Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Enzim táplálkozás
  2015-01-24 23:58:43, szombat
 
   
  Enzim táplálkozás - Kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához (Dr. Edward Howell)

Dr. Edward Howell biokémikus, táplálkozás-kutató 50 évnyi kutatómunkája eredményeként, a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta a legjelentősebb táplálkozás-tudományi felismerésre jutott: egészségünk romlásának elsődleges oka enzimszegény étrendünk. Az enzimek lényege a biológiai erő, melyet a tudomány jelenleg még sem mérni, sem szintetizálni nem képes.






Az enzimek nemcsak kémiai, hanem biológiai szinten is működnek. Ők szolgáltatják számunkra azt az energiát, amit életenergiának, életerőnek, vitalitásnak is nevezhetünk. E nélkül az ember pusztán vitaminokból, ásványi anyagokból, vízből és fehérjéből álló élettelen vegyianyag-rakás lenne.

A tudomány mára már sok ezer enzimet azonosított, de vélhetően még több az, amit nem ismerünk. Ezek közül az ún. anyagcsere enzimek működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat, s a nyers ételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik / segítenék élelmünk tökéletes megemésztését.

Születésünkkor mindannyian egy korlátozott mennyiségű enzim-energiával jövünk világra. Ennek az adagnak ki kell tartania életünk végéig. Minél gyorsabban használjuk el enzim-készletünket, annál rövidebb ideig élünk, ennek ellenére életünk során mindvégig meggondolatlanul pazarlunk.

Életünkben az enzimek kiemelt szerepét bizonyítja, hogy minden tevékenységünkhöz, karunk megmozdításához, a teljes anyagcseréhez, sőt még a gondolkodáshoz is enzimek kellenek. Élelmünk megemésztése is kizárólag enzimek révén lehetséges. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek belsőleg valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van, melyeket az "élő ételekből" - például a friss nyers zöldségekből, gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből, pasztörizálatlan tejtermékekből nyerhetünk.

A tartósan 48°C feletti hőmérséklet ugyanis megöli az enzimeket, tehát a szokásos főzési hőmérséklet az étel enzimjeinek 100%-át megsemmisíti. Az eredmény a teljesen enzimhiányos étrend, amit manapság nap, mint nap fogyasztunk. A következmény pedig saját enzimkészletünk gyors kimerülése, melynek leginkább mirigyeink, főbb szerveink (ideértve az agyat is) látják kárát. Emellett a vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok, az alkohol és a kábítószer ugyancsak iszonyatos mennyiségű enzimet vonnak el véges készletünkből.






Amikor fiatalok vagyunk - a magunk termelte enzimek sejtmegújító hatásának köszönhetően - szépek, üdék és energikusak vagyunk. Enzimjeink támogatják a gyors növekedést, és többnyire segítenek kivédeni a súlyos betegségeket is. Korunk előrehaladtával, takarékosság hiányában, belső enzimjeink kifogynak, s a következmény szemmel látható és jól érzékelhető.

Életünk során a gyakori megfázások, lázas betegségek és a szélsőséges hőmérsékleti körülmények szintén enzimforrásunkat apasztják. A legyengült, enzimhiányos test a rák, az elhízás, a szív- és anyagcsere betegségek elsődleges célpontja. Dr. Howell szerint az embereket sújtó, akár halálos degeneratív betegségek nagy része a főtt és feldolgozott, enzimhiányos ételek fogyasztásának következménye. Sok középkorú ember hal meg idő előtt épp enzimjeinek korai elpusztítása, ezzel emésztő és betegség-elhárító képességének gyengülése miatt.

Az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Dr. Howell receptje meglepően egyszerű: fogyasszunk lehetőségeinkhez mérten minél több friss, nyers, hőkezelés nélkül készült, enzimdús, "élő" ételt, a főtt ételek emésztését pedig segítsük enzimpótlókkal, melyek saját súlyuknak gyakran akár az egymilliószorosát is képesek megemészteni. Étrendmódosításunk eredményét akár már egy hónap múlva is lemérhetjük, egészségi állapotunk és energiaszintünk javulásában.

Az enzim-táplálkozás kifejezés azt az étrendet jelöli, melyben az élelmiszereket nem főzzük meg, hanem feldolgozatlanul, nyersen fogyasztjuk, teljes enzimállományukkal együtt. Noha nagyon kevés ember él folyamatosan ilyen étrenden, a természetben minden más élőlény ezt teszi. Ugyan hallottunk már tehénről, amely rajongott a halért, és zöldségevő macskáról, de alapvetően minden teremtménynek olyan emésztőrendszere van, amely egy bizonyos táplálék-fajta feldolgozására a legideálisabb.






George A. Drews már 1912-ben könyvet adott ki a nyers ételekről. Úgy vélte a főzés megöli az élelmiszerek ,,élet princípiumát". Pedig abban az időben még nem is tudták, hogy az élelemben enzimek vannak, és azok a hőtől elpusztulnak. Mindez még a vitaminok felfedezése előtt volt. A terápiás célú nyers táplálkozás Németországban már az 1920-30-as években népszerű volt. Dr. Gerson először a tuberkulózisos, majd a rákos betegek számára dolgozott ki táplálkozási alapelveket.

A ma már világjelenségnek tekinthető elhízás és a sikertelen fogyókúrák esetében is ott követjük el a hibát, hogy csak a bevitt kalória mennyiségével foglalkozunk, a minőségével viszont nem, pedig azonos kalóriatartalmú élelem nyersen sokkal kevésbé hizlal, mint megfőzve. A főtt étel fokozott működésre készteti az endokrin rendszert, izgatja a mirigyeket, sokkal több szívódik fel belőle a szervezetben, s a felesleges energia zsírpárnák formájában raktározódik. Ezzel szemben a nyers ételek nem adnak felesleges munkát a belső elválasztású mirigyeknek, kevesebb szívódik fel belőlük, épp annyi, amennyi a normális testsúly megtartásához szükséges.

Az állattenyésztők is rájöttek már, hogy nem gazdaságos a disznókat nyers krumplival etetni, mert attól nem híznak eléggé, a főtt krumplitól azonban gyorsabban, nagyobb ,,hozamot" produkálnak. Általános szabályként: a nyers ételek sokkal kevésbé hizlalnak, mint ugyanaz a mennyiség sütve, főzve (pl. a sült alma és banán, a pirított mogyoró és mandula, a nyers méz helyett fogyasztott fehércukor, a frissen facsart gyümölcslé helyett a hő-kezelt dobozos ital).

Étkezéseinknél a nyers részt általában a hús és krumpli melletti kis adag saláta alkotja. A nyers zöldségekben és gyümölcsökben bár van némi enzim, fő erényük mégis magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A magas kalóriatartalmú ételekben jóval több van a három fő emésztőenzimből, de ezeket nagyrészt főzve, tehát enzimektől megfosztva esszük.






Ami nyersen is ehető közülük, az a banán, szőlő, zöld búzafű-lé, friss olívabogyó, mangó, avokádó, friss füge és datolya, nyers méz, pasztörizálatlan tej és nyers vaj, csíráztatott, gátlókkal nem kezelt gabonák, magok és diófélék. Ezek nyers salátákkal, csírákkal, zöldségekkel és mindössze 25%-os arányban főtt ételekkel kiegészítve biztosítani tudnák szervezetünk minden tápanyagigényét.

Dr. Burch 1971-ben publikált elmélete szerint a születésük után túlzottan táplált gyermekeknek a zsírsejtjei gyorsabban szaporodnak, mint normális esetben. A növekedés befejeződésével a zsírsejtek száma állandósul, viszont a falánk gyerekeknek így felnőttkorára több mint háromszor annyi zsírsejtje lesz. Ha a normális mennyiségű zsírsejttel rendelkező személy nagyokat eszik, feltölti zsírsejtjeit, csak teltidomú lesz. A háromszor annyi zsírsejttel rendelkező viszont ugyanilyen bőséges étkezés mellett háromszor akkora raktárt tud feltölteni zsírral, ami már kövérséghez vezet. Nekik emiatt háromszor annyira kell vigyázniuk az asztalnál, de nyers ételekből ők is belakhatnak, persze, csak ha más ételek helyett és nem mellett eszik.

Érdekes megállapításra jutottak amerikai és német kutatók, párhuzamosan végzett kísérletük során. Úgy találták, hogy főtt ételek fogyasztása esetén a gyakori - napi 5-6-szori - evés, illetve a folyamatos ,,nassolás" állandó, nagyobb mennyiségű enzimtermelést generál, ami gyorsabban kimeríti a szervezet egész életre szóló enzim-potenciálját, tehát megrövidítheti az életet. Ezzel szemben, ha naponta csak egyszer fogyasztanak enzimszegény ételt, akkor az alanyok testsúlya alacsonyabb marad, hasnyálmirigyükben és egyéb szöveteikben jóval nagyobb az enzim-tartalék, ami érthető is, hiszen nem használták azt fel napi 5-6 alkalommal.

A Tufts egyetemen megvizsgálták 11 extra kövér (130-195kg-os) ember hasi háját, és kiderült, hogy a zsírtartalékok enzimhiányosak. A kövér embereknek nincs elég lipáza. A lipáz összefügg a zsír-anyagcserével, a kövérség, a magas koleszterin szint abból is fakadhat, hogy az ételek zsiradék tartalmában a lipáz hőhatásra elpusztult, s ennek hiányában a zsír nem kerül előemésztett állapotba a gyomor felső részében.






Ezek után talán nem meglepő, de a nyers hús és nyers zsír sem hizlal. Az elszigetelten élő eszkimó őslakosok vizsgálatából kiderült, hogy dacára a jelentős nyers hús és irdatlan mennyiségű nyers zsír (pl. bálnazsír) fogyasztásnak, nem volt köztük elhízott, s nem volt jellemző rájuk sem a magas vérnyomás-, vagy koleszterin-szint, sem az érelmeszesedés. E jelenség kulcsa ugyancsak a nyers zsírok magas lipáz tartalma.

Tudjuk ugyanakkor, hogy a lipáz a tej egyik legfőbb enzimje, ami a pasztőrözetlen tejtermékekben is koncentráltan jelen van. Ezzel összefüggésben említjük, hogy 100 éve, 1908-ban jelent meg Dr. C. S. Potter: Tej diéta, mint gyógyszer krónikus betegségekre című könyve, amely természetesen a régi, nyers, pasztőrözetlen (tehát enzimekben gazdag) tehéntejről szól - noha Dr. Potter akkoriban mit sem tudott a tejben lévő enzimekről, de ettől még terápiája kitűnően működött.

Több ezer főnek, 36 órás gyümölcs diétát követően, minimum 4 hetes nyers tej kúrát írt elő, félórás időközönként, napi 32 adagra elosztott 6,5-7 literes mennyiséggel. Mindez - a könyv tanúsága szerint - rendes esetben elegendő volt számos betegségekből való kigyógyuláshoz (pl. többféle bőrbaj, vérszegénység, epebántalom, székrekedés, szénanátha, álmatlanság, gyomorfekély).

Dr. Potter nyilván nem tudta, hogy nyers tej diétája tulajdonképpen enzim-kúra. Ha legalább 4 hétig csak nyers ételt eszünk - annak összes enzimjével - az valóban elementáris hatást gyakorol testünkre. Mindez persze csak a nyers tejre vonatkozik, hiszen ha hőkezeléssel elpusztítjuk benne az enzimeket, elveszíti egészségfenntartó elemeinek egy részét, és gyógyító tulajdonságainak nagy részét.

A távol-keleti országokban jóval előttünk járnak abban, hogy az Aspergillusból és más gombákból előállítsák a fehérjék, szénhidrátok és zsírok megemésztéséhez szükséges enzimeket, melyeket megszárítanak, porrá őrölnek és kapszuláznak. Különösen a gyomorban történő előemésztéshez alkalmasak, mivel olyan gyengén savas közegben működnek a legjobban, amilyen a gyomor az étkezés utáni fél-egy órában. Ha nyers ételt rágunk, a benne lévő enzimek révén az emésztés már a szájban azonnal megkezdődik, mielőtt még lenyelnénk a falatot. Ennek megfelelően az enzim kapszulákat is étkezés közben kell bevenni, hogy pótoljuk azokat az enzimeket, melyeket megfőzött ételünkben előzetesen már elpusztítottunk. A táplálék-kiegészítésként használt mennyiség azonban nem elegendő a komolyabb betegségek gyógyítására, ahhoz huzamosabb ideig nagyobb dózisokat kell fogyasztanunk szakszerű orvosi ellenőrzés mellett.

Fenti témáról részletesen olvashat Dr. Edward Howell: Enzim táplálkozás c. könyvében, amely megrendelhető a Mandala-Veda Kiadónál.





(Forrás: paramedicina.hu) és http://antalvali.com/enzim-taplalkozas-kulcs-a-fiatalsag-megorzesehez.html
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: enzimforrásunkat, emésztőrendszere, feldolgozatlanul, lehetőségeinkhez, emésztőszerveink, pasztörizálatlan, világjelenségnek, tulajdonságainak, meggondolatlanul, kalóriatartalmú, kiegészítésként, energiaszintünk, tápanyagigényét, előrehaladtával, megemésztéséhez, megmozdításához, enzimkészletünk, állattenyésztők, táplálékenzimek, egészségesebben, elpusztítottunk, emésztőenzimből, befejeződésével, gondolkodáshoz, összefüggésben, aspergillusból, tejtermékekből, tejtermékekben, németországban, kigyógyuláshoz, tuberkulózisos, pasztőrözetlen, zsírtartalékok, élelmiszereket, tulajdonképpen, életenergiának, fiatalság megőrzéséhez, enzimek lényege, tudomány jelenleg, enzimek nemcsak, ember pusztán, tudomány mára, emésztőenzimek dolgozzák, nyers ételekben, korlátozott mennyiségű, enzimek kiemelt, teljes anyagcseréhez, tökéletes emésztéshez, táplálékokban rejlő, friss nyers, tartósan 48°C, szokásos főzési, Edward Howell, George, Mandala-Veda Kiadónál,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  Bertolt Brecht -től idézet  Julian Brass gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Leonardo da Vinci gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Mi lenne ha  Nem méltó hozzád  Szívem  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A sors  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reménység és erő Krisztustól e...  képre írva  Hiányzik  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Őrizkednünk kell...  Alázat  Gonosz démon-álarc  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Popper Péter szavai  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Hiányzik  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kellemes délutánt kívánok  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Zilahy Lajos gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Mindig jusson idő nevetni  Nevem  Mai harmónia kártyám  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Reggel van  Tavaszi kép  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png virág 
Bejegyzés Címkék
fiatalság megőrzéséhez, enzimek lényege, tudomány jelenleg, enzimek nemcsak, ember pusztán, tudomány mára, emésztőenzimek dolgozzák, nyers ételekben, korlátozott mennyiségű, enzimek kiemelt, teljes anyagcseréhez, tökéletes emésztéshez, táplálékokban rejlő, friss nyers, tartósan 48°C, szokásos főzési, étel enzimjeinek, teljesen enzimhiányos, következmény pedig, vegyi anyagok, kábítószer ugyancsak, magunk termelte, gyors növekedést, súlyos betegségeket, következmény szemmel, gyakori megfázások, szélsőséges hőmérsékleti, embereket sújtó, ember tovább, főtt ételek, hónap múlva, enzim-táplálkozás kifejezés, étrendet jelöli, természetben minden, bizonyos táplálék-fajta, nyers ételekről, főzés megöli, élelmiszerek &#8222, élelemben enzimek, hőtől elpusztulnak, vitaminok felfedezése, terápiás célú, 1920-30-as években, rákos betegek, sikertelen fogyókúrák, bevitt kalória, minőségével viszont, főtt étel, endokrin rendszert, felesleges energia, nyers ételek, belső elválasztású, normális testsúly, disznókat nyers, főtt krumplitól, mennyiség sütve, sült alma, pirított mogyoró, frissen facsart, hő-kezelt dobozos, nyers részt, nyers zöldségekben, magas kalóriatartalmú, születésük után, zsírsejtjei gyorsabban, növekedés befejeződésével, zsírsejtek száma, falánk gyerekeknek, normális mennyiségű, háromszor annyi, gyakori &#8211, folyamatos &#8222, szervezet egész, alanyok testsúlya, zsírtartalékok enzimhiányosak, kövér embereknek, lipáz összefügg, magas koleszterin, ételek zsiradék, lipáz hőhatásra, gyomor felső, jelentős nyers, magas vérnyomás-, nyers zsírok, pasztőrözetlen tejtermékekben, tejben lévő, könyv tanúsága, valóban elementáris, nyers tejre, távol-keleti országokban, gyomorban történő, étkezés utáni, benne lévő, szájban azonnal, enzim kapszulákat, komolyabb betegségek, enzimforrásunkat, emésztőrendszere, feldolgozatlanul, lehetőségeinkhez, emésztőszerveink, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 1553
  • e Hónap: 15458
  • e Év: 145165
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.