem ám. Hosszadalmasabb a készülődés, mint régen egy utazás előtt. Akkor ugye azt gondoltuk végig, hogy mit kell magunkkal vinnünk. Most meg azt, hogy mit kell magunkkal csinálnunk. Szemcsöpp, lúdtalpbetét, részprotézis, egy kis szín az arcunkra, kalap a fejünkre. (És ez még csak a kezdet, mert hol van még a fűző, hallókészülék, a bot?)
Aztán a táskaellenőrzés következik. Szemüveg (azzal is alig látjuk az árakat), papír zsebkendő, WC-papír, személyi igazolvány. A pénztárcánkat helyezzük biztonságba! Vegyük ki belőle a pénzt, és tegyük egy külön rekeszbe. Mielőtt kilépünk az ajtón, ellenőrizzük, hogy lekapcsoltuk-e a villanyt, elzártuk-e a gázt. Az ajtót gondosan zárjuk be, a kulcsot mindig ugyanabba a rekeszbe tegyük, mert hazafelé jövet keresgélés közben téphetik le nyakunkról öreganyánk arany nyakláncát.
Mindig írjuk fel egy cetlire, hogy mit akarunk venni. A cédulát tegyük a zsebünkbe. Ha filctollal és nagy betűkkel írunk, a szemüveget elő se kell venni. De a cédula fontos. Mert különben állunk a boltban és révülten indulunk az akciós mangókonzerv és kutyaeledel felé (nem tudjuk, mi a mangó és nincs kutyánk), de elfelejtjük a 2 zsömlyét, amiért jöttünk.
Vegyük tudomásul, hogy az idő rohan (ma hétfő van, és csiribi-csiribá utána újra péntek), mi meg csak jövünk-megyünk, visszük ki a kávéscsészét, kis tányért, utána külön a kanalat és még mindig ott felejtettük tejet. S t a c c a t o élünk. Behozzuk, kivisszük, elővesszük, eltesszük. Aztán elfelejtjük, hogy hova. Igen, igen, naponta órák hosszat keresgélünk. Kulcsot, szemüveget, címet, telefonszámot, nagy lyukú tűt, csekket, lottószelvényt, orvosságot, eldugott pénzt, feladásra váró levelet, bélyeget,csomagolópapírt, pillanatragasztót, mélyhűtőzacskót, egy elgurult gombot, papírvágó ollót, egy kis maradék szegfűszeget. Mert valljuk be: egyre feledékenyebbek vagyunk. És ebből következik a legfontosabb tanács: ha már elfelejtjük, hogy bevettük-e az orvosságot, hogy hol hagytuk a szemüvegünket, hogy megsóztuk-e a húst, és miért nyitottuk ki a fridzsidert, akkor felejtsük el a sérelmeinket is!
Bőrünk ugyan ettől sem lesz feszes és fiatalos, hajunk sem lesz dús és selymesen csillogó, de még mindig miénk a döntés, hogy néhány év múlva derűs, idős hölgy vagy házsártos öregasszony válik-e belőlünk.
/Janikovszky Éva/
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: frontátvonulásra, ellenállhatatlan, szégyenkezhetünk, méltóságteljesen, eszméletvesztést, kipufogógázoktól, mélyhűtőzacskót, keresztnevünkön, táskaellenőrzés, telefonszámokat, feledékenyebbek, hosszadalmasabb, bőrelváltozások, csomagolópapírt, bőrgyógyászhoz, lottószelvényt, sztárjelöltjei, mozgásképtelen, meggyógyultunk, összerándulunk, szolgáltatások, fohászkodjunk, ártalmatlanok, megkocogtatja, elvékonyodott, fizikoterápia, pénztárcánkat, reménykedjünk, felindulásból, szemüvegünket, változatlanul, közlekedőktől, vánszorogjunk, bosszankodunk, feltételezett, protézisüknek, finom jelzést, ipari szolgáltatások, közhivatalok némely, egyszerű járókelőktől, sokasodó néni, tegnapi rossz, diószedés nyoma, szomszédék permetléje, frissen felfedezett, ujja finom, feltételezett okokat, korral járnak, százegy kiskutyára, fogaink jelentkeznek, jobb felső, összes fogaikat, JANIKOVSZKY ÉVA ÍRÁSA, Janikovszky Éva,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jóga férfiaknak  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Március 15  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Talpra vándor  A kávé  Szép estét  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Dóró Sándor: Ma  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Jó éjszakát  A magukat nyílt és őszinte emb...  Sötétség és világosság  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A magyar sajtó napja március 1...  Szép álmokat!  Esti kép  képre írva Március 15 -re emlé...  Őri István - Dal az életről  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Éljen a magyar szabadság!  Evan Esar tollából  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  A magukat nyílt és őszinte emb...  Kezdet  Kokárda  ...és mégis ráismersz  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Március 15 emlékére virágba bo...  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Házi botox  Nem mindegy  Amikor még rangja volt...  Amikor még rangja volt...  ...és mégis ráismersz  Akinek vaj van a fején...  Egyet értesz?  Könnyáztatta asszonysorsok  képre írva Március 15 -re emlé...  Üdvözöllek az oldalamon  Alvó cica  Szent Pio atya!  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Szép álmokat!  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Alvó baby  mindent a népért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Éljen a magyar szabadság!  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Házi botox  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét 
Bejegyzés Címkék
finom jelzést, ipari szolgáltatások, közhivatalok némely, egyszerű járókelőktől, sokasodó néni, tegnapi rossz, diószedés nyoma, szomszédék permetléje, frissen felfedezett, ujja finom, feltételezett okokat, korral járnak, százegy kiskutyára, fogaink jelentkeznek, jobb felső, összes fogaikat, fésű fogai, kipufogógázoktól vagy, veszélyes hulladéktól, hajszesz segít, ifjúi szépség, borravaló után, mamikán bosszankodunk, alábbi példa, híres zenebohóc, éjszaka iszonyú, lépcsőn lefelé, tarkónk táján, ébresztőóra vagy, telefon csörgésére, önsajnálat ideje, segítségünkre siet, hülye szőnyegen, csacska kérdést, panaszok csökkenni, hétig emésztjük, utcára lemenni, utazás előtt, táskaellenőrzés következik, pénztárcánkat helyezzük, külön rekeszbe, ajtót gondosan, kulcsot mindig, rekeszbe tegyük, cédulát tegyük, cédula fontos, akciós mangókonzerv, elgurult gombot, legfontosabb tanács, frontátvonulásra, ellenállhatatlan, szégyenkezhetünk, méltóságteljesen, eszméletvesztést, kipufogógázoktól, mélyhűtőzacskót, keresztnevünkön, táskaellenőrzés, telefonszámokat, feledékenyebbek, hosszadalmasabb, bőrelváltozások, csomagolópapírt, bőrgyógyászhoz, lottószelvényt, sztárjelöltjei, mozgásképtelen, meggyógyultunk, összerándulunk, szolgáltatások, fohászkodjunk, ártalmatlanok, megkocogtatja, elvékonyodott, fizikoterápia, pénztárcánkat, reménykedjünk, felindulásból, szemüvegünket, változatlanul, közlekedőktől, vánszorogjunk, bosszankodunk, feltételezett, protézisüknek, telefonszámot, segítségünkre, hallókészülék, emlékeztetőül, részprotézis, lekapcsoltuk, mindenesetre, gyógyulásunk, mangókonzerv, számíthatunk, dolgozójától, lúdtalpbetét, szegfűszeget, járókelőktől, legfontosabb, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 211
  • e Hét: 763
  • e Hónap: 12150
  • e Év: 49898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.