Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Virsli nélkül nincs szilveszter
  2013-12-30 23:32:17, hétfő
 
   
  Virsli nélkül nincs szilveszter

Virsli-variációk

A virsliről manapság sokszor már csak valamilyen gyenge minőségű, ipari maradékból előállított kolbászféleség jut eszünkbe. Pedig a virslinek komoly történelme és számtalan fajtája van.

A különféle bélbe töltött kolbászok már igen hamar megjelentek az emberiség konyháját. Homérosz Odüsszeájában is szó van a kolbászokról, és tudjuk, hogy Néró császár udvari szakácsa, Gaius különféle bélbe töltött, őrölt gabonával elkevert, fűszerezett húsféléket is kínált az uralkodójának.

A kolbászok mindig is a maradék húsok, belsőségek és az állati vér gazdaságos felhasználásáról szóltak. Az ókorban és a középkorban sajnos ezeknek az igencsak romlandó részeknek a tartósításával még hadilábon álltak a hentesek, így a kolbászfogyasztás bizonyos mértékű rizikót jelentett. Aztán idővel - a sóval és füstöléssel való tartósításon túl - a minőségi alapanyagokból való előállítás is segített a jobb minőségű, ártalmatlan húskészítmények előállításában, és amikor a virsli, azaz a Frankfurter feltűnt Frankfurtban, már hamar nagy népszerűségre tett szert.





Grillezve vagy sütve is finom a virsli, akár főzelék feltéteként

Frankfurti vagy bécsi?

Egy bizonyos Johann Georg Lehner henteslegény megalkotta a bécsi frankfurtert, ami igen izgalmasan jött létre. A biztonságos fogyasztás elősegítő szigorú szabályozásnak köszönhetően Frankfurt városában a hentesek nem kínálhattak vegyes húsokból előállított készítményeket. Lechner érezte, hogy a tökéletes íz elérése érdekében kevés a fűszer és a füst, ideális lenne, ha keverhetné a marhahúst a sertéshússal. Erre azonban Frankfurtban nem volt lehetősége, így 1804-ben átköltözött Bécsbe, és - egy évre rá - a szabadabb mozgásteret biztosító városban megalkotta a vízzel - pontosabban jéggel - dúsított marha- és sertéshúsból, valamint nem kevés szalonnából készített, fűszerezett, juhbélbe töltött, enyhén felfüstölt Frankfurtert, ami immáron a bécsi jelzőt viselte.

A bécsi Frankfurter hamar népszerűvé vált. Először tormával fogyasztották, főleg sör mellé - még az osztrák császár is ilyet rendelt magának -, s aztán az előkelőbb szalonok kínálatában is megjelent a bécsi virsli.





Önmagában mustárral, tormával, péksüteménnyel is nagy kedvenc a virsli

Virsliből hot dog

A virsli amerikai karrierjét is meghatározta a bécsi rokon. A lekonyuló, vékony kolbászt gyakorta nevezték dachshund-nak, azaz tacskónak, és az Amerikába bevándorlókkal együtt az ételen túl a megnevezés is áttelepült.

A Németországból érkező Charles Feltman 1867-ben Coney Island-en, Brooklynban már különféle pitéket szállított a sörözők számára, akik meleg, szendvicsféle sörkorcsolyákkal kívántak kedveskedni a hozzájuk betérőknek. Feltmannak az az ötlete támadt, hogy olyan kocsit készíttet, amiben egy kis faszenes kályha lehetővé teszi, hogy melegen tartsa, megfőzze a virsliket, és azokat úgy kínálja a szendvicsben.





A kiflibe bújtatott virsli gyors és praktikus étel, nem véletlenül lett olyan népszerű a hot dog

1880-ban Missouriban is megszületett a virslis szendvics ötlete, ahol a vendégek kezét égető kolbász problematikáját oldották meg direkt erre a célra formázott szendvicsekkel. A ropogós héjú kifliszerű pékáruban nem sokkal később megjelent a mustár is. A termék nagyon hamar közkedveltté vált. A század legvégén már a sporteseményeken is kínálták, és nem sokkal később az egyetemek környékén is megjelentek a virslit, kolbászt árusító kézikocsik.

Számos legenda kering akörül, hogyan lett a német húskészítményből Amerika ikonikus szendvicsének legfőbb hozzávalója, és igencsak megoszlanak a vélemények abban a tekintetben is, hogy ki és mikor ejtette ki a száján a ,,hot dog" jelzőt. Annyi azonban bizonyos, hogy a 20. század elején már ebben a minőségében és ezen a néven ismerték és szerették az amerikaiak a kiflibe zárt virslit.
Virsli-vásárlás

A virslit manapság már nem csak marhahúsból és sertéshúsból készítik. Az igazi virslikre még mindig a magas hústartalom jellemző, de sok esetben a különféle felhasználásra nem került húsok, belsőségek feldolgozásával készül a virsli. Virsli vásárlásakor minden esetben ajánlott elolvasni a termék összetételét.

A jó virsli bélbe töltött, roppanós, harapható, de nem darabos. A virslit nem főzni kell, csupán melegíteni 2-3 percig, így az íze és az állaga is megmarad.





Virsli és virsli között nagy a minőségi különbség!

Virsli-szótár

Bécsi virsli - (Wiener) hosszú juhbeles virsli. A frankfurti virsli mellett a legismertebb virsliféle.

Bőrös virsli - a valódi "virsli" mostani neve. Juhbélbe töltött virslit jelent és a Frankfurti virsli mellett a mai napig a legjobb virsli.

Cserkészkolbász - vékony bélbe töltött főzni és sütni való kolbászfajta. Mostanság sajnos már inkább műanyag bélbe töltik, így nem az eredeti, igazi, mint régen volt.

Debreceni - paprikával, borssal és köménnyel fűszerezett füstölt, főzni való páros kolbászfajta. Magára valamit is adó húsüzem gyárt debreceni kolbászt. Készítenek szarvasból, vaddisznóból és lóból is.

Frankfurti virsli (Frankfurter) - hosszú juhbeles virsli. Nemzetközileg ez terjedt el leginkább.

Juhbeles virsli - a valódi "virsli" mostani neve. Régen ez volt a virsli. Juhbélbe töltött virslit jelent, és a mai napig a legjobb virsli.

Koktélvirsli - 3 centis darabokra gyártott virsli. Tökéletes előételnek, levesekbe, a gyerekek kedvence.

Krinolin - a virslinél hosszabb és sokkal vastagabb, ahhoz hasonló anyagú készítmény. Kiváló krinolinkoszorú készíthető belőle.

Lóvirsli - lóhúsból készült virsli. Manapság már csak néhány budapesti lóhúsboltban található. Hiába: ha nincs ló, nincs lóvirsli sem.

Műbeles virsli - műanyag bélbe töltött virsli. A hetvenes években kitalált "pótvirsli". Általában a főzést megelőzően távolítjuk el a műanyag borítást.

Nürnbergi kolbász - juhbélbe töltött kicsi kolbászkák, melyet sütve vagy főzve, káposztával, mustárral, tormával tálalnak Nürnberg környékén, sőt már egész Németországban, mostanság már nálunk is kapható.

Szafaládé - a virslinél rövidebb, de sokkal vastagabb, ahhoz hasonló anyagú készítmény.

Sós lében konzervált virsli - lehet üveges vagy dobozos egyaránt. Főzni nem, csak melegíteni kell.





Egy virslivel gazdagított saláta önálló ebéd vagy vacsora is lehet

Virslis fogások

A virsli nagyon jó hot dognak vagy önmagában - mustárral, tormával vagy ketchuppal kínálva. A főtt virslit tehetjük salátákba, vagy levesbetét gyanánt is használhatjuk, de jól illik lecsóba, paprikás krumpliba, nyáron grillezni is érdemes. Főve, sütve egyaránt remek feltét a legkülönfélébb főzelékekhez, és különféle tésztákba téve is elkészíthetjük. Ebből a műfajból a legegyszerűbb és legfinomabb a leveles tésztába bugyolált virsli.





Egytálételeket is gazdagíthatunk virslivel

Frankfurti leves:

Hozzávalók:
1 kisebb fej kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
13 dkg húsos szalonna
20 dkg tejföl
4 pár frankfurti virsli
1 bő evőkanál finomliszt
pirospaprika
majoránna
almaecet
kömény


Elkészítés: A káposztát megtisztítom, felkockázom, majd a hagymával, 2 gerezd fokhagymával és egy fűszerlabdányi köménnyel felteszem főni. Közben a szalonnát megpirítom, lisztet szórok rá. Mikor már aranyszínű rántásom van, lehúzom a tűzről, paprikázom és belekeverem a tejfölt. Ha megfőtt a káposzta, behabarom ezzel a jó kis szalonnás tejföllel, majd majorannát, sót és egy csepp ecetet teszek bele. Karikázva beleengedem a virslit és még egy utolsót rottyantok rajta.


Virslis kiflicskék:




Tökéletes vendégváró a virslivel töltött kifli Tökéletes vendégváró a virslivel töltött kifli
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
2 dl napraforgó olaj
1 tojás a kenéshez
szezámmag
virsli, esetleg kolbász
sajt

Elkészítés: Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Amikor megkelt, még egyszer jól átgyúrjuk, és 4 felé osztjuk a tésztát. A cipókat köralakúra nyújtjuk, és mindegyiket 8 vagy 12 cikkre vágjuk.
A körcikkek széles végére teszünk egy negyed virslit, trappista sajtot, és feltekerjük úgy, hogy lehetőleg a keskeny vége a kifli aljára essen.
Megkenjük sütés előtt felvert tojással vagy csak sárgájával, és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben sütjük (de tisztes távolságra pakolva a kifliket, mert sülés közben még jócskán nőnek) úgy, hogy a sütő aljában egy lábasba vizet rakunk, és mikor kivesszük az épp csak megpirult kifliket, azonnal megspricceljük vízzel, így puha marad!

WM

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: sörkorcsolyákkal, felhasználásáról, húskészítményből, sporteseményeken, húskészítmények, problematikáját, feldolgozásával, krinolinkoszorú, cserkészkolbász, szabályozásnak, készítményeket, előállításában, németországban, alapanyagokból, tartósításával, péksüteménnyel, németországból, fűszerlabdányi, felhasználásra, gazdagíthatunk, elkészíthetjük, megspricceljük, egytálételeket, legkülönfélébb, bevándorlókkal, szendvicsekkel, kolbászféleség, szendvicsének, szendvicsféle, odüsszeájában, uralkodójának, legegyszerűbb, előmelegített, használhatjuk, nemzetközileg, népszerűségre, virsliről manapság, virslinek komoly, különféle bélbe, emberiség konyháját, kolbászok mindig, maradék húsok, középkorban sajnos, igencsak romlandó, kolbászfogyasztás bizonyos, minőségi alapanyagokból, jobb minőségű, bizonyos Johann, bécsi frankfurtert, biztonságos fogyasztás, szabadabb mozgásteret, vízzel –, Homérosz Odüsszeájában, Johann Georg Lehner, Charles Feltman, Coney Island-en,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.19. 11:41 Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronav...
01.19. 11:41 Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - A Liu- és a Krueger-testvérek is csapattago...
01.19. 11:31 A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megy...
01.19. 11:21 Ritkán hallható műveket ad elő Miranda Liu a Pesti Vigadóban
01.19. 11:02 Líbia - Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Berlinben a Líbia-...
01.19. 10:51 A hejcei katasztrófa áldozataira emlékeztek
01.19. 10:31 Az apostolok cselekedeteire összpontosít az ökumenikus imahét
01.19. 10:21 Conor McGregor villámgyőzelemmel tért vissza az UFC-be
01.19. 10:11 Szakértő: sorsdöntő lehet az Emilia Romagna-i tartományi választás
01.19. 10:11 Férfi kézilabda Eb - Elődöntőbe jutásukat ünneplik a horvátok
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Halál  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Aranytorta  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Gulácsi Péter: Próbáltam úgy f...  Valódiságról "Látom a fiatal, ...  Szép estét  Alvó kutya  Szép estét  Pénztorta  Facebookon kaptam  Téli este  Mai harmónia kártyám  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam  Csend kell ahhoz  Szép estét  Rákos betegségek megelőzése  Uram, tekints e földre  Téli este  Várlak, hogy elmondhassam  Amikor valaki autóbaleset áldo...  Facebookon kaptam  Sexy nő  Korpacibere  Facebookon kaptam  Mancs őrjárat........  Mézmaszk pattanásra  Csend kell ahhoz  Rózsa csokor  Gulácsi Péter: Próbáltam úgy f...  Ausztráliai tűzvész......  Marcellus Hesperus: AZ ÚR SZÍN...  Az Atlanti-óceáni út Norvégiáb...  Jó reggelt  Nő téli öltözékben  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Akárhová  Jó éjszakát, szép álmokat !......  Halál  A nap képe.......  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Már nem kételkedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Taps  Halál  Halál  Kellemes délutánt kívánok  Harmónia......  Kislány  Az Atlanti-óceáni út Norvégiáb...  Halló Január!  Aranyosi Ervin: Éjjeli bagoly ...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Akkor vagy szép Akkor vagy sz...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Halál  Nő téli öltözékben  Izland........  Ribizlis  Mancs őrjárat........  A történelmi tények elhallgatá...  Gyümölcslevekkel a betegségek ...  Bundástorta  Tündöklik  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Aranyosi Ervin: Éjjeli bagoly ...  Ejnye , anyu ! ........  Akkor vagy szép Akkor vagy sz...  A karalábé gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Cica kérés.........  Bárcsak leszállnál!  Kellemes kávézást!  Ausztrália.....  A nap képe.......  Png nő  Facebookon kaptam  Szép estét  Kellemes délutáni pihenést  Mennyasszony  Hálával áldozzunk Istennek  Hallom...  Acadia Nemzeti Park, Maine -Eg...  Egyszer eljön majd a pillanat ...  Mai harmónia kártyám  Tündöklik  Korpacibere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Pénztorta  Jó éjszakát  Mennyasszony  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Kellemes kávézást! 
Bejegyzés Címkék
virsliről manapság, virslinek komoly, különféle bélbe, emberiség konyháját, kolbászok mindig, maradék húsok, középkorban sajnos, igencsak romlandó, kolbászfogyasztás bizonyos, minőségi alapanyagokból, jobb minőségű, bizonyos Johann, bécsi frankfurtert, biztonságos fogyasztás, szabadabb mozgásteret, vízzel &#8211, bécsi jelzőt, bécsi Frankfurter, osztrák császár, előkelőbb szalonok, bécsi virsli, virsli amerikai, bécsi rokon, sörözők számára, hozzájuk betérőknek, kiflibe bújtatott, virslis szendvics, vendégek kezét, célra formázott, ropogós héjú, termék nagyon, század legvégén, egyetemek környékén, német húskészítményből, vélemények abban, néven ismerték, kiflibe zárt, virslit manapság, igazi virslikre, magas hústartalom, különféle felhasználásra, termék összetételét, minőségi különbség, frankfurti virsli, legismertebb virsliféle, legjobb virsli, gyerekek kedvence, virslinél hosszabb, hetvenes években, főzést megelőzően, műanyag borítást, virslinél rövidebb, virslivel gazdagított, virsli nagyon, főtt virslit, legkülönfélébb főzelékekhez, leveles tésztába, káposztát megtisztítom, fűszerlabdányi köménnyel, szalonnát megpirítom, csepp ecetet, utolsót rottyantok, virslivel töltött, cukorral felfuttatjuk, többi hozzávalóval, cipókat köralakúra, körcikkek széles, negyed virslit, keskeny vége, kifli aljára, sütő aljában, lábasba vizet, sörkorcsolyákkal, felhasználásáról, húskészítményből, sporteseményeken, húskészítmények, problematikáját, feldolgozásával, krinolinkoszorú, cserkészkolbász, szabályozásnak, készítményeket, előállításában, németországban, alapanyagokból, tartósításával, péksüteménnyel, németországból, fűszerlabdányi, felhasználásra, gazdagíthatunk, elkészíthetjük, megspricceljük, egytálételeket, legkülönfélébb, bevándorlókkal, szendvicsekkel, kolbászféleség, szendvicsének, szendvicsféle, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 838
  • e Hét: 838
  • e Hónap: 30371
  • e Év: 30371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.