Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Spórolós konyha, avagy kiadósan finomat
  2015-01-30 23:49:06, péntek
 
   
  Spórolós konyha, avagy kiadósan finomat

A hónap vége felé elvékonyodó pénztárcánk okán néha érdemes előszedni azokat a jól bevált recepteket, amelyeknek alapanyagköltsége viszonylag alacsony, ellenben kiadós, laktató fogásokat eredményeznek. Kis odafigyeléssel sokféle ételt készíthetünk egészen jó áron.

A kis költségvetésű ételek esetében a legdrágább tételnek számító hús legtöbbször csak kis mennyiségben jelenik meg. Ilyen megjelenési forma a feltétként kínált hússzelet vagy ragu, ami tökéletesen elégséges és ideális kiegészítő lehet a zöldségekből készített fogásokhoz. Ugyancsak kevés hússal elkészíthető sok-sok töltött és rakott fogás, ahol a hús csak az egyik összetevője a tölteléknek, így nem tűnik fel, ha kicsit csalunk a többi alapanyaggal. A kevesebb pénzből történő konyhai gazdálkodás esetében érdemes a színhúsok mellett az olcsóbb belsőségekkel is barátságot kötni, hiszen jó megoldást jelenthet a máj, a zúza vagy a pacal is.





A főzelékek fillérekből elkészülnek, feltéttel igazán kiadósak

A spórolós konyha megbízható alapanyagai közé tartozik a rizs, a tészta, sőt még a tojás is, amelynek ára elég borsosnak tűnhet, de ha azt nézzük, hogy négy tojásból milyen remek csurgatott tojáslevest készíthetünk, akkor rögvest átértékelődik. A tojás ezen kívül a különféle rakott ételekben is helyt kaphat, nem beszélve a süteményekről, amelyek otthoni elkészítésével szintén sokat spórolhatunk.

A rizs igazi varázs-alapanyag. Jó eltarthatósága miatt könnyedén betárazhatunk belőle egy-egy akció során, s a kamra polcán várhatja, hogy mikor lesz rá szükségünk. A rizs a klasszikus köretként betöltött szerepe mellett remek levesbetét, sőt leturmixolva akár a leves sűrítésére is alkalmas. Töltelékekbe ideális, hiszen a húsos, zöldséges töltelékeket jól lazíthatjuk vele. Rakott fogásokba is bátran tehetünk rizst, de különféle rizses egytálakat, rizottókat, salátákat is készíthetünk vele.

A rizses hús megannyi változata szintén hóvégi fogás lehet, ha a hangsúly nem a húson, hanem a rizs ízesítésén és az esetlegesen hozzáadott zöldségeken van. Desszertfronton is kiaknázhatjuk a rizs képességeit, gondoljunk csak a rizsfelfújtra vagy a tejberizsre, amelyekhez kevés szörp vagy befőtt szükségeltetik csupán, hogy tökéletes desszertté váljanak.





A rizses húst is gazdagíthatjuk zöldségekkel - akár spórolva a hús mennyiségén

A tésztás fogások esetében szintén rengeteg lehetőségünk van, már csak abból fakadóan is, hogy hányféle tésztát kapni a boltokban. Levesfronton rögvest ott az összes olyan leves, amely tésztabetét után kiált (érdemes kipróbálni a zöldségleveseket töltött tésztabetéttel kínálva), és a sokszor hanyagolt, ellenben nagyon finom lebbencsleves. A köreteken átlépve a tésztából készíthetünk különféle rakott fogásokat, amelyek a tésztának köszönhetően igazán kiadósak. Ilyen többek között a sonkás tészta, a túrós tészta, de akár egy lasagne is ide sorolható. Édesség fronton a tészta mákos vagy grízes tésztaként is visszaköszönhet, vagy egy kevés túró felhasználásával süthetünk belőle vargabélest is.

A tészta mellett a spórolós konyha klasszikus segédereje a liszt, amelyből könnyedén készíthetünk kenyeret, pogácsát, kiflit, pizzát, édes tésztákat vagy éppen palacsintát. A palacsinta is tipikusan az a fogás, ahol a hozzáadott tojás a legnagyobb költség, ha számolhatunk azzal, hogy a kamrapolcon áll még 2-3 üvegnyi lekvár, esetleg kakaópor vagy darált mák, dió.





A pizza mindig nagy siker, akár húsmentesen is, itt a legnagyobb tételt a sajt jelenti

A krumpli és a szezonban olcsón beszerezhető zöldségek és gyümölcsök is nagy segítséget jelenthetnek, ha kis költségvetésből kell gazdálkodnunk. A krumpliból készíthetünk fantasztikusan finom krémlevest, tartalmas levesbetétként is igen jó hasznát vesszük. Főfogás mellé krémesíthetjük krumplipürének, süthetjük egyben és tálalhatjuk fűszeres tejföllel megbolondítva, vagy készíthetünk belőle hasselback burgonyát, ami ideális vacsorának is. Kipróbálhatjuk a spanyolok laktató tojásos fogását, a tortillát is, de elkészíthetjük a katonák kosztoltatására is jó grenadírmarsot, amely ötvözi a tészta és a krumpli kalóriatartalmát, s ehhez némi magyaros felhangot biztosít a pörköltös alappal. Ugyancsak klasszikus, olcsó fogás a paprikás krumpli, amelyhez leggyakrabban virslit szokás adni, de krinolinnal, kolbásszal vagy magában, egy kevés savanyúsággal kínálva is finom.





A spanyol tortilla kiadós és laktató fogás

A krumpliból készíthetünk krumplinudlit vagy gnocchit is, ami lehet köret, de kis lekvárral, porcukorral megszórva máris igazi, békebeli desszertté válik. Ugyancsak ebből a tésztából dolgozva készíthetünk szilvás vagy barackos gombócot is, aminek a tölteléke nem csak friss gyümölcs lehet, hanem sűrűbb - régebbi - lekvár is megteszi.

A különféle maradék kenyerek, kalácsok, egyéb péksütemények újrahasznosítása is jó módszer a spórolásra. Kevés tej, néhány tojás és pár evőkanálnyi cukor hozzáadásával új életre kelthetjük ezeket az amúgy kidobásra ítélt darabokat. Így válhat főfogás a szikkadt zsemléből vagy kelhet új életre a már nem tökéletes állagú kenyér - bundáskenyér formájában.





Különféle felfújtakat vagy máglyarakást készíthetünk maradék péksüteményekből is

A szezonális zöldségekből nagyon jó és értelmes áron kivitelezhető leveseket készíthetünk (pl. karfiol, brokkoli, póréhagyma), felhasználhatjuk őket különféle rakott fogásokhoz, salátákhoz is, vagy köretként kínálhatjuk, esetleg főzeléket is készíthetünk belőlük.

A szezonális zöldségek mellett érdemes felhasználni a kamrában pihenő babot, csicseriborsót, sárgaborsót vagy lencsét, ezekből is igen kiadós ételeket készíthetünk. Főzhetünk belőlük levest vagy akár egy jóféle indiai ragut is kanyaríthatunk, amelyhez túl sok mindenre nincsen szükségünk, csak egy kis curry fűszerkeverékre, amit szintén érdemes otthon tartani.





Zöldségekből is készíthetünk pörkölteket - a tök, a gomba, a karfiol például ideális ehhez

A kamrapolcon heverő paradicsomkonzerv is pénzkímélő alapanyag, olcsó és rengeteg mindenre felhasználható. Ha van paradicsomkonzerv, akkor készíthetünk belőle levest, rengeteg ragu alapját megteremthetjük, amelyek egy része aztán a különféle egytálételekbe kerülhet bele. Tipikusan ilyen az olasz pizzákhoz is használt paradicsommártás, ami nem csak a pizzára kerülhet, hanem főtt tésztára téve sugóvá válhat, esetleg a lasagne lapok közé kenve adja a meg a csőben sült tészta karakterét.





A gnocchi vagy krumplinudli is kimondottan olcsó, és egyszerű paradicsomszósszal is nagyon finom

Szintén a spórolás része lehet a házilag készített szendvicskrémek birodalma, amivel kiválthatjuk a felvágottakat, sonkákat, kolbászokat - vagy legalábbis radikálisan csökkenthetjük a mennyiségüket. Ebbe a körbe tartoznak a különféle körözöttek vagy egy lazább tojáskrém, de szezonban a padlizsánkrém is ideális választás lehet.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

bors
majonéz

Elkészítés: A padlizsánt kettévágom, majd a csónakokat az előmelegített főzőlapra, gázlapra fektetem. Addig sütöm a padlizsánok mindkét felét, amíg alaposan meg nem pirulnak. Az alaposan körbesütött padlizsánt egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg siklik benne a villa, ami nagyjából 25-30 perc, nagyobb padlizsánok esetén egy picivel több.
Miután a padlizsán kicsit kihűlt, egy kés segítségével lehántom róla a héját, húsát egy mélyebb tálba teszem. Hozzáadom a meghámozott és nagyobb darabokra vágott hagymát, valamint a megpucolt fokhagymagerezdeket. Végezetül hozzáadok annyi majonézt, amennyit szeretnék, botmixerrel elsimítom a krémet, sózom, borsozom, majd egy zárható edénybe kanalazom. 1-2 órát hagyom hűlni, érni.
A padlizsánkrémet tálalhatom magában, vagy felhasználhatom különféle mártásokhoz, szószokhoz is.





Szezonban a padlizsánkrém is kimondottan olcsó finomság

Tojásos rizs

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 bögre alaplé
6 tojás
kevés Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg emmentáli sajt

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom, kevés Tabasco-szósszal ízesítem, elkeverem, majd lefedem, és takarékláng fölött hagyom, hogy megpárolódjon.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm 1-1 felütött tojással. A tojásokat picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt emmentálival. Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.





Filléres krémleves készülhet friss csalánból - szerencsésebbek a kertben, mások kirándulások alkalmával szedhetnek belőle bőséggel

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: zöldségleveseket, felhasználásával, péksüteményekből, felhasználhatjuk, paradicsommártás, újrahasznosítása, kalóriatartalmát, megteremthetjük, szendvicskrémek, felhasználhatom, kosztoltatására, padlizsánkrémet, desszertfronton, költségvetésből, fűszerkeverékre, visszaköszönhet, szerencsésebbek, elkészíthetjük, fantasztikusan, kipróbálhatjuk, elkészítésével, egytálételekbe, grenadírmarsot, kanyaríthatunk, felhasználható, eltarthatósága, szükségeltetik, csicseriborsót, tésztabetéttel, csökkenthetjük, gazdagíthatjuk, krumplipürének, krémesíthetjük, odafigyeléssel, levesbetétként, hozzáadásával, hónap vége, legdrágább tételnek, feltétként kínált, zöldségekből készített, egyik összetevője, többi alapanyaggal, kevesebb pénzből, színhúsok mellett, olcsóbb belsőségekkel, zúza vagy, főzelékek fillérekből, spórolós konyha, tojás ezen, különféle rakott, rizs igazi, kamra polcán,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Soha ne kedvezz...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png lepke  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Alázat  Png cica  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Reggel van  Németh László tollából  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Minden harmadik...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hiányzik  Reménység és erő Krisztustól e...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  Sose bánj semmit  Minden harmadik...  Reggel van  Szívem  Irgalom és ítélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Nagyi telefonál  Erdőn  Facebookon kaptam  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png virág  Akarat  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Hiányzik  Erdőn  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  Bertolt Brecht -től idézet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Elköszönt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 21  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hónap vége, legdrágább tételnek, feltétként kínált, zöldségekből készített, egyik összetevője, többi alapanyaggal, kevesebb pénzből, színhúsok mellett, olcsóbb belsőségekkel, zúza vagy, főzelékek fillérekből, spórolós konyha, tojás ezen, különféle rakott, rizs igazi, kamra polcán, klasszikus köretként, leves sűrítésére, rizs ízesítésén, esetlegesen hozzáadott, rizs képességeit, rizsfelfújtra vagy, rizses húst, tésztás fogások, összes olyan, zöldségleveseket töltött, sokszor hanyagolt, köreteken átlépve, tésztából készíthetünk, tésztának köszönhetően, sonkás tészta, túrós tészta, tészta mákos, kevés túró, tészta mellett, hozzáadott tojás, legnagyobb költség, pizza mindig, legnagyobb tételt, sajt jelenti, szezonban olcsón, krumpliból készíthetünk, spanyolok laktató, katonák kosztoltatására, krumpli kalóriatartalmát, pörköltös alappal, paprikás krumpli, kevés savanyúsággal, spanyol tortilla, tésztából dolgozva, különféle maradék, amúgy kidobásra, szikkadt zsemléből, szezonális zöldségekből, szezonális zöldségek, kamrában pihenő, jóféle indiai, karfiol például, kamrapolcon heverő, része aztán, különféle egytálételekbe, olasz pizzákhoz, pizzára kerülhet, lasagne lapok, csőben sült, gnocchi vagy, spórolás része, házilag készített, körbe tartoznak, különféle körözöttek, lazább tojáskrém, padlizsánt kettévágom, előmelegített főzőlapra, padlizsánok mindkét, alaposan körbesütött, sütőpapírral bélelt, picivel több, padlizsán kicsit, mélyebb tálba, zárható edénybe, padlizsánkrémet tálalhatom, hagymát apróra, rizst megpirítom, kifőtt rizst, nagy hőálló, tojással mélyedéseket, tojásokat picit, egészet beterítem, reszelt emmentálival, sajt szép, zöldségleveseket, felhasználásával, péksüteményekből, felhasználhatjuk, paradicsommártás, újrahasznosítása, kalóriatartalmát, megteremthetjük, szendvicskrémek, felhasználhatom, kosztoltatására, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 400
  • e Hét: 1208
  • e Hónap: 15113
  • e Év: 144820
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.