Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gnocchi, az olasz krumplinudli
  2015-03-04 21:17:34, szerda
 
   
  Gnocchi, az olasz krumplinudli

Aki már kóstolt könnyű, finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja! Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van.

A különféle mártásokkal tálalt gnocchi (ejtsd: nyokki) sokféleképp és nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is - a hozzávalók szinte szezonálisan variálhatók. Ráadásul egyike az igen költséghatékonyan asztalra varázsolható tartalmas, mégis különleges fogásoknak, amelyek hó végén (és persze máskor is) igen jól jönnek.





Nemcsak családi kedvenc, de szerény összegből elkészíthető

Gnocchi-történet és változatok

Az olasz szó eredetileg a nocchio vagy a nocca (az előbbi fabütyköt, míg az utóbbi ujjpercet jelent) szóból eredeztethető, és nem is meglepő, hogy a Mediterráneumból, a mai Olaszország területéről indult világhódító karrierje. Az ókori Róma legionáriusai az egykor hatalmas birodalom népeivel is megismertették a ma ismert fogás elődjét. Bár a burgonya európai elterjedését és termesztését megelőző időszakban tartalmas tésztája lisztből, tojásból és vízből állt némi sóval fűszerezve - hasonlóan a nálunk is szinte nemzeti ételnek tekintett nokedlihez vagy galuskához, amely valószínűleg innen eredeztethető. A többféle átalakulást magáénak tudható alaptészta ma is megtalálható az európai konyhák mindegyikében - a háztartásoktól a csúcskategóriás éttermekig. Nudliként, kisméretű vagy nagyobbacska gombócként túlzás nélkül állítható, hogy világszerte közkedvelt. Kerülhet bele sajt vagy zsemlemorzsa, színesítheti és ízesítheti zöldségpüré. Vállalkozó szelleműek akár édesíthetik is.





Kis gyakorlással könnyedén elsajátítható a gnocchi mintázása is

A maihoz hasonló burgonyás gnocchit nagyjából az 1880-as évektől készítik Itália-szerte. Bár Olaszországban ma is majd' mindenütt népszerű primi piatti, vagyis első fogás, vannak olyan tartományok, ahol különösen népszerű. Abruzzóban, Friuliban, Velencében vagy Venetóban járva mindenképp érdemes megkóstolni a könnyű tésztájú, frissen készült burgonyás gnocchit.

Úgy tartják, Rómában egykor a csütörtök volt a gnocchi-nap - ekkor került a családi (és persze vendéglői) asztalra a burgonyás gnocchi, megelőzve, a pénteki halnapot.

Délebbre, Nápoly környékén gyakran kínálják a gnocchit hússal, gazdag paradicsommártással és mozzarellával.

Észak-Olaszországban és Ausztria Dél-Tirol tartományában nagy hagyománnyal rendelkezik az úgynevezett gnocchi di pane - a kenyér vagy zsemlemorzsával készülő gnocchi is, amelynek különböző változatai az északabbra fekvő országokban is elterjedtek. Ennek egyik variánsa a nálunk is népszerű zsemlegombóc, amely a vadas marha szinte nélkülözhetetlen kísérője.

Különleges egytálétel a Szardínia szigetén hagyományosan sáfránnyal ízesített ,,gnocchetti", amelyet malloreddusnak hívnak, és rendszerint gazdag paradicsomos bárányraguval tálalnak. A jellegzetes, erősen bordázott, keskeny, hosszúkás, a gnocchinál lényegesen kisebb méretű tészta ma már többnyire sáfrány nélkül készül, és a száraztésztákhoz hasonló csomagolásban, készen is kapható.





Nagyobb élelmiszer-áruházakban nálunk is kapható a jellegzetes szárd gnocchetti

Olasz bevándorlók világszerte meghonosították a gnocchi sokféle változatát. Külön érdekesség, hogy néhány dél-amerikai országban, leginkább Argentínában és Uruguayban a hónap utolsó előtti napját ,,gnocchi-napnak" is hívják, a hó végére erősen leapadt pénztárcákhoz igazodó fogás tiszteletére.

Gnocchi-variációk házilag

Élelmiszer-áruházak hűtőpultjain nálunk is egyre nagyobb a kínálat előhűtött gnocchiból. Házi kivitelezésére azonban nem csupán azért érdemes vállalkozni, mert adalékanyagoktól mentes, könnyű, friss ételt tálalhatunk, de igazán kiadós és költségkímélő vállalkozás is a saját gnocchi-gyártás. Valódi gyorsétel, és a tészta kitűnően fagyasztható. Ha egyszerre nagyobb mennyiségnek látunk neki, a feldarabolt, liszttel enyhén meghintett gnocchi kisebb-nagyobb tasakokban akár 2-3 hónapra is mélyhűthető. Ha ebben a formában használjuk, még fagyosan dobjuk a lobogva forró vízbe, és a főzési időre számoljunk rá 5-6 percet.





Könnyen, gyorsan elkészíthető házilag is a gnocchi

A jó gnocchi legfontosabb hozzávalója az alacsony víz- és magas szárazanyag-tartalmú, úgynevezett lisztes burgonya - a sárga héjú fajták közül a hazai kínálatból többek között az Ella vagy az Agria is remek hozzá.

Ha igazán könnyű gnocchival akarjuk elkápráztatni a családot vagy a baráti társaságot, a burgonyával ne, de a hozzáadott liszttel spóroljunk nyugodtan! A héjában főtt burgonya helyett héjában sülttel még tökéletesebb eredményt lehet elérni - nem csak zamatosabb lesz a burgonya, de egyáltalán nem nő a víztartalma a sütés hatására.

A gnocchi tésztájának bevált alapreceptje valóban kevés összetevőt tartalmaz: burgonya, liszt, tojás és kevés só kell hozzá, és akár többféle mártással is tálalható. Csupán a burgonya sütésére, illetve főzésére kell hosszabb időt szánni, a többi szinte gyerekjáték!

Burgonyás gnocchi egyszerű paradicsommártással

Hozzávalók:
A gnocchihoz:
1 kg lisztes burgonya
8-10 dkg liszt (a burgonya nedvességtartalmától függően)
2 db közepes méretű tojás sárgája
só - ízlés szerint
A mártáshoz:
1 kg passzírozott paradicsom
2 db közepes méretű főzőhagyma vagy vöröshagyma
2 teáskanál szárított bazsalikom (ha van kéznél friss, akkor 1 evőkanálnyi apróra tépkedett levél)
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
bors - ízlés szerint
A tálaláshoz:
néhány bazsalikomlevél, frissen reszelt keménysajt.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A burgonyát alapos mosás után héjastól sütőpapírral vagy alufóliával borított tepsire rakosgatjuk, bő 1 óra alatt puhára sütjük.
Még melegen meghámozzuk, burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, sózzuk, és előbb 2 evőkanálnyi lisztet adunk hozzá (ez kb. 5 dkg-nak megfelelő mennyiség), majd egy evőkanál liszttel meghintett deszkán elkezdjük tésztává dolgozni, Ha szükséges, további lisztet adunk hozzá. A tésztát 4 részre osztjuk, mindegyikből 1,5 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, és 1,5 cm-es darabokra vágjuk, enyhén meglisztezzük. Ha van kedvünk és időnk, egy villa hátulján megforgatjuk a kis tésztákat, így jellegzetes mintát vesznek fel. 15-20 percet konyharuhával letakarva pihentetjük.
Jókora fazékban vizet forralunk, sózzuk, és 2-3 részletben kifőzzük a gnocchit. Ha feljöttek a víz felszínére, elkészültek.
Amíg a burgonya sül, elkészítjük az egyszerű paradicsommártást. A hagymákat finomra vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, fűszerezzük. 8-10 perc alatt, folyamatos keverés mellett besűrítjük - sűrítőanyagra nincs szükség! A paradicsom főzés hatására szépen besűrűsödik.
A kész gnocchit tálra szedjük, a paradicsommártással átforgatjuk. Tálalásnál frissen reszelt keménysajttal, bazsalikommal kínáljuk.
Ez az alaprecept különösen ízletes, ha a gnocchit hőálló edénybe szedjük, meglocsoljuk paradicsommártással, a tetejét bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.





Friss bazsalikommal és paradicsomszósszal

Olaszországban a burgonyás gnocchit grízes lisztből készítik, gyakran villával mintázva, de nem ritkán anélkül is. Az erőteljes ízű parmezán vagy pecorino sajt szinte mindenütt elmaradhatatlan a tetejéről. A cucina povera (szegények konyhája) hagyományaihoz híven előfordul, hogy egyszerűen csak kevés olvasztott vajjal locsolják meg, és frissen őrölt borssal meghintve tálalják, kevés sajttal megszórva.

Különösen ízletes a zsályás vajban megforgatott gnocchi, amelyhez a már megfőtt tésztát átforgatják friss zsályalevelekkel ízesített vajban - tálalásnál pedig ki-ki ízlése szerint sajttal szórja meg.

A gnocchihoz remekül illenek a tejszínes, sós, lágyabb sajttal, pl. gorgonzolával (vagy bármely kékpenészes sajttal) készített mártások éppúgy, mint a vargányából, csiperkéből, rókagombából vagy vegyes erdei gombából kevés fehérborral, szárított zöldfűszerekkel ízesített szószok, de a gazdagon fűszerezett mártással tálalt szárnyas-, sertés-, marha- vagy vadhúsok is.

Gyönyörű és nagyon ízletes, bordó burgonyás gnocchit kapunk, ha 1 kg burgonyára számítva 15-20 dkg főtt céklát pürésítünk, és ezzel gazdagítjuk a tésztát - ebben az esetben 4-5 dkg-mal több lisztre lesz szükség a készítéshez.

Ugyanennek élénkzöld változata a 15-20 dkg spenótpürével gazdagított tészta.

A gnocchi azonban nem csupán burgonyával, de sütőtökkel is különleges, ősszel-télen igazi szezonális, kifejezetten pénztárcabarát fogás. Velence környékén különösen nagy népszerűségnek örvend, különösen a karneváli időszakban.

Az egyszerű, de remek sütőtökös gnocchi tésztája határozott ízeihez a dióval és fokhagymával fűszerezett leveles spenót tökéletes kiegészítés.

Sütőtökös gnocchi dióval párolt spenóttal

Hozzávalók:
A gnocchihoz:
1 kg sütőtök
10-15 dkg liszt (+ amennyit a tészta felvesz)
5 dkg búzadara
1 tojássárágája
10 dkg keménysajt (parmezán típusú)

bors
A dióval párolt spenóthoz:
1 kg friss spenótlevél
1 kis csokor újhagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
1 kis maréknyi tisztított dió (kb. 3-5 dkg)
3 dkg vaj
A tálaláshoz:
5-8 dkg frissen reszelt keménysajt (pl. grana padano)

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelünk. A sütőtököt 4-5 cm-esre daraboljuk, a magjait eltávolítjuk, héjával lefelé az előkészített tepsire helyezzük, 45-50 perc alatt puhára sütjük.
Amíg a tök sül, elkészítjük a párolt spenótot. Ehhez a leveleket alaposan megmossuk, nagyobb darabokra tépkedjük. A fokhagymát finomra, a zsenge újhagymát vékony karikákra vágjuk. A vajat nagy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a kétféle hagymát, folyamatos keverés mellett üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a diót, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótleveleket, sóval, borssal fűszerezzük, 4-5 perc alatt megpároljuk.
A már megsült sütőtökdarabokat meghámozzuk, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, előbb 10 dkg liszttel és a reszelt sajttal, valamint sóval, borssal keverőtálban, fakanál segítségével összeállítjuk. Ha szükséges, a liszt mennyiségét addig növeljük, amíg lágy, de könnyen formálható tésztát kapunk.
Nagy fazékban vizet forralunk, sózzuk. A tésztából kisebb evőkanál segítségével hosszúkás galuskákat szakítunk, a forrásban lévő vízbe adagoljuk. 4-5 perc alatt kifőzzük, tálra szedjük. A párolt diós spenóttal, valamint frissen reszelt sajttal kínáljuk.





Sütőtökkel is nagyon finom a gnocchi, ha már sütünk sütőtököt, érdemes sokat egyszerre, és akár másnapelkészíteni a gnocchit

Aki pedig a burgonyát és a sütőtököt is kihagyná, szitán áttört túróval vagy krémes ricottával villámgyors gnocchit varázsolhat az asztalra. A ricottával készült gnocchit általában nem szokták villával mintázni, mert nagyon lágy a tésztája. Mivel ez a típus nem tartalmaz burgonyát, időtakarékos megoldás lehet akár hétköznapi ebédre vagy vacsorára.

Ricotta gnocchi

Hozzávalók:
25 dkg ricotta
1 db közepes méretű tojássárgája
6-7 dkg liszt + a tészta formázásához
3 dkg frissen reszelt keménysajt (pl. pecorino, grana padano)


Elkészítés: A ricottát lecsepegtetjük, keverőtálba öntjük. A tojássárgájával, sóval, reszelt sajttal, valamint a liszttel fakanál segítségével összedolgozzuk. Nagyon lágy tésztát kell kapnunk. Sima konyhai felületet bőven meghintünk liszttel. A tészta kb. 1/3-át állandó lisztezés mellett 1,5 cm vastag, hosszú hengerré formázzuk, majd nagyjából 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A maradék tésztával hasonlóan járunk el. 15-20 percet pihentetjük.
Közben jókora edényben sós vizet forralunk, ebben főzzük ki a gnocchit. Ha már feljöttek a víz felszínére, elkészültek.

Paradicsom- vagy spenótmártással éppúgy tökéletes ebéd, mint fűszeres vajban átforgatva.





A ricottával készült tésztába spenót, a tetejére grillezett cukkini is kerülhet

A ricottás gnocchi tésztája is gazdagítható finomra vágott bazsalikommal, spenótlevéllel vagy rozmaringgal és más zöldfűszerekkel. A lényeg, hogy frissen tálaljuk, mert ha néhány órát várakozik, a már kifőzött tészta megkeményedik. Ha nagyobb mennyiségben készül, főzés előtt inkább hintsük meg fátyolnyi liszttel a tésztadarabokat, és fagyasszuk le, hogy egy más alkalommal frissen tálalhassuk.





Készül a gnocchi di polenta - kukoricakásából

A gnocchi di polenta pedig remek lehetőség a maradék polenta felhasználására. A már kihűlt, kissé megszilárdult, keménysajttal ízesített előző nap vagy frissen készített polentából evőkanálnyi darabokat szaggatva, vagy kisebb hasábokra vagdosva, azokat kivajazott tepsibe rakosgatva, kevés vajjal meglocsolva, a forró sütőben 10 perc alatt elkészül. A polentába a sajt mellett finomra vágott sonka, felvágott éppúgy kerülhet ízesítőként, mint friss zöldfűszerek.

A szinte megszámlálhatatlan ízesítéssel és sokféle tésztával készülő gnocchi is mindig újjávarázsolható, ha időnként változtatunk a méretén, fűszerezésén, hozzávalóin. Érdemes minél többféle módon kipróbálni!

HL

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Címkék: mediterráneumból, zsályalevelekkel, sütőtökdarabokat, száraztésztákhoz, adalékanyagoktól, nélkülözhetetlen, újjávarázsolható, zöldfűszerekkel, tésztadarabokat, zsemlemorzsával, meghonosították, spenótmártással, tojássárgájával, spenótleveleket, kukoricakásából, csúcskategóriás, burgonyatörővel, bazsalikomlevél, felhasználására, elmaradhatatlan, lecsepegtetjük, pénztárcabarát, olaszországban, kivitelezésére, háztartásoktól, hagyományaihoz, megismertették, malloreddusnak, összedolgozzuk, népszerűségnek, spenótlevéllel, sűrítőanyagra, megolvasztjuk, csomagolásban, előmelegítjük, paradicsommal, olasz krumplinudli, kedvencei közé, olasz vendéglők, különféle mártásokkal, hozzávalók szinte, igen költséghatékonyan, nocchio vagy, előbbi fabütyköt, utóbbi ujjpercet, ókori Róma, egykor hatalmas, burgonya európai, többféle átalakulást, európai konyhák, csúcskategóriás éttermekig, gnocchi mintázása, Ausztria Dél-Tirol,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Nagy és kis csodák  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul Éluard - És egy mosoly  Martin Buber, A haszidim meséi  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó éjszakát  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A sorsod  Töröld le  Különleges  Pitypang szökőkút  Annyira tisztelem a szabadságo...  Zilahy Lajos gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Otthon  Isten hűségének mértéke  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép estét  Robert Merle tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Robin Wight pitypang szobra  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egy barátság története  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A hagyma antibakteriális hatás...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Egy párkányon  Jan Twardowski - Siessünk  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  A sorsod  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
olasz krumplinudli, kedvencei közé, olasz vendéglők, különféle mártásokkal, hozzávalók szinte, igen költséghatékonyan, nocchio vagy, előbbi fabütyköt, utóbbi ujjpercet, ókori Róma, egykor hatalmas, burgonya európai, többféle átalakulást, európai konyhák, csúcskategóriás éttermekig, gnocchi mintázása, maihoz hasonló, 1880-as évektől, könnyű tésztájú, csütörtök volt, gnocchi-nap &#8211, burgonyás gnocchi, pénteki halnapot, gnocchit hússal, úgynevezett gnocchi, kenyér vagy, északabbra fekvő, vadas marha, gnocchinál lényegesen, száraztésztákhoz hasonló, jellegzetes szárd, gnocchi sokféle, hónap utolsó, kínálat előhűtött, saját gnocchi-gyártás, tészta kitűnően, formában használjuk, lobogva forró, főzési időre, alacsony víz-, sárga héjú, hazai kínálatból, családot vagy, baráti társaságot, hozzáadott liszttel, héjában főtt, sütés hatására, gnocchi tésztájának, burgonya sütésére, többi szinte, sütőt előmelegítjük, burgonyát alapos, evőkanál liszttel, villa hátulján, egyszerű paradicsommártást, hagymákat finomra, olajon üvegesre, passzírozott paradicsommal, paradicsom főzés, kész gnocchit, alaprecept különösen, gnocchit hőálló, tetejét bőségesen, burgonyás gnocchit, cucina povera, zsályás vajban, gnocchihoz remekül, gazdagon fűszerezett, tésztát &#8211, gnocchi azonban, karneváli időszakban, tészta felvesz, dióval párolt, nagy gáztepsit, magjait eltávolítjuk, előkészített tepsire, párolt spenótot, leveleket alaposan, fokhagymát finomra, zsenge újhagymát, vajat nagy, kétféle hagymát, reszelt sajttal, liszt mennyiségét, tésztából kisebb, forrásban lévő, párolt diós, ricottával készült, tészta formázásához, ricottát lecsepegtetjük, liszttel fakanál, maradék tésztával, tetejére grillezett, ricottás gnocchi, maradék polenta, forró sütőben, sajt mellett, mediterráneumból, zsályalevelekkel, sütőtökdarabokat, száraztésztákhoz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 522
  • e Hét: 3394
  • e Hónap: 8432
  • e Év: 138139
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.