Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
Nem csak süteménybe vagy szörpnek jó - így használd fel a...
  2018-06-23 23:59:33, szombat
 
  Nem csak süteménybe vagy szörpnek jó - így használd fel a málnát!

Ahogy megjelenik az eper, rögvest a nyomában az első málnák is ott piroslanak a zöld bokrokon. Az illatos, érett gyümölcsöt számtalan formában felhasználhatjuk a konyhában, még az sem számít, hogy több a magja, mint ildomos lenne. Természetesen a málnát a legtöbb esetben valamilyen édes fogásba komponáljuk bele, de ettől függetlenül érdemes végigfutni a teljes étlapon, mert nyáridőben itt is, ott is találkozhatunk egy-egy málnás fogással.

Málnaleves

A nyári gyümölcsökből szinte biztos, hogy készül valamilyen leves. A friss málnát többféleképp is felhasználhatjuk. Egyrészt főzhetjük, azaz a kevés cukorral készített szirupban megfuttatott málnát tejtermékekkel vagy gabona alapú ,,tejekkel" gazdagíthatjuk, zöld fűszerekkel (menta, bazsalikom, citromfű, citromos kakukkfű) ízesíthetjük, majd visszahűtve kínálhatjuk.






Ha azonban túl meleg van a főzéshez vagy nincs türelmünk kivárni, amíg meghűl a leves, akkor kitűnő választás lehet a smoothie is, amihez minden hozzávalót a turmixgépbe tehetünk, s azzal készíthetjük el a hűsítő levesünket. Amennyiben zavarna a mag, akkor érdemes jó minőségű gyümölcscentrifugán átpörgetni a málnát, vagy ennek hiányában egy sűrűbb szövésű fém szűrőn átpasszírozni.

A málnalevesből könnyű málnás pohárkrémet készíteni, csupán egy kevés zselírozó anyagra van szükség (zselatin, agar-agar), s máris poharakba kanalazható a panna cottára emlékeztető krém.

Málna a salátában

A gyümölcsöket nem csak gyümölcssalátákhoz javasolt felhasználni, hanem a különféle, zöldségekből fabrikált ételeinkbe is nyugodtan tehetünk egy keveset. A málna nagyon jó partnere a friss salátáknak, a rukkolával, madársalátával, vagy épp tölgysalátával készített fogásainkban van helye. Ízét, jelenlétét tovább erősíthetjük, ha a salátához málnaecetet csepegtetünk, vagy málnás ízesítésű balzsamecettel locsoljuk meg.






Ha málnával ízesített salátát készítünk, arra ügyeljünk, hogy ez a gyümölcs könnyen összetörik, így érdemes a már bekevert, átfogatott salátára lazán ráborítani a kívánt mennyiséget, s egy-két nagy mozdulattal finoman beleforgatni.

Főfogások málnával

A málna nem csak a salátákban találkozhat a húsokkal, hanem pácként vagy szószként, öntet formájában is. A szárnyashúsok mellett a málna jó választás lehet a marhahúshoz, illetve a különféle vadból készített fogásokhoz. A málnából készített chutney-val a frissen sült grillhúsokat szintén megbolondíthatjuk, de egy libaburgerbe is tökéletes helye lehet.

Édes málna

Természetesen ennek a gyümölcsnek is a legnagyobb játéktere a desszerteknél van. A málnát belekomponálhatjuk számtalan krémbe, készíthetünk vele mindenféle tortákat, süthetünk málnás bedobós kevert piskótát, francia mintára málnás krémest is alkothatunk. A málna jó helyen van a gyümölcsös tiramisuban, a joghurttortában, a sajttortában, s miután jól illik a csokoládéhoz, így a kakaós, erőteljesen csokis sütemények teljes palettáján bevethető, a málnás-csokis pavlovától egészen a csokoládévulkánig.






Ez a gyümölcs málnalekvárrá, málnaszörpé is avanzsálhat a konyhánkban, hogy ne csak a szezonban tudjuk egy-egy málnás finomsággal előrukkolni.

WESSELY MÁRTA Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hurrá, itt a málnaszezon! Tippek a kedvenc nyári bogyós...
  2018-06-23 23:55:00, szombat
 
  Hurrá, itt a málnaszezon! Tippek a kedvenc nyári bogyós gyümölcsünkhöz

Te sem tudsz ellenállni a nyár csábítóan illatozó édes gyümölcsének? Akkor nem valószínű, hogy ráunsz nyersen, de egészen augusztusig sokféle finomságot is készíthetsz a hazai termésből.

Mikor érett?

A málna csak éretten szüretelhető, mert nem utóérő. Akkor szedd le a bokorról a már teljesen megszínesedett bogyókat, amikor könnyen lehúzhatók a szárukról, de húsuk még kemény és nem mállik szét az ujjaid között.





Meg kell-e mosni?

A bokron növekvő bogyók nem érintkeznek a földdel, ezért a málnát nem szükséges megmosni, csak átválogatni és a megnyomódott vagy penészes szemeket kidobni. Ha mégis ragaszkodsz a mosáshoz, akkor nagy szűrőben finoman mozgasd át egy tál vízben, nehogy összetörjön. Végül csepegtesd le és a felhasználástól függően konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni.

Lehet-e tárolni?

A legjobb, ha azonnal elfogyasztod vagy feldolgozod, mert a kényes gyümölcs a melegben akkor is gyorsan romlásnak indul vagy penészedni kezd, ha épségben sikerült hazaszállítanod. Szükség esetén az átválogatott szemeket tálcán egy rétegben szétterítve beteheted a hűtőbe egy rövid időre, vagy a mélyhűtőben gurulósra fagyaszthatod télire.

Felhasználási lehetőségek

A málnát a legegyszerűbben önmagában, fagylalttal vagy hideg görög joghurttal kínálhatod. A piros szemek látványra és ízre egyaránt jól illenek pohárdesszertekbe, pudingokba, tiramisuba, sütemények és torták töltelékébe, édes felfújtba, sőt gyümölcs- és friss zöldsalátába is. Ezenkívül készíthetsz belőlük habot, pürét, turmixot, smoothie-t, házi fagyit vagy krémlevest, szörpöt, dzsemet, lekvárt és zselét.





Jó, ha tudod

A málnában termelődő természetes gyümölcssavak panaszokat okozhatnak az érzékeny gyomrúaknak. A hisztamin-intoleranciával küszködők legyenek elővigyázatosak a piros bogyókkal!

3 különlegesség málnával

Fedezd fel a málna új oldalát - az édességeken túl!

Csípős málnaszósz húsokhoz

Hússütés után a serpenyőben visszamaradt zsiradékon párolj meg 3 gerezd felszeletelt fokhagymát, 1 fej felkarikázott salotta hagymát és 1 db kicsumázva felszeletelt piros csilipaprikát. Öntsd fel 2 dl frissen kinyert cukrozatlan málnalével, és forrald be közepes tűzön 10-15 perc alatt. Végül forgass bele kb. 10 dkg gurulós málnát. Szenzációs pl. rozé kacsamellhez és vadhúsokhoz.





Málnaecet egyszerűen

Tegyél széles szájú csavaros vagy csatos üvegbe 30 dkg átválogatott érett málnát, és önts rá 5 dl 5%-os borecetet. Lezárva hagyd állni napos helyen, pl. a konyhaablakban 14 napig. Ezután öntsd le róla a folyadékot, forrald fel, majd miután kihűlt, töltsd vissza az üvegben maradt málnára. Házi málnaecetedet friss zöldsaláták öntetéhez vagy pikáns szószok ízesítéséhez használhatod.





Málnás-márványsajtos saláta

25 dkg madársalátát, bébispenótot vagy saláta mixet forgass össze 4 dkg megpirított dióval és 20 dkg felkockázott márványsajttal. Turmixolj össze 25 dkg málnát néhány szem kivételével 2 ek málnaecettel, 1 tk cukorral és 4 ek olívaolajjal, majd ízesítsd sóval, borssal. Végül csepegtesd meg a salátát egy kevés öntettel, és díszítsd a félretett málnával. A maradék öntetet külön kínáld hozzá.





Török Zsuzsa Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bögrében sült paradicsomos tészta
  2018-06-23 23:51:16, szombat
 
  Bögrében sült paradicsomos tészta

Hozzávalók

1 kis üveg pizzaszósz
1 ek olívaolaj
4 ek mozzarella (reszelve)
2 tk friss bazsalikom (aprítva)
10 dkg rigatoni tészta
1 ek parmezán (reszelve)

Elkészítés

A tésztát kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint. Leszűrjük, és olívaolajjal összekeverjük, hogy ne álljon össze.
Egy hőálló bögrébe vagy szuflé formába pizzaszószt kanalazunk, megszórjuk felkockázott mozzarellával, aztán a felaprított bazsalikommal, majd ismét paradicsomszószt és mozzarellát teszünk rá, végül a kifőtt tésztával körberakjuk az edényünket, rámerünk a paradicsomszószból, megszórjuk parmezánnal, és 15 perce 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk.
Negyed óra elteltével kivesszük a tésztát a sütőből, és egy tányérra borítjuk. Melegen fogyasztjuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Almás, túrós, meggyes pite
  2018-06-23 23:48:29, szombat
 
  Almás, túrós, meggyes pite

Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg margarin
1 db tojás
45 dkg liszt
3 dkg élesztő
7 dkg cukor
egy csipet só
1 dl tejföl
1 db tojás a tészta megkenéséhez
a töltelékhez:
almás:
2 kg alma
1 db citrom
10 dkg porcukor
fahéj
10 dkg darált háztartási keksz
túrós:
50 dkg túró
5 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
2 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 dkg vaníliás pudingpor
meggyes:
1 kg kimagozott meggy
10 dkg darált dió
5 dkg zsemlemorzsa
egy csipetnyi fahéj
15 dkg cukor


Elkészítés: A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott margarinhoz adjuk. Meggyúrjuk a tésztát. Fél óráig hűvös helyen pihentetjük. A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot
Ráhelyezzük, és villával megszurkáljuk. Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Almás töltelék:
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Tíz percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat. (A töltelék alatt a tésztát a darált keksszel meghintjük.)

Túrós töltelék:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a langyos vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a pudingport, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük. A végén óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.

Meggyes töltelék:
A meggyet jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, ráhintjük a cukorral elkevert fahéjat, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát.

Az almás és meggyes változatot fahéjas porcukorral, a túrósat porcukorral hintjük meg, és kockákra vágva tálaljuk.





Megjegyzés

Fotó: AS, további képet Aqua06 küldött a recepthez.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bakonyi sertésragu II.
  2018-06-23 23:44:35, szombat
 
  Bakonyi sertésragu II.

Hozzávalók:
1 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
10 dkg füstölt szalonna

őrölt fekete bors
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
2 fehér paprika
1 db paradicsom
30 dkg gomba
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 kiskanál mustár
1 kávéskanál porcukor


Elkészítés: A húst kockára vágjuk, kevés olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és fedő alatt pároljuk.

A szalonnát apró csíkokra szeljük, zsírjára sütjük. Közben a hagymát finomra vágjuk, a fehér paprikát belső részét kivágjuk, majd felszeleteljük, a paradicsomot és a gombát is. (Most nem friss paprikát és paradicsomot használtam, hanem a télre eltett sült paprika és paradicsomot vettem elő a fagyasztóból, és ezzel helyettesítettem. Erdei gombát, tuskógombát rejt a finom étel, amit szintén a fagyasztóból vetem elő.)

A szalonna zsírján a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, a paprikát és a paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, kb. 1 dl vizet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk.

Beletesszük a félig megpuhult húst levével együtt, és takarék lángon tovább főzzük.

Ha már megpuhult, behabarjuk. A habaráshoz a tejfölt, 1 kiskanálnyi mustárt, 1 kávéskanál porcukrot, 1 evőkanál lisztet csomómentesre kikeverünk, és lassan a raguhoz adjuk, majd összeforraljuk.

Galuskával tálaljuk.





Megjegyzés

Igazán ízletes lett.
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tápéi legényfogó leves
  2018-06-23 23:41:30, szombat
 
  Tápéi legényfogó leves

Hozzávalók:
20 dkg csirkemell felkockázva
2 nagy burgonya kockára vágva
2 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 evőkanál mustár
4 karika citrom
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt

bors
petrezselyemzöld


Elkészítés: A hagymát finomra vágjuk, vajon lepirítjuk. Hozzáadjuk az összevágott zöldséget és a burgonyát, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellet, és további 5 perc pirítás után felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk.

Ha minden megfőtt, tejfölös-mustáros habarással sűrítjük.

Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel, és belerakjuk a citromkarikákat.





Megjegyzés

Fotó: AS
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Egészségben eltöltendő hétvégét!
  2018-06-23 23:35:53, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Spenót buggyantott tojással
  2018-06-22 23:57:34, péntek
 
  Spenót buggyantott tojással

Hozzávalók

80 dkg spenót
4 szelet kenyér (félbarna, enyhén száraz)
5 dl tej
1 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
1 ek ecet
8 db tojás

bors


Elkészítés

A kenyeret kockára vágjuk, ráreszeljük a fokhagymát és ráöntjük a forró tejet, majd 20 percig állni hagyjuk. Ezután leturmixoljuk és átmelegítjük.
Egy nagy fazékban vizet forralunk, és beletesszük a spenótot. 30 másodpercig forrázzuk, majd kiszedjük, és jéghideg vízbe tesszük. Lecsöpögtetjük, enyhén kifacsarjuk és összevágjuk a leveleket. A tejes kenyérhez adjuk, megsózzuk, megborsozzuk és összeforraljuk.
Egy kis edényben felforralunk 1 liter vizet, majd hozzáadjuk az ecetet és egy csipet sót. Amikor már gyöngyözik a víz, akkor a tojást egy kis edénybe törjük, a vizet megkeverjük egy kanállal, hogy egy kis örvény keletkezzen benne, majd beleöntjük óvatosan a tojást. Pontosan 3 percig főzzük, hogy még lágy maradjon. Szűrőkanállal kiemeljük, és a spenót tetejére csúsztatjuk, majd megsózzuk és borsozzuk a tojást.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Diós-kakaós csodasüti
  2018-06-22 23:54:07, péntek
 
  Diós-kakaós csodasüti

Hozzávalók:
A gyúrt tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
3 tojássárgája
kevés tej
A piskótához:
2 db tojás
20 dkg porcukor
1 dl étolaj
2 dl tej
20 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
A rudak töltéséhez:
20 dkg darált dió
ízlés szerinti mennyiségű cukor
baracklekvár
A mázhoz:
1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
18 dkg margarin
18 dkg porcukor
2 evőkanál tej
A díszítéshez:
fehér és étcsokis tortabevonó (elmaradhat)


Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 felé osztjuk. Külön-külön 25×39 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral és megszórjuk cukros dióval, feltekerjük, majd kikent tepsibe fektetjük.

A piskóta hozzávalóiból a tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, és a rudakra öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

A bevonathoz gőz felett a margarint a cukorral és a tejjel (robotgéppel) jó sűrűre kikeverjük. Amikor sűrűsödik, hozzákeverjük a vaníliás pudingport, és még tovább keverjük, míg teljesen sűrű nem lesz. A kihűlt tésztára kenjük.

A tetejét olvasztott ét és fehér csokis tortabevonóval díszítjük, a süteményben lévő tésztarudakra merőlegesen szeleteljük.





Megjegyzés

A receptet és a fotót Ditti56 küldte.
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Cigánypecsenye
  2018-06-22 23:49:55, péntek
 
  Cigánypecsenye

Hozzávalók

80 dkg tarja
2-3 gerezd fokhagyma

bors
4 szelet füstölt szalonna vagy 12,5 dkg bacon
pirospaprika
kevés olaj

Elkészítés

A tarját vékonyabb, szép szeletekre vágjuk, zúzott fokhagymával bekenjük, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt pirospaprikával. Pihentetjük kb. 30 percig.
Serpenyőben kisütjük a taréjosra, vagy csíkokra vágott szalonnát. Kiszedjük, kevés olajat öntünk a szalonna zsiradékhoz, majd a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük. Sült krumplival, savanyú káposztával, vagy tejfölben sült újburgonyával, csemege uborkával, és a szalonnával tálaljuk.





Dr.Gondek Károlyné buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 112 db bejegyzés
e év: 1719 db bejegyzés
Összes: 31764 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3112
  • e Hét: 3112
  • e Hónap: 98491
  • e Év: 960525
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.