Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Piskótatekercs, a nagy klasszikus
  2014-04-25 23:36:32, péntek
 
   
  Piskótatekercs, a nagy klasszikus

Mindenki őriz szép gyerekkori emlékeket a lekváros piskótatekercsről, amely olyan ellenállhatatlanul illatos és finom, hogy egy rúd szinte nem is elég. A tekert piskóták világa azonban ennél sokkal szélesebb, érdemes körülnézni, hogy milyen variációkban létezik még.

Piskótatekercs rengeteg változatban készülhet: módosítható a tészta, alakítható a töltelék, a formája is változtatható, sőt a bevonásával is ezernyi arcot adhatunk a süteményünknek.





Krémmel gazdagon a legfinomabb a piskótatekercs

A tészta változatai

A piskótarolád alapesteben egy klasszikus vizes, soktojásos tészta, amelytől természetesen könnyedén eltérhetünk. Az alapanyagok arányainak módosítása mellett a tészta ízesítése is fontos szempont lehet. Klasszikus változatnak számít a kakaós vagy csokoládés piskóta, de készíthetünk márványos piskótát, sőt különféle maglisztekkel is dúsíthatjuk a búzalisztet, vagy színtisztán maglisztből is süthetjük a roládot.

A piskótatekercs készítésénél a tészta mibenléte mellett a kisült piskóta feltekerése talán a legsarkalatosabb pont. A tészta akkor lesz a legszebb, ha forrón fel tudjuk tekerni. A vékony lekvárréteget magába foglaló tekercs esetében a kisült piskótát gyorsan megkenjük, majd azonnal - nem túl szorosan, de nem is túl lazán - feltekerjük. A masszívabb töltelékkel készített roládokat egy konyharuha segítségével tekerjük fel, így a tészta az alakot felveszi, ellenben a rétegek nem tapadnak össze, s később a roládunkat könnyedén meg tudjuk tölteni.





A piskótatekercs akkor igazán mutatós, ha más színű a tészta és a töltelék

A töltelék változatai

Ha megálmodtuk és megsütöttük a tésztát, akkor már csak a hozzá illő tölteléket kell kitalálni. A különféle lekvárok mellett érdemes kipróbálni a mogyoró- vagy csokoládékrémet, citromkrémet (lemon curd) is, amit nem feltétlen kell a maga töménységében felhasználni, nyugodtan lazíthatjuk egy kis natúr krémsajttal, s máris selymesebb, kevéssé karakteres tölteléket kapunk. A mascarpone mellett a töltelékek sora tovább folytatható: a roládba kerülhet olvasztott csokoládé, puding, illetve bármi, aminek az állaga és íze s piskótához jól társítható.





Lekvárral töltve kimondottan egyszerű, gyors desszert a piskótatekercs

A krém nem csak magában értelmezhető, hanem különféle finomságokkal dúsítható is. Áztatott aszalványok, különféle csonthéjasok, csokoládécseppek is kerülhetnek a krémbe, illetve a szezonnak megfelelő gyümölcsdarabokkal is gazdagíthatóak ezek a töltelékek. Arra ügyeljünk, hogy olyan méretű és állagú anyagokkal dolgozzunk, amelyek nem akadályozzák meg, hogy szeleteléskor gusztusos, szép szeleteket tudjunk vágni a roládból. Ennek okán kerüljük a nagyobb, kemény darabokat, s inkább apróbb, puhább hozzávalókkal dolgozzunk.

Ha savanykásra hangoljuk a piskóta belsejét, ahhoz remekül passzolnak a nyári gyümölcsök, szederrel, áfonyával remekül társítható a citrusos íz, s a narancsos sodóval is biztosan nyerő páros.





Vaníliás vagy citromos krémmel is nagyon finoma piskótatekercs, friss gyümölccsel tálalva

A gyümölcsök közül ideális töltelék a banán, amelyet akár egyben is a rolád közepébe illeszthetünk, illetve a különféle bogyós gyümölcsök, amelyekkel nem csak tölthetjük, hanem a rolád dekorációjában is fontos szerepet játszhatnak. A tavaszi roládok készülhetnek eperrel, aztán a nyári szezonban jöhet a málna, a ribizli vagy épp a szeder.

Ha nem gyümölcsösre hangoljuk a krémet, akkor kerülhet bele darált csonthéjas, mák, olvasztott csokoládé, mogyorókrém, kakaópor, karamell, kávé vagy különféle lekvárok.
A piskótarolád dekorálása

A piskótatekercs dekorálása akár már a sütéskor megkezdődhet. Gyors kezű, türelmes és pontos háziasszonyok számára nyitva áll az út, hogy többszínű tészta kiöntésével már sütés előtt létrehozzák a csíkos, pöttyös, kockás vagy bármilyen más mintát magán viselő piskótalapot, ami készre sütve is megőrzi ezen jellemzőit. Aki inkább az utólagos dekorációban bízik, annak is számos lehetősége van, hogy még kívánatosabbá tegye a süteményét.





A csokis piskótatekercs mindig siker

A piskótát dekorálhatjuk a töltésre használt krémmel, meglocsolhatjuk olvasztott csokoládéval, húzhatunk rá karamellcsíkokat, de kaphat a rolád különféle ízesítésű cukormázat vagy épp marcipánburkot is, amelynek a további díszítésére is lehetőségünk nyílik.

Azonban nem csak az egész rudat dekorálhatjuk, hanem a szeletekre vágott süteményt külön-külön is bevonhatjuk, sőt kisebb roládokat is készíthetünk, amelyeknek nem csak a dekorációja, hanem akár a tölteléke is különbözhet. A piskótatekercset nem csak egyben fogyaszthatjuk, hanem alapja lehet más süteményeknek is. Igazi klasszikusnak számít a Charlotte torta, amelyhez elengedhetetlen a szeletekre vágott piskótatekercs.





A Charlotte torta kívül piskótatekercs, belül csupa krém

Szintén klasszikus forma a fatörzs, amely egy francia karácsonyi sütemény. Ennél a süteménynél a roládból lemetszünk egy darabot, és a csokoládés krém segítségével hozzáillesztjük a törzshöz, így egy faág fog megjelenni előttünk a tányéron.

Tálaláskor a piskótatekercs mellé kínálhatunk tejszínhabot, olvasztott csokoládét, sodót, borsodót, gyümölcsöntetet, vagy szimplán friss gyümölcsöt is, sőt nyáron még egy gombócnyi fagylalt is remek kiegészítője lehet a süteményünknek.

Kávés fatörzs:

Hozzávalók:
A piskótához:
14 dkg cukor
6 tojás
4 dkg holland kakaó
1 evőkanál őrölt kávé
10 dkg rétesliszt
1 evőkanál rum
2 evőkanál erős kávé
1 dkg sütőpor

A krémhez:
18 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
2 evőkanál őrölt kávé
1 teáskanál őrölt szerecsendió
30 dkg vaj

A díszítéshez:
pörkölt kávészemek

Elkészítés: A piskótához a lisztet kimérem, hozzáadom a sütőport, a kakaóport és az őrölt kávét. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját egy nagyobb tálba teszem, majd hozzáadom a cukrot, és gépi habverővel világos, könnyű krémmé dolgozom. Ezután - folyamatos keverés mellett - a krémhez adom a rumot és az erős kávét, majd miután azt felvette, kisebb adagokban hozzákeverem a lisztet is. Ezt követően felverem a tojásfehérjét, amit óvatosan beleforgatok a tésztába.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítom, majd a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-15 perc alatt készre sütöm. Miután elkészült, a tésztát egy konyharuhára borítom, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével feltekerem, majd megvárom, amíg teljesen ki nem hűl.
Amíg a tészta hűl, addig kikeverem a krémet. A puha vajat felhabosítom, majd hozzáadom a porcukrot, a kakaóport, a kávét és a fűszert. A kész krém 2/3 részét a már kihűlt tésztába töltöm, újra visszatekerem, a süteményt tálra teszem, majd a rolád külsejét is bekenem, kávészemekkel dekorálom. A kész fatörzset néhány órára a hűtőbe teszem.

Piskótatekercs:

Hozzávalók:
2 + 6 egész tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál rétesliszt
csipetnyi só
1 mandarin héja
baracklekvár a töltéshez

Elkészítés: 2 egész tojást felütök, hozzáadok 6 tojássárgát, és a cukorral habosra keverem. Ezután kanalanként hozzáadom a lisztet, és hozzáreszelem a mandarin héját. A fehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a tésztába.
Kikent, rétesliszttel kiszórt tepsibe simítom a tésztát, és 200 fokon 15 percet sütöm anélkül, hogy időközben rányitnám az ajtót. A kész tésztát a tepsiben baracklekvárral megkenem, majd forrón feltekerem, és még 5 percet sütöm.
Magában vagy sodóval kínálom.





A legegyszerűbb töltelék némi mascarpone és házi lekvár keveréke: nem lehet elrontani!

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: csokoládécseppek, karamellcsíkokat, piskótatekercset, legsarkalatosabb, elengedhetetlen, gyümölcsöntetet, meglocsolhatjuk, baracklekvárral, hozzáillesztjük, csokoládékrémet, piskótatekercs, marcipánburkot, süteményünknek, dekorációjában, fogyaszthatjuk, gazdagíthatóak, változtatható, lekvárréteget, hozzávalókkal, háziasszonyok, szeleteléskor, maglisztekkel, töménységében, dekorálhatjuk, klasszikusnak, előmelegített, kívánatosabbá, tojásfehérjét, természetesen, illeszthetünk, kávészemekkel, legegyszerűbb, visszatekerem, hozzáreszelem, rétesliszttel, finomságokkal, nagy klasszikus, lekváros piskótatekercsről, tekert piskóták, tészta változatai, piskótarolád alapesteben, klasszikus vizes, alapanyagok arányainak, tészta ízesítése, kakaós vagy, piskótatekercs készítésénél, tészta mibenléte, kisült piskóta, legsarkalatosabb pont, tészta akkor, vékony lekvárréteget, kisült piskótát,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.29. 18:11 Portugál válogatott középpályást igazolt a Manchester United
01.29. 17:51 Európa egyik legnagyobb akadályfutó-versenyét rendezik Veszprémben
01.29. 17:41 Farsangot szervez a fővárosi állatkert csütörtöktől
01.29. 17:32 Berlinale - Elkészült a 70. Berlinale programja
01.29. 17:32 Dunai hajóbaleset - Az ügyészség kezdeményezte a Viking Sigyn mögött haladó...
01.29. 17:31 Újraindult a vasúti közlekedés Barcsnál
01.29. 17:31 Súlyos bírságot kapott egy más nemzeteket gyalázó román polgármester
01.29. 17:22 Instanţa din Zagreb a anulat sentinţa anterioară de arestare a preşedintelu...
01.29. 17:21 Milliárdos veszteségbe lökte a Boeinget a 737 MAX-krízis
01.29. 17:02 Futsal Eb-selejtező - Sima győzelem a rajton
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Papírhajó  Liliom csokor  Csak amíg érzem a dobogást. Cs...  Betty Boop  fejlesztés alatt  Betty Boop  Az ember veresége és győzelme.  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Coro Voci Bianche Concerto Rie...  Betty Boop  Pope John Paul II | Transforma...  A Szentatya látogatást tett az...  Facebookon kaptam Krisztina...  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Az a szó, hogy megbocsátani  fejlesztés alatt  Betty Boop  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Kun Magdolna: Veled megöregedn...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Betty Boop  Betty Boop  Kellemes kávézást!  Betty Boop  fejlesztés alatt  Facebookon kaptam  Betty Boop  Betty Boop  Betty Boop  fejlesztés alatt  30 éve tartó kettős mérce, mél...  fejlesztés alatt  Betty Boop  Kun Magdolna: Orgona  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Kun Magdolna: Földre szállt an...  fejlesztés alatt  Kellemes délutánt kívánok  Betty Boop  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  John Paul II & Mother Teresa o...  Betty Boop  Kun Magdolna: Orgona  Holocaust Memorial Day  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Betty Boop  John Paul II & Mother Teresa o...  Mantra (tanmese)  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Én nem tudom,  Te csináltad ezt  Kellemes délutánt kívánok  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Lufik  Az a szó, hogy megbocsátani  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  Png doboz  Facebookon kaptam  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Papírhajó  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Demo DVD Dinámicas Ambientació...  Betty Boop  fejlesztés alatt 
Bejegyzés Címkék
nagy klasszikus, lekváros piskótatekercsről, tekert piskóták, tészta változatai, piskótarolád alapesteben, klasszikus vizes, alapanyagok arányainak, tészta ízesítése, kakaós vagy, piskótatekercs készítésénél, tészta mibenléte, kisült piskóta, legsarkalatosabb pont, tészta akkor, vékony lekvárréteget, kisült piskótát, masszívabb töltelékkel, konyharuha segítségével, alakot felveszi, roládunkat könnyedén, piskótatekercs akkor, töltelék változatai, hozzá illő, különféle lekvárok, mogyoró- vagy, maga töménységében, mascarpone mellett, töltelékek sora, roládba kerülhet, szezonnak megfelelő, piskóta belsejét, nyári gyümölcsök, narancsos sodóval, gyümölcsök közül, rolád közepébe, különféle bogyós, rolád dekorációjában, tavaszi roládok, nyári szezonban, ribizli vagy, piskótarolád dekorálása, piskótatekercs dekorálása, sütéskor megkezdődhet, utólagos dekorációban, csokis piskótatekercs, piskótát dekorálhatjuk, töltésre használt, rolád különféle, további díszítésére, egész rudat, szeletekre vágott, francia karácsonyi, roládból lemetszünk, csokoládés krém, piskótatekercs mellé, gombócnyi fagylalt, lisztet kimérem, őrölt kávét, tojásokat szétválasztom, nagyobb tálba, krémhez adom, erős kávét, sütőpapírral bélelt, konyharuhára borítom, puha vajat, kész krém, süteményt tálra, rolád külsejét, kész fatörzset, hűtőbe teszem, cukorral habosra, mandarin héját, csipetnyi sóval, kész tésztát, tepsiben baracklekvárral, legegyszerűbb töltelék, csokoládécseppek, karamellcsíkokat, piskótatekercset, legsarkalatosabb, elengedhetetlen, gyümölcsöntetet, meglocsolhatjuk, baracklekvárral, hozzáillesztjük, csokoládékrémet, piskótatekercs, marcipánburkot, süteményünknek, dekorációjában, fogyaszthatjuk, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 947
  • e Hét: 5844
  • e Hónap: 57582
  • e Év: 57582
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.