Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvét és tavaszünnep
  2015-03-26 23:23:12, csütörtök
 
   
  Húsvét és tavaszünnep

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is egyben, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus - nagypénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt.

Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadást, az újjászületést jelentik.





A tojás a termékenység és az egység szimbóluma

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.
Szertartások

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Mind a négy evangélium szerint az emberek megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács apostolok szerint a felsőruháikat az útra terítették, és gallyakat vágtak a fákról, János az egyedüli, aki pálmaágakról számol be.

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Getsemáne-kertben búcsút vett tanítványaitól, és felkészült az áldozatra. Jézus valószínűleg Széder-esti lakomát tartott az Egyiptomból való szabadulás emlékére. Szeretete jeléül megmosta tanítványai lábát. A Nagyhét ünnepeinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja, ezért csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás.





Az utolsó vacsora

Nagypénteken az egyházban nincs mise, mert ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. Téves és kerülendő kifejezés a csonka mise. Nagypénteken igeliturgia van, áldoztatással. A pap a szertartást piros öltözékben végzi - a piros a vértanúság liturgikus színe. A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt arcra borulnak. Ezt követi az igeliturgia: az olvasmány Istenszenvedő szolgájáról szól, majd a szentlecke után János evangéliumából olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. Ezután következnek ünnepélyes formában az egyetemes könyörgések, majd körmenetben behozzák a keresztet. Az igeliturgiát áldoztatás követi, a nagycsütörtöki misén szentelt kenyérrel. A szertartást egyszerű könyörgés zárja, nincs áldás, nincs elbocsátás.

Nagyszombaton napközben semmilyen szertartás nincs, a ,,nagyszombati liturgia" kifejezés téves. A katolikus időszámításban (ősi zsidó alapokra hagyományozva) szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnapi vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi.

A szertartás öt része:

Fényliturgia: Ekkor történik a tűz megáldása, majd arról a húsvéti gyertya meggyújtása. A húsvéti gyertya (minden résztvevőnél van) jelképezi a feltámadt Jézust. A templomba való bevonulás után énekli a pap a húsvéti öröméneket.
Igeliturgia: Az Igeliturgiában kilenc olvasmány található. Hét az ószövetségből, egy szentlecke, és az evangélium, ebből legalább három ószövetségit és az evangéliumot fel kell olvasni. A Szentlecke előtt megszólal az orgona, harangok és a csengők is, amik nagycsütörtök óta hallgatnak. A Szentlecke után felhangzik az alleluja (az örvendezés éneke), ami egész nagyböjtben nem szerepelt a liturgiában. A prédikáció után a keresztségi igék megújítása következik.
Keresztségi liturgia: Ha vannak keresztelendők, akkor itt történik meg a keresztelés. Ez is ősi hagyomány, mivel régen mindig húsvét vigíliáján keresztelték meg a jelölteket. Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet.
Eukarisztia liturgiája: Innen a mise a hagyományos rend szerint folytatódik, de sokkal ünnepélyesebben.
Körmenet: Ez nem tartozik szervesen a vigíliához. Lehet körmenetet tartani a mise végén, ezzel ,,hirdetni a világnak", hogy feltámadt Krisztus.





Nyúlragu

Húsvétvasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartanak. Ehhez a naphoz tartozik az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mennek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor van. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kell elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.





Sonka, tojás, torma - az ünnep elengedhetetlen része

Húsvéthétfőn sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozása. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.
Húsvét az ősvallások szerint

A fák ünnepe, a tavaszi napéjegyenlőség ünnepe. Minden természetvallás megünnepli ezt a napot, amikor a Természet felébred hosszú téli álmából, a Föld újra termékennyé válik - elkezdődhet a vetés, az ültetés, kihajtanak az ősszel földbe rejtett magok. A termékenység szász istennőjét, Eostrét, valamint a germán Ostarát köszönthetjük e napon (németül a húsvét, mint tudjuk Oster).





A tojásfestés gyerekekkel a legnagyobb élmény

Némelyik wicca-hagyomány a Zöld Istennőt és a Zölderdő Urát ünnepli ilyenkor. Az istennő termékennyé teszi a Földet, felébreszti Őt mély álmából, az Istenség pedig segít fölnevelni, érlelni a termést. Járja a zöldülő mezőket, öröme telik a természet bőségében. Ilyenkor a kovenben tüzeket gyújtanak a nap hajnalán, és keményre főzött tojásokat festenek tarkára.

A tojás megjelenési formája is szimbólum: a ragyogó sárga gömb a belsejében maga a Napisten, fehér héja a Fehér Istennő, az egész pedig az újjászületést és a termékenységet jelképezi. A nyúl szintén termékenység szimbólum, valamint Eostre istennő princípiuma.

Együnk is valamit!

Húsvétkor belehúzunk, mint más sátoros ünnepeken rendszerint. Mi kerül az asztalra? Sonka, tojás, bárány, nyúl - kinek-kinek ízlése, igénye és persze pénztárcájának vastagsága szerint. A mai válsággal spékelt világunkban sokan a húsvét előtti napokat valóban böjttel töltik, hogy a hétvégére jusson sonka, kalács a tányérokba. Ilyen időket élünk.

Dzsafiéknál, “Vazsban", ilyenkor hagyományosan sonkát, tojást és kalácsot fogyasztanak az emberek, de Nagypénteken általában még Dzsafiék is igyekszenek böjtölni, vagy legalább is erre fogják bendőjük pihentetését, felkészülendő a következő három nap gyomrot terhelő kihívásának. :)

Lássunk hát neki, készítsük el húsvéti sonkánkat, főtt tojásokkal, friss kaláccsal, sárga túróval és persze a nyúlpaprikás és a báránysült sem megvetendő csemege. Akkor se búsuljunk, ha marad a sonkából, hisz két-három napig simán eláll, isteni sonkás tészta készíthető belőle!





Sonkás tészta - a maradék sonka átlényegülése

Nagyon kellemes ünnepeket Mindenkinek, és persze teli asztal!

Üdv
Nani és a Pasik

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: természetvallás, elfogyasztaniuk, legbonyolultabb, napéjegyenlőség, ünnepélyesebben, elengedhetetlen, tulajdonítottak, pénztárcájának, feltételezések, családtagoknak, hazataláljanak, lecsendesíteni, tulajdonítanak, húsvétvasárnap, keresztelendők, termékenységet, evangéliumából, időszámításban, tanítványaitól, igeliturgiában, nagycsütörtöki, hagyományosan, újjászületést, hagyományának, istenszenvedő, nagycsütörtök, áldoztatással, oltárszekrény, termékenységi, nagyszombaton, szenteltvizet, ószövetségből, virágvasárnap, hagyományozva, ételszentelés, kereszthalála, kereszténység legfontosabb, tavasz eljövetelének, harmadik napon, eredetileg zsidó, egyiptomi fogságból, húsvét egybeesik, tavaszi napéjegyenlőség, újjászületést jelentik, egység szimbóluma, hozzá kapcsolódó, mozgó ünnepek, első niceai, egyház tagjai, húsvétot ugyanazon, vasárnapon ünnepeljék, keresztény húsvét, Jézus Jeruzsálembe, Jézus Krisztusnak, Zöld Istennőt, Zölderdő Urát, Fehér Istennő,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Fekete-erdő desszert  A televizió nem a kultúrát kép...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy bizonyos határt  Idő  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Fekete-erdő desszert  Fekete-erdő desszert  Jó éjszakát  A televizió nem a kultúrát kép...  Próbálj meg ...  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy lelki imádság  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Németh László tollából  Popper Péter szavai  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Garai Gábor - Takarítás  Reggel van  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png kutya  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Egy bizonyos határt  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alvó cicák  Radikális szeretet  Png férfi  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Png kislány  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Németh László tollából  Szabolcska Mihály – Ákác...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nem méltó hozzád  Akarat  képre írva  Még csak most kezdődik a nap  Nem tudhatod  Hazára minden embernek szükség...  Sokan azt tartják  Akik bántanak téged  Fehér virág  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Nem méltó hozzád  Garai Gábor - Takarítás  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png lepke  Hiányzik  Elköszönt  Reggel van  Szép napot kívánok 
Bejegyzés Címkék
kereszténység legfontosabb, tavasz eljövetelének, harmadik napon, eredetileg zsidó, egyiptomi fogságból, húsvét egybeesik, tavaszi napéjegyenlőség, újjászületést jelentik, egység szimbóluma, hozzá kapcsolódó, mozgó ünnepek, első niceai, egyház tagjai, húsvétot ugyanazon, vasárnapon ünnepeljék, keresztény húsvét, húsvét előtti, nagyhét kezdete, keresztény ünnepkörben, napon vonult, ókorban szokás, arra méltó, négy evangélium, emberek megadták, útra terítették, keresztény hagyomány, utolsó vacsora, gyász napja, egyházban nincs, napon maga, örök főpap, csonka mise, szertartást piros, vértanúság liturgikus, segítők teljes, üres oltárszekrény, olvasmány Istenszenvedő, szentlecke után, egyetemes könyörgések, igeliturgiát áldoztatás, nagycsütörtöki misén, szertartást egyszerű, katolikus időszámításban, sötétedés után, szombat esti, húsvéti gyertya, feltámadt Jézust, templomba való, húsvéti öröméneket, örvendezés éneke, prédikáció után, keresztségi igék, hagyományos rend, mise végén, naphoz tartozik, ételszentelés hagyománya, délelőtti misére, húsvéti bárány, tojás pedig, újjászületés jelképe, egészben főtt, családi összetartást, magyar néphagyomány, családtagoknak együtt, húsvéti tojásokat, húsvéti ételeket, ünnep elengedhetetlen, hímes tojás, alapja ennek, locsolkodás hagyományának, feltámadás hírét, piros színnek, húsvéti tojások, tojásfestés szokása, tojások díszítése, egész világon, ősvallások szerint, ősszel földbe, termékenység szász, germán Ostarát, tojásfestés gyerekekkel, legnagyobb élmény, istennő termékennyé, zöldülő mezőket, természet bőségében, kovenben tüzeket, tojás megjelenési, ragyogó sárga, belsejében maga, egész pedig, termékenységet jelképezi, nyúl szintén, hétvégére jusson, következő három, maradék sonka, természetvallás, elfogyasztaniuk, legbonyolultabb, napéjegyenlőség, ünnepélyesebben, elengedhetetlen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 675
  • e Hét: 5256
  • e Hónap: 19161
  • e Év: 148868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.