Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 328 
Tavaszi burgonyasaláta pestóval
  2017-04-25 23:58:15, kedd
 
  Tavaszi burgonyasaláta pestóval

Hozzávalók

75 dkg burgonya

2 db tojás
1 csokor hónapos retek
1/2 db kígyóuborka
1 csokor újhagyma
A pestóhoz:
5 dkg tökmag
2 gerezd fokhagyma
1 db piros csilipaprika
2 csokor petrezselyem
8 cl napraforgóolaj
5 dkg hegyi vagy más kemény sajt
1 dl zöldségleves-alaplé
2 ek citromlé

frissen őrölt bors


Elkészítés

Forrásban levő sós vízben megfőzzük a burgonyát héjában kb. 20 perc alatt, majd hideg vízzel leöblítjük és állni hagyjuk.
Közben a tojásokat keményre főzzük 10 perc alatt, majd meghámozzuk és hűlni hagyjuk. Néhány reteklevelet megmosunk és félreteszünk. A megtisztított, illetve megmosott retket és uborkát vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk, a megtisztított újhagymát vékonyan felkarikázzuk.
A pestóhoz egy felhevített serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a tökmagot, majd kivesszük. A meghámozott fokhagymát és a megmosott, kicsumázott csilipaprikát durvára aprítjuk. A petrezselymet leöblítjük és lerázzuk vagy konyhai papír törlőn leszárítjuk. A kihűlt magvakat, a félretett retek- és a lecsipkedett petrezselyemleveleket, valamint a fokhagymát és a csilipaprikát késes aprítógépbe tesszük, és 6 cl olajjal együtt durvára pürésítjük. Végül belekeverjük a finomra reszelt sajtot.
A burgonyát meghámozzuk és egy nagy tálba daraboljuk. Megöntözzük az alaplével, a citromlével és a maradék 2 cl olajjal, sóval, borssal ízesítjük, majd állni hagyjuk kb. 15 percig. Közben a tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk vagy felszeleteljük. Az előkészített retket, uborkát és újhagymát a burgonyához adjuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk a pestóval. A kemény tojással díszítve tálaljuk.





Megjegyzés

Kiváló köret sült vagy grillhúsokhoz. Vegetáriánusok főételként fogyaszthatják.
Dobozban szállítható munkahelyi ebédnek is tökéletes.
MME
PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

Tetszés szerint gazdagíthatod pl. rukkolával és lila hagymával, továbbá megszórhatod felkarikázott snidlinggel.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Hagyományos képviselőfánk
  2017-04-25 23:57:30, kedd
 
  Hagyományos képviselőfánk

Hozzávalók

Az égetett tésztához:
2,5 dl víz
1 csipetnyi só
5 dkg vaj
20 dkg liszt
4 db tojás
1 késhegynyi sütőpor
A vanília krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
6 ek cukor
6 dl víz
1 csomag zselatin
1 csipet só
6 db tojásfehérje


Elkészítés

A tésztához a vizet a vajjal és a sóval egy nagyobb edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről, és egyszerre hozzáadjuk a lisztet. A tésztát alacsony lángon addig keverjük, amíg az edény aljáról egy darabban le nem válik. A tésztát keverőtálba tesszük, és belekeverünk egy tojást, majd néhány percig hűlni hagyjuk.
Ezután egyenként belekeverjük a tojásokat. Az utolsó tojással együtt egy késhegynyi sütőport is hozzákeverünk, így a tészta aranysárga, fényes és sima lesz. A masszát nyomózsákba töltjük, és kis fánkokat nyomunk belőle a sütőlemezre. Aláöntünk 1/2 dl vizet, és 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A vaníliás pudingport elkeverjük a cukorral, a sóval, a zselatinnal és 2 dl vízzel, majd 15 percig pihentetjük. Ezután hozzáadunk 4 dl vizet, és sűrű krémmé főzzük. Még forrón hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A fánkok tetejét levágjuk. A krémet habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat, majd mindegyikre visszatesszük a tetejét.





Megjegyzés

Ügyelve arra, hogy sülés közben NEM nyithatjuk ki a sütő ajtaját, mert össze esik a tésztánk.
Molnár János Zoltánné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tavaszi csirkemell tekercs
  2017-04-25 23:56:39, kedd
 
  Tavaszi csirkemell tekercs

Hozzávalók

2 db csirkemellfilé
6 szelet mozzarella
2 szelet bacon
4 db mángold levél
1 csokor kapor
3 ek görög joghurt
1 db zöldhagyma
2 ek olívaolaj
1 tk olívaolaj
1 dl tejszín
1 dl édes fehérbor

bors


Elkészítés

A csirkemell filét megmossuk, lecsepegtetjük, majd késsel kinyitjuk úgy, hogy ne lyukadjon ki. Megsózzuk és megborsozzuk. A mángold levelet forró vízbe mártjuk, majd rögtön hidegbe tesszük.





A leveleket a csirkemellre helyezzük, rárakjuk a sajtot, gazdagon megszórjuk apróra vágott kaporral és borssal, és megspricceljük egy kevés olívaolajjal.





Ezután a mángold levélbe tekerjük a sajtot, és felgöngyöljük a húst. Megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval, majd körbetekerjük baconnel.
Egy tepsit kikenünk olajjal, és belefektetjük a húst, a tetejére halmozzuk a joghurtot, ráöntjük a bort, kettévágjuk a hagymát, és a hús mellé rakjuk.





Lefóliázzuk, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és sütés közben néhányszor meglocsoljuk a hústekercset. Kb. 35 perc múlva levesszük a fóliát és megpirítjuk.
A húsléből kimerünk egy keveset, összekeverjük a tejszínnel, és a húsra öntjük.





1-2 percig pihentetjük, majd forrón tálaljuk. Rizzsel, krumplival és az öntettel kínáljuk.





Megjegyzés

Szerintem a csirkemellet lehet a legváltozatosabb formában elkészíteni. Mángold helyett lehet spenótot is használni. Én elég gyakran készítek hasonló ételeket, ezért mindenképpen javaslom kipróbálásra. A mozzarella helyett feta sajt is használható. Jó étvágyat kívánok!
BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csorba zöld fűszeres húsgombóccal
  2017-04-25 23:49:21, kedd
 
  Csorba zöld fűszeres húsgombóccal

Hozzávalók

25 dkg darált sertéscomb
3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
20 dkg zöldbab (fagyasztott)
1 dl zöldborsó
20 dkg savanyú káposzta
1 ek felaprított póréhagyma
2 ek zabpehely
2 dl zsírszegény tejszín
1 ek rozsliszt
1 ek olaj
1 db tojás
1 csipet csilipaprika
2 csipet kurkuma
2 tk házi ételízesítő
2 csipet szárított vargánya
1 db paradicsom
1/2 db paprika
metélőhagyma
petrezselyem
zöld kapor
lestyán

bors


Elkészítés

Először elkészítjük a húsgombócokat. A darált húshoz hozzáadjuk a zabpelyhet, az apróra vágott metélőhagymát, petrezselymet, lestyánt, a kurkumát, a sót, a borsot és a csilipaprikát. Végül hozzáadjuk a tojást,





összegyúrjuk, és a masszából nedves kézzel kb. két cm átmérőjű gombócokat formázunk.





Megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket. Egy nagy fazékban felteszünk vizet főni megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a felaprított kaprot és lestyánt, a savanyú káposztát, a szárított vargányát és az ételízesítőt. Amikor felforrt, belerakjuk a gombócokat, és alacsony hőfokon főzzük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk. Belerakjuk a feldarabolt répát, és a petrezselyemgyökeret, megdinszteljük, majd rászórjuk a póréhagymát. Kevergetjük, hogy nehogy leégjen. Rátesszük a lisztet, elkeverjük, majd felengedjük egy bögre hideg vízzel. Felforraljuk, és a leveshez adjuk.
Beletesszük a zöldbabot, a felkarikázott paprikát, a feldarabolt paradicsomot és a zöldborsót, majd kis lángon készre főzzük. Ha szükséges, tovább ízesítjük.
Egy tálba öntjük a tejszínt, hozzáadunk 2-3 merítőkanál levest, és jól összekeverjük, majd a leveshez öntjük.





Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés

Nagyon laktató leves. Ajánlom nektek is, annyira finom, ízletes, laza gombócok lettek, persze a sok zöld fűszer is kellemes ízt adott neki. Ami fontos mindenki számára, hogy zabpehellyel sokkal egészségesebb, mint a rizzsel. Persze azzal is készíthető a húsgombóc.
BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Felemás időjárás
  2017-04-25 23:44:11, kedd
 
  Felemás időjárás





Csütörtökön és pénteken egy hidegfront okoz jelentős hőmérséklet-különbséget kelet és nyugat közt.

Szerdán az erős, néhol viharos délnyugati széllel együtt továbbra is meleg levegő áramlik térségünkbe. Emiatt már hajnalban enyhe lesz az idő, délután pedig 20-25 fok körül alakul a csúcs hőmérséklet. Napközben változóan felhős lesz az ég, keleten, délkeleten készülhetünk több napsütésre. A megnövekvő gomolyfelhőzetből északon, északnyugaton alakulhat ki egy-egy zápor. Szerda éjjel aztán északnyugat felől megérkezik az a

lassú mozgású hidegfront,

mely jelentős hőmérsékleti kontrasztot eredményezhet hazánk keleti és nyugati tájai között.




A WRF modell hőmérsékleti előrejelzése

A Dunántúlon a front érkeztével élénk, erős lesz az északi, északnyugati szél. Lehűl a levegő északnyugaton, mindössze 6 és 12 fok között várható a csúcs hőmérséklet. Emellett esőre, záporokra, valamint egy-egy zivatarra is számíthatunk majd.




Kovács Natália fotója, köszönjük!

Ezzel szemben a keleti és középső tájakon az erős nyugati, délnyugati szél fog dominálni továbbra is meleg levegőt hozva magával. Ennek eredményeként délen, délkeleten ismét 25 fokig melegedhet fel a levegő. Több helyen kialakulhatnak majd záporok, néhol zivatar is előfordulhat.


Akár 20-25 fokos hőmérséklet-különbség

A hazánk fölött veszteglő front miatt pénteken is jelentősen eltér majd a nyugati és a keleti országrész időjárása. A Dunántúlon hűvös, esős időre van kilátás, erős, helyenként viharos északi, északnyugati széllel. Keleten és a középső tájakon élénk, gyakran erős délies szél lesz jellemző, többfelé záporokkal, néhol zivatarral. A Tiszántúlon emelkedhet újra 20 fok fölé hőmérséklet, míg a Dunántúl nagy részén 10 fok közelében alakulhatnak majd a maximumok.

Eső, záporok, néhol zivatarok

A hideg és a meleg harcából végül a hideg kerül ki győztesen, hétvégén már mindenhol 20 fok alatti maximumok valószínűek, de csökken a csapadékhajlam is.

Borítókép: Kmo

Írta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vega hamburger
  2017-04-24 23:55:43, hétfő
 
  Vega hamburger

Hozzávalók

1 doboz vörösbab (450 g)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 marék aprított petrezselyem
2 tk csípős mustár
5 dkg liszt
1 db tojás
1 tk oregánó
4 tk csípős fűszerpaprika

frissen őrölt bors
80 dkg édesburgonya
3 ek olívaolaj
1 db lime
12 dkg joghurt
15 dkg grillezett paprika olajban (üveges)
2 ek repce- vagy napraforgóolaj
4 db hamburgerzsemle
4 db salátalevél


Elkészítés

A babot szűrőbe öntjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A hagymát és a fele fokhagymát finomra vágjuk, a babot botmixerrel durvára pépesítjük. Hozzáadjuk a kétféle hagymát és a petrezselymet, majd összedolgozzuk a mustárral, a liszttel, a tojással, az oregánóval és 2 tk fűszerpaprikával. Megsózzuk, megborsozzuk, és letakarva pihentetjük kb. 30 percig.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Az édesburgonyát meghámozzuk, és 1 cm vastag hasábokra vágjuk. Egy nejlonzacskóban jól összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal és a maradék csípős paprikával, majd egyenletesen elosztjuk egy sütőpapírral leterített tepsiben. A sütő középső részében sütjük 20-25 percig, és közben egyszer átforgatjuk.
A forró vízzel lemosott lime sárga héját lereszeljük, majd a déligyümölcsöt félbevágjuk és kifacsarjuk. A joghurtot összekeverjük a lime reszelt héjával és 2 ek lime-lével, valamint az összezúzott maradék fokhagymával, majd sóval, borssal ízesítjük. A paprikát lecsepegtetjük és durvára daraboljuk, a megtisztított lila hagymát vékonyan felkarikázzuk.
A babpüréből 4 lapos pogácsát formázunk és a serpenyőben felforrósított olajon mindkét oldalukat 2-3 percig sütjük. Végül a zsemléket félbevágjuk és rétegesen megtöltjük a megmosott, leszárított salátalevéllel, a babpogácsával, a paprikával, a hagymakarikával és a joghurtos öntettel. A hasábburgonyával kínáljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

A vékonyan felszeletelt édesburgonyát chipsnek is megsütheted.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Lekváros piskótatekercs egyszerűen
  2017-04-24 23:53:26, hétfő
 
  Lekváros piskótatekercs egyszerűen

Hozzávalók

A piskótához:
6 db tojás
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
A töltelékhez:
baracklekvár


Elkészítés

Egy tálban aa tojások sárgáját a porcukor felével habosra keverjük, majd a tojásfehérjékből habot verünk, a maradék 6 dkg porcukor fokozatos hozzáadásával. A habot óvatosan a tojássárgájához vegyítjük, és beleszórjuk a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, egy késsel vagy spatulával simára egyengetjük (kb. egy ujjnyi vastagságúra simítjuk), és közepes hőmérsékleten megsütjük, szép világosra.
Ha megsült, lisztezett papírra borítjuk, a rásült sütőpapírt lehúzzuk róla, és azonnal megtöltjük a lekvárral, majd a tiszta papírral összetekerjük.
Ha kihűlt, a papírt eltávolítjuk, a tésztát szeletekre vágjuk, majd a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.





Megjegyzés

Baracklekvár helyett málna-, eper- vagy narancslekvárral is készíthető.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Medvehagymás nokedli
  2017-04-24 23:51:20, hétfő
 
  Medvehagymás nokedli

Hozzávalók

2 csokor medvehagyma
45 dkg liszt
15 dkg füstölt szalonna
25 dkg juhtúró
1 db tojás
1 bögre víz
1 mk só
olívaolaj


Elkészítés

A frissen szedett medvehagymát megmossuk, majd egy kevés víz hozzáadásával botmixerrel pürésítjük.
Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a sót, a medvehagymapürét és annyi vizet, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk (ne kevergessük sokat a tésztát, mert akkor nem lesz jó a galuskánk állaga).
Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk, és beleszaggatjuk a galuskákat. 2-3 perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal leszűrjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A kisült zsírral meglocsoljuk a kész galuskákat, és elkeverjük. Tálaláskor megszórjuk a galuskákat a szalonnakockákkal, rámorzsoljuk juhtúrót, és forrón kínáljuk. Fejedelmi lakoma!





Megjegyzés

Karakteres ízű tavaszi egytálétel.
illelány

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sonkahab zöldsalátával
  2017-04-24 23:48:51, hétfő
 
  Sonkahab zöldsalátával

Hozzávalók

40 dkg főtt füstölt sonka
10 dkg puha vaj
1 ek aprított snidling (elhagyható)

bors
1 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
8 szelet kenyér
1 ek olívaolaj
A salátához:
50 dkg salátamix
1 db citrom
3 ek olívaolaj


Elkészítés

A sonkát nagyon finomra ledaráljuk. A vajat habosra kikeverjük. Beledolgozzuk a sonkát és a snidlinget, majd sóval, borssal ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán a sonkás masszába forgatjuk. A sonkahabot a hűtőbe tesszük.
A konyhakész salátamix leveleit kisebb darabokra tépkedjük. A citrom levét kifacsarjuk. A salátaleveleket megöntözzük a citromlével és az 1 ek olajjal, majd alaposan összeforgatjuk.
A hideg sonkahabból evőkanállal vagy fagylaltos kanállal galuskákat vagy gombócokat formázunk, amelyeket az adagonként tányérokra halmozott zöldsalátára ültetünk.
A fokhagymát megtisztítjuk. A kenyérszeleteket megpirítjuk, bedörzsöljük a fokhagymával és megcsepegtetjük a 3 ek olívaolajjal. A salátaágyon tálalt sonkahabot a pirítóssal kínáljuk.





Megjegyzés

Maradék húsvéti sonka sovány részeiből is elkészítheted.
Kenyér helyett maradék húsvéti kalácsot is megpiríthatsz, de ekkor tekints el a fokhagymától.
MME
FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

A sonkadarabokat kétszer hajtsd át a húsdarálón, hogy kellően pépes legyen. Mértékkel adagold a sót, mert a sonka eleve sós!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Boldog hetet!
  2017-04-24 22:15:51, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 328 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 328 db bejegyzés
e év: 1222 db bejegyzés
Összes: 26881 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 11660
  • e Hónap: 95010
  • e Év: 367543
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.