Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sonka és sajt - Pármából
  2015-03-31 22:05:16, kedd
 
   
  Sonka és sajt - Pármából

Néha elővesznek valamelyik TV csatornán egy régi-régi filmet. A Pármai kolostort láttam a napokban... Itthon az ötvenes években óriási siker volt, Stendhal regényéből készült, a feledhetetlen, sajnos nagyon fiatalon elhunyt Gérard Philipe főszereplésésével.

Én akkor találkoztam először ezzel a városnévvel: Párma. De még nem tudtam, hogy milyen gasztronómiai jelentősége van. Ma már persze közismert két világhírű terméke, a városban és környékén előállított sonka és sajt révén.

Kedves kis város Itália északi részének közepe táján, nagyon szép középkori városrésszel, gyönyörű dómmal és keresztelő kápolnával, de mivel ilyen nagyon sok van abban az országban, nem árasztják el nyáron sem a turisták. Aki mégis odamegy, elsősorban a gyomra miatt teszi. Tele van a város jobbnál jobb, kisebb-nagyobb vendéglőkkel, ahol kitűnően főznek. És innen és környékéről származik a parmezán sajt és a pármai sonka.





A szemet is gyönyörködteti a pármai sonka

Meg egy harmadik világhíresség. Itt van a székhelye a Barilla tésztagyárnak, mint ilyen, a legnagyobb és leghíresebb Olaszországban - és a világon. Talán még emlékezünk a híres reklámra, ahol Steffi Graf - jobb híján - a teniszütőjével szűri le a megfőtt Barilla tésztát.


Link

A pármai sonka

A pármai sonka szigorú szabályok szerint készül. Már az ókorban, régen, a hűtőszekrény feltalálása előtt rájöttek, hogy a meleg éghajlaton is lehet élelmiszert tartósítani. A pármai sonkánál ez levegőn való szárítással történik, előtte enyhe sózással. Semmi más fűszer, ízfokozó, színező vagy egyéb kémiai anyag nem kerülhet bele. A sertések, amelyek combjaiból a sonka készül, csak bizonyos fajták és csak a környékről lehetnek, táplálékuk is szigorúan meghatározott (a legenda szerint parmezán sajt héját is eszik!). A vágásnál legalább 150 kilósak kell lenniük.

A vágás után következik a sómester munkája (igen, ez egy külön szakma), kevés tengeri sóval kézzel bedörzsöli a sonkát. 100 napig szívja magába a sót a hús, majd következik a legalább egy éves szárítás, nagy termekben, pontosan kiszámított levegőkeringéssel. Egy kész sonka súlya csonttal kb. 10 kg, mindegyiken pecsét jelöli az eredetiséget.





Pármai sonka és sárgadinnye, a klasszikus páros

Enni nagyon sok formában lehet, hideg sonkaként, de akár melegen is, például 2-3 darab megfőtt spárgát összekötve egy szelet sonkával és így még kicsit sütve. Manapság legnépszerűbb előételként, sárgadinnyével fogyasztani. Az édes dinnye kitűnően ellensúlyozza a sonka enyhén sós, húsos ízét. Az olaszok nem is igen esznek sárgadinnyét magában, csak úgy gyümölcsként, azt gondolják róla, azért lett teremtve, hogy a pármai sonkának legyen kísérője.





Nem olcsó mulatság a parmezán, de nagyon karakteres, így kevés is elég belőle

A parmezán

A másik csodás élelmiszer Párma környékéről a parmezán sajt. Már Boccaccio is említi a Dekameronban, és ma is hasonlóan készül, mint a középkorban.

Szintén szigorú szabályokat kell betartani, csak az ellenőrzött helyi tehenek tejéből készülhet. 16 liter tej szükséges 1 kiló sajt előállításához. Minimum 1, de általában 2-3 évig érnek a kocsikerék méretű sajtok, súlyúk 40 kiló körül van a végén.

Mindenki ismeri a reszelt parmezánt, amit a megfőtt tésztára szórunk. Az elnevezés annyira népszerű, hogy ma már sajnos így hívják a készen, zacskóban árult, inkább fűrészporra, mint sajtra emlékeztető valamit is. Aki egyszer kipróbálja a frissen reszelt parmezánt, örökre híve marad.





Reszelhetjük is, de vékonyra szeletelve is isteni

Tésztán kívül salátákra is lehet tenni, ilyenkor reszelés helyett hajszálvékony lapocskákat vágunk zöldséghámozóval. És lehet egyszerűen csak sajtként enni. Az olaszok - ebben a formában - általában körtével együtt eszik (még egy filmemlék: A nagy zabálásban, ahol mindent befalnak, ami finom és drága, ott is előfordul).

És csak magában is lehet enni, de úgy kicsit száraz... érdemes ilyenkor egy pohárka száraz vörösbort is elkortyolni hozzá.

Mozzarella

Forrás: Mindmegette.hu -- MOZZARELLA MORFONDÍROZÁSAI (BLOG)


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: zöldséghámozóval, morfondírozásai, sárgadinnyével, olaszországban, teniszütőjével, gyönyörködteti, előállításához, meghatározott, feledhetetlen, legnépszerűbb, gasztronómiai, tésztagyárnak, világhíresség, ellensúlyozza, hajszálvékony, vendéglőkkel, eredetiséget, sárgadinnyét, gyümölcsként, hűtőszekrény, városrésszel, reszelhetjük, dekameronban, emlékeztető, fogyasztani, fűrészporra, előételként, környékéről, városnévvel, mindmegette, szabályokat, előállított, élelmiszert, leghíresebb, tartósítani, sárgadinnye, régi-régi filmet, ötvenes években, gyomra miatt, város jobbnál, parmezán sajt, pármai sonka, harmadik világhíresség, híres reklámra, teniszütőjével szűri, megfőtt Barilla, hűtőszekrény feltalálása, meleg éghajlaton, pármai sonkánál, sonka készül, legenda szerint, vágásnál legalább, Gérard Philipe, Steffi Graf, MOZZARELLA MORFONDÍROZÁSAI,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét  Graffiti bölcsesség  Most - segíts meg Mária ,  Varázskönyv  Reményik Sándor: Itt most virá...  Isten . . .  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Sokszor  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Nárciszok  A Víz Világnapja.  Alvó baby  A máj egészségének javítása te...  Kezdjük annak a megértésével,....  képre írva  Alvó baby  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Manna OWell tollából  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  A jó lelkek  Fülpontok  Facebookon kaptam Krisztinától  A máj egészségét biztosító és ...  Figyeld meg az "én"-t  képre írva  Sok ember olyan,  Szívet megérintő . . .  Sárkány  virágvasárnap  képre írva  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Devecsery László - Húsvét  Apu  képre írva  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hét kihagyás  Haja van  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Esti kép  Szeretettel !  Haja van  képre írva  Tudd, hogy magától az élet soh...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Apu  Búzavirág  Nagy Feró megmondta?  Havazás  Havazás  képre írva  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzavirág  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Karinthy Frigyes: Almafa  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Szép estét  Haja van  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak egy életed van....  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Görgess  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fülpontok  képre írva  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
régi-régi filmet, ötvenes években, gyomra miatt, város jobbnál, parmezán sajt, pármai sonka, harmadik világhíresség, híres reklámra, teniszütőjével szűri, megfőtt Barilla, hűtőszekrény feltalálása, meleg éghajlaton, pármai sonkánál, sonka készül, legenda szerint, vágásnál legalább, vágás után, sómester munkája, külön szakma, éves szárítás, kész sonka, klasszikus páros, szelet sonkával, sonka enyhén, pármai sonkának, másik csodás, ellenőrzött helyi, kocsikerék méretű, reszelt parmezánt, megfőtt tésztára, elnevezés annyira, frissen reszelt, nagy zabálásban, pohárka száraz, zöldséghámozóval, morfondírozásai, sárgadinnyével, olaszországban, teniszütőjével, gyönyörködteti, előállításához, meghatározott, feledhetetlen, legnépszerűbb, gasztronómiai, tésztagyárnak, világhíresség, ellensúlyozza, hajszálvékony, vendéglőkkel, eredetiséget, sárgadinnyét, gyümölcsként, hűtőszekrény, városrésszel, reszelhetjük, dekameronban, emlékeztető, fogyasztani, fűrészporra, előételként, környékéről, városnévvel, mindmegette, szabályokat, előállított, élelmiszert, leghíresebb, tartósítani, sárgadinnye, feltalálása, szárítással, találkoztam, jelentősége, ellenőrzött, középkorban, elkortyolni, kiszámított, lapocskákat, mindegyiken, táplálékuk, regényéből, mozzarella, egyszerűen, következik, klasszikus, keresztelő, élelmiszer, elsősorban, legnagyobb, bedörzsöli, összekötve, szeletelve, elővesznek, éghajlaton, emlékezünk, kocsikerék, kipróbálja, zabálásban, valamelyik, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1000
  • e Hét: 2745
  • e Hónap: 11011
  • e Év: 127664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.