Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A paleolit táplálkozás
  2014-03-23 21:35:04, vasárnap
 
   
  A paleolit táplálkozás

A magyar konyhákba néhány éve begyűrűzött a kőkorszak, mivel a fejlett társadalmakra jellemző jóléti betegségek gyökereit, okát kutatva a magyarok is eljutottak az Amerikában régóta ismert paleolit diétához.

A paleolit diétát először 1975-ben Egy Walter L. Voegtlin nevű dietetikus fogalmazta meg, s az általa vallott nézet azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Nagyon sok szerző tette magáévá a nézeteit, és az általuk kiadott különféle szakkönyvek, receptkönyvek és az életmód elsajátítására szolgáló egyéb kiadványok mára már világszerte alaposan elárasztották a könyvpiacokat.






Az ízletes ételekről nem kell lemondaniuk a paleolit táplálkozás követőinek, de sok hagyományos ételről igen

A paleolit diéta egy egyszerű, de vitatható felvetésen alapul. A paleolit időszakban élő ember még nem háziasította az állatokat, s a mezőgazdagsági termelés is ismeretlen volt számára. Gyűjtögetett, halászott, vadászott, azaz az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt, főleg sovány húsokra, tojásra, magokra, gyümölcsökre és zöldségekre korlátozódott. A paleolit életmód kiötlői szerint ehhez az ideális tápanyag-beviteli módhoz kell visszatérni, ha a mezőgazdagság, az állattenyésztés és főleg az ipari forradalom óta eltelt időszakban megjelenő civilizációs betegségektől meg szeretnénk szabadulni.

Feltételezésük szerint az eltelt 20.000 év alatt az emberi emésztőrendszer nem ment át lényeges változásokon, nem alkalmazkodott a modern kor táplálékaihoz. Szerintük az evolúció folyamatában a 20.000 év nem nagy táv, s a diéta alapját képező élelmiszerek a jelen kor alapanyagai között is szerepelnek, sőt úgy tartják, hogy az emberi génállomány számára a modern kor élelmiszerei kifejezetten károsak, ezért is javasolt visszatérni az ősemberi életvitelhez.





A legnagyobb arányban hús fogyasztható a paleolit étrendben

Természetesen - mint minden diétának - ennek is megvannak a lelkes hívei, ami nem is csoda, hiszen a diéta által engedélyezett alapanyagok mellett a fogyás szinte garantált, és sok olyan alapanyagot kizár, amelynek mértéktelen fogyasztása tényleg komoly károkat okoz a szervezet számára. Mivel a paleolit diéta elzárkózik gabonafélék, a hüvelyesek, a finomított só, a finomított cukor és a feldolgozott olaj használatától, így rengeteg felesleges kalóriát tartalmazó, egészségtelen étel kikerül a fogyasztható alapanyagok köréből. A táplálkozás szerves részét képező folyadékbevitelt is szabályozza a diéta, elsősorban vizet javasol, a teával szemben megengedő, de a többi italféleséget nem engedi, ami szintén rengeteg pluszban bevitt kalóriát jelentene.





A diéta fő alkotói - a húsfélék mellett - a zöldségek

Bizonyos paleolit diéta ágazatok még ennél is szigorúbbak, és - az ősember tűzzel való biztos viszonya ellenére - csak a nyers étel fogyasztását kultiválják. Ennél a válfajnál az alapanyagokat sem párolni, sem főzni nem szabad. De nem csak ortodox paleolit vonulat létezik, hanem a klasszikus értelemben vett paleolit életmódnál megengedőbb is. Ilyen az úgynevezett postpaleolit étrend, amely bizonyos magvak fogyasztása mellett még egyes tejtermékeket is engedélyez.

A paleolit diétánál az élelmiszerek aránya is meghatározó. A legnagyobb arányban fogyasztandó alapanyag a hús (ide tartozik még a hal és a tojás is), ezt követik a zöldségek, majd egy kicsit kevesebb gyümölcs, és az elfogyasztható magvak aránya a legkisebb. A hús arányait figyelembe véve elmondható, hogy a paleolit diéta anyagilag igen megterhelőnek számít.





Tojás is engedélyezett a paleo táplálkozásban

A paleolit diéta kialakításán látszik, hogy az amerikai társadalom egészségtelen életmódjával kíván szembehelyezkedni, nem csoda, hisz onnan indult világhódító útjára. Az életmód kicsit sarkosan világít rá azokra a problémákra, amit a tudatosan étkezők maguk is ismernek. Egy bölcsen megtervezett, végiggondolt konyha vezetése mellett a paleolitikum konyhája apró mozzanatokban mindenféle extra tervezés nélkül is megjelenik, hiszen sokan törekszenek rá, hogy minél egészségesebben éljenek. A végletességgel azonban vigyázni kell, nehogy hiánybetegségek fellépése bosszulja meg az egyoldalú táplálkozást. Mert azt azért halkan jegyezzük meg, hogy a paleolitikum embereinek élettartalma messze alulmaradt a mai emberénél. Természetesen ennek okai nagyon összetettek, de mindenesetre érdemes figyelni arra, hogy a környezetéből kiragadott, teljesen más környezetbe integrált táplálkozás minden esetben egyfajta felülbírálatot, folyamatos ellenőrzést igényel.

A paleolit életmódnál a különféle hidegen sajtolt olajok mellett engedélyezett libazsír, kókuszzsír használata. Nyugodtan ehetünk sonkát, szalámit. Tej helyett ihatunk mandulából vagy más csonthéjasból, esetleg kókuszból készített tejet. Bár a tej nem megengedett, sok paleo életmód leírásban, alapanyaglistában szerepelnek a sajtok, főleg a keménysajtok.





A tej tilos, de pótolható növényi tejekkel

A paleolit életmód alapján étkezve nagyon könnyedén készíthetünk különféle zöldségleveseket, krémleveseket, natúr sült húsokat különféle salátákkal. A zöldségekből főzhetünk főzelékeket, amelyekre feltétként mehetnek a húsfélék, illetve a tojás. Ha eljön a szezonja, a paleolit étrendbe tökéletesen illeszkedik a lecsó és a különféle rakott zöldségek.

A húsos ételeknél elég széles választékból állíthatunk elő paleolit ebédet vagy vacsorát. A különféle natúr sült húsok, rablóhúsok megfelelnek a diéta elvárásainak, de a speciális lisztekbe, tojásba forgatva rántott húst is készíthetünk. A csonthéjasokból kapott liszttel nem csak a húsokat panírozhatjuk, hanem süteményeket is süthetünk. A csonthéjasok mellett a sütemények édesítéséhez engedélyezett a méz használata, a paleolit életmód megengedő a modern édesítőszerek egészségesebb válfajával is, de banánnal, különféle aszalt gyümölcsökkel is édesíthetünk.





Különféle olajos magvak, aszalt gyümölcsök is beépíthetőek a diétába

WM

Forr5ás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: folyadékbevitelt, zöldségleveseket, állattenyésztés, csonthéjasokból, emésztőrendszer, hiánybetegségek, egészségesebben, végletességgel, felülbírálatot, feltételezésük, elfogyasztható, mezőgazdagsági, népszerűségnek, táplálkozásban, elsajátítására, alkalmazkodott, betegségektől, táplálékaihoz, tejtermékeket, alapanyagokat, csonthéjasból, italféleséget, egészségesebb, egészségtelen, krémleveseket, természetesen, elárasztották, engedélyezett, receptkönyvek, könyvpiacokat, gyümölcsökkel, használatától, panírozhatjuk, édesítőszerek, mezőgazdagság, környezetéből, paleolit táplálkozás, magyar konyhákba, fejlett társadalmakra, paleolit diétát, általa vallott, általuk kiadott, életmód elsajátítására, ízletes ételekről, paleolit diéta, paleolit időszakban, mezőgazdagsági termelés, általa fogyasztott, paleolit életmód, ideális tápanyag-beviteli, ipari forradalom, emberi emésztőrendszer, Walter,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az erdőterápia egészségre gyak...  Az izmaink nem csak testmozgás...  2004-es kivégzés után  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Leereszkedés és olvadás  Öreg nő sóhajt  Nagyhétfő:  Nagy Feró megmondta?  Alvó kutya  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Görgess  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Könyvek  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Halhatatlan boldog percek . ....  Alvó baby  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Nem látom őket  Sokszor  Mire jók ?  Csak egy életed van....  Varázskönyv  Szép estét  Sárkány  Egy hét kihagyás  Vérnyomáscsökkentés  Halhatatlan boldog percek . ....  Szép estét  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Nárciszok  Facebookon kaptam  Öreg nő sóhajt  Szép estét kedves látogatóimna...  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Alvó kutya  Talppontok közérthetően  Sokszor  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Sárkány  Facebookon kaptam  Esti kép  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Apu  Nagyhétfő:  Öreg nő sóhajt  Alvó kutyák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Minden kedves látogatómnak sze...  Kékfestőről pár szóban  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Szép estét kedves látogatóimna...  2004-es kivégzés után  Táplálékok a máj egészségének ...  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Tibeti harangvirág  Búzavirág  Mire jók ?  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Esti kép  Az út  Paul David Tripp Március 26  Isten . . .  Levél lány  Facebookon kaptam  Esti kép  képre írva  A jó lelkek  Aki belekortyol  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leereszkedés és olvadás  Jó éjszakát  Kezdjük annak a megértésével,....  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Varázskönyv 
Bejegyzés Címkék
paleolit táplálkozás, magyar konyhákba, fejlett társadalmakra, paleolit diétát, általa vallott, általuk kiadott, életmód elsajátítására, ízletes ételekről, paleolit diéta, paleolit időszakban, mezőgazdagsági termelés, általa fogyasztott, paleolit életmód, ideális tápanyag-beviteli, ipari forradalom, emberi emésztőrendszer, evolúció folyamatában, diéta alapját, emberi génállomány, ősemberi életvitelhez, legnagyobb arányban, paleolit étrendben, lelkes hívei, diéta által, fogyás szinte, szervezet számára, finomított cukor, feldolgozott olaj, fogyasztható alapanyagok, táplálkozás szerves, teával szemben, többi italféleséget, húsfélék mellett, ősember tűzzel, nyers étel, klasszikus értelemben, úgynevezett postpaleolit, paleolit diétánál, élelmiszerek aránya, kicsit kevesebb, elfogyasztható magvak, paleo táplálkozásban, amerikai társadalom, életmód kicsit, tudatosan étkezők, bölcsen megtervezett, paleolitikum konyhája, végletességgel azonban, egyoldalú táplálkozást, paleolitikum embereinek, környezetéből kiragadott, paleolit életmódnál, különféle hidegen, zöldségekből főzhetünk, paleolit étrendbe, különféle rakott, húsos ételeknél, különféle natúr, diéta elvárásainak, speciális lisztekbe, csonthéjasokból kapott, húsokat panírozhatjuk, csonthéjasok mellett, sütemények édesítéséhez, modern édesítőszerek, folyadékbevitelt, zöldségleveseket, állattenyésztés, csonthéjasokból, emésztőrendszer, hiánybetegségek, egészségesebben, végletességgel, felülbírálatot, feltételezésük, elfogyasztható, mezőgazdagsági, népszerűségnek, táplálkozásban, elsajátítására, alkalmazkodott, betegségektől, táplálékaihoz, tejtermékeket, alapanyagokat, csonthéjasból, italféleséget, egészségesebb, egészségtelen, krémleveseket, természetesen, elárasztották, engedélyezett, receptkönyvek, könyvpiacokat, gyümölcsökkel, használatától, panírozhatjuk, édesítőszerek, mezőgazdagság, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 947
  • e Hét: 2692
  • e Hónap: 10958
  • e Év: 127611
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.