Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kajszibarack: életerő, egészség
  2014-07-13 20:14:05, vasárnap
 
   
  Kajszibarack: életerő, egészség

A kajszi az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. A magyar kajszi külföldön is fogalom, a kiváló íz és minőség védjegye.

Kajszibarack

A leggyakoribb elnevezése a kajszibarack, de hívják sárgabaracknak, tengeribaracknak és majombaracknak is. Közeli rokona a szilva, az őszibarack és a mandula is. Latin neve a Prunus Armenica múltjára utal, hiszen Kínából Örményországon keresztül került hozzánk. A 16. században valószínűleg az oszmán flottilla hozta hozzánk az első töveket, néhány év múlva már minden kertészeti könyv megemlíti. A kajszibarackot a múltban gyakran ültették szőlő mellé, mivel a szőlősgazdák tapasztalata szerint ha kifagyott is a szőlő, a kajszi kibírta, és kihúzta őket a bajból.





Lédús, zamatos, isteni a sárgabarack

Pacifista sárgabarack és más érdekességek

Az amerikai tankokra babonából tilos sárgabarackot vinni, és még a sárgabarack szó kiejtése is tabu, állítólag a tankok meghibásodnak, ha sárgabarack kerül a fedélzetre. Kínában a kajszibarack a tudomány és egészségügy szinonimája, állítólag Konfuciusz is egy sárgabarack ligetben oktatott. A törökök, ha valami tökéletes, azt mondják: ennél csak a damaszkuszi sárgabarack jobb.





Kajszi, sárga, tengeri és a majom is

Kajszi és a hunzák

Él egy népcsoport a pakisztáni-afgán-kínai határvidékén, ők a hunzák, fehér hunoknak is nevezik őket. Körükben ismeretlenek a civilizációs betegségek, nincs rák, vérnyomás problémák, szívbetegség. A hunzák 90-100 évig élnek, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek, a nők körében nincs klimax. Egyetlen gyümölcsöt fogyasztanak: a kajszibarackot, melyet napon meg is szárítanak és édesítésre használnak. A magokból olajat készítenek, ezzel főznek-sütnek, és arcukat is ezzel ápolják.





Aszalásra is nagyon alkalmas

Mit kell tudni még a kajsziról?

Gazdag kalciumban, káliumban, ez utóbbi miatt vízhajtó hatású, így méregtelenítésre is használhatjuk. Sok benne a foszfor és a nátrium. Hajunk és bőrünk is megszépül, ha sok kajszit eszünk, hiszen sok benne a kén is.





Pitékbe, tejespitékbe is nagyon finom a sárgabarack

A kajszi magja

A sárgabarackmag az utóbbi években igen keresett cikk, mivel egyes kutatók szerint a benne megtalálható B17-vitamin hatásosan használható rákos megbetegedések ellen. A sárgabarack magjából készült olaj bababőrre is alkalmazható ápolószer, de a száraz, érzékeny bőrűek is nagyon kedvelik.





Húsokhoz is bátran próbáljuk a barackot!

Mire használjuk?

Facsarhatunk belőle gyümölcslevet, lekvár, dzsem, befőtt is kiváló sárgabarackból. Készülhet belőle leves, de húsos ételeket is jól kiegészít. Báránysülthöz vagy libamájhoz adjunk egy finom sárgabarackmártást (recept lenn), és érdemes kipróbálni szakácsaink bulgurra készített sárgabarackos bárányát is. A tajine-ban készült ételekhez gyakran adnak aszalt sárgabarackot.

Süteményekben is megállja a helyét a barack, különösen finom pitébe és tejespitébe, a baracklekvár pedig sok desszert fontos összetevője. Télen sokunk csemegéje az aszalt sárgabarack magában. Van, aki a sárgabarackos gombócot is aszalt sárgabarackkal készíti.





Barackos gombóc, olvasztott vajjal

Különleges étel a sárgabarackos panna cotta. A tarte tatin is finom alma helyett sárgabarackkal.

Hideg sárgabarackleves

Hozzávalók:
1 citrom
60 dkg érett sárgabarack (vagy konzerv)
1 dl fehérbor
15 dkg cukor
1 kisujjnyi fahéj
2 dl tejföl
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés: A citromot megmossuk, lehántunk róla 2 kisujjnyi héjat, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A sárgabarackot megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk. Meghámozzuk, kimagozzuk, azonnal megöntözzük a citromlé felével és a borral. A barackhoz adjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, 1 csipet sót és 7,5 dl vizet, majd a forrástól számított 5 percig főzzük. Kidobjuk belőle a fűszereket és a citromhéjat, azután botmixerrel péppé turmixoljuk, felforraljuk. Elkeverjük a tejfölt és a pudingport 1,5 dl hideg vízben, a leveshez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Lefedjük, legalább 3 órára hidegre tesszük.

Sárgabarackmártás

Hozzávalók:
30 szem sárgabarack
5 dkg cukor
1 dl édeskés fehérbor (lehet helyettesíteni sima vízzel) + 1/2 dl bor
2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A barackokat megmossuk, leforrázunk, héjukat lehúzzuk, aztán kimagozzuk, és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, az 1 dl fehérbort, és mérsékelt tűzön 5 percig rotyogtatjuk. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményítőt, a barackhoz adjuk, és éppen csak besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, barackpálinkával megbolondíthatjuk még.
Iráni sárgabarackos baklava

Hozzávalók:
1 db citrom
12 db sárgbarack
2,5 dl sárgabarcklé
25 dkg mandula (darált)
1 csomag rétestészta
30 dkg vaj
20 dkg cukor

Elkészítés: Az előkészített rétestésztát egyesével elhelyezzük egy kivajazott tűzálló edényben, méghozzá úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal és megszórjuk darált mandulával. Ha ezzel készen vagyunk, berakjuk az előmelegített sütőbe, és közepes fokozaton sütjük. Amíg sül a baklva alapja a sütőben, addig a baracklevet elkeverjük cukorral és citromlével, és körülbelül 15 percig főzzük közepes lángon. A megsült tésztát újra megkenjük olvasztott vajjal, majd 10 percig pihentetjük, utána pedig meglocsoljuk az elkészült sárgabarackos öntettel. Hagyjuk az egészet egy napig állni, majd friss sárgabarackkal tálaljuk.





A baracklekvár süteményekbe, császármorzsára, vajas pirítósra is tökéletes

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: sárgabarackleves, tengeribaracknak, barackpálinkával, méregtelenítésre, termőterülettel, császármorzsára, megbetegedések, sárgabarackmag, majombaracknak, kajszibarackot, helyettesíteni, örményországon, sárgabaracknak, sárgabarackkal, sárgabarackból, sárgabarackos, báránysülthöz, sárgabarackot, gyümölcslevet, meghibásodnak, süteményekben, előmelegített, használhatjuk, civilizációs, szívbetegség, baracklekvár, szőlősgazdák, ismeretlenek, határvidékén, valószínűleg, felforraljuk, nemzőképesek, fogyasztanak, tejespitékbe, facsarhatunk, alkalmazható, egyik legnagyobb, meggy előzi, magyar kajszi, leggyakoribb elnevezése, oszmán flottilla, első töveket, múltban gyakran, szőlősgazdák tapasztalata, kajszi kibírta, amerikai tankokra, tankok meghibásodnak, sárgabarack ligetben, damaszkuszi sárgabarack, civilizációs betegségek, hunzák 90-100, magokból olajat, Prunus Armenica, Kínából Örményországon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem azt látja  J. Donald Walters  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Humor is meg nem is szerinted?  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  A máj egészségének javítása te...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi van, ha?  Mi van, ha?  képre írva  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Ne hagyd  Graffiti bölcsesség  Nem látom őket  képre írva  Ha nyitott vagy  A nagy természet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Haja van  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Heltai Jenő: Március  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  A jó kedv a világon  Szép estét kedves látogatóimna...  Kékfestőről pár szóban  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Nárcisz  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem jár  Inkább ad  Nem jár  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Idővel az ember megérti, hogy ...  képre írva  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  J. Donald Walters  Sok ember olyan,  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
egyik legnagyobb, meggy előzi, magyar kajszi, leggyakoribb elnevezése, oszmán flottilla, első töveket, múltban gyakran, szőlősgazdák tapasztalata, kajszi kibírta, amerikai tankokra, tankok meghibásodnak, sárgabarack ligetben, damaszkuszi sárgabarack, civilizációs betegségek, hunzák 90-100, magokból olajat, kajszi magja, utóbbi években, benne megtalálható, sárgabarack magjából, tajine-ban készült, baracklekvár pedig, aszalt sárgabarack, sárgabarackos gombócot, sárgabarackos panna, tarte tatin, citromot megmossuk, levét kinyomjuk, sárgabarackot megmossuk, citromlé felével, barackhoz adjuk, forrástól számított, leveshez adjuk, barackokat megmossuk, maradék borban, étkezési keményítőt, előkészített rétestésztát, kivajazott tűzálló, előmelegített sütőbe, baklva alapja, baracklevet elkeverjük, megsült tésztát, elkészült sárgabarackos, napig állni, baracklekvár süteményekbe, sárgabarackleves, tengeribaracknak, barackpálinkával, méregtelenítésre, termőterülettel, császármorzsára, megbetegedések, sárgabarackmag, majombaracknak, kajszibarackot, helyettesíteni, örményországon, sárgabaracknak, sárgabarackkal, sárgabarackból, sárgabarackos, báránysülthöz, sárgabarackot, gyümölcslevet, meghibásodnak, süteményekben, előmelegített, használhatjuk, civilizációs, szívbetegség, baracklekvár, szőlősgazdák, ismeretlenek, határvidékén, valószínűleg, felforraljuk, nemzőképesek, fogyasztanak, tejespitékbe, facsarhatunk, alkalmazható, süteményekbe, kajszibarack, érdekességek, megtalálható, tapasztalata, rotyogtatjuk, sárgabarcklé, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 2986
  • e Hónap: 11252
  • e Év: 127905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.