Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sonka-körkép
  2015-03-30 22:56:36, hétfő
 
   
  Sonka-körkép

Egyre népszerűbb nálunk is a mediterrán szárított sonka, de persze a húsvét elképzelhetetlen a mi hagyományos füstölt sonkánk nélkül. Kis utazás sonka-országban...

Madrid belvárosában sétálva lépten-nyomon belebotlunk egy érdekes táblába: Museo del Jamón, vagyis sonkamúzeum. Ha követjük az irányt, és elérjük a célt, nem igazi múzeumba lépünk be - bár rengeteg óriási sonkát csodálhatunk meg -, hanem egy különös étterembe. Bár, kávézó, gyorsbüfé, söröző és bistro ez egyben. Kér az ember egy adag vékonyra szeletelt sonkát friss kenyérrel, hozzá egy pohár sört vagy bort, aztán állva vagy ülve elfogyasztja, és remekül érzi magát közben. Kitűnő a hangulat és még jobb a sonka: az igazi spanyol nyers sonka. A sonka, ami Spanyolországban - és Olaszországban - nem egyszerűen élelmiszer, hanem sokkal több annál: életszemlélet, filozófia és kultúra, mint a bor (vagy majdnem, mert például sonkadalról még nem hallottunk).





A szárított sonkából hajszálvékony szeleteket vágnak

Már az ókorban, régen a hűtőszekrény feltalálása előtt rájöttek, hogy a meleg mediterrán éghajlaton is lehet húst tartósítani. Ez sózással, majd levegőn való szárítással történik. Így készülnek a legismertebb spanyol és olasz sonkák, az ízbeli különbségek a sertések fajtájától és táplálékától, a sózás mértékétől, a szárítás időtartamától változik.





Érdemes vékonyra szeletelni, így érződik igazán az íze!

A pármai sonka szigorú szabályok szerint készül, levegőn szárítják, előtte csak enyhén sózzák. Nem fűszerezik, ízfokozó, színező vagy egyéb kémiai anyag nem kerülhet bele. A sertések, amelyek combjaiból a sonka készül, csak bizonyos, a környéken honos fajták lehetnek. Táplálékuk is szigorúan meghatározott, többek között az ugyancsak itt gyártott parmezán sajt gyártása során keletkező melléktermékekkel is etetetik őket. A vágásnál az állatok legalább 150 kilósak kell legyenek. A vágás után következik a sómester munkája (igen, ez egy külön szakma), ő kevés tengeri sóval kézzel dörzsöli be a sonkát, amely 100 napig szívja magába a sót, majd ezt követi a legalább egy éves szárítás. Egy kész sonka súlya csonttal kb. 10 kg, mindegyikre pecsét kerül, ami az eredetiséget igazolja.





A pármai sonkát gyakran eszik sárgadinnyével

Hasonló eljárással készül a spanyol serrano sonka, melynek neve a Sierra hegyláncból ered, ahol érlelik. Kicsit fűszeresebb, sósabb a pármainál. Az érlelés 1-3 évig is eltart. A spanyol sonkák formája nem olyan kerek, mint másfelé, inkább hosszúkás: gitárra emlékeztet. Hajszálvékony szeletekre vágják, ez speciális felszerelést és szaktudást igényel. A cortador de jamon - a sonkavágó - köztiszteletben álló mesterember, öröm nézni, amint a speciális állványra támasztott sonkát hosszú pengéjű, éles késével szeleteli.





Serrano sonkák

A spanyol sertésfajták között a sztár a pata negra - a fekete patájú - ebből készülnek a legdrágább sonkák. Mivel a spanyolországi sertéstenyésztés nem tudta kielégíteni az egyre növekvő keresletet, így kezdtek másfelé a világban is a spanyolhoz hasonló ízes, de zsíros húst adó sertéseket keresni. És megtalálták a már-már kipusztuló félben lévő magyar mangalicát, amely 20 év alatt majdnem a semmiből a magyar állattartás csúcsterméke lett, köszönhetően a spanyol luxus-sonkák iránti egyre nagyobb keresletnek.





Húsvétkor hagyományosan füstölt sonkát eszünk omlósra főve

A mangalicahúsról az a hír járja, hogy egészségesebb, mint a hagyományos sertéshús, de ez csak akkor igaz, ha ridegtartásban él az állat, vagyis ha eleget tud mozogni, és a tápláléka is természetes. Ha ez érvényesül, akkor gyönyörű sonkát kaphatunk az állat első vagy hátsó combjából. Klasszikus sonkának a hátsó comb minősül, de sütéshez például az első comb alkalmasabb: szaftosabb, ízesebb.

Ahol az időjárás hűvösebb és nedvesebb, mint a mediterrán országokban, így Németországban és nálunk is, ott a nem lehet csak sózással és szárítással tartósítani a sonkát, mert hamar megpenészedne. Ezeken a vidékeken füstölik is a sonkát, ez megvédi a felületet a penészgombáktól, ugyanakkor sajátos ízt is ad neki. Így készül például a méltán nagyon népszerű westfáliai vagy fekete-erdei sonka, de húsvétkor nálunk is füstölt sonka kerül az asztalra.

Sonkához illik

Sonkát ugyan gyakran használunk kis mennyiségben ízesítőként különféle rakott, töltött ételekhez, tésztaszószokhoz, ha a sonka az uralkodó az asztalon, elsősorban torma és mustár kerül mellé. Pedig nagyon jól harmonizál különféle gyümölcsökkel is, érdemes kipróbálni a klasszikus sárgadinnye mellett fügével, naranccsal, ananásszal is. A savanykás ízvilág is illik a sonkákhoz, hagymás-balzsamecetes zöldségekkel is érdemes kóstolni a nemes érett sonkát.





A sonkához nagyon jól illenek az édes ízek, így a füge is


Nem minden sonka sonka

Hogy mi a helyzet a csirkemellsonkával és a pulykasonkával, a gépsonkával és a prágai sonkával? Ezek felvágottak, de nem sonkák. A nevük utal arra a finom színhúsra, ami az igazi sonka sajátja, de itt különféle húsok préselésével előállított termékekről van szó. Használhatjuk őket bátran, de érdemes tudnunk, hogy a sonka valójában a sertés első és hátsó combja.

Mozzarella

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: spanyolországban, elképzelhetetlen, tésztaszószokhoz, sertéstenyésztés, köztiszteletben, mangalicahúsról, penészgombáktól, pulykasonkával, olaszországban, sárgadinnyével, spanyolországi, németországban, ridegtartásban, hajszálvékony, meghatározott, időtartamától, balzsamecetes, hagyományosan, használhatjuk, megpenészedne, egészségesebb, életszemlélet, gyümölcsökkel, elfogyasztja, mennyiségben, legismertebb, hűtőszekrény, csodálhatunk, préselésével, táplálékától, köszönhetően, eredetiséget, zöldségekkel, csúcsterméke, felszerelést, belvárosában, mediterrán szárított, húsvét elképzelhetetlen, érdekes táblába, különös étterembe, adag vékonyra, pohár sört, igazi spanyol, szárított sonkából, hűtőszekrény feltalálása, meleg mediterrán, legismertebb spanyol, ízbeli különbségek, sertések fajtájától, sózás mértékétől, szárítás időtartamától, pármai sonka,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png nő  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Nevem  Tanuld meg ezt a versemet  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 21  Szép napot kívánok  George Gordon Lord Byron: Inez...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alvó cicák  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esti kép  Örülök, hogy látlak!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Éretlen vers  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Próbálj meg ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Lóhere  Egy maradéktalanul uralt világ  Png nő  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A Megváltó szolgálatában  Egy hatékony szolga  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Szívem tiéd  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Soha ne kedvezz...  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szívem  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  A televizió nem a kultúrát kép...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Németh László tollából  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Lóhere  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  Bounty krémes  Szép estét  Egy hatékony szolga  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png kislány  Szép álmokat!  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szívem  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Egy lelki imádság  képre írva  képre írva 
Bejegyzés Címkék
mediterrán szárított, húsvét elképzelhetetlen, érdekes táblába, különös étterembe, adag vékonyra, pohár sört, igazi spanyol, szárított sonkából, hűtőszekrény feltalálása, meleg mediterrán, legismertebb spanyol, ízbeli különbségek, sertések fajtájától, sózás mértékétől, szárítás időtartamától, pármai sonka, sonka készül, környéken honos, állatok legalább, vágás után, sómester munkája, külön szakma, kész sonka, eredetiséget igazolja, pármai sonkát, spanyol serrano, spanyol sonkák, speciális állványra, spanyol sertésfajták, pata negra, fekete patájú, legdrágább sonkák, spanyolországi sertéstenyésztés, egyre növekvő, spanyolhoz hasonló, már-már kipusztuló, magyar állattartás, spanyol luxus-sonkák, hagyományos sertéshús, állat első, hátsó comb, első comb, időjárás hűvösebb, mediterrán országokban, vidékeken füstölik, méltán nagyon, klasszikus sárgadinnye, savanykás ízvilág, nemes érett, sonkához nagyon, édes ízek, prágai sonkával, nevük utal, finom színhúsra, igazi sonka, sonka valójában, sertés első, spanyolországban, elképzelhetetlen, tésztaszószokhoz, sertéstenyésztés, köztiszteletben, mangalicahúsról, penészgombáktól, pulykasonkával, olaszországban, sárgadinnyével, spanyolországi, németországban, ridegtartásban, hajszálvékony, meghatározott, időtartamától, balzsamecetes, hagyományosan, használhatjuk, megpenészedne, egészségesebb, életszemlélet, gyümölcsökkel, elfogyasztja, mennyiségben, legismertebb, hűtőszekrény, csodálhatunk, préselésével, táplálékától, köszönhetően, eredetiséget, zöldségekkel, csúcsterméke, felszerelést, belvárosában, sertésfajták, előállított, megtalálták, hagyományos, állattartás, sárgadinnye, mesterember, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 6817
  • e Hónap: 20722
  • e Év: 150429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.