Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tócsni, lepcsánka és társai
  2014-11-22 22:00:33, szombat
 
   
  Tócsni, lepcsánka és társai

Dödölle, berét, macók és bodag. Cicege, pacsni vagy prósza, és sorolhatnánk még ennek a népszerű ételnek a különféle neveit. Olcsó, pofonegyszerű és finom. Mi kell még?

Talán egyetlen más ételnek sincs ennyi neve gazdag és szépséges nyelvünkben. A titok nyitja valószínűleg az lehet, hogy egy számtalan változatban készíthető, igen egyszerű és olcsó, laktató ételről van szó.





A tócsnit süthetjük serpenyőben, de olaj nélkül, sütőben is, úgy is finom, ropogós lesz!

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy szeressük, de mindemellett még finom is. Főételnek, köretnek, vendégvárónak, reggelire is tökéletes. Nem csoda hát, hogy minden vidéken népszerű.

Legismertebb nevei: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle




Fokhagymás tejföllel tálalva a legnépszerűbb a tócsni

Krumplilepények a világban

Nem csak mi, magyarok szeretjük, a világ sok táján készítenek hasonló krumplialapú finomságot.

Svájcban rösti
Angliában hash brown
Svédországban rarakor
Lengyelországban placki
Csehországban bramborák és babagudovica
a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz
Változatok tócsnira

Az alaprecept hús nélküli, fogyasztható tejföllel és fokhagymával. Ehetjük leveshez *kenyérként*, de akár desszertként is lekvárral. Régen főételként fogyasztották, ma inkább köretként kerül az asztalra, illetve egyszerű vacsorának is kiváló.





Ha csak picit sózzuk, akár lekvárral is fogyasztható!

A tócsni tésztája kerülhet bundaként is hússzeletre, ezek a különféle borzasok, mivel a reszelt krumpli miatt kissé kócosak lesznek a kisült szeletek.

A tócsni változatai szinte megszámlálhatatlanok: a krumplit ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, szalonnával, tepertővel, akár vegyíthetjük, színesíthetjük más zöldségekkel, pettyezhetjük borsóval vagy kukoricával, de a krumplit akár teljesen el is hagyhatjuk a zöldségek javára: cukkini, karalábé, répa, tök, cékla vagy sütőtök remek és változatos alapja lehet a tócsninak.





Keverhetünk aprított zöldfűszert is a tócsni tésztájába

Különféle fűszerekkel is más-más karaktert adhatunk ennek az elronthatatlan és kiadós ételnek: zöldfűszerekkel, szárított paradicsommal, kapribogyóval, olívabogyóval mediterrán jellegű lepénykéket készíthetünk, de ha curryt, kurkumát, gyömbért teszünk bele, keleties ízvilágra válthatunk.
Szósszal az igazi!

A hagyományos tócsnihoz jár a fokhagymás tejföl! Természetesen ezt is variálhatjuk, a tejföl mindenesetre nagyon jó alap, de joghurtot is használhatunk. Kapros, tormás, mustáros, szardellás vagy chilis szósz is pillanatok alatt kikeverhető, és a tócsni máris új ízvilágban kóstolható!





Zöldségekből, például cukkiniből is készülhet tócsni, fűszeres paradicsommártással isteni!

Sütés olajszaggal és olajszag nékül

Hagyományosan olajban (vagy zsírban) sül a tócsni, ami nagyon finom, de elég sok kalóriát kispórolhatunk a vacsorából, ha sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a krumplis masszát, kevés olajjal esetleg megspriccelhetjük, és forró sütőben így sütjük. Az olajspriccelés el is maradhat, ha a masszába egy kis reszelt sajtot vagy juhtúrót keverünk, ezeknek a zsírtartalma elég ahhoz, hogy omlósra, de ropogósra süljenek a lepénykék. És ha már sajt: akkor itt a variációs lehetőségek újra bővülnek: a sajt is karaktert adhat az egyre sokszínűbb tócsninak! :)





Olcsó, kiadós, egyszerű a tócsni, akár köretnek, akár vacsorára

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: lengyelországban, zöldfűszerekkel, krumplilepények, elronthatatlan, színesíthetjük, kispórolhatunk, olajspriccelés, pofonegyszerű, olívabogyóval, használhatunk, vendégvárónak, hagyományosan, kapribogyóval, természetesen, röstiburgonya, legnépszerűbb, paradicsommal, csehországban, fogyasztották, svédországban, pettyezhetjük, zöldségekkel, mindemellett, zöldségekből, fokhagymával, sütőpapírral, ízesíthetjük, fogyasztható, vegyíthetjük, legismertebb, babagudovica, készíthetünk, krumplialapú, valószínűleg, variálhatjuk, desszertként, népszerű ételnek, különféle neveit, titok nyitja, számtalan változatban, tócsnit süthetjük, zsidó konyhában, tócsni tésztája, különféle borzasok, reszelt krumpli, kisült szeletek, tócsni változatai, krumplit ízesíthetjük, krumplit akár, zöldségek javára, tócsni tésztájába, hagyományos tócsnihoz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png rózsa csokor  Egy lelki imádság  Radikális szeretet  Hogy lehet megtartani  Reménység és erő Krisztustól e...  Szívem tiéd  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Garai Gábor - Takarítás  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sose bánj semmit  Fekete István - Akác  Fekete István - Akác  Őrizkednünk kell...  Kövesd a cowboyt!  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete-erdő desszert  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Lóhere  Png kislány  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alvó cicák  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png fotel  Kerüld el az evangélium örömén...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Éretlen vers  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  Ami embereknek lehetetlen, az...  A másik dolog,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Reggel van  Png nő  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hazára minden embernek szükség...  Png lepke  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  képre írva  A kételkedés kezelése  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einsteinről  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért... 
Bejegyzés Címkék
népszerű ételnek, különféle neveit, titok nyitja, számtalan változatban, tócsnit süthetjük, zsidó konyhában, tócsni tésztája, különféle borzasok, reszelt krumpli, kisült szeletek, tócsni változatai, krumplit ízesíthetjük, krumplit akár, zöldségek javára, tócsni tésztájába, hagyományos tócsnihoz, fokhagymás tejföl, tejföl mindenesetre, tócsni máris, krumplis masszát, zsírtartalma elég, variációs lehetőségek, egyre sokszínűbb, lengyelországban, zöldfűszerekkel, krumplilepények, elronthatatlan, színesíthetjük, kispórolhatunk, olajspriccelés, pofonegyszerű, olívabogyóval, használhatunk, vendégvárónak, hagyományosan, kapribogyóval, természetesen, röstiburgonya, legnépszerűbb, paradicsommal, csehországban, fogyasztották, svédországban, pettyezhetjük, zöldségekkel, mindemellett, zöldségekből, fokhagymával, sütőpapírral, ízesíthetjük, fogyasztható, vegyíthetjük, legismertebb, babagudovica, készíthetünk, krumplialapú, valószínűleg, variálhatjuk, desszertként, mindenesetre, krumliprósza, sorolhatnánk, zsírtartalma, lepénykéket, hagyományos, serpenyőben, olajszaggal, hússzeletre, szalonnával, kikeverhető, kukoricával, zöldfűszert, keverhetünk, mindmegette, lehetőségek, fűszerekkel, nyelvünkben, változatban, tésztájába, hagyhatjuk, kenyérként, szardellás, pillanatok, ízvilágban, alaprecept, változatok, készítenek, fokhagymás, főételként, változatos, válthatunk, lepkepotyi, finomságot, mediterrán, sokszínűbb, kóstolható, vacsorának, készíthető, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1222
  • e Hét: 5803
  • e Hónap: 19708
  • e Év: 149415
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.