Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt a húsvét!
  2015-04-02 13:12:17, csütörtök
 
   
  Itt a húsvét!

Javában folynak már a húsvéti előkészületek. A kislányok festik a tojásokat, az asszonyok főzik a sonkákat, a férfiak pedig magolják a verseket. Arra gondoltam, sütnék egy különleges húsvéti lepényt. Ez egy francia lepény, quiche a neve, a franciák közkedvelt sós tortája, amit rengeteg variációban készítenek, és mindenhol árulnak, fogyasztanak.






Én most a húsvétra tekintettel egy sonkás-tormás quiche-t készítettem. A húsvétról mindenkinek a sonka jut az eszébe, a sonka mellé pedig főtt tojás és torma párosul. Az az igazi torma, amitől az ember a lélegzete picit megáll, és az egész fejét, torkát áthatja az erős, de nagyon kellemes légtisztító hatás...

Sonkás-tormás quiche





Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!

Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 evőkanál víz
2 csipet só
1 csipet bors
1 evőkanál medvehagyma vagy kakukkfű
1 dl tejszín
1 dl tej
4 db tojás
10 dkg sonka
2 evőkanál tormakrém
2 szál újhagyma

Elkészítés: 1. A lisztet a kockára vágott hideg vajjal, sóval, borssal, vízzel és a medvehagymával összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük.

2. A sonkát apró kockákra vágjuk, a hagymát pedig vékony karikákra.

3. A sonkát serpenyőben szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és még fél percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 evőkanál tormát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojással elkevert tej és tejszín keverékét.

4. A tésztát gyorsan kinyújtjuk, és recés szélű tortaformába nyomkodjuk. Felesleges széleit levágjuk.

5. 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát. 2-3 percet állni hagyjuk, majd beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

6. Forrón vagy hidegen tálaljuk salátával vagy magában.

Elkészítés: 1 óra 20 perc
Fogyasztható: azonnal






A quiche alapja linzertészta, a sonka lehet főtt sonka, főtt-füstölt sonka, szárított sonka, magyar, francia, pármai, spanyol, szlovén... Igazából bármilyen sonkát használhatunk hozzá. Érdemes több félét is kipróbálni, vagy vegyesen belerakni.

A quiche elkészítése nagyon egyszerű. Elkészítjük a linzeralapot, a sonkát megpirítjuk, a tormával összekeverjük, rárakjuk a tésztára, felöntjük tojásos-tejszínes krémmel, megsütjük. Rakhatunk rá sajtot is, de szerintem ez a sonkás-tormás quiche magában is tökéletes. Aki szeretne egy picit finomítani rajta, illetve az otthoni sütőjében nem biztos, annak ajánlom, hogy a linzertésztát 8 percre rakja be előre a sütőbe, hogy egy picit megsülhessen az alja, mert amikor a tejszínnel leöntjük a nyers tésztát, és elkezdjük sütni, előfordulhat, hogy tészta nem sül át rendesen, és kicsit csirizes marad. Nem kell aggódni, a tojással elkevert tejszín szépen meg fog szilárdulni, tojáskocsonya lesz tulajdonképpen a torta tölteléke, és ezt ízesítjük a sonkával és a tormával. Rakhatunk hozzá újhagymát is.


Ha húsvétra sütjük, és nem akarunk több sonkát belerakni, készíthetjük mondjuk báránnyal vagy tyúkhússal is. Lepirítjuk egy kis hagymával, majd tormával, rozmaringgal vagy akármilyen fűszerrel ízesítjük. Készíthetjük darált báránylapockával, fahéjjal és chilivel is.

Amit még érdemes tudni: ezekhez a quiche-ekhez jó nagy adag vegyes salátát kell enni, nyersen, balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolva. Gondolok itt jégsalátára, radicciora, rukkolára, galambbegy salátára. Itt a tavasz, most pótolhatjuk a télen elveszített vitamin tartalékunkat...

Ha a vendégek visszamondják a látogatást, akkor egész egyszerűen csak ¾-ig sütjük meg a quiche-t, és amikor kihűlt, lefóliázva berakjuk a mélyhűtőbe, 2-3 hét múlva elővéve és befejezve a sütést, hasonlóan jó élményben lehet részünk.

A quiche-t érdemes most medvehagymával tovább bolondítani, most van itt a szezonja, egyre olcsóbb lesz, és nagyon jó ízeket kölcsönöz az ételeknek. A medvehagyma ízében emlékezetet a fokhagymára, de mégsem az az erős fokhagyma íz, hanem nagyon üde, nyers, enyhén csípős, nagyon kellemes, és serkenti a vérkeringést is.

Aki nem húsvétra szánja a quiche-t, az készítheti hagymával, fokhagymával, spenóttal, utóbbi nagyon klasszikus quiche-recept. A spenótleveleket enyhén fokhagymás vajon megpároljuk, ezt keverjük össze a tojásos tejszínnel, és így töltjük bele a linzertésztába. De rengeteg féle quiche-t készíthetünk, szezontól függően, spárgával, spenóttal, medvehagymával, brokkolival, cukkínivel, paradicsommal vagy akár kecskesajttal, túróval, kucsmagombával, erdei gombákkal, kukoricával, lazaccal. Szinte minden zöldséggel és hússal szuper.





Őszi Balázs

Húsvétkor ne feledkezzünk meg a fonott kalácsról sem! Sőt ha netán a quiche-t szeretnénk kombinálni a kaláccsal, akkor azt ajánlom, hogy a linzertésztát kinyújtjuk, formában elősütjük, a kalácsot felszeljük vékonyan, megpirítjuk vajban mindkét oldalát, és rárakjuk a linzertésztára, a tejszínes tojást összekeverjük narancshéjjal, fahéjjal, vaníliával (rudat félbevágjuk, belekaparjuk) és jó sok mazsolával, ezt a kalácsra öntjük, és így sütjük készre. Nagyon finom és különleges lepényünk lesz. Ha ilyen édes lepényt szeretnénk készíteni, mehet bele bármilyen gyümölcs, a májusi cseresznye, a sárgabarack, a ribizli, akár a körte, az alma.

Húsvétkor a főzés szinte hasonlóan fontos, mint karácsonykor, mindenkinek megvan a saját sonkareceptje, a saját elképzelése arról, hogy a vendégeket milyen ételekkel várják. A húsvét egybeesik a tavasz kezdetével is, rügyeznek a fák, a piacon megjelennek az idei zöldségek, a rengeteg zöld, melyek nagyon fontos vitaminokat tartalmaznak. A hosszú tél után sok zöldséget kell enni, hogy regenerálódjon a kimerült szervezet. Akár a quiche mellé is!

És még valami: csak az vegyen nyulat a gyereknek, aki később meg is tudja sütni!
Őszi Balázs, Fotó: Győrfi Viki

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: báránylapockával, spenótleveleket, tulajdonképpen, regenerálódjon, linzertésztába, medvehagymával, kucsmagombával, linzertésztára, balzsamecettel, sonkareceptje, visszamondják, használhatunk, kecskesajttal, paradicsommal, linzertésztát, összekeverjük, tartalékunkat, előkészületek, tojáskocsonya, narancshéjjal, készíthetünk, fogyasztanak, vérkeringést, készíthetjük, tartalmaznak, megsülhessen, olívaolajjal, feledkezzünk, karácsonykor, linzertészta, fogyasztható, rozmaringgal, tortaformába, előfordulhat, belekaparjuk, fokhagymával, húsvéti előkészületek, kislányok festik, asszonyok főzik, férfiak pedig, különleges húsvéti, francia lepény, franciák közkedvelt, húsvétra tekintettel, sonkás-tormás quiche-t, húsvétról mindenkinek, sonka mellé, lélegzete picit, egész fejét, kockára vágott, medvehagymával összegyúrjuk, sonkát apró, Őszi Balázs, Győrfi Viki,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ember emlékekből áll  jó reggelt  Andrássy Réka - A bolond Böske  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Borzasztó  Szabó T. Anna - Pitypang  Töröld le  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Robert Merle tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Mindent de mindent visszakap  Robin Wight pitypang szobra  Zilahy Lajos gondolata  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy tavasz  Bornyi Veronika haiku verse  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Esterházy Péterre emlékezünk  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  képre írva  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  "Ez egy csoda"  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Önmaga ellenére  Annyira tisztelem a szabadságo...  Anyák napjára  Martin Buber, A haszidim meséi  Magyar költészet napja  Kertem  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Különleges  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ott van  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Egy párkányon  Baranyi Ferenc - N i n c s  Esterházy Péter: Harmonia c...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Horváth Szilvia tollából  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Isten hűségének mértéke  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva 
Bejegyzés Címkék
húsvéti előkészületek, kislányok festik, asszonyok főzik, férfiak pedig, különleges húsvéti, francia lepény, franciák közkedvelt, húsvétra tekintettel, sonkás-tormás quiche-t, húsvétról mindenkinek, sonka mellé, lélegzete picit, egész fejét, kockára vágott, medvehagymával összegyúrjuk, sonkát apró, hagymát pedig, sonkát serpenyőben, tojással elkevert, tésztát gyorsan, quiche alapja, sonka lehet, quiche elkészítése, sonkát megpirítjuk, tormával összekeverjük, sonkás-tormás quiche, picit finomítani, otthoni sütőjében, picit megsülhessen, tejszínnel leöntjük, nyers tésztát, torta tölteléke, télen elveszített, vendégek visszamondják, quiche-t érdemes, medvehagyma ízében, készítheti hagymával, spenótleveleket enyhén, tojásos tejszínnel, fonott kalácsról, quiche-t szeretnénk, linzertésztát kinyújtjuk, kalácsot felszeljük, tejszínes tojást, kalácsra öntjük, májusi cseresznye, főzés szinte, saját sonkareceptje, saját elképzelése, vendégeket milyen, húsvét egybeesik, tavasz kezdetével, piacon megjelennek, idei zöldségek, rengeteg zöld, kimerült szervezet, quiche mellé, vegyen nyulat, báránylapockával, spenótleveleket, tulajdonképpen, regenerálódjon, linzertésztába, medvehagymával, kucsmagombával, linzertésztára, balzsamecettel, sonkareceptje, visszamondják, használhatunk, kecskesajttal, paradicsommal, linzertésztát, összekeverjük, tartalékunkat, előkészületek, tojáskocsonya, narancshéjjal, készíthetünk, fogyasztanak, vérkeringést, készíthetjük, tartalmaznak, megsülhessen, olívaolajjal, feledkezzünk, karácsonykor, linzertészta, fogyasztható, rozmaringgal, tortaformába, előfordulhat, belekaparjuk, fokhagymával, összegyúrjuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1870
  • e Hét: 6384
  • e Hónap: 11422
  • e Év: 141129
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.