|
2018-05-24 15:47:03, csütörtök
|
|
|
Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.
A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt afejfájás és a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.
Kaporral az egészségünkért
A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.
A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.
Konyhai felhasználása
A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele - gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan kísérője. De ízvilága tökéletesen harmonizál még a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig - akár édesen, akár sósan - elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.
Egyszerű, de mennyei kapros receptek
Kapros túrós metélt
Hozzávalók:
50 dkg tészta
50 dkg túró
5 dl tejföl
1 csokor apróra vágott kapor (esetleg szárított)
1 gerezd fokhagyma reszelve
só
olaj
Elkészítés:
Forró olajon barnára pirítjuk a tésztát, majd felöntjük vízzel, és megfőzzük. A túrót, a tejfölt, a kaprot, a fokhagymát egy tálkában összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. A tésztát leszűrjük, és a túrós keveréket ráhalmozzuk.
Kapormártás
Hozzávalók:
2 nagy csokor kapor
4 dl tejszín
1/2 dl fehérbor
5 dkg vaj
só
bors
frissen őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
Elkészítés:
Felolvasztjuk vajat, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott kaprot. Tejszínnel felöntjük, összeforrósítjuk, és hozzáadjuk a fűszereket, majd a bort. Pár percig még főzzük: nagyjából addig, amíg besűrűsödik, és ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha kész, különféle húsokhoz, de akár gombához és krumplihoz is fogyaszthatjuk.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
Címkék: fűszernövényként, összeforrósítjuk, antimikrobiális, gyógynövényként, fogínygyulladás, elmaradhatatlan, fűszernövényévé, gyomorpanaszok, étvágytalanság, egészségünkért, gyógynövényünk, feltételezések, sebgyógyításra, legsokoldalúbb, fogyaszthatjuk, összekeverjük, felolvasztjuk, felhasználása, fokhagymáéval, megemlítették, felhasználási, tulajdonságai, vitaminokban, megfuttatjuk, tejképződést, szerecsendió, rendszeresen, vízhajtóként, leggyakoribb, gyógynövénye, fűszerezzük, fűszerezünk, burgonyával, használható, középkortól, álmatlanság, egyik legsokoldalúbb, zellerfélék családjába, ókori népek, gyomorpanaszok enyhítésére, középkortól kezdve, magyar konyha, népi gyógyászat, belőle készült, fokhagymáéval vetekszik, kapor nemcsak, kovászos uborkára, túróval pedig, legtöbb halas, különböző mártások, tálkában összekeverjük, tésztát leszűrjük,
|
|
|
|
egyik legsokoldalúbb, zellerfélék családjába, ókori népek, gyomorpanaszok enyhítésére, középkortól kezdve, magyar konyha, népi gyógyászat, belőle készült, fokhagymáéval vetekszik, kapor nemcsak, kovászos uborkára, túróval pedig, legtöbb halas, különböző mártások, tálkában összekeverjük, tésztát leszűrjük, túrós keveréket, apróra vágott, fűszernövényként, összeforrósítjuk, antimikrobiális, gyógynövényként, fogínygyulladás, elmaradhatatlan, fűszernövényévé, gyomorpanaszok, étvágytalanság, egészségünkért, gyógynövényünk, feltételezések, sebgyógyításra, legsokoldalúbb, fogyaszthatjuk, összekeverjük, felolvasztjuk, felhasználása, fokhagymáéval, megemlítették, felhasználási, tulajdonságai, vitaminokban, megfuttatjuk, tejképződést, szerecsendió, rendszeresen, vízhajtóként, leggyakoribb, gyógynövénye, fűszerezzük, fűszerezünk, burgonyával, használható, középkortól, álmatlanság, általánosan, konyhánkban, ráhalmozzuk, enyhítésére, magnéziumot, besűrűsödik, kapormártás, zellerfélék, tökéletesen, hozzávalók, elkészítés, használják, folsavakat, közkedvelt, gondoljunk, harmonizál, fokhagymát, gyógyászat, funkcionál, felfúvódás, tejszínnel, hozzáadjuk, fűszereket, krumplihoz, családjába, használták, hányinger, kalciumot, különféle, tartalmaz, nagyjából, bibliában, emésztési, használni, különböző, felöntjük, embereket, vetekszik, sokoldalú, származik, leszűrjük, környékén, szárított, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2823
- e Hét: 5690
- e Hónap: 12062
- e Év: 62853
|
|
|