Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kedves ! Brokkoli a zöld egészségbomba + 2-recept
  2018-04-14 13:43:56, szombat
 
  A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is.

Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!
A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is. Jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, B9-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig kismamáknak és vérszegénységben szenvedőknek nyújthat segítséget. Gazdag rostokban is, mely segíti az emésztést.



A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Hogyan készítsük el?
A brokkoli felhasználása igen széleskörű: készíthetünk belőle zöldségleveseket, krémleveseket, de csőben sütve is ízletes. Párolva, egy kevés citromlével és olívaolajjal meglocsolva, és parmezán sajttal megszórva, kiváló saláta készíthető belőle. Ősszel igyekezzünk frissen megvásárolni és megfőzni, de később fagyasztott formában is nyugodtan felhasználhatjuk

.Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.

Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa.

Brokkolis receptek

Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió

az öntethez:
2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva

A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.



Tejszínes rakott brokkoli
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín

A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Címkék: immunrendszerünk, zöldségleveseket, felhasználhatjuk, vérszegénységben, szerecsendióval, brokkolikrokett, megakadályozzák, káposztafélénél, elszaporodását, daganatellenes, felforrósítjuk, egytálételként, flavonoidokban, elkészítéséhez, felhasználható, felhasználása, legkedveltebb, brokkolipépet, megpuhuláshoz, megelőzésében, metélőhagymás, előmelegített, összekeverjük, antioxidánsok, sajtmártással, krémleveseket, egészségünkre, különlegesen, zöldségleves, megvásárolni, köszönhetően, olívaolajjal, felhasználás, készíthetünk, alkotójaként, zsemlemorzsa, legkedveltebb zöldségek, természetes flavonoid, antioxidánsok fontos, szervezet számára, őszi-téli időszakban, daganatos betegségek, brokkoli számos, többi káposztafélénél, nyers zöldség, főtt brokkoliban, nyers növény, nyers növényben, brokkoli felhasználása, kevés citromlével, apró rovarok, szárnak több,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Martin Buber, A haszidim meséi  Előfordul, hogy  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  A hagyma antibakteriális hatás...  Emlékezz  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 15  képre írva  Facebookon kaptam  James Allen  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Különleges  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Szívek  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A felvilágosodás...  különleges  39 ígéret  Latinovits Zoltán tollából  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Paul David Tripp Április 14  A felvilágosodás...  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Egy barátság története  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Márai Sándor tollából  Ma van a magyar költészet napj...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Zilahy Lajos mondta  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Egy tavasz  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimna...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robin Wight pitypang szobra  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Hamvas Béla 
Bejegyzés Címkék
legkedveltebb zöldségek, természetes flavonoid, antioxidánsok fontos, szervezet számára, őszi-téli időszakban, daganatos betegségek, brokkoli számos, többi káposztafélénél, nyers zöldség, főtt brokkoliban, nyers növény, nyers növényben, brokkoli felhasználása, kevés citromlével, apró rovarok, szárnak több, bimbók viszont, bimbós részeket, forrás után, főzővízbe tett, párolt brokkoli, pirított zsemlemorzsa, lisztet rászórjuk, edény falától, tűzről lehúzzuk, tojásokat egyenként, olajat felforrósítjuk, brokkolit apró, tűzálló tálat, főtt barnarizst, tetejét egyenletesen, reszelt sajtot, zabtejszínt összekeverjük, brokkolira locsoljuk, immunrendszerünk, zöldségleveseket, felhasználhatjuk, vérszegénységben, szerecsendióval, brokkolikrokett, megakadályozzák, káposztafélénél, elszaporodását, daganatellenes, felforrósítjuk, egytálételként, flavonoidokban, elkészítéséhez, felhasználható, felhasználása, legkedveltebb, brokkolipépet, megpuhuláshoz, megelőzésében, metélőhagymás, előmelegített, összekeverjük, antioxidánsok, sajtmártással, krémleveseket, egészségünkre, különlegesen, zöldségleves, megvásárolni, köszönhetően, olívaolajjal, felhasználás, készíthetünk, alkotójaként, zsemlemorzsa, köszönhetjük, szabadgyökök, tulajdonsága, provitaminja, kifejezetten, szenvedőknek, megőrzésében, egyenletesen, zsírtartalma, aranysárgára, szénhidrátja, szerecsendió, felforraljuk, metélőhagyma, belekeverjük, citromlével, vitaminokat, rendelkezik, érrendszeri, tartalmának, fogyasztása, brokkoliban, meglocsolva, kismamáknak, antioxidáns, kimutatható, párolhatjuk, kroketteket, szaggattunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1097
  • e Hét: 3313
  • e Hónap: 5208
  • e Év: 55999
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.