Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szőlő
  2011-11-06 22:08:18, vasárnap
 
  Szőlő


A szőlő évmilliók óta jelen van a Földön, a módszeres termelést a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg e nemes gyümölcsöt. A legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg. A görögök és rómaiak kultuszszerűen használták a szőlőt. A középkorig levét csupán azok élvezhették, akiknek a kertjében megtermett. A kolostorok földjein a középkortól új és új szőlőfajták születtek. A barátok aprólékos gonddal válogattak közülük. Eleinte szívesebben készítettek vörösbort, hiszen az Krisztus kiontott vérét jelképezi. Később a fehérbor is népszerűvé vált. Nemes, sokáig érlelhető borok csupán a 16. század második felétől léteznek.







Hogyan válasszunk?
Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak.

Hogyan tároljuk?
Mosatlanul, műanyag zacskóban egy hétig eláll a hűtőben.

Hogyan készítsük elő?
Válasszuk a megfelelő fajtát. Alaposan mossuk meg, szükség esetén távolítsuk el a szárat és a csumáját A nagymagú fajtákból szedjük ki a magot. Mindig csak annyit mossunk meg, amennyit megeszünk!

Hogyan főzzük?
Nyersen a legjobb, de készíthetünk gyümölcslevest is szőlőből, melyet akár vörösborral is ízesíthetünk. Szőlővel megbolondíthatjuk a szüreti kacsamell mellé kínált káposztát is.

Néhány praktika:
A csemegeszőlőt sokáig eltarthatjuk, ha a vastag héjú, nagy szemű fürtöket felakasztjuk hűvös, levegős helyen. Étkezés közben vagy utána ne együnk szőlőt, mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; így akadályozza az emésztést. A spanyolok vizet tesznek az asztalra, és abba mártogatják a néhány szem szőlőt, melyet elcsipegetnek uzsonnára.

Felhasználási javaslat:
A szőlőt magában, vajas kenyérrel és sajttal fogyasztva minden ásványi anyagot megkap a szervezetünk. A szőlő édessége és a sós feta kiváló elegyet alkot. Készíthetünk belőle szőlő és sajt salátát, szőlős rétest, de húsételek ízesítésére is kiváló. Egész csirkét megtölthetünk szőlős-rizses fűszeres töltelékkel, majd sülés közben musttal locsolhatjuk.

Miért ne?
Görögök, törökök és más balkáni népek kedvelt étele a dolma, a töltött szőlőlevél. Érdemes megkóstolni a finomságot, szüreti idényben egyenesen kihagyhatatlan!

Ismerjük meg jobban!
A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt - és azon belül sok alfajt - magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Számtalan színű, ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga "kecskecsöcsű", nemesített csemegeszőlőig.
Megkülönböztetünk bor- és csemegeszőlő fajtákat, de több fajta ún. kettős hasznosítású (például Oporto, Chasselas, Irsai Oliver). A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert, magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás. A szőlőmag kivonata, a szőlőmagolaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat, és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin- és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.

Élelmezési ismeretek:
A szőlő gazdag vitaminokban, és bár nincs benne sok C-vitamin, jelentős mennyiségben tartalmaz E-, B1- és B5-vitamint. 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. 70%-a víz. Kilogrammonként 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz. Érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: visszértágulatuk, afrodiziákumként, kilogrammonként, antioxidánsokat, energiatartalmú, érelmeszesedést, gyümölcslevest, gyógyszereként, kihagyhatatlan, kultuszszerűen, salakanyagokat, felhasználható, immunrendszert, csemegeszőlőig, tápanyagforrás, megtölthetünk, cukortartalma, bogyónagyságú, idegrendszert, elcsipegetnek, felhasználási, anyagtartalma, csemegeszőlőt, betegségekre, károsodástól, szervezetünk, megbetegedés, locsolhatjuk, készíthetünk, eltarthatjuk, csemegeszőlő, vitaminokban, hasznosítású, szőlőmagolaj, mennyiségben, kecskecsöcsű, szőlő évmilliók, módszeres termelést, kaukázusi népek, rómaiak ismertették, legenda szerint, első számon, bárkájáról nevezetes, középkorig levét, kertjében megtermett, kolostorok földjein, barátok aprólékos, szervezet számára, színes szőlő, szemek könnyen, hétig eláll, megfelelő fajtát, Irsai Oliver,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sose bánj semmit  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Hogy lehet megtartani  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Nem tudhatod  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  A másik dolog,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Egy maradéktalanul uralt világ  Mi lenne ha  Nem számIt  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png cica  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép álmokat!  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png férfi  Jó éjszakát  Png kislány  Alázat  Fekete-erdő desszert  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gonosz démon-álarc  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Reggel van  Zilahy Lajos gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Sose bánj semmit  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ágai Ágnes – Csendélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Png kislány  Erdőn  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy bizonyos határt  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szőlő évmilliók, módszeres termelést, kaukázusi népek, rómaiak ismertették, legenda szerint, első számon, bárkájáról nevezetes, középkorig levét, kertjében megtermett, kolostorok földjein, barátok aprólékos, szervezet számára, színes szőlő, szemek könnyen, hétig eláll, megfelelő fajtát, nagymagú fajtákból, szüreti kacsamell, csemegeszőlőt sokáig, vastag héjú, spanyolok vizet, néhány szem, szőlőt magában, szőlő édessége, töltött szőlőlevél, apró szemű, ujjbegynyi sárga, szőlő eltávolítja, gyümölcshús illetve, szőlőmag kivonata, szőlőmagolaj segít, szőlő gazdag, legnagyobb energiatartalmú, visszértágulatuk, afrodiziákumként, kilogrammonként, antioxidánsokat, energiatartalmú, érelmeszesedést, gyümölcslevest, gyógyszereként, kihagyhatatlan, kultuszszerűen, salakanyagokat, felhasználható, immunrendszert, csemegeszőlőig, tápanyagforrás, megtölthetünk, cukortartalma, bogyónagyságú, idegrendszert, elcsipegetnek, felhasználási, anyagtartalma, csemegeszőlőt, betegségekre, károsodástól, szervezetünk, megbetegedés, locsolhatjuk, készíthetünk, eltarthatjuk, csemegeszőlő, vitaminokban, hasznosítású, szőlőmagolaj, mennyiségben, kecskecsöcsű, ízesíthetünk, felakasztjuk, szervezetből, helyezkednek, szőlőcukrot, családjának, akadályozza, élvezhették, eltávolítja, mártogatják, allergiájuk, szőlőfajták, ízesítésére, természetes, szívesebben, gyulladásuk, vásárláskor, hatóanyagai, tápanyagban, középkortól, megkóstolni, készítettek, gyümölcshús, érrendszert, töltelékkel, vörösborral, ismertették, kúraszerűen, székrekedés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 9503
  • e Hónap: 23408
  • e Év: 153115
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.