Belépés
sz719eszter.blog.xfree.hu
A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt. Mark Twain Szuromi Eszter
2016.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Buddha távozása otthonából
  2017-01-30 12:21:46, hétfő
 
   
  BUDDHA TÁVOZÁSA OTTHONÁBÓL
[NIDÁNAKATHÁ II.]
Egy napon a Bódhiszattvának kedve támadt kikocsikázni a palotája melletti parkba. Hívatta kocsisát, szólt neki:
- Fogj be a kocsiba!
- Igen, uram - válaszolta engedelmesen. Minden ékességgel felékesítette a legszebbik, pompás kocsit, befogott négy, lótuszszirom színű fehér paripát, és jelentkezett a Bódhiszattvánál. A Bódhiszattva felült az istenek hintóihoz hasonló kocsira, és elindult a parkba.
- Elérkezett Sziddhattha királyfi megvilágosodásának ideje, mutassunk neki jelet! - szóltak az istenek. Egy istenfiút átváltoztattak vénségtől roskatag, csorba fogú, ősz hajú, görnyedt, botorkáló, botra támaszkodó, reszketeg aggastyánná, és elébe küldték. A Bódhiszattva és kocsisa megpillantotta. Ekkor a Bódhiszattva - a Mahápadána-szuttában megőrzött hagyo-mány szerint - megkérdezte kocsisától:
- Kedvesem, ki ez az ember? A haja sem olyan, mint másnak!
Amikor a választ meghallotta, összeszorult a szíve:
- Óh jaj, átkozott a születés, ha a megszületőnek az öregséget is meg kell ismernie!
Megfordult, és visszatért palotájába. A király megkérdezte:
- Mi történt, hogy fiam ilyen hamar visszafordult?
- Roskatag aggastyánt látott, felség, roskatag aggastyánt látott, és remeteségbe fog vonulni - szóltak.
- Miért akartok megölni? Tüstént rendezzetek fiamnak színjátékokat! Ha szórakozásokban leli kedvét, nem gondol a remeteségre - szólt a király, és megerősítette az őrséget. Minden irányban fél mérföldenként őrszemeket állított.
Egy napon ismét kiment a parkba a Bódhiszattva. Megpillantott egy beteget, akit az istenek varázsoltak elé. Érdeklődött, mint előzőleg. Összeszorult szívvel fordult vissza, és bement a palotába. A király tudakozódott, s ismét az említett módon rendelkezett. Megerősítette az őrséget, minden háromnegyed mérföldre őrszemeket állított.
Ezután egy napon ismét kiment a parkba a Bódhiszattva. Megpillantott egy halottat, akit az istenek varázsoltak elé. Érdeklődött, mint előzőleg. Összeszorult szívvel fordult vissza, és bement a palotába. A király tudakozódott, s ismét az említett módon rendelkezett. Meg-erősítette az őrséget, minden mérföldre őrszemeket állított.
Ezután egy napon ismét kiment a parkba a Bódhiszattva. Megpillantott egy remetét, egyszerű ruhában, hagyományos öltözetében, akit az istenek varázsoltak elé. Megkérdezte kocsisától:
- Kedvesem, ki ez az ember?
Bár a kocsis a Buddha fellépése előtt nem volt tisztában a remeteséggel és a remeteség érdemével, az istenek sugallatára így válaszolt:
- Felség, ez remete - és kifejtette a remeteség érdemét.
A Bódhiszattvában feltámadt az érdeklődés a remeteség iránt, és azon a napon a parkban maradt.
...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... ........... ........... ........... ........... ........... .........
Ebben az időben történt, hogy Szuddhódana mahárádzsa értesült róla, hogy [menye,] Ráhula anyja, fiat szült.
- Közöljétek az örömhírt fiammal! - adta ki a parancsot.
Amikor a Bódhiszattva meghallotta, így szólt:
- Ráhula született, bilincsem született!
A király megérdeklődte:
- Mit mondott a fiam?
Fia szavait meghallva, így szólt:
- Nos, akkor mostantól fogva legyen unokám neve Ráhula!
Ebben az időben történt, hogy egy Kiszágótamí nevű, nemes származású hölgy palotája tető-teraszáról csodálta a várost körbejáró Bódhiszattva szépségét és méltóságát, s gyönyörű-ségében és lelkesedésében ezt a kinyilatkoztatást tette:
Boldog az apja és anyja, akiknek ő a gyermekük,
és az az asszony is boldog, akinek ő a hitvese.
Ennek hallatán a Bódhiszattva így gondolkozott:
- Ez a nő azt mondja, hogy e szép külső láttára megnyugszik az anya szíve, megnyugszik az apa szíve, megnyugszik a hitves szíve. De vajon minek kell elnyugodnia ahhoz, hogy saját szívem is megnyugodjék?
Ekkor vágyaktól megcsömörlött lelkében ez a gondolat támadt:
- A szenvedélyek tüzének elnyugodtával nyugalom támad, a bűnök tüzének és balgaság tüzének elnyugodtával nyugalom támad, gőg és tévhitek elnyugodtával, minden vágy és kín elnyugodtával nyugalom támad. Ettől a nőtől bölcs tanítást tanultam. Hiszen én megnyugvást keresve bolyongok. Most feladom a házban lakást; elmegyek, remeteségbe távozom, hogy megnyugvást találjak. Ennek a nőnek pedig ezzel a fizetséggel fizetek tanításáért.
Ekkor leakasztotta nyakából százezret érő gyöngyfüzérét, és odaküldte Kiszágótamínak. Annak lelkét boldogság töltötte el:
- Sziddhattha királyfi ajándékot küld nekem, mert szíve felém fordult!
A Bódhiszattva nagy pompával és fénnyel visszatért palotájába, és lehevert fényes nyoszo-lyájára. Eközben köréje sereglettek tündérleány szépségű, tánchoz és énekhez mesterien értő, minden ékszerrel felékesített asszonyai. Különféle zeneszerszámokat fogtak kezükbe, és tánc-cal, énekkel, zenével igyekeztek szórakoztatni. De a Bódhiszattva vágyaktól megcsömörlött lelkének nem szerzett örömet sem tánc, sem semmi más, és rövid időre elszenderedett.
- Akinek kedvéért táncba és énekbe fogtunk, az álomba merült. Minek fárasszuk magunkat tovább? - szóltak a nők, földre dobálták a kezükben tartott zeneszerszámokat, és lefeküdtek. Az illatos olajjal töltött mécsesek kihamvadtak. A Bódhiszattva felébredt, felült nyoszolyáján, és ültében végignézett az asszonyokon, amint zeneszerszámaikat szanaszét dobálva aludtak. Egyesek szájából nyál folyt, testüket váladék szennyezte be, egyesek fogukat csikorgatták, egyesek horkoltak, egyesek álmukban beszéltek, egyesek szája tátva volt, egyesekről lecsú-szott a ruha, és fedetlenül hagyta takarandó testrészeiket. Visszataszító megjelenésük láttán még inkább elment a kedve minden gyönyörűségtől. Felékesített, díszes palotája, Indra égi lakának hasonmása, olybá tűnt szemében, mintha szanaszét heverő hullákkal borított dög-temető volna, és a lét minden formáját olyannak látta, mintha lángokban álló ház volna.
- Ó jaj, minden undorító! Ó jaj, minden visszataszító! - ejtette ki az igét, és végleg eltökélte, hogy remeteségbe vonul.
- Még ma távoznom kell a nagy eltávozásra - gondolta, felkelt fekhelyéről, az ajtóhoz lépett, és kiszólt:
- Ki van itt?
Fejét a küszöbre hajtva, ott feküdt kocsisa, Cshanna.
- Én vagyok itt, uram, Cshanna - szólt.
- Még ma távozni akarok a nagy eltávozásra. Nyergelj fel egy lovat!
- Igen, felség - szólt, fogta a lószerszámot, kiment az istállóba, és az illatos olajjal telt mécse¬sek fényénél megpillantotta a virághímes baldachin alatt, ékes hídláson álló Kanthaka paripát.
- Ma ezt a lovat kell felnyergelnem - gondolta, és Kanthakát nyergelte fel. A ló nyergelés közben észrevette:
- Ez a heveder igen szoros. Más napokon, amikor a parkba mentünk sétalovaglásra, mintha nem is lett volna rajtam heveder. Ma a nagy eltávozásra készül távozni rajtam gazdám!
Örvendezésében hangos nyerítéssel nyerített fel. A hang az egész városon végigharsogott, az istenek azonban elfojtották a hangot, és nem engedték, hogy valaki is meghallja.
A Bódhiszattva, miután Cshannának utasítást adott, ezt gondolta:
- Közben megnézem fiamat.
Leszállt a kerevetről, Ráhula anyjának lakosztályába ment, és kinyitotta a hálószoba ajtaját. A hálószobában égett az illatos olajjal telt mécses. Ráhula anyja jázminvirághímes takaróval borított nyoszolyáján aludt, kezét fia fején nyugtatva. A Bódhiszattva a küszöbre lépett, megállt, elnézte őket:
- Ha elmozdítom a királyné kezét, és ölembe veszem fiamat, a királyné felébred, és megnehezíti távozásomat. Majd ha Buddha leszek, visszatérek, és megnézem őket.
Ezzel távozott a palotából. 
 
0 komment , kategória:  Égi üzenetek  
Címkék: zeneszerszámokat, jázminvirághímes, bódhiszattvának, bódhiszattvánál, bódhiszattvában, szórakozásokban, lelkesedésében, kiszágótamínak, elszenderedett, gyönyörűségtől, átváltoztattak, sétalovaglásra, örvendezésében, végigharsogott, megpillantotta, megszületőnek, elnyugodtával, megcsömörlött, színjátékokat, visszafordult, megérdeklődte, megpillantott, megerősítette, mérföldenként, felnyergelnem, szórakoztatni, visszataszító, testrészeiket, lakosztályába, felékesítette, gyöngyfüzérét, tudakozódott, összeszorult, rendelkezett, bódhiszattva, felékesített, palotája melletti, istenek hintóihoz, istenfiút átváltoztattak, választ meghallotta, király megkérdezte, napon ismét, istenek varázsoltak, király tudakozódott, említett módon, remeteség érdemével, istenek sugallatára, remeteség érdemét, remeteség iránt, parkban maradt, időben történt, örömhírt fiammal, BUDDHA TÁVOZÁSA OTTHONÁBÓL, NIDÁNAKATHÁ II, Elérkezett Sziddhattha,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.22. 23:42 Színikritikusok díja: a Radnóti Színház kapta a legjobb előadás díját
09.22. 21:52 Súlyemelő-vb - A MACS kérte Magát Krisztina versenyzési jogának felfüggeszt...
09.22. 21:32 Semjén Zsolt: a legmagasabb kategóriában válik elismert egyházzá az EMIH
09.22. 20:52 Önkormányzat 2019 - Politológus: Karácsony Gergely valódi programja Zugló e...
09.22. 20:52 Férfi kézilabda BL - A PSG otthonában veszített a Szeged
09.22. 20:42 Palkovics: a fejlődési lehetőségek határtalanok az e-sportban
09.22. 20:32 Joe Biden volt alelnök és fia ukrajnai tevékenységének tisztázását sürgeti ...
09.22. 20:22 Jégkorong Erste Liga - Az FTC és a Dunaújváros is érvényesítette a papírfor...
09.22. 20:13 Meghalt Sára Sándor - Lugossy László: Sára Sándor ars poeticájának megteste...
09.22. 20:12 Osztrák jégkorongliga - Újabb hosszabbításos Fehérvár-siker
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Visszaemlékezés a napsütéses n...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  örömteli szép órákat - Kriszti...  Egy kiadós reggelivel indítsd ...  Facebookon kaptam  Középszer: Ruttkai Éva és Lati...  Müller Péter: Sorsról és életr...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szèp estét!  Jó reggelt , szép napot  Png virág  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Ferenc pápa reggeli homíliája:...  Facebookon kaptam  Fájdalmas Anya-búcsút tartotta...  Png nő  Ferenc pápa: Isten felkínálja ...  Png kutya  Png virág  Facebookon kaptam  Szép napot  Őszi bogyóhatározó  A Szent Kereszt felmagasztalás...  A csokoládé  Geisz László Őszi vers Ősz kó...  Megtagadom-e az igazság elárul...  Mai harmónia kártyám  A Győri Egyházmegye főtemplomá...  Szép napot  Fagylalt  Kellemes délutánt  Jó reggelt , szép napot - Pat...  Rágcsáló panda  Visszaemlékezés a napsütéses n...  Egy kiadós reggelivel indítsd ...  Mindig legyen időd, hogy csend...  Facebookon kaptam  Negjött - Száznyolcvankilenced...  Jó reggelt , szép napot  Kellemes délutánt  Veronka néni énekel -  Kellemes délutánt kívánok  Png nő  A csokoládé  Szép estét  Facebookon kaptam  52. Nemzetközi Eucharisztikus ...  Mindig legyen időd, hogy csend...  Jó reggelt  Három szál piros rózsa  24. évközi hét hétfő 09.16  Fájdalmas Anya-búcsút tartotta...  Facebookon kaptam  Bólogató  Útravaló – 2019. szeptem...  Facebookon kaptam  Visszaemlékezés a napsütéses n...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Png virág  Szép napot  Búcsú Daróci Bárdos Tamás zene...  Szép őszi napokat kívánt - Kr...  Jó reggelt , szép napot  Madár.madár fecske madár...Dám...  Facebookon kaptam  Meghívó Emléktúrára Csaba test...  Áldd meg Isten  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Az ősz, egy második tavasz  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Párbeszéd a liturgiáról: Víz  A csokoládé  Kellemes ébredést, nyugodt nap...  Nagy szemekkel néz  Merjünk neki menni az új kihív...  Szép napot  Jó reggelt , szép napot  Harmonia......  Boldogság  Posertube  Png nő  24. évközi hét kedd 09.17  24. évközi hét hétfő 09.16  Az Ars Sacra Fesztivál záró sz...  Mária,Mária mennyei szép hajna...  Őszi png  Dsida Jenő Ősz  A csokoládé  Ferenc pápa: Isten felkínálja ...  Elveszett bárány  Png virág  Létezem  Áldd meg Isten  Egy kis vidámító  Jó reggelt kedves làtogat...  Mókus kalapon  Szép napot  örömteli szép órákat - Kriszti... 
Bejegyzés Címkék
palotája melletti, istenek hintóihoz, istenfiút átváltoztattak, választ meghallotta, király megkérdezte, napon ismét, istenek varázsoltak, király tudakozódott, említett módon, remeteség érdemével, istenek sugallatára, remeteség érdemét, remeteség iránt, parkban maradt, időben történt, örömhírt fiammal, király megérdeklődte, várost körbejáró, kinyilatkoztatást tette, anya szíve, hitves szíve, gondolat támadt, szenvedélyek tüzének, bűnök tüzének, nőtől bölcs, házban lakást, nőnek pedig, fizetséggel fizetek, álomba merült, kezükben tartott, illatos olajjal, kedve minden, nagy eltávozásra, ajtóhoz lépett, küszöbre hajtva, virághímes baldachin, lovat kell, heveder igen, parkba mentünk, egész városon, istenek azonban, hálószoba ajtaját, hálószobában égett, küszöbre lépett, királyné kezét, királyné felébred, zeneszerszámokat, jázminvirághímes, bódhiszattvának, bódhiszattvánál, bódhiszattvában, szórakozásokban, lelkesedésében, kiszágótamínak, elszenderedett, gyönyörűségtől, átváltoztattak, sétalovaglásra, örvendezésében, végigharsogott, megpillantotta, megszületőnek, elnyugodtával, megcsömörlött, színjátékokat, visszafordult, megérdeklődte, megpillantott, megerősítette, mérföldenként, felnyergelnem, szórakoztatni, visszataszító, testrészeiket, lakosztályába, felékesítette, gyöngyfüzérét, tudakozódott, összeszorult, rendelkezett, bódhiszattva, felékesített, megjelenésük, nyoszolyáján, hálószobában, lószerszámot, , ,
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18436 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 28
  • e Hét: 644
  • e Hónap: 14687
  • e Év: 199663
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.