Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Caesar saláta
  2015-04-23 23:08:55, csütörtök
 
   
  Caesar saláta: olasz szülőktől született Mexikóban, Amerikában lett sztár

Kenyér, fokhagyma és tojás általában van otthon, ha egy kis római salátát, Worcestershire szószt és parmezánt is beszerzünk, isteni Caesar salátát készíthetünk.

Ha a Caesar vagy Cézár saláta receptjét átfutva ezersziget öntet, trappista sajt, esetleg megmaradt fasírtgolyó ötlik a szemünkbe, már lapozhatunk is tovább. Az autentikus recept ezeket biztosan nem tartalmazza, és a Caesar saláta nem lecsó, hogy úgy variáljuk, ahogy nekünk tetszik. Ez persze féligazság, mindenki úgy készíti, ahogy ínyes kedve diktálja, de akkor hívjuk inkább tonhalsalátának ezersziget szósszal vagy krutonos jégsalátának.





Se hús, se hal, se rák nincs az eredeti Cézár salátában

Abban minden forrás egyetért, hogy a Caesar saláta megalkotása az olasz származású Caesar Cardini nevéhez fűződik. A helyszín a mexikói Tijuana, mely közvetlenül az USA határán fekszik, szinte egybeépülve San Diegóval. Az időpont 1924.

A saláta első készítéséhez több mendemonda is kapcsolódik, olvasható, hogy a szükség szülte: az amerikai nemzeti fiestán, július negyedikén hirtelen kellett Cardini mesternek valamit alkotni a raktárban lévő maradékokból. Főzőversenyt is említenek, és az éttermébe látogató hollywoodi sztárok elkápráztatása is a lehetséges variációk között van. Mindegy is a történet. Az a tény, hogy a Caesar salad a világ minden részén kapható Ausztráliától Kanadáig, elég érv, hogy megismerjük.





Pirított baconnel gazdagítva is népszerű a Cézár saláta

Az alap hozzávalók: római saláta, kenyér, olívaolaj, fokhagyma, bors, Worcestershire szósz, tojás és parmezán sajt. A szardellapasztát illetően eltérnek a források, vagy szerepelt, vagy nem az eredeti receptben, de a Worcestershire szósz (ejtsd vúszter vagy vúsztesi) tartalmaz kis mennyiségben szardellát, így külön szardella nélkül is nyugodtan elkészíthetjük. De ejtsünk néhány szó a római salátáról, a Worcestershire szószról és a parmezán sajtról.

A római saláta

Ez a salátaféle kicsit dió ízű, legjobb a szíve (a belső, friss, ropogós része). Viszonylag ritkán lehet kapni. Az alapos mosás és szárítás fontos. Itt szeretnénk kiemelni a salátacentrifuga fontosságát, amely ugyan hazánkban még nincs minden háztartásban, pedig fantasztikus találmány. Annyira leegyszerűsíti az egyébként konyharuhákon vagy edénytartón végzett salátaszárítást, hogy ha az ember egyszer kipróbálja, sosem fogja tudni nélkülözni. A megmosott és száraz salátát ezután inkább tépkedjük, mint vágjuk. A vágástól oxidálódik a salátalevél, és gyorsabban fog barnulni. A Caesarban a római salátát kompromisszumkész háziasszonyok pótolhatják jégsalátával.





Római saláta az alapja a Cézár salátának, de helyettesíthetjük jégsalátával is

A worcestershire szósz (ejtsd: vuszter)

Sötét színű, híg fűszermártás, melyet szószok, indiai és kínai ételek, italok ízesítésére használunk, és levesekben is kiváló. Nagyon sokáig eláll. A Bloody Mary fontos összetevője, és Chris barátunk nem eszik nélküle melegszendvicset. Angol eredetű, az indiai gyarmatosítás emléke, nagyon sok indiai fűszernövényt tartalmaz. Színét a tamarind gyümölcsnek köszönheti, aminek szilvára emlékeztető fűszeres íze van. Ezen kívül szegfűszeg, szegfűbors, koriander, kevés chili, fokhagyma, fűszerecet, babérlevél, citrom, só keveréke adja a különleges ízhatást. A pontos recept szigorú titok, akárcsak egy jó whisky esetében.

A parmezán sajt

Ma már szerencsére szinten minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható ez az olasz kemény sajt. Érdemes beruházni rá, és elfelejteni a zacskós, reszelt fajtát. Ha jót akarunk magunknak - és miért is ne -, válasszuk a Parmigiano Reggiano nevet viselőt, ez eredetvédett, Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományában készül, szigorú előírások betartásával. Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban. Nagyon sokáig eltartható, az állás során egyre keményebbé válik, vannak, akik ennek megakadályozására le is fagyasztják.





A leggyakrabban csirkés változatban találjuk a Cézár salátát az étlapok kínálatában

Caesar saláta - az eredeti recept

Hozzávalók:
A pirított kenyérkockákhoz:
2 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 nagy szelet kenyér

A salátához:
1 tojás
1 teáskanál Worcestershire-szósz
3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 közepes gerezd fokhagyma

1/2 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál mustár
1 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 közepes fej római saláta

Elkészítés: A pirított kenyérkockákhoz vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, majd süssük a fokhagymás olajban barnára a kenyérkockákat. A másik módszer, hogy összekeverjük a hozzávalókat, és forró sütőben pirítjuk barnára a kenyérkockákat.

A salátöntethez a tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és főzzük 45 másodpercig, majd vegyük ki, és hűtsük le. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá a reszelt parmezán felét, a Worcestershire szószt, a citromlét, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket.

Tegyük fa, üveg vagy műanyag salátástálba az összetépkedett salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

Az eredeti recept természetesen variálható: elterjedt a szalonnás, csirkés, tonhalas Caesar saláta, van, aki tesz bele kapribogyót és felcikkezett tojást vagy paradicsomot is. Az önteteket is variálják vörösborecettel, Tabasco szósszal. Szóval találjuk meg az ízlésünknek legjobb összeállítást!





Pirított fokhagymás rákkal is gyakran gazdagítják a Cézár salátát

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: szardellapasztát, salátacentrifuga, melegszendvicset, salátaszárítást, kenyérkockákhoz, vörösborecettel, tonhalsalátának, leegyszerűsíti, worcestershire, elkápráztatása, összetépkedett, elkészíthetjük, kenyérkockákat, háziasszonyok, összekeverjük, leggyakrabban, fűszernövényt, gyarmatosítás, konyharuhákon, megtisztított, salátöntethez, természetesen, ausztráliától, összeállítást, tartományában, készítéséhez, jégsalátának, paradicsomot, összetevőket, maradékokból, főzőversenyt, mennyiségben, salátástálba, hozzávalókat, háztartásban, fantasztikus, autentikus recept, eredeti Cézár, olasz származású, mexikói Tijuana, időpont 1924, saláta első, szükség szülte, amerikai nemzeti, raktárban lévő, éttermébe látogató, lehetséges variációk, világ minden, alap hozzávalók, szardellapasztát illetően, eredeti receptben, római salátáról, Caesar Cardini, Ausztráliától Kanadáig, Bloody Mary, Parmigiano Reggiano, Észak-Olaszország Emilia-Romagna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ma van a magyar költészet napj...  Tavaszi este  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  Szép estét  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Csend  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Jázmin  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  A sorsod  Esterházy Péter: Harmonia c...  Zilahy Lajos gondolata  Gebhardt Nóra versei II.  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Különleges  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jó éjszakát  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Csend  Gebhardt Nóra versei II.  Vidámság  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Az ember  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Segíts neki dicsérni Téged  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hamvas Béla  Szép estét  Bársony székben  Az ember  Facebookon kaptam  Szép estét  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Emlékezz  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  A sorsod  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Az ember  Annyira tisztelem a szabadságo...  képre írva  Ott van  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyszerű  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  39 ígéret  Előfordul, hogy  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Latinovits Zoltán tollából  Zilahy Lajos gondolata  Somlyó Zoltán - Orgonával 
Bejegyzés Címkék
autentikus recept, eredeti Cézár, olasz származású, mexikói Tijuana, időpont 1924, saláta első, szükség szülte, amerikai nemzeti, raktárban lévő, éttermébe látogató, lehetséges variációk, világ minden, alap hozzávalók, szardellapasztát illetően, eredeti receptben, római salátáról, parmezán sajtról, római saláta, salátaféle kicsit, alapos mosás, salátacentrifuga fontosságát, egyébként konyharuhákon, ember egyszer, vágástól oxidálódik, római salátát, worcestershire szósz, indiai gyarmatosítás, tamarind gyümölcsnek, különleges ízhatást, pontos recept, parmezán sajt, olasz kemény, egyik legrégebbi, maihoz hasonló, állás során, leggyakrabban csirkés, étlapok kínálatában, eredeti recept, pirított kenyérkockákhoz, olívaolajon pirítsuk, fokhagymás olajban, másik módszer, tojást tegyük, reszelt parmezán, héjától megtisztított, összetépkedett salátát, öntet felét, maradék öntetet, maradék parmezán, ízlésünknek legjobb, szardellapasztát, salátacentrifuga, melegszendvicset, salátaszárítást, kenyérkockákhoz, vörösborecettel, tonhalsalátának, leegyszerűsíti, worcestershire, elkápráztatása, összetépkedett, elkészíthetjük, kenyérkockákat, háziasszonyok, összekeverjük, leggyakrabban, fűszernövényt, gyarmatosítás, konyharuhákon, megtisztított, salátöntethez, természetesen, ausztráliától, összeállítást, tartományában, készítéséhez, jégsalátának, paradicsomot, összetevőket, maradékokból, főzőversenyt, mennyiségben, salátástálba, hozzávalókat, háztartásban, fantasztikus, felcikkezett, fűszermártás, betartásával, dokumentumok, dekameronban, készíthetünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 935
  • e Hét: 3807
  • e Hónap: 8845
  • e Év: 138552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.