Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ismerős ismeretlen: a belga konyha
  2014-11-13 23:14:04, csütörtök
 
   
  Ismerős ismeretlen: a belga konyha

Ha megkérdezünk valakit, mit tud a belga konyháról, akkor jó eséllyel az első reakciója némi vállrántás lesz. Pedig meglepően sok belga fogás szerves részét képezi a mi konyhánknak is.

A belga konyha nagyszerűsége sokak szerint abban rejlik, hogy a francia találékonyságot ötvözi a németek által mért fejadagokkal. Tény, hogy a sok kultúra közé szorított aprócska ország gasztronómiáját sokféle befolyás érte az idők folyamán.

A modern belga konyha még mindig sok hasonlóságot mutat a középkor konyhájával. A flamand hatás, a flamandok által használt fűszerek, a mustáros, ecetes ízek, az aszalt gyümölcsök felhasználása, az édes és sós ízpárok gyakori jelenléte mind-mind a középkori belga konyha hagyatéka, amelyet generációról generációra örökítenek tovább.





A legismertebb belga étel a gofri, amiből többféle változat is létezik, ez a brüsszeli gofri - ilyet szoktunk mi is sütni

A belga konyha előszeretettel használja a különféle csonthéjasokat, azok ízével és textúrájával gazdagítva a fogásokat. A bőven fűszerezett ételekben a meghatározó ízek a szerecsendió, a fahéj, a fekete bors, sáfrány, gyömbér, babérlevél. A bő fűszerezés oka természetesen a belgák középkorban betöltött kereskedelmi szerepére vezethető vissza. Az egzotikus fűszerek mellett kedvelik a friss zöldfűszereket is, így az ételekben gyakori a tárkony, a kakukkfű, a zsálya, a petrezselyem vagy épp a snidling.

A belga konyha fontos alapanyaga a hús, viszonylag kevés húsmentes ételt találni a fogásaik között. A tengerparti vidékeken értelemszerűen a halas, tengeri herkentyűkben bővelkedő fogások vannak túlsúlyban. Ezeknél az ételeknél is jól érezhető az aktív fűszerhasználat, és sokukban felfedezhető az édes-savanyú párosítás is.

A tengeri herkentyűs ételek közül a legnagyobb kedvenc a kagyló, amelyet rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak a belgák, van, hogy másik nagy kedvencükkel, a sült krumplival kínálják. A szalmakrumplival tálalt kagyló, azaz moules frites nemzeti ételüknek is tekinthető. A halak és a herkentyűk mellett kedvelt a sertés, a marha, a borjú, a csirke, de gyakorta készítenek nyulas fogásokat, illetve a vadhús, az apróbb szárnyasok (fürj, galamb, fogoly) is sokszor terítékre kerülnek.





Nemzeti étel a moules frites, vagyis a kagyló sült krumplival

A különféle eredetű húsok sok esetben a belgák nemzeti ragulevesébe, az - V. Károly kedvenceként számon tartott - waterzooi-ba főnek bele. Az alapanyagokat rugalmasan kezelő fogás alapvetően bármilyen hússal készülhet, így a halas változat mellett gyakorta találkozni csirkés waterzooi-jal is. A ragus jelleget azonban minden esetben a tojássárgájával gazdagított tejszín biztosítja. A waterzooi mellett a paling in't groen is klasszikus leveses egytálétel, ám ennek a levesnek nem csak hozzávetőlegesek az összetevői, hanem az egész fogás a flamandok által kedvelt angolnára épül.





Waterzooi - a tartalmas tejszínes raguleves egytálételként is megállja a helyét

A húsos egytálételek közül érdemes még kiemelni a belga sörrel készített Vlaamse Stovery névre hallgató flamand ragut, amely egy igazi klasszikusa a belga konyhának. Ezt a ragut általában marhahúsból készítik és barna sörben főzik, párolják puhára a húst, amihez tálaláskor krumplit kínálnak.

A belga konyhában a húsok azonban nem csak a főfogásokban jelennek meg, hanem a különféle kézműves kolbászok és hurkák is közkedveltek, mint például a boudin blanc és boudin noir.





A fehér és a feket hurkafélét általában sütik, gyakran almával

Ha már arról esett szó, hogy milyen közeli ismerősünk is néhány belga fogás, akkor be is mutatnánk a talán legismertebb belga ételünket: a sült krumplit. A frit már évszázadok óta a belga konyha része. A XVI. században Európába érkező krumplit sokáig csak dísznövényként tartották, ám a szűkös időkben rájöttek, hogy gumója főzve, sütve milyen ízletes. Abban persze megoszlanak a vélemények, hogy francia vagy belga volt-e az első ember, aki bő zsiradékban kisütötte a krumplit, egy biztos: mára a belgáknak sikerült tökélyre fejleszteni a sült krumpli készítést, amelyhez sokféle egyéb - olajban sült - finomságot kínálnak, és rengeteg szósz közül választhatunk.

A sült krumpli elengedhetetlen része a belgák egyik kedvenc szendvicsének, a mitraillette-nek is. A félbevágott baguette-be a hús mellé - ami lehet húspogácsa, kolbász vagy éppen hal - sült krumpli és kevés saláta is társul, s az egész szendvicsre a koronát a megfelelő szósz teszi fel. Leggyakrabban majonézzel, sajtmártással vagy ketchuppal kínálják, de a megtévesztő, neve ellenére húsmentes lapin-szósz (azaz nyúl-szósz) is igen kedvelt.

A krumpli azonban nem csak a sült formában van jelen a belga gasztronómiában, hanem ott a híres stoemp is, ami egy sokszínű, krumplialapú étel. A stoemp nem kizárólag a belgák kedvence, a hollandok is előszeretettel készítik a burgonyapürével kevert zöldséges egytálat, amelyet fűszereznek, és sok esetben tejszínnel gazdagítanak. A stoemp tekinthető köretnek, de önálló fogásként is megállja a helyét. A stoempet legtöbbször kelbimbóval, káposztával, hagymával, póréhagymával, spenóttal vagy zöldborsóval készítik, a felhasznált fűszerek legtöbbje pedig friss zöldfűszer.





Kedvelt zöldség a kelbimbó vagy brüsszeli káposzta is (angolul Brussel sprouts, franciául choux de Bruxelles a neve, de más nyelveken is hasonlóan hívják)

A felsorolásból kimaradt, de a belgák étlapján hangsúlyos szerepet kap az endívia, a ,,fehér arany", ahogy a belgák nevezik. A zöldséget egy véletlennek és egy belga botanikusnak köszönhetik. 1830-ban Jan Lammers hosszú idő után tért vissza birtokára, s azt vette észre, hogy a pótkávénak szánt cikóriagyökerek kihajtottak a hűvös, sötét pincében. A finom hajtások nemesítése, a nagymértékű termesztés azonban még váratott magára. 1846-ban azonban már - a belga botanikus Brézier által nemesített - endívia megjelent a brüsszeli piacon, és egyre több étel szerves részévé vált.





Az endíviát sokféle módon készítik, sonkával és besamellel sütve is igen népszerű

A belga endíviát előszeretettel fogyasztják nyersen, saláta formájában, sütve, párolva, főzve vagy akár grillezve is. A kellemes, mogyorós ízű zöldséghez gyakran kínálnak sajtokat és gyümölcsöket, a grillezett endíviát sóval, borssal ízesítik, majd olívaolajjal és friss citromlével locsolják meg, végül petrezselyemmel megszórva tálalják.

Az édességeink körül a gofri és a mindenre írt hozó csokoládébonbon szintén a belga gasztronómiának köszönhető. A gofrinak két külön válfaja is megtalálható a kis országon belül. Az egyik az úgynevezett brüsszeli gofri, ami az általunk is ismert könnyed, ropogós tésztájú édesség, amit tejszínhabbal, különféle öntetekkel, lekvárral vagy friss gyümölccsel kínálnak, esetleg mindezek gazdag kombinációjával. Az aranyszínű, téglalap formájú brüsszeli gofrival ellentétben a liège-i gofri sűrűbb állagú, élesztős tésztából készül. Magas cukortartalmának köszönhetően sütés közben finom, roppanós réteg alakul ki rajta, és különösebb extra feltétet nem is igény, mivel magában is kellően édes és laktató.





A liege-i gofri ropogósabb

A vásárokban azonban nem csak gofrit árulnak, hanem szinte mindenütt kapható a smoutebollen, azaz a bő zsiradékban sült élesztős fánk, amely hagyományos étele a belga szilveszteri partiknak is.





Smoutebollen, a - nem csak - szilveszteri fánk

A belgák nagyon édesszájúak, hihetetlen mennyiségű csokoládét fogyasztanak el évente, ami pedig nem náluk fogy el, abból kis szerencsével mi is részesedhetünk. A belga praliné egy falatnyi luxus, amelynek története egészen Kongó gyarmatosításáig nyúlik. A birodalom kiterjesztésével Belgium rengeteg kakaóhoz jutott, amelynek felhasználásakor Jean Neuhaus megalkotta a belga pralinét, ezzel létrehozva az igazi belgikumot. A pralinékészítésre szakosodott csokoládémesterek sora lendítette fel az amúgy is sikeres üzletágat, olyan nevek születtek ekkortájt, mint a Godiva, a Galler, a Dolfin, a Corné Port-Royal vagy épp a Leonidas.





A világhíres belga csoki nem olcsó mulatság, viszont elképesztően finom

A csokoládén kívül a belgák másik nagy exportcikke a sör, amelyből több mint 300 fajta készül a kis országban. A családi vagy apátsági birtokban lévő kézműves sörfőzdék jelentős része több évszázados múltra tekint vissza. 2011-ben - a felmérések szerint - 1132 különböző fajta sört gyártottak Belgiumban.

Már a rómaiak idején készítettek a gallok alkoholos italokat, majd a római birodalom bukását követően, a kereszténység térhódításával létrejövő apátságokban hamar elkezdődött a sörkészítés. A sör előállításának egyik fő oka a kor elégtelen vízellátásának volt köszönhető, a folyóvizek fertőzöttek voltak, így a sörfogyasztás nem csupán élvezetet szolgált, hanem a napi folyadékszükséget elégítette ki. Az apátságokban az átutazó zarándokok is megismerkedtek a sörökkel, így hamar híre ment a jóféle belga sörnek.

A belga sörök jól elkülöníthető kategóriákba tartoznak. Az apátsági sörök között megtalálható a komló helyett fűszerekkel készített fehér sör, a XIX. század végén meghonosodott amber ale, a palackozást követően újra erjedő blonde ale, az árpamaláta és búza keverékéből készített lambic, amelynek talán legismertebb típusa a gyümölccsel ízesített változat.





A belga gasztronómia büszkesége a sör is, amelyből rengeteg féle és fajta készül

A belga sörök közé tartozik még a dubbel, avagy a magasabb alkoholtartalmú barna típusú sör, illetve a többszörös erjesztéssel készített tripel, amelynek fogyasztására régen csak az apátság vezetői és magas rangú egyházi és világi személyek voltak jogosultak. Emellett még ott vannak a magas vastartalmú vízből készített flamand sörök és a pils típusú sörök is.

A belgák a söröket nem csak ételek mellé fogyasztják, hanem sok esetben az adott fogásokba is belekomponálják azt. Ezek közé a fogások közé tartozik a Vlaamse Stovery, illetve a lambic sörben főtt belsőségekből álló Choesels tál is.

Ezek a sörök sajtokkal, sajttálakkal is jól társíthatóak. Belgium földrajzi méretét meghazudtolóan sok saját sajttal rendelkezik, közel 170 különböző típusú sajtot tartanak számon.

Almás endíviasaláta

Hozzávalók:
2-3 sonkahagyma
4 nagyobb zöld alma
3 fej endívia
10 dkg dió
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál borecet

Elkészítés: A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd egy konyharuhával ledörzsölöm a héját, és apróbb darabokra szedem. A hagymákat vékony karikára szelem. Az almákat megpucolom, és kockacukornyi kockákra vágom. Az endíviákat leveleikre bontom, majd csíkokra metélem.
Az olajat és az ecetet összeöntöm, kicsit sózom, borsozom, majd a tálban lévő salátára öntöm, átforgatom, végezetül megszórom a pirított dióval.

Gofri

Hozzávalók:
26 dkg finomliszt
1 teáskanál cukor
4 tojás
3 dl víz
1 teáskanál vanília-kivonat
1/2 csomag sütőpor
22 dkg vaj

Elkészítés: A liszthez hozzáadom a cukrot és a sütőport. A tojásokat szétválasztom, és a vanília-esszenciával együtt a kimért vízhez keverem. A vajat megolvasztom. A lisztet simára keverem a vízzel, majd hozzáadom a vajat. Végezetül felverem a fehérjét, és a tésztába forgatom.
Felforrósított sütőbe kanalazom a tésztát, és aranybarnára sütöm.





A jó gofri magában is finom, de lekvárral, mogyorókrémmel, csokiöntettel, gyümölcsökkel gazdagítható

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: felhasználásakor, gyarmatosításáig, hozzávetőlegesek, szalmakrumplival, kiterjesztésével, cukortartalmának, burgonyapürével, elengedhetetlen, csokoládébonbon, petrezselyemmel, találékonyságot, tojássárgájával, cikóriagyökerek, fűszerhasználat, gasztronómiának, gasztronómiában, gasztronómiáját, kombinációjával, belekomponálják, alkoholtartalmú, megismerkedtek, részesedhetünk, csonthéjasokat, előszeretettel, mogyorókrémmel, értelemszerűen, zöldfűszereket, meghazudtolóan, vízellátásának, dísznövényként, előállításának, térhódításával, egytálételként, felforrósított, természetesen, szétválasztom, belga konyha, belga konyháról, első reakciója, francia találékonyságot, németek által, idők folyamán, modern belga, középkor konyhájával, flamand hatás, flamandok által, aszalt gyümölcsök, középkori belga, legismertebb belga, brüsszeli gofri, különféle csonthéjasokat, bőven fűszerezett, Vlaamse Stovery, Jean Neuhaus, Corné Port-Royal,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Jégtörő  A legszebb nap? A ma  Imádat és dicsőítés  Istenem ne hagyj el  Gondolat........  Köszöntsön téged, a kelő napsu...  Törőcsik Mari 80. szülimapjár...  Oroszlánirály.......  A munkakönyv  A legnagyobb feladatunk  Posertube  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Szent II. János Pál pápa gondo...  Évközi 7. vasárnap 02.23  Heltai Jenőtől  Facebookon kaptam  Legyen egy vidám, szép vasárna...  Png alma  Posertube  Facebookon kaptam  Az élet örök  Fa lakói......  Png autó  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Bari és a kis malacka  Facebookon kaptam  17. szonett - Pablo Neruda  Sebestyén Péter atya mai gondo...  Facebookon kaptam  Papszentelés Esztergomban  Naplemente  Bibliai jövendölések az iszlám...  A reggelem  Minden igazi életben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok!  Engedelmességben - békében gaz...  Butola Zoltán - Eső Után  Facebookon kaptam  Évközi 7. vasárnap Csaba testv...  Kellemes délutánt kívánok  Fáj a derekam  Oroszlánirály.......  Elhelyezték Boldog Jerzy Popie...  Öregség  Évközi 7. vasárnap 02.23  Facebookon kaptam  az egészséget és az időt nem ...  Kellemes teázást  Volt ki várt, s volt kit várni...  az egészséget és az időt nem ...  Piros rózsa  Minden igazi életben  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Boncsér Gergely és Bordás Barb...  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Oroszlánirály.......  Szent Kalkuttai Teréz anya 18 ...  Facebookon kaptam  Fa lakói......  Facebookon kaptam  Szilágyi Áron aranyérmes a var...  Pedro Calderón idézet  Levendula csokor  Püspökszentelés és az új érsek...  Fehér rózsa  Szent Kalkuttai Teréz anya 18 ...  Igaz barátok  Fáj a derekam  Izsák, vagyis  Izsák, vagyis  Facebookon kaptam  Engem csak a konyak érdekel......  Szèp napot  Png virág  Sebestyén Péter atya mai gondo...  17. szonett - Pablo Neruda  Elképzelek egy Nőt, aki szerel...  Csokor vázában  Izsák, vagyis  A nézését meg a  Angyalom  Facebookon kaptam  Pedro Calderón idézet  Szilágyi Áron aranyérmes a var...  Szilágyi Áron aranyérmes a var...  SZŰZANYÁM.--IMA. Anyám, te, a...  Png nő  Posertube  Gondolat........  Anekdóta Márai - Karinhy barát...  Facebookon kaptam  Png cica  Lufik 
Bejegyzés Címkék
belga konyha, belga konyháról, első reakciója, francia találékonyságot, németek által, idők folyamán, modern belga, középkor konyhájával, flamand hatás, flamandok által, aszalt gyümölcsök, középkori belga, legismertebb belga, brüsszeli gofri, különféle csonthéjasokat, bőven fűszerezett, meghatározó ízek, fekete bors, belgák középkorban, egzotikus fűszerek, friss zöldfűszereket, ételekben gyakori, petrezselyem vagy, fogásaik között, tengerparti vidékeken, aktív fűszerhasználat, édes-savanyú párosítás, tengeri herkentyűs, legnagyobb kedvenc, sült krumplival, szalmakrumplival tálalt, herkentyűk mellett, apróbb szárnyasok, moules frites, kagyló sült, különféle eredetű, belgák nemzeti, alapanyagokat rugalmasan, halas változat, ragus jelleget, tojássárgájával gazdagított, waterzooi mellett, egész fogás, tartalmas tejszínes, húsos egytálételek, belga sörrel, igazi klasszikusa, belga konyhának, ragut általában, belga konyhában, húsok azonban, főfogásokban jelennek, különféle kézműves, boudin blanc, feket hurkafélét, talán legismertebb, sült krumplit, szűkös időkben, első ember, belgáknak sikerült, sült krumpli, belgák egyik, félbevágott baguette-be, egész szendvicsre, megfelelő szósz, krumpli azonban, sült formában, belga gasztronómiában, híres stoemp, belgák kedvence, burgonyapürével kevert, stoemp tekinthető, stoempet legtöbbször, felhasznált fűszerek, kelbimbó vagy, felsorolásból kimaradt, belgák étlapján, belgák nevezik, belga botanikusnak, pótkávénak szánt, finom hajtások, nagymértékű termesztés, belga botanikus, brüsszeli piacon, endíviát sokféle, belga endíviát, grillezett endíviát, édességeink körül, belga gasztronómiának, úgynevezett brüsszeli, liege-i gofri, vásárokban azonban, belga szilveszteri, belgák nagyon, belga praliné, falatnyi luxus, birodalom kiterjesztésével, belga pralinét, igazi belgikumot, pralinékészítésre szakosodott, világhíres belga, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 989
  • e Hét: 2556
  • e Hónap: 31639
  • e Év: 92177
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.