|
2014-09-04 17:33:31, csütörtök
|
|
|
|
|
|
ANANÁSZ
Ha azt kérnék tőlünk, hogy megmondjunk egy igazán jellegzetes és nagyon finom zamatú gyümölcsöt, akkor sokan biztosan az ananászt említenénk. Magyarországon sokáig csak konzervként ismertük, de jó néhány éve már kapható nyers formában is, jóllehet, a konzerv ananásznak még mindig nagy keletje van. Pedig érdemes kipróbálni az ,,igazit" is, mely összehasonlíthatatlanul ízesebb előre dobozolt társaihoz képest.
A ma ismert ananász őshazája Brazília déli részén, illetve Paraguayban van. Talán kevesen tudják, hogy nem fán terem. Mivel az orchideák és broméliák rokona, ezért korhadékokon élő növény. A dél-amerikai indiánok révén került Közép-Amerikába, onnan pedig kenun hajózó törzsek révén Nyugat-Indiába. Az indiánok ,,anana"-nak, azaz ,,kitűnő gyümölcs"-nek hívták, s amellett, hogy ételként fogyasztották, része volt a törzsi rituális szertartásoknak és ünnepségeknek, valamint bort is készítettek belőle. Levelét kerítés építésre használták rendkívül éles széle miatt.
Kolumbusz Kristóf amikor 1493-ban, második útja során elért a karib-tengeri térségbe, egy szigeten kötött ki, ahol az egyik faluban kannibálokra talált, akik éppen emberi testrészeket főztek. A főző edény mellett azonban nagy mennyiségű, frissen szedett zöldséget és gyümölcsöt talált, melyek között ananász is volt. Mivel a gyümölcs kívülről hasonlított a fenyőtobozra, ezért elnevezték ,,indián fenyő"-nek. Nagyon ízlett nekik, és a húsát, legalábbis állagát tekintve, az almához hasonlították, így alakult ki a másik elnevezés, a ,,fenyőalma" (angolul ma is így hívják: pineaple). Kolumbusz magával hozta a gyümölcsöt Európába, ahol igazi különlegességnek számított, de a termesztését ekkor még nem tudták megoldani. Elsősorban a hajósok gyümölcse volt, mivel hamar rájöttek, hogy nagyszerű védelmet biztosít a skorbuttal szemben. A spanyolok a 16-ik századra az ananászt eljuttatták a Fülöp-szigetekre, Guam szigetére és Hawaiira. Az 1600-as évekre Angliában a kertészek már képesek voltak melegházi művelésre, és az elsők között az ananásszal próbálkoztak sikerrel. Így II. Károly angol király már ananászos portrét festetett magáról, melyen a gyümölcs a királyi kiváltságokat volt hivatott szimbolizálni. Az amerikai telepesek körében pedig az ananász a vendégszeretet jelképévé vált.
Az 1800-as évekre a gyümölcs a szakácsművészeti elemi része lett. Egyrészt rájöttek arra, hogy az ananásszal együtt sütött hús sokkal puhább (ennek oka, hogy fehérje emésztésre alkalmas enzimet, bromelint tartalmaz) másrészt pompásan tudták vele díszíteni az ételeket. A 19-ik század elejére a cukornádból nyert cukor segítségével már konzerválni is tudták a gyümölcsöt, így újabb lehetőségek nyíltak meg a szállítására, és a vele való kereskedelemre.
Az ananász ma is népszerű világszerte, utánozhatatlan íze és lédússága következtében. Ráadásul ízletessége mellett még bizonyított gyógyhatásokkal is rendelkezik., melyek még értékesebbé teszik ezt a különleges trópusi gyümölcsöt. Különösen gazdag mangánban és más nyomelemekben.
Antioxidáns hatás
Az ananász C-vitamin tartalma réven antioxidáns hatású gyümölcs. A vizsgálatok szerint már egy-két szelet ananász elegendő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamint juttassunk szervezetünkbe, hogy védelmet biztosítson a keletkező szabad gyökök sejtkárosító hatásától. Ezért a nyers ananász fogyasztása rendkívül egészséges.
Immunrendszeri hatása
A gyümölcsben található bromelin hatással van az immunrendszerre is. Kimutatták, hogy képes gátolni a fehérvérsejtek közti együttműködést olyan esetekben, amikor gyulladásos, vagy egyéb, a szervezet számára káros immun folyamat indul be. Ezek alhttp://www.shp.hu/hpc_uj/hpc_elem_admin.phpapján feltételezhető, hogy az ananász rendszeres fogyasztása enyhíthet olyan betegségek panaszain, melyekben az immunrendszer aktiválódása is felelős a kóros állapot fenntartásáért. Ilyen pl. a reumatikus betegségek, autoimmun betegségek vagy köszvény.
Daganatgátló hatás
A bromelin hatékonynak bizonyul egyes daganatokkal szemben is. Igazolták, hogy fehérjebontó képessége révén képes megakadályozni egyes rákos sejtek átjutását a vérbe, ennek következtében lassítani tudja a daganatos áttétek kialakulását. Emlőrákos betegekben kimutatták, hogy az ananász hatóanyaga képes fokozni azon immunsejtek aktivitását, melyek meggyengülése szerepet játszik a rák kifejlődésében. A bromelin hatására ezeknek az úgynevezett monocisztáknak a sejtölő képessége egyes esetekben akár megduplázódik. Ezen kívül az is bizonyítást nyert, hogy az ananászlé nagymértékben gátolja azoknak a nitrotermékeknek a keletkezését, melyek tumoros elváltozásokat indíthatnak be. Ez a hatás összefügg C-vitamin tartalmával, de valószínűleg egyéb, eddig fel nem tárt hatóanyagok is szerepet játszanak benne. Mindezekből levonhatjuk azt a következtetést, hogy az ananász segíthet a már kialakult tumoros betegségek leküzdésében, ugyanakkor jó eszköze lehet a megelőzésnek is.
Emésztést elősegítő hatás
A bromelin fehérjebontó enzim, igy az emésztés során segítséget nyújt a hasnyálmirigy hasonló enzimeink. A rossz fehérjeemésztés egyik tünete lehet a puffadás és szélképződés, melyet hatékonyan lehet csökkenteni, ha az étkezések végén egy-két szelet ananászt is elfogyasztunk. Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcs fokozhatja egyes anyagok bélből való felszívódását is. Idáig az antibiotikum gyógyszerekről mutatták ki, hogy ananász jelenlétében nagyobb koncentrációt érnek el a vérben. Így antibiotikum szedése esetén inkább mellőzzük az ananászt, nehogy valamilyen ártalmat idézzünk elő. Orvosi felügyelet mellett ez a hatás akár előnyös is lehet hiszen növelhetjük a gyógyszerek hatékonyságát. Érdekes módon az ananász segít a hasmenésben is, bár ennek részletei egyelőre nem ismertek.
Szerotoninpótló hatás
Az ananász tartalmaz szerotonint, mely anyag hiánya részben felelős olyan hangulati betegségek kialakulásáért, mint a depresszió. A gyümölcs ennek következtében némi hangulatjavító hatással bír, ezért javasolt nemcsak depressziósoknak, hanem mindenkinek, aki lehangoltnak vagy fáradtnak érzi magát, nagyon hamar érezhetjük frissítő hatását. Meg kell azt is jegyezni, hogy aromája révén gyakran alkotóeleme alkoholos koktéloknak, azonban az alkohol gátolja a szerotonin kiürülését, és ennek következtében kellemetlen tünetek jöhetnek létre (hányás, hasmenés, kimerültség). Éppen ezért az ananász és az alkohol kombinációja nem ajánlott!
Vérrögképződést gátló hatás
A szervezetben szükségtelenül képződő vérrögök olyan halálos kimenetelű betegségekhez vezethetnek, mint a szívinfarktus, vagy az agytrombózis. A bromelinből kimutatták, hogy képes megakadályozni ezeknek a vérrögöknek a kialakulását. Ráadásul az is kiderült, hogy a kialakult rögöket is fel tudja oldani. Ezzel a kettős hatással kiváló védelmet biztosít az érrendszeri elzáródások ellen. Ezért az ananász fogyasztása mindenkinek ajánlott, különösen az érelmeszesedésben szenvedőknek, akiknél a vérrög kialakulásának nagyobb a kockázata.
Népgyógyászati felhasználás
Az ananászt, elsősorban külföldi tapasztalatok alapján, többféle betegségre: láz, rendellenes havi vérzés, gyulladás, fájdalom kezelésére javasolják. A fenti hatásokat tudományos módszerekkel azonban eddig nem sikerült igazolni.
Dr. Gáspár Róbert
Forrás:http://www.magyarvagyok.com/csoportok/213-A-termeszet-patikaja/temak/2535/ |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség |
|
Címkék: depressziósoknak, szakácsművészeti, nitrotermékeknek, különlegességnek, szerotoninpótló, immunrendszerre, gyógyhatásokkal, szertartásoknak, vérrögképződést, fehérjeemésztés, kialakulásáért, utánozhatatlan, hangulatjavító, fehérvérsejtek, monocisztáknak, következtetést, kereskedelemre, elváltozásokat, immunrendszeri, feltételezhető, gyógyszerekről, kifejlődésében, vendégszeretet, szükségtelenül, megakadályozni, együttműködést, kialakulásának, fenntartásáért, népgyógyászati, szervezetünkbe, magyarországon, elfogyasztunk, kiváltságokat, szimbolizálni, fogyasztották, felszívódását, igazán jellegzetes, ananászt említenénk, konzerv ananásznak, dél-amerikai indiánok, indiánok „, törzsi rituális, karib-tengeri térségbe, szigeten kötött, egyik faluban, főző edény, gyümölcs kívülről, almához hasonlították, másik elnevezés, gyümölcsöt Európába, termesztését ekkor, hajósok gyümölcse, Kolumbusz Kristóf, Gáspár Róbert,
|
|
|
|
igazán jellegzetes, ananászt említenénk, konzerv ananásznak, dél-amerikai indiánok, indiánok „, törzsi rituális, karib-tengeri térségbe, szigeten kötött, egyik faluban, főző edény, gyümölcs kívülről, almához hasonlították, másik elnevezés, gyümölcsöt Európába, termesztését ekkor, hajósok gyümölcse, skorbuttal szemben, 16-ik századra, ananászt eljuttatták, 1600-as évekre, elsők között, ananásszal próbálkoztak, királyi kiváltságokat, amerikai telepesek, vendégszeretet jelképévé, 1800-as évekre, szakácsművészeti elemi, ananásszal együtt, 19-ik század, cukornádból nyert, vele való, különleges trópusi, ananász C-vitamin, vizsgálatok szerint, keletkező szabad, nyers ananász, gyümölcsben található, fehérvérsejtek közti, szervezet számára, ananász rendszeres, immunrendszer aktiválódása, kóros állapot, reumatikus betegségek, bromelin hatékonynak, daganatos áttétek, ananász hatóanyaga, bromelin hatására, úgynevezett monocisztáknak, sejtölő képessége, ananászlé nagymértékben, hatás összefügg, ananász segíthet, bromelin fehérjebontó, emésztés során, hasnyálmirigy hasonló, rossz fehérjeemésztés, étkezések végén, gyümölcs fokozhatja, antibiotikum gyógyszerekről, hatás akár, gyógyszerek hatékonyságát, ananász segít, ananász tartalmaz, gyümölcs ennek, alkohol gátolja, szerotonin kiürülését, alkohol kombinációja, szervezetben szükségtelenül, bromelinből kimutatták, kialakult rögöket, kettős hatással, érrendszeri elzáródások, ananász fogyasztása, érelmeszesedésben szenvedőknek, vérrög kialakulásának, fenti hatásokat, depressziósoknak, szakácsművészeti, nitrotermékeknek, különlegességnek, szerotoninpótló, immunrendszerre, gyógyhatásokkal, szertartásoknak, vérrögképződést, fehérjeemésztés, kialakulásáért, utánozhatatlan, hangulatjavító, fehérvérsejtek, monocisztáknak, következtetést, kereskedelemre, elváltozásokat, immunrendszeri, feltételezhető, gyógyszerekről, kifejlődésében, vendégszeretet, szükségtelenül, megakadályozni, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1308
- e Hét: 2116
- e Hónap: 16021
- e Év: 145728
|
|
|