|
2015-03-30 22:56:36, hétfő
|
|
|
|
|
|
Sonka-körkép
Egyre népszerűbb nálunk is a mediterrán szárított sonka, de persze a húsvét elképzelhetetlen a mi hagyományos füstölt sonkánk nélkül. Kis utazás sonka-országban...
Madrid belvárosában sétálva lépten-nyomon belebotlunk egy érdekes táblába: Museo del Jamón, vagyis sonkamúzeum. Ha követjük az irányt, és elérjük a célt, nem igazi múzeumba lépünk be - bár rengeteg óriási sonkát csodálhatunk meg -, hanem egy különös étterembe. Bár, kávézó, gyorsbüfé, söröző és bistro ez egyben. Kér az ember egy adag vékonyra szeletelt sonkát friss kenyérrel, hozzá egy pohár sört vagy bort, aztán állva vagy ülve elfogyasztja, és remekül érzi magát közben. Kitűnő a hangulat és még jobb a sonka: az igazi spanyol nyers sonka. A sonka, ami Spanyolországban - és Olaszországban - nem egyszerűen élelmiszer, hanem sokkal több annál: életszemlélet, filozófia és kultúra, mint a bor (vagy majdnem, mert például sonkadalról még nem hallottunk).
A szárított sonkából hajszálvékony szeleteket vágnak
Már az ókorban, régen a hűtőszekrény feltalálása előtt rájöttek, hogy a meleg mediterrán éghajlaton is lehet húst tartósítani. Ez sózással, majd levegőn való szárítással történik. Így készülnek a legismertebb spanyol és olasz sonkák, az ízbeli különbségek a sertések fajtájától és táplálékától, a sózás mértékétől, a szárítás időtartamától változik.
Érdemes vékonyra szeletelni, így érződik igazán az íze!
A pármai sonka szigorú szabályok szerint készül, levegőn szárítják, előtte csak enyhén sózzák. Nem fűszerezik, ízfokozó, színező vagy egyéb kémiai anyag nem kerülhet bele. A sertések, amelyek combjaiból a sonka készül, csak bizonyos, a környéken honos fajták lehetnek. Táplálékuk is szigorúan meghatározott, többek között az ugyancsak itt gyártott parmezán sajt gyártása során keletkező melléktermékekkel is etetetik őket. A vágásnál az állatok legalább 150 kilósak kell legyenek. A vágás után következik a sómester munkája (igen, ez egy külön szakma), ő kevés tengeri sóval kézzel dörzsöli be a sonkát, amely 100 napig szívja magába a sót, majd ezt követi a legalább egy éves szárítás. Egy kész sonka súlya csonttal kb. 10 kg, mindegyikre pecsét kerül, ami az eredetiséget igazolja.
A pármai sonkát gyakran eszik sárgadinnyével
Hasonló eljárással készül a spanyol serrano sonka, melynek neve a Sierra hegyláncból ered, ahol érlelik. Kicsit fűszeresebb, sósabb a pármainál. Az érlelés 1-3 évig is eltart. A spanyol sonkák formája nem olyan kerek, mint másfelé, inkább hosszúkás: gitárra emlékeztet. Hajszálvékony szeletekre vágják, ez speciális felszerelést és szaktudást igényel. A cortador de jamon - a sonkavágó - köztiszteletben álló mesterember, öröm nézni, amint a speciális állványra támasztott sonkát hosszú pengéjű, éles késével szeleteli.
Serrano sonkák
A spanyol sertésfajták között a sztár a pata negra - a fekete patájú - ebből készülnek a legdrágább sonkák. Mivel a spanyolországi sertéstenyésztés nem tudta kielégíteni az egyre növekvő keresletet, így kezdtek másfelé a világban is a spanyolhoz hasonló ízes, de zsíros húst adó sertéseket keresni. És megtalálták a már-már kipusztuló félben lévő magyar mangalicát, amely 20 év alatt majdnem a semmiből a magyar állattartás csúcsterméke lett, köszönhetően a spanyol luxus-sonkák iránti egyre nagyobb keresletnek.
Húsvétkor hagyományosan füstölt sonkát eszünk omlósra főve
A mangalicahúsról az a hír járja, hogy egészségesebb, mint a hagyományos sertéshús, de ez csak akkor igaz, ha ridegtartásban él az állat, vagyis ha eleget tud mozogni, és a tápláléka is természetes. Ha ez érvényesül, akkor gyönyörű sonkát kaphatunk az állat első vagy hátsó combjából. Klasszikus sonkának a hátsó comb minősül, de sütéshez például az első comb alkalmasabb: szaftosabb, ízesebb.
Ahol az időjárás hűvösebb és nedvesebb, mint a mediterrán országokban, így Németországban és nálunk is, ott a nem lehet csak sózással és szárítással tartósítani a sonkát, mert hamar megpenészedne. Ezeken a vidékeken füstölik is a sonkát, ez megvédi a felületet a penészgombáktól, ugyanakkor sajátos ízt is ad neki. Így készül például a méltán nagyon népszerű westfáliai vagy fekete-erdei sonka, de húsvétkor nálunk is füstölt sonka kerül az asztalra.
Sonkához illik
Sonkát ugyan gyakran használunk kis mennyiségben ízesítőként különféle rakott, töltött ételekhez, tésztaszószokhoz, ha a sonka az uralkodó az asztalon, elsősorban torma és mustár kerül mellé. Pedig nagyon jól harmonizál különféle gyümölcsökkel is, érdemes kipróbálni a klasszikus sárgadinnye mellett fügével, naranccsal, ananásszal is. A savanykás ízvilág is illik a sonkákhoz, hagymás-balzsamecetes zöldségekkel is érdemes kóstolni a nemes érett sonkát.
A sonkához nagyon jól illenek az édes ízek, így a füge is
Nem minden sonka sonka
Hogy mi a helyzet a csirkemellsonkával és a pulykasonkával, a gépsonkával és a prágai sonkával? Ezek felvágottak, de nem sonkák. A nevük utal arra a finom színhúsra, ami az igazi sonka sajátja, de itt különféle húsok préselésével előállított termékekről van szó. Használhatjuk őket bátran, de érdemes tudnunk, hogy a sonka valójában a sertés első és hátsó combja.
Mozzarella
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: spanyolországban, elképzelhetetlen, tésztaszószokhoz, sertéstenyésztés, köztiszteletben, mangalicahúsról, penészgombáktól, pulykasonkával, olaszországban, sárgadinnyével, spanyolországi, németországban, ridegtartásban, hajszálvékony, meghatározott, időtartamától, balzsamecetes, hagyományosan, használhatjuk, megpenészedne, egészségesebb, életszemlélet, gyümölcsökkel, elfogyasztja, mennyiségben, legismertebb, hűtőszekrény, csodálhatunk, préselésével, táplálékától, köszönhetően, eredetiséget, zöldségekkel, csúcsterméke, felszerelést, belvárosában, mediterrán szárított, húsvét elképzelhetetlen, érdekes táblába, különös étterembe, adag vékonyra, pohár sört, igazi spanyol, szárított sonkából, hűtőszekrény feltalálása, meleg mediterrán, legismertebb spanyol, ízbeli különbségek, sertések fajtájától, sózás mértékétől, szárítás időtartamától, pármai sonka,
|
|
|
|
Akarat George Gordon Lord Byron: Inez... Tóth Ágnes - Szervusz pad Png nő George Gordon Lord Byron: Inez... Facebookon kaptam Akarat Zilahy Lajos gondolata Weöres Sándor - A hársfa mind ... Facebookon kaptam Adakozás Facebookon kaptam Nevem Tanuld meg ezt a versemet Kövesd a cowboyt! Paul David Tripp Április 21 Szép napot kívánok George Gordon Lord Byron: Inez... A nemzeti hovatartozás kulturá... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Alvó cicák Jó reggelt, jó napot mindenkin... Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Facebookon kaptam Boldog születésnapot a ma ünne... Jó éjszakát Facebookon kaptam Esti kép Örülök, hogy látlak! Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Éretlen vers Szabolcska Mihály – Ákác... Facebookon kaptam Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Próbálj meg ... George Byron - Ahogy itt jár -... Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Akarat Örülök, hogy látlak! Lóhere Egy maradéktalanul uralt világ Png nő Facebookon kaptam Ágai Ágnes – Csendélet A Megváltó szolgálatában Egy hatékony szolga Leonardo da Vinci gondolata képre írva Szívem tiéd Ne kapaszkodj magasabbra, Facebookon kaptam Illyés Gyula - Milyen hamar. Facebookon kaptam Az igazi szeretetért rendszeri... Szép estét Facebookon kaptam Nagyi telefonál Kerüld el az evangélium örömén... Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Soha ne kedvezz... Akik bántanak téged Paul David Tripp Április 21 George Gordon Lord Byron: Inez... Szívem Julian Brass gondolata Facebookon kaptam Akik bántanak téged A televizió nem a kultúrát kép... Segítsük barátainkat, hogy meg... Németh László tollából Tóth Ágnes - Szervusz pad Lóhere Facebookon kaptam Kerüld el az evangélium örömén... Varga János Veniam - Fontos sz... Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Facebookon kaptam Mírjam barát... Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Szép estét kedves látogatóimna... Fekete-erdő desszert Szívem tiéd Bounty krémes Szép estét Egy hatékony szolga Fekete-erdő desszert Facebookon kaptam Png kislány Szép álmokat! Sokan azt tartják Facebookon kaptam Facebookon kaptam Sose bánj semmit Facebookon kaptam Szívem Julian Brass gondolata Facebookon kaptam Sose bánj semmit Egy lelki imádság képre írva képre írva
|
|
|
|
mediterrán szárított, húsvét elképzelhetetlen, érdekes táblába, különös étterembe, adag vékonyra, pohár sört, igazi spanyol, szárított sonkából, hűtőszekrény feltalálása, meleg mediterrán, legismertebb spanyol, ízbeli különbségek, sertések fajtájától, sózás mértékétől, szárítás időtartamától, pármai sonka, sonka készül, környéken honos, állatok legalább, vágás után, sómester munkája, külön szakma, kész sonka, eredetiséget igazolja, pármai sonkát, spanyol serrano, spanyol sonkák, speciális állványra, spanyol sertésfajták, pata negra, fekete patájú, legdrágább sonkák, spanyolországi sertéstenyésztés, egyre növekvő, spanyolhoz hasonló, már-már kipusztuló, magyar állattartás, spanyol luxus-sonkák, hagyományos sertéshús, állat első, hátsó comb, első comb, időjárás hűvösebb, mediterrán országokban, vidékeken füstölik, méltán nagyon, klasszikus sárgadinnye, savanykás ízvilág, nemes érett, sonkához nagyon, édes ízek, prágai sonkával, nevük utal, finom színhúsra, igazi sonka, sonka valójában, sertés első, spanyolországban, elképzelhetetlen, tésztaszószokhoz, sertéstenyésztés, köztiszteletben, mangalicahúsról, penészgombáktól, pulykasonkával, olaszországban, sárgadinnyével, spanyolországi, németországban, ridegtartásban, hajszálvékony, meghatározott, időtartamától, balzsamecetes, hagyományosan, használhatjuk, megpenészedne, egészségesebb, életszemlélet, gyümölcsökkel, elfogyasztja, mennyiségben, legismertebb, hűtőszekrény, csodálhatunk, préselésével, táplálékától, köszönhetően, eredetiséget, zöldségekkel, csúcsterméke, felszerelést, belvárosában, sertésfajták, előállított, megtalálták, hagyományos, állattartás, sárgadinnye, mesterember, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2236
- e Hét: 6817
- e Hónap: 20722
- e Év: 150429
|
|
|