Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvét a világ körül
  2015-03-26 23:30:10, csütörtök
 
   
  Húsvét a világ körül

Nyúl, tojás, sonka, édes péksütemények - a világ így várja a tavaszt. A nemzetközi nagy tavaszvárás jegyében kis kitekintés, ki hogyan és milyen finomságokkal ünnepli a tavaszi napfordulót.

A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap. Mellette ott a zsidó Pészahból átvett bárány, az egyszerűsödés jegyében meghonosodott - mára már klasszikusnak számító - sonka, illetve az édeskés péksütemények.






Érdekes módon az édes péksütemények szinten az egész világon jellemzőek a húsvétra. Az olaszoknál colombát sütnek, a magyarok, csehek, lengyelek kalácsot, a törökök, görögök kerek lapos kenyereket készítenek, amire színes tojásokat ültetnek díszítésül. Szokás ilyenkor perecet is készíteni.

Olaszországban a galamb formára mintázott kalácsot, a Colomba Pasqualét teszik a húsvéti asztalra. A panettonéhoz hasonló süteményt több országban is készítenek a húsvét kapcsán. Ilyen például a cozonac, ami Bulgáriában és Romániában igen népszerű. Közép-Olaszországban pizzellét is készítenek húsvétkor, ami egyfajta sült ostya. Nápoly környékén a pastiera, a fűszeres, ricottával gazdagított tészta a húsvéthoz köthető sütemény.

Spanyolországban tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány és a creme catalana, illetve a húsvétkor szinte minden pékségben kapható, olívaolajjal készült édes péksütemény, a torrija. Ezek az ételek inkább regionálisak, mint nemzetiek, tehát nem beszélhetünk egységes spanyol húsvéti menüről. Katalóniában a La Mona de Pascua nevű, tojásfehérjében gazdag mandulás sütemény jellemző erre a tavaszi ünnepre. Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik, de sok helyen készítik mandulával és ánizzsal. Madrid környékén Bartolillos madrilenos-t szoktak húsvétkor sütni, ami pudinggal töltött kalácsféle.





Húsvéti terülj-terülj-asztalkám

Angliában az anyák napján is gyakorta készített simnel torta, valamint a hot cross buns kerül az asztalra. A hot cross buns a régi angolszászoktól ered, akik a tavasz istennő tiszteletére sütötték ezt az édeskés zsömlét, de persze az édes cukorkereszt a tészta tetején manapság már a keresztény húsvétra emlékeztet. A középkor óta ismert simnel gyümölcsökben és marcipánban gazdag torta, ami Britannia mellett Írországban is nagy hagyományokkal bír. A torta tetején általában 11 golyóbist helyeznek el, ez jelzi Jézus igazi apostolait (így értelemszerűen Júdás kimarad). Húsvétkor az angol háztartásokban még többféle keksz is készül a vendégek fogadására.

Amerikában legszívesebben mézes sült sonkát esznek húsvétkor, mellé sok-sok zöldséget, tojást. A hot cross buns zsemle errefelé is nagyon kedvelt, hagyományos nagypénteki sütemény.

Amerikában és Kanadában nagyon kedvelik a Peeps-et, ami mályvacukorból formált húsvéti figurákat takar. Az ötvenes évek óta gyártják, általában a húsvéti kosarakba szoktak tenni belőlük.

Lengyelországban a nálunk megszokott húsvéti ételek kerülnek az asztalra. Az erősen katolikus országban nagy hagyománya van annak, hogy az asztalra kerülő ételből készített kosarat a vacsora előtt a nagyszombati misén a pap megáldja. A sonka, a kalács és a tojás mellett a zurek, azaz savanyú krumplileves is része a hagyományos lengyel húsvéti menünek. A húsvéti desszert a mazurek és a babka. A babka egy élesztős, kuglófszerű édesség, amit a lengyeleken kívül az ukránok és a szlovákok is nagyon kedvelnek. A mazurek egy diós piskótaszerű tészta, amit szintén kifejezetten húsvétra készítenek.





Édes kalács szinte midnen országban szerepel a húsvéti asztalon

Franciaországban a legtöbb esetben levendulával, mézzel, provence-i fűszerekkel megbolondított báránycomb kerül az asztalra, de kedvelt étel ilyenkor a bárányragu is.

Németországban nagycsütörtökön - ha lehet - csak zöld ételeket, péntek este pedig halat esznek. Húsvét vasárnap általában bárány kerül a családi asztalra, illetve az Osteramm, a bárány alakú sütemény.

Portugáliában a 17. század óta töretlen népszerűségnek örvendő folar a húsvét meghatározó péksüteménye. A folarnak északon inkább sósan vagy citrommal, ánizzsal esetleg egy csipetnyi fahéjjal ízesített változatai léteznek, míg délen meglehetősen édesen, szegfűszeggel, fahéjjal és jó sok karamellel készítik. Sok esetben a tészta fonatai közé elrejtenek 1-2 tojást.





Húsvétra a gyerekekkel is készülhetünk

Görögországban húsvét vasárnap bárányt sütnek, míg a kerti fák árnyékában álló hosszú asztalokon tojás, kenyér, húsvéti kalács és különböző saláták sorjáznak. Nagyszombaton az esti mise utáni vacsora része a koulourakia, a húsvéti vaníliás keksz, amit általában tea vagy kávé mellé kínálnak. Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

Oroszországban az ortodox húsvét egyik fontos eleme a kulich, az orosz kalács. Hasonlóan fontos és szimbolikus jelentőségű a paskha, a formára nyomott friss házi sajt. A lenyomat a sajton általában vagy keresztet formál vagy két cirill betűt, ami a ,,Krisztus feltámadt" szöveg rövidítéseként értelmezendő.





Ausztráliában a húsvét a nyár végét jelöli. A nyúl kontinensükön véghezvitt pusztításai miatt inkább a helyi erszényes állatkák szimbólumai találhatók meg a húsvéthoz kapcsolódóan.

Hot cross buns





Hot cross buns

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
1,4 dkg száraz élesztő
5 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 elhabart tojás
5 dkg puha vaj
1,7 dl meleg tej

Elkészítés: A lisztet átszitálom, hozzáadom az élesztőt és a cukrot. Ezután megadom a sütemény ízét: jönnek a a fűszerek, majd a tej és az elhabart tojás. Pici sót adok a keverékhez és végezetül hozzáöntöm a mazsolát.

A tésztát alaposan kidolgozom, majd hagyom pihenni. Amíg pihen, felfűtöm a sütőt 175 fokra. A tésztát átdolgozom, majd egyforma darabokat szakítok belőle, és zsemlévé görgetem. A megformázott gombócokat sütőpapíros tepsire ültetem, kicsit hagyom kelni, majd a sütőbe teszem. Amíg sül, elkészítem a mázat: 2 evőkanál lisztet elkeverek 2 evőkanál porcukorral, és annyi vizet adok hozzá, amivel nem túl folyós tésztát kapok. Ezt vagy habzsákba töltöm, vagy - bízván a kézügyességemben - egy kanál segítségével applikálok rá az adott pillanatban a zsemléimre.

A zsemléket folyamatosan figyelem, s amikor kezdenek színt kapni, kiszedem őket, és a cukros krémmel egy keresztet húzok minden darab tetejére. Ezután gyorsan visszatolom a tálcát a sütőbe. Addig sütöm, amíg szépen megpirulnak (a fenekük is).

WM

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: kézügyességemben, franciaországban, spanyolországban, lengyelországban, tojásfehérjében, nagycsütörtökön, angolszászoktól, mályvacukorból, rövidítéseként, olaszországban, népszerűségnek, legszívesebben, háztartásokban, görögországban, oroszországban, megbolondított, értelemszerűen, hagyományokkal, németországban, meghonosodott, kontinensükön, egyszerűsödés, péksütemények, gyümölcsökben, nagyszombaton, ausztráliában, portugáliában, szegfűszeggel, klasszikusnak, finomságokkal, cukorkereszt, értelmezendő, kifejezetten, olívaolajjal, segítségével, meglehetősen, világ körül, nemzetközi nagy, tavaszi napfordulót, karácsonyi sokszínűség, húsvét sokkal, tojás szinte, zsidó Pészahból, egyszerűsödés jegyében, édeskés péksütemények, édes péksütemények, egész világon, olaszoknál colombát, galamb formára, húsvéti asztalra, panettonéhoz hasonló, húsvét kapcsán, Colomba Pasqualét,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
1848. március 15-én  Esti kép  Gősi Vali - Tükre lennék...  Mély, puha álom - sárga féltés  Szent Pio atya!  Ibolya  William Shakespeare-től idéze...  1848. március 15-én  ...és mégis ráismersz  Cicus virággal  Könnyáztatta asszonysorsok  Hernádkak  Nagy László - Szerelem emléke  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Dóró Sándor: Ma  Március 15-re emlékve  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Jó éjszakát  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Isten áldja  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Benned is ezerféle szín van  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Por  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Jó éjszakát  Aztán itt van egy másik szerep...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Törött csészék  Amikor 5 éves voltam,  Aztán itt van egy másik szerep...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Atyám !  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Hernádkak  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
világ körül, nemzetközi nagy, tavaszi napfordulót, karácsonyi sokszínűség, húsvét sokkal, tojás szinte, zsidó Pészahból, egyszerűsödés jegyében, édeskés péksütemények, édes péksütemények, egész világon, olaszoknál colombát, galamb formára, húsvéti asztalra, panettonéhoz hasonló, húsvét kapcsán, húsvéthoz köthető, sült bárány, creme catalana, húsvétkor szinte, ételek inkább, tavaszi ünnepre, jellemző húsvéti, tésztát hússal, anyák napján, régi angolszászoktól, tavasz istennő, édeskés zsömlét, édes cukorkereszt, tészta tetején, keresztény húsvétra, torta tetején, angol háztartásokban, vendégek fogadására, ötvenes évek, húsvéti kosarakba, nálunk megszokott, erősen katolikus, asztalra kerülő, vacsora előtt, nagyszombati misén, tojás mellett, hagyományos lengyel, húsvéti desszert, lengyeleken kívül, diós piskótaszerű, húsvéti asztalon, legtöbb esetben, családi asztalra, bárány alakú, húsvét meghatározó, folarnak északon, csipetnyi fahéjjal, tészta fonatai, esti mise, húsvéti vaníliás, legtöbb európai, édes péksütemény, kalácsszerű tsoureki, fonatokat általában, kész kalácsra, ortodox húsvét, orosz kalács, formára nyomott, sajton általában, nyár végét, nyúl kontinensükön, helyi erszényes, húsvéthoz kapcsolódóan, lisztet átszitálom, sütemény ízét, elhabart tojás, tésztát alaposan, tésztát átdolgozom, megformázott gombócokat, sütőbe teszem, kanál segítségével, adott pillanatban, zsemléket folyamatosan, cukros krémmel, keresztet húzok, kézügyességemben, franciaországban, spanyolországban, lengyelországban, tojásfehérjében, nagycsütörtökön, angolszászoktól, mályvacukorból, rövidítéseként, olaszországban, népszerűségnek, legszívesebben, háztartásokban, görögországban, oroszországban, megbolondított, értelemszerűen, hagyományokkal, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 546
  • e Hét: 2291
  • e Hónap: 10557
  • e Év: 127210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.