Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történetek Japánról és a japán konyháról
  2014-07-04 23:50:02, péntek
 
   
  Történetek Japánról és a japán konyháról

Foglalkozzunk ma a japán gasztronómiával kicsit behatóbban, persze a teljesség igénye nélkül. Szokásunkhoz híven ma ismét útilaput kötünk lábunkra, a messzi keletre, egy hagyományait nagyon őrző, de a modern technikában, átgondolt gazdaságban gondolkodó országba látogatunk.

Japán érdekes világ. Egy szigetország a Távol-Keleten, mely vesztesként szállt ki a második világháborúból, mára mégis a világ harmadik legnagyobb gazdasági hatalma az Amerikai Egyesült Államok és Kína után. Fővárosa és legnagyobb városa Tokió, a világ legnépesebb várostömörülése.

A régészeti kutatások alapján az első emberek az őskőkorban telepedtek le a japán szigetvilágban, i. e. 30 000 körül. De ne menjünk ennyire vissza az időkben: ha bárkit érdekel, mindezt megtekintheti az internet számos oldalán.

Japán államformája alkotmányos monarchia, a jelenlegi alkotmány a szövetséges megszállás idején, 1947-ben lépett érvénybe, felváltva a korábbi abszolút monarchiát egy liberális demokráciával. Elfogadása óta egyetlen alkotmánymódosítást sem fogadtak el, bár több kormány tett már erre irányuló próbálkozásokat. Japán jelenlegi uralkodója Akihito császár.

Színes és szép falatok, ilyen a sushi!

Pasis nézetek

Pasis szempontból Japánnak még van két számunkra érdekes oldala: a sport és a technika. Nézzük előbb a sportot, hisz az testmozgással jár, akár felesleges kilóinkból is leadhatunk.

Japán háromszor rendezett olimpiai játékokat, először nyári olimpiát 1964-ben Tokióban (mi magyarok, ott 10 arany, 7 ezüst és 5 bronzérmet szereztünk), majd 1972-ben Szapporóban téli olimpiát rendeztek (itt Almássy Zsuzsi műkorcsolyázó, egyedüli magyar indulóként ötödik helyezett lett), majd szintén téli olimpia volt 1998-ban Naganoban (17 magyar résztvevővel sajnos nem értünk el számottevő eredményt). A japánok nem igazán ismerték a focit, de a Bene Feri által vezérelt, ott aranyérmes válogatottunk kedvet csinált nekik, ma már elég jól űzik ezt a sportot is.

Jöjjön a technika: remek járgányokat gyártanak a ,,japcsik", de nekünk, egyikünknek (most kiderül a turpisság, ezt a cikket ketten hozzuk össze) nem igazán tetszenek, de ettől még remekek. Messze magasan a topon van a technológiájuk autógyártásban, és persze akkor még nem beszéltünk a többi technikai zsenialitásról, például az elektronikáról, számítástechnikáról, multimédiáról.
Egy kis gasztronómia

Először egy kis összefoglaló a japán konyha történetéről: a japán gasztronómiára két dolog volt nagy hatással: a rizs és a buddhizmus elterjedése, hisz manapság a japánok (csakúgy, mint a többi távol-keleti nép) egyik legfontosabb mindennapi tápláléka a rizs. A rizstermesztés azonban nem japánból származik, ezt olyan i.e. 300 körül ismerték meg a kínaiaktól ellesve. A XIX. sz. végéig azonban csak a gazdagok kiváltsága volt a rizsfogyasztás, a szegényebb rétegnek főleg az árpa és hajdina jelentette a mindennapi étkezést, valamint a halféleségek. Mindez annak köszönhető, hogy Japánban viszonylag kevés a rizs művelésére alkalmas termőföld.

A japán konyha igen kedveli a nyers halakat

Japánban a VIII. századig ettek húst, ha nem is gyakran és nagy mennyiségben, de egy kis darabot ízesítésképpen mindenképpen, és ittak tejet is. Azonban a buddhizmus elterjedésével előbb korlátozták a húsevést és tejivást, sőt egy időben teljesen tiltotta a vallás. A XI-XII. században érkezett a szójaszósz és a tofu, szintén Kínából. Ekkoriban alakult ki a központosított hatalom, így viszonylagosan kezdtek jobban élni, legalábbis a gazdagabbak. Ezidőtájt kezdett kialakulni az igazi japán konyha, elsősorban a főúri konyha. Igazi nagy, dőzsölős lakomákat csaptak, melyeknek fokozatosan alakult ki a stílusa, megalapozva ezzel a mai japán konyhaművészet alapjait.

Jelentős változást vitt a japán gasztronómiába a portugál és holland kereskedők megjelenése a XVI-XVII. században, sok új alapanyaggal, zöldséggel, gyümölccsel, fűszerrel ismerkedtek meg, csakúgy, mint új eljárásokkal, ilyen a bundában vagy az olajban sütés. Korábban olajat sohasem használtak a japánok.

A következő nagy változást a II. világháború utáni korszak hozta, ami együtt járt az ország gyors talpra állásával, gazdasági fellendülésével. Japán a háború előtt ugyanis nagyon szegény ország volt, nem sokan gondolhattak a kulináris élvezetekre.

Az 1950-es évektől számítható ismét a marha és csirke népszerűbbé válása, és megjelent a sertéshús is. Igaz, ezeket a húsokat a mai napig sokkal kisebb arányban fogyasztják, mint mi, európaiak. Érdekes, hogy tejet és tejterméket viszont azóta sem fogyasztanak. Egyes leírások szerint valami enzim hiányzik a szervezetükből, és nem tudják rendesen megemészteni, más források szerint ez nem igaz. Mindenesetre jól érzékelhető mindezek következménye: Japánban sok öreget láthatunk az utcán, akik a kalciumhiány következtében csak 90 fokban megdöntött derékkal és borzasztóan meggörbült lábakkal tudnak járni. Mostanában nagy kampány van, hogy rávegyék az embereket a tejfogyasztásra, a gyermekekkel már szinte mindenki itat tejet.

Wasabi és pácolt gyömbér, a japán konyha kedvelt fűszerezői

A külföldi ételek befogadásáért manapság is komoly reklámhadjáratokat folytatnak, egyre népszerűbbek az olasz, illetve az általuk annak nevezett ételek. Találkozhatunk halas pizzával, norival, azaz tengeri moszattal megszórva, de van vaníliakrémes is, sajttal meghintve, képzelhetitek, hát nem igazán olaszos ízek!

Hagyományosnak mondott hamburgert is ehetünk, bár sohasem azt az ízt kapjuk, mint Amerikában vagy akár Európában, még egy ,,Mekiben" sem.
Különlegesek az étkezési szokások

Az étkezési szokásokra is nagyban a buddhizmus nyomta rá a bélyegét. Fő szempont az egység és a harmónia megteremtése, mint minden más japán művészeti ágban. Rendkívül fontos szerepet kap a megjelenés, a tálalás, ugyanis az étkezés számukra a látvánnyal kezdődik. A feltálalt ételnek meg kell felelnie a napszaknak, az aktuális évszaknak, sőt néha még a hét napjaitól is függ, hogy mi kerül a tálkákba, és milyen szín- és formakompozícióban. Nem mindegy az sem, hogy az adott étel milyen anyagú, színű és formájú tálkában kerül az asztalra. Általában egy átlagember hétköznapokon nem néz ilyen részleteket, de tény, hogy a japánok mentalitásuknak köszönhetően odafigyelnek az apróságokra.

A legfontosabb evőeszközük az evőpálca, mely használatát szintén a kínaiaktól vették át. Manapság, főleg a nyugati ételekhez, gyakran használnak kanalat, kést, villát. Legjellegzetesebb alapanyagaik a hal, a rák, az algák, és gyakorlatilag szinte minden, amit a tengerből ki lehet fogni és ehető. Sokféle zöldséget fogyasztanak, csak párat említünk: szójacsíra, kínai kel, spenót, jégcsapretek, padlizsán, bojtorjángyökér, póréhagyma, édes burgonya, lótuszgyökér vagy fagomba. A rizsen kívül háromféle tésztát is gyakran esznek, ezek az udon, ami búzalisztből készül, a ramen, ez vékony, spagettiszerű tészta és a szoba, ami hajdinalisztből vagy más gabonából készül.

A hagyományos japán reggeli nélkülözhetetlen kellékei a miso leves, a savanyúság és a rizs. Ezen kívül még lehet sült vagy szárított hal, párolt zöldség, tojásrántotta is. Elég komoly macera mindezt elkészíteni kora reggelre a ház asszonyának. Nagy segítséget jelent manapság, hogy a rizsfőzőt be lehet programozni, reggel főzze meg a rizst frissen. Sokan manapság már szendvicset is esznek reggelire és kávát isznak. Felvágottból amúgy nincs nagy választék. Van sonka, sonka, és sonka is előfordul.

Megkomponált ebéd otthonról: ez a bento

A kenyér, hát azt inkább hagyjuk! Olyan amerikai vatta típusú (olyasmi, mint a pesti tartós kenyér, csak még sokkal vattaszerűbb), bár újabban egyre több a francia pékség, ahol igazi jó kenyereket is lehet kapni, persze borsos áron.

Egy átlagos japán családban a férj és a gyerekek reggel 7-8 óra között elindulnak munkába, iskolába, teszik a dolgukat. A feleség viszont általában az első gyerek születése után többé nem megy vissza dolgozni, vezeti a háztartást (magyar honban élő hölgyeink, irigylésre méltó társadalmi berendezkedés!). A férj és az iskolás gyerekek munkahelyükön és az iskolában ebédelnek, a ,,menzán" tálalt vagy az otthon csomagolt o-bentót fogyasztják.
Bento

Mi is az ,,o-bento"? Az o-bento egy otthon, praktikus dobozkába ebédre csomagolt ételsor, amivel gyakran találkozunk Japánban. A japán férfiak és a diákok napjuk nagy részét munkahelyükön illetve az iskolában töltik, kénytelenek vagy venni valami ennivalót a büfében, vagy vinni magukkal otthonról, ez az o-bento. Az o-bento egy műanyag dobozkába csomagolt sült vagy főtt ebéd. Lehet ilyet boltokban, éttermekben is vásárolni,de inkább otthon szokás elkészíteni. A készítőjének figyelnie kell nem csupán az ízekre, de az egészséges és ízléses összeállításra is. A mindennapi o-bentónak rizst, halat vagy húst, főtt, párolt zöldségeket, savanyúságot kell tartalmaznia, de bármit adnak hozzá, amit kedvelnek. Az o-bento nem olyan, mint egy hazai, megszokott felvágottas, tojásos, sajtos szendvics, de nem is két összeborított lekváros kenyér. Ezeknél sokkal kreatívabb, ízletesebb, változatosabb eledel.

Milyen mutatós és gazdag ez a bento doboz!

A családi főétkezés japánban este van, a feleség minden nap készít vacsorát. Ő maga és az aprónép ilyenkor mindig együtt vannak, a családfő viszont sokszor távol családjától költi el vacsiját, hisz ők mindig dolgoznak, magukért, a császárért és államukért. Szorgos népek, sokra is jutottak.

A vacsora sok apró fogásból áll, főként nyers ételekből. A japánok úgy vélik, ha az istenek úgy akarták volna, akkor sütve és főve teremtették volna az ételt. Tíz-tizenkét fogás dívik. Ilyenkor találkozhatunk nyers uborkával, nyers padlizsánnal, savanyított répával, gombával tojásos zselében, borsóval, rákkal, gyömbérrel, tonhallal (akár nyersen is), tofuval, tintahallal, heringfilével, és elengedetlen kellék a tea, és persze a sushi, amit, és aki még nem kóstolta, feltétlenül meg kell tennie, ha bátor és igazán érdekli a japán konyha egyik nagy titka.
Sushi

Az egyik legnépszerűbb és legismertebb japán étel a sushi (szusi), beszéljünk róla. A sushi különleges egzotikus ízvilággal rendelkező étel, ezért mindenképp érdemes megkóstolni. Először talán szokatlannak tűnhet íze, de aki egyszer megszereti, később is szívesen tér be egy sushi-bárba, vagy rendel sushi tálat vacsorára.

Sushi minden mennyiségben!

A sushi rendkívül értékes tápanyagforrás, rengeteg fehérje, valamin, jód található benne, viszont zsírtartalma igen alacsony, ezért nagyban hozzájárul az egészséges életmódhoz. Taurin tartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet és az érfalakra is jó hatással van, emellett az olajos halak Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat tartalmaznak, amik a szívbetegségekkel szemben nyújtanak védelmet. A tengeri alga rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz (gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban és vasban).
Egy sushi recept

Hozzávalók:
A savanyú rizshez: 20 dkg rizs, 2-3 evőkanál cukor, 3 evőkanál fehérborecet, só, víz
A sushi tekercshez: 8 lap nori (szárított tengeri alga), 30 dkg tengeri halfilé (lazac, tintahal, tonhal), 3 szál zöldhagyma, 2-3 db sárgarépa, 2 ek tahini (szezámpaszta), aki kedveli az erős ízeket némi wasabi
Elkészítése: A rizst megfőzöm, állni hagyom, majd leszűröm, hozzáadom a cukrot, a sót, a borecetet, és az egészet alaposan összekeverem, állni hagyom.
A sárgarépát megpárolom, majd az újhagymával együtt vékony csíkokra szelem. A halfilét ujjnyi csíkokra vágom, a norit alaposan megmosom, alufóliára vagy bambuszgyékényre teszem, ráadagolom a rizst, amit megkenek szezámpasztával. Az egyik oldalára halat és sárgarépát, másik felére halat és újhagymát helyezek (a csípős ízt kedvelők a halcsíkokat kenjék meg vékonyan a washabival).
A tekercseket összegöngyölöm, hűtőben 3-4 órát pihentetem. Tálaláskor a tekercseket kb. 2 cm-es darabokra szelem, és kínálom is.

Színes és szép falatok, ilyen a sushi!

Wasabi - a japán fűszerkülönlegesség

Japánban és Ázsia más vizes élőhelyein vadon nő a ,,wasabia japonica", többnyire patakok, folyók medrének szélén. Az egyre nagyobb kereslet miatt ma már több helyen termesztik is, amihez hegyi patakok tiszta vizét használják. A wasabi gyökér a torma, a mustár és a káposztafélék rokona. Japán tormának vagy vízitormának is hívják, mert csípőssége inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik. A friss wasabi gyökér lágyabb aromájú a tormánál és az üzletekben kapható wasabi pornál és pasztánál, ez utóbbiakat ma már többnyire hamisítva, olcsóbb tormákkal és mustárporral keverve árulják. Igazi wasabi gyökeret Japánon kívül nehéz beszerezni, ha sikerül, általában rendkívül drága.

A reszelt wasabiból vagy porból készült paszta a sushi-, szasimitálak elengedhetetlen tartozéka. Egyesek a szójaszószba keverik, mások közvetlenül a halra kenik, azt mártják a szójába. A sushiban általában már eleve van kevés wasabi krém a hal és a rizs között is, hogy illatosítsa a halat, kis pikantériát adjon neki. A wasabi kellemesen frissíti a salátaöntet is, ilyen formán különösen jól illik tenger gyümölcseiből készült salátákhoz.
Wasabis majonéz

Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 2 dl olívaolaj, csipetnyi wasabi por, gyömbér, 1 zöld citrom leve, száraz fehérbor, só
Elkészítése: A tojások sárgáját elkeverem a sóval, a zöld citrom kifacsart levével, folyamatosan kevergetve, ügyelve rá, nehogy összeugorjon, beleadagolom az olívaolajat (kezdetben cseppenként, majd bátrabban). A gyömbért sűrűlyukú szűrőbe lereszelem, levét a majonézbe passzírozom, beleadom a wasabi port, kevés száraz fehérborral hígítom, gyengén sózom, alaposan összedolgozom. Tálalásig hűtőben tartom.

A wasabis majonéz egy különleges dressing variáció, nagyon finom szendvicsekben maradék húsok mellé, partifalatok díszítéshez és természetesen ázsiai jellegű ételek kísérőjeként. Mártogatós ételek mellé is adhatjuk. Gyorsan, egyszerűen készíthető.

Wasabis majonézzel tálalva

Néhány héttel ezelőtt heti menüajánlómban japán ételeket ajánlottam, jó néhányat itt a honlapon is találhattok, érdemes nézelődni, ajánljuk, mi a Pasik!

Mai írásunk természetesen a teljesség igénye nélkül készült, hiszen a japán konyha, szokásaik, életfelfogásuk, életvitelük számunkra sokszor olyan, mintha egy misztikus távoli (és valóban távol-keleti) világba léptünk volna, ami azonban vonzó, érdekes, sokszor példamutató, tán irigylésre méltó is.

Sok mindenről nem írtunk ma, terjedelmi okokból, de tán egyszer visszatérünk még a Kamikázék, a Sógunok, a Szamurájok és a Roninok hazájába.

Kellemes böngészést Mindenkinek!
Nord (aki járt Japánban), Nani (aki összefércelte) és Dzsafi (aki mindig velünk van) - szóval

Forrásí:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: bambuszgyékényre, nélkülözhetetlen, próbálkozásokat, elengedhetetlen, hajdinalisztből, bojtorjángyökér, mentalitásuknak, szezámpasztával, tejfogyasztásra, várostömörülése, fellendülésével, gasztronómiával, gasztronómiára, hagyományosnak, központosított, szendvicsekben, konyhaművészet, technológiájuk, gasztronómiába, menüajánlómban, életfelfogásuk, autógyártásban, összeállításra, elektronikáról, zsenialitásról, találkozhatunk, világháborúból, viszonylagosan, szervezetükből, elterjedésével, rizstermesztés, szigetvilágban, rizsfogyasztás, összegöngyölöm, tápanyagforrás, ízesítésképpen, japán konyháról, japán gasztronómiával, teljesség igénye, messzi keletre, hagyományait nagyon, modern technikában, második világháborúból, világ harmadik, világ legnépesebb, régészeti kutatások, első emberek, őskőkorban telepedtek, japán szigetvilágban, internet számos, jelenlegi alkotmány, szövetséges megszállás, Történetek Japánról, Amerikai Egyesült Államok, Almássy Zsuzsi, Bene Feri,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.26. 12:51 Gyöngyöspatai iskolaügy - Rétvári Bence: közvetlen konzultáció kezdődik az ...
01.26. 12:41 Férfi kézilabda Eb - Bánhidi Bence lett a torna legjobb beállója
01.26. 12:31 Vasárnap is folytatódott a török földrengés túlélői utáni kutatás és a kárf...
01.26. 12:11 Bankszövetség: március 2-án indul az azonnali pénzátutalás rendszere
01.26. 12:11 Australian Open - Fajta két győzelme, Tóth kiesett
01.26. 11:21 Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Lipcsében
01.26. 11:21 Koronavírus - Tisztifőorvos: nincs tudomásunk magyarországi betegről
01.26. 11:21 Koronavírus - Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus Kínában
01.26. 11:11 Karneváli hangulattal és futófarsanggal űzik el a telet Kaposváron
01.26. 11:01 Goya-díj - Pedro Almodóvar alkotása tarolt a legfontosabb spanyol filmes gá...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes kávézást  Napraforgók  Megszentségtelenítettek egy in...  Öt cica  Ezeket ne együk elalvás előtt  Téli kép  Hajdu Sára: Az éj leple alatt  Napraforgók  Kellemes délutánt kívánok!  Orchidea  Kávé délutánra  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Svedagon pagoda Mianmarban  Téli képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Műkorcsolya E.B. Női rövid pr...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Posertube  Harmónia......  Színes rózsák  Vízcseppes rózsa  Gerbera  Lélekbe látni  Rózsa széken  Orchidea  Szépséges téli kép .  Facebookon kaptam  Oláh Gábor versei  Fehér rózsa csokor  Posertube  Kolozsvár, szentmise a ference...  Lila virágok  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsa  Szép délutánt!  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Jó éjszakát  Pergament  Színes rózsák  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Szèp estét kedves látogat...  Apokaliptikus állapotok a kara...  Facebookon kaptam  ... - mert a jó cipők...  Png rózsa  Gyümölcsök  Téli kép  Svedagon pagoda Mianmarban  Az emberiség történetében még ...  Facebookon kaptam  Színes rózsák  Téli kép  Itt a farsang, áll a bál...  Porvers  Széchenyi lánchíd - Budapest  Sámson ereje  Png nő  Apokaliptikus állapotok a kara...  Png rózsa madárral  Png nő  Png óra  Valetta Máltán  Fehér rózsa csokor  Boldogsághozó illatok  Botcsinálta angyal - Magyarul ...  Png nő  Más vagyok  Kellemes napot  Téli képek  Facebookon kaptam  Téli kép  Öt cica  Facebookon kaptam  Velence - Olaszországban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Katalin palota, Szentpétervár,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Retro női képek  Szomorúság  Házszentelés Igret Máriánál 20...  Szent Pál apostol megtérése -...  Megszentségtelenítettek egy in...  Kellemes teázást  Tóth Eszter : Pillanatok  Facebookon kaptam  Valetta Máltán  Kávé délutánra  Tóth Eszter : Pillanatok  Karácsonyi Szilas beat mise - ...  Téli kép  Koszorús lányok  Harmónia...... 
Bejegyzés Címkék
japán konyháról, japán gasztronómiával, teljesség igénye, messzi keletre, hagyományait nagyon, modern technikában, második világháborúból, világ harmadik, világ legnépesebb, régészeti kutatások, első emberek, őskőkorban telepedtek, japán szigetvilágban, internet számos, jelenlegi alkotmány, szövetséges megszállás, korábbi abszolút, liberális demokráciával, cikket ketten, technológiájuk autógyártásban, többi technikai, japán konyha, japán gasztronómiára, buddhizmus elterjedése, többi távol-keleti, rizstermesztés azonban, kínaiaktól ellesve, gazdagok kiváltsága, szegényebb rétegnek, mindennapi étkezést, rizs művelésére, nyers halakat, buddhizmus elterjedésével, időben teljesen, központosított hatalom, igazi japán, főúri konyha, japán gasztronómiába, bundában vagy, olajban sütés, következő nagy, ország gyors, háború előtt, kulináris élvezetekre, 1950-es évektől, kalciumhiány következtében, külföldi ételek, általuk annak, étkezési szokások, étkezési szokásokra, buddhizmus nyomta, harmónia megteremtése, étkezés számukra, látvánnyal kezdődik, feltálalt ételnek, aktuális évszaknak, adott étel, átlagember hétköznapokon, japánok mentalitásuknak, legfontosabb evőeszközük, kínaiaktól vették, nyugati ételekhez, rizsen kívül, hagyományos japán, miso leves, rizst frissen, pesti tartós, francia pékség, átlagos japán, gyerekek reggel, feleség viszont, első gyerek, iskolás gyerekek, iskolában ebédelnek, otthon csomagolt, japán férfiak, diákok napjuk, iskolában töltik, műanyag dobozkába, készítőjének figyelnie, mindennapi o-bentónak, bento doboz, családi főétkezés, feleség minden, aprónép ilyenkor, családfő viszont, egyik legnépszerűbb, sushi különleges, sushi rendkívül, egészséges életmódhoz, olajos halak, szívbetegségekkel szemben, tengeri alga, sushi recept, savanyú rizshez, sushi tekercshez, erős ízeket, rizst megfőzöm, egészet alaposan, sárgarépát megpárolom, újhagymával együtt, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1128
  • e Hét: 1128
  • e Hónap: 52866
  • e Év: 52866
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.