Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Citruslekvárok, avagy gasztroajándékok a tél gyümölcseiből
  2015-04-25 22:37:21, szombat
 
   
  Citruslekvárok, avagy gasztroajándékok a tél gyümölcseiből

A citrusfélékből viszonylag könnyen készíthetünk jól ízesíthető lekvárokat. A citrom, zöld citrom, mandarin vagy a kumquat tökéletesen alkalmas arra, hogy önmagában vagy közös erőből kényeztessen minket. A legendás narancslekvárról nem is beszélve.

A citruslekvárok készítésénél elsődleges szempont, hogy amennyiben lehetséges, kezeletlen, azaz vegyszerrel nem érintkezett gyümölcs héjából dolgozzunk. A kezeletlen gyümölcs héja egészséges, nem ivódott bele semmilyen olyan káros anyag, amely a főzés során beleoldódna a lekvárunkba.





A lekvár azért is jó ajándék, mert utána minden reggel velünk kezdi a napot a megajándékozott :)

Ha nem jutunk kezeletlen gyümölcshöz, és mindenképp citruslekvárt szeretnénk készíteni, akkor a gyümölcsöt nagyon alaposan meg kell mosni, vagy olyan receptet kell keresni, amelyhez nem kell a gyümölcs héját felhasználni. A vegyszerrel kezelt gyümölcshéj mosásakor nem elegendő csupán a folyóvíz alá tartanunk a gyümölcsöt, hanem alaposan le kell sikálni, dörzsölni a héjat, ami segít a belekerült anyagokat részben eltüntetni, de sajnos a gyümölcs értékes illóolajait is megtizedeljük vele.

A citruslekvár elkészítésének ezen a pontján azonban rengeteg lehetőség közül kell választanunk. Nem csak az ízesítés, a citrusok különféle kombinációi szolgáltatnak számos alternatívát, hanem magának az elkészítés mikéntjének is megannyi módja létezik.





Kombinálhatjuk is a citrusokat, érdemes!

Az alapvető különbség az elkészítés idejéből fakad. Bizonyos receptek másfél-két óra leforgása alatt kész lekvárral kecsegtetnek, míg mások 3-4 napos procedúrát írnak elő a tökéletes citruslekvár elkészítéséhez.

Ezen kívül a citruslekvárreceptek között kardinális különbség van a felhasznált alapanyagok tekintetében is. Vannak receptek, ahol csak a hártyával körbeölelt belseje kerül a lekvárba, van, ahol a filézett gyümölcshússal dolgozunk csupán, és nagyon sok recept van, amely az egész citrust befőzi.

Bizonyos receptek szerint érdemes az alaposan megsikált citrusokat 2-3 alkalommal lobogó vízben, alkalmanként 15-20 percet előfőzni, majd utána feldarabolni és ebben a formában befőzni. Ez a módszer ugyan nagyobb odafigyelést igényel, de előnye lehet, hogy a többszöri friss vízben való forralás eredményeképp csökken a citrusok keserűsége. Ezt a keserűséget persze úgy is száműzhetjük a citrusokból, hogy a héjától megfosztott gyümölcsről óvatosan lefejtjük a keserűséget okozó fehér réteget és csak a hártyával védett gyümölcshúst főzzük meg.

Ennél a módszernél szintén több iskola létezik, egyesek napokig cserélik az áztatóvizet a gyümölcsön, mások a hártyára fittyet hányva lemetszik a fehér részeket a héjjal együtt, és az így feltáruló húst azon nyomban cukorral összefőzik.





Kiadós, különleges ajándék lehet a citruslekvár, fűszerekkel meg is bolondíthatjuk!

Szintén fontos kérdés, hogy a gyümölcs magja kapjon-e szerepet a lekvárfőzésben. Sokan esküsznek rá, hogy a mag pektintartalma hozzájárul a zselés állagú lekvárhoz, így gyakori és bevett szokás a kifilézett, vagy héjával együtt feldarabolt gyümölcshúsból kipiszkált magokat szintén áztatni, majd a levet a főzéskor a lekvárhoz adni, illetve a magokat tüllbe vagy fűszergolyóba zárva a fortyogó lekvárhoz adni, hogy a magok kifejthessék jótékony hatásukat.

Abban az esetben, ha csak a gyümölcs húsát felhasználva készítünk lekvár, akkor egy adag gyümölccsel rögvest két gasztroajándékot (esetleg hármat is letudhatunk): a héjat vagy alkoholba áztatjuk egy jóféle házi limoncellóhoz, vagy vízbe tesszük, hogy előkészítsük a későbbi kandírozáshoz.





Kicsit kesernyés, kicsit fanyar, finoman édes a narancsdzsem, vajas pirítóssal tökéletes

A citrusokból nem csak darabosabb lekvárt készíthetünk, hanem tiszta, homogén állagú krémet is. Ehhez nincs más dolgunk csak a 2-3 alkalommal átfőzött egyben hagyott gyümölcsöt felvágni és átpasszírozni, vagy a csak gyümölcshúsból készített változatokat preferálni.

Variációk

A citruslekvárok önmagukban is igen izgalmasak, de ez az izgalom tovább fokozható, ha megbolondítjuk őket. Nagyon egyszerű megoldás, ha többféle citrusból készítjük a lekvárt, az se rossz idea, ha a homogén alapot tesszük változatossá más citrusok héjával, így a textúrája, a színe megváltozik ugyan a lekvárnak, de az íze megmarad. Ezen kívül fűszerezhetjük is őket. A citrusfélékhez nagyon jól illik a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy épp a csillagánizs. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a lekvárok fűszerezésénél soha ne a fűszer domináljon, nem szerencsés, ha eluralkodik a gyümölcs ízén, inkább az a feladata, hogy azt erősítse. A fűszereken kívül kevés alkohollal is hangolhatjuk a lekvárokat. Itt is fontos szempont, hogy megtaláljuk az arany középutat, azaz ne legyen túl pikáns, hanem bárki számára fogyasztható maradjon.

A citrusokat nem csak egymással keverhetjük, nem csak fűszerekkel, alkohollal ízesíthetjük, hanem más gyümölcsökkel is ötvözhetjük. Kifejezetten izgalmas az áfonyás narancslekvár vagy épp az almával, birsalmával, banánnal lazított, édesített változat. Almával és birssel már csak azért is érdemes elkeverni ezeket a gyümölcsöket, mert nagyon magas a pektintartalmuk, így természetes módon járulnak hozzá a lekvár zselésségéhez. Ezen kívül aszalt, de friss és puha datolyával, sárgabarackkal is keverhetjük a citrusokat, de nyugodtan kísérletezhetünk másféle - akár extrém - párosításokkal, triókkal is.





Mandarinból is készülhet jam, kevésbé karakteres, de nagyon finom

Gyors citromlekvár

Hozzávalók:
1 kg héjas, kezeletlen citrom
1 kg cukor

Elkészítés: A citromokat folyó víz alatt alaposan megmosom, majd megpucolom, negyedelem, és a negyedeket felszeletelem. A magokat kiszedem, és egy tüllzacskóba teszem. A citromszeleteket és a fűszerlabdát egy lábasba teszem, ráöntöm a cukrot, majd annyi vizet adok hozzá, ami épp ellepi. Sűrű kavargatások mellett felforralom, majd egészen kis lángon főzöm egy bő órán át. A végén a tüllzacskót kiszedem, majd a lekvárt alaposan kimosott üvegekbe töltöm, és száraz dunsztban hagyom 1-2 napig.





Az utolsó napon is elkészíthető a gyors citromlekvár

Vaníliás grapefruit-jam

Hozzávalók:
1,5 kg rózsaszín húsú grapefruit
1 kg befőzőcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 rúd vanília

Elkészítés: A grapefruitot meghámozom, majd a gyümölcshúst kiszedem a hártyák közül, a levet is felfogom. Lábasba teszem, hozzáadom a vaníliás cukrot és a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, felteszem a tűzre. Amikor felforrt, még 10 percig főzöm kevergetve, majd alaposan kimosott üvegekbe szedem, lezárom, és szűraz dunsztban hagyom kihűlni.

Lemond curd - angol citromkrém

Hozzávalók:
4 citrom
25 dkg cukor
10 dkg vaj
5 db tojás

Elkészítés: A citromokat alaposan megmosom, majd a héjukat lereszelem, levüket kinyomom, és egy tálba teszem. Hozzáadom a cukrot és a vajat, és gőz fölött addig keverem, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Ezután leveszem a tűzről, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha kihűlt, beleütöm a tojásokat, habverővel elkeverem, majd lábasba téve 10-12 perc alatt kevergetve besűrítem. A legvégén átpasszírozom, hogy igazán krémes legyen, majd tiszta üvegbe töltöm.
Süteményhez, kalácshoz, pohárkrémekbe, piskótatekercsbe is nagyon finom, de nem tartható el sokáig a tojás miatt, 1-2 hetet bír ki hűtőben.





A lemon curd tojással és vajjal készül, így nem tartható el soká, viszont nagyon finom :)

Klasszikus narancslekvár

Hozzávalók:
2 kg narancs
2 db citrom
1,2 kg cukor

Elkészítés: A narancsot és a citromot vékonyan meghámozom úgy, hogy fehér rész ne maradjon rajta, mert keserű lesz tőle a lekvár. Apróra vágom a héjakat, és 3 dl vízben 30 dkg cukorral felteszem főni. A forrástól számítva kb. 20 percig főzöm a héjakat.
A gyümölcsökről lehámozom a fehér részt, eltávolítom a magokat és a hártyákat, kicsit pepecs, de megéri. A gyümölcsöt hozzáadom a szirupos héjhoz a maradék cukorral, és kb. 1 órán át főzöm lassú tűzön. Aki simább lekvárt szeretne, az első forrás után össze is turmixolhatja, de darabosan is nagyon finom.
Tiszta üvegekbe töltöm, és szárazdunsztban hagyom kihűlni.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: citromszeleteket, kísérletezhetünk, gasztroajándékot, narancslekvárról, piskótatekercsbe, gasztroajándékok, szárazdunsztban, megajándékozott, pektintartalmuk, pektintartalma, elkészítéséhez, megbolondítjuk, gyümölcshúsból, citruslekvárok, lekvárfőzésben, bolondíthatjuk, párosításokkal, gyümölcshússal, sárgabarackkal, elkészítésének, fűszerezhetjük, citrusfélékhez, kombinálhatjuk, fűszerezésénél, citrusfélékből, pohárkrémekbe, fűszergolyóba, eredményeképp, limoncellóhoz, gyümölcsökről, kandírozáshoz, felszeletelem, gyümölcseiből, átpasszírozni, turmixolhatja, narancslekvár, citrusfélékből viszonylag, kumquat tökéletesen, legendás narancslekvárról, citruslekvárok készítésénél, kezeletlen gyümölcs, főzés során, lekvár azért, gyümölcsöt nagyon, gyümölcs héját, vegyszerrel kezelt, belekerült anyagokat, gyümölcs értékes, citruslekvár elkészítésének, pontján azonban, citrusok különféle, elkészítés mikéntjének,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimn...  József Attila - Kopogtatás nél...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jánosházy György: Fogd a kezem  József Attila - Kopogtatás nél...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Jó éjszakát  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul Éluard - És egy mosoly  Az ember emlékekből áll  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  A Magyar Költészet napja alkal...  A felvilágosodás...  Segíts neki dicsérni Téged  Jó éjszakát  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Isten hűségének mértéke  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Vito Giaquinto gondolata  Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos mondta  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Különleges  Kertem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  képre írva  Előnyök, amelyeket a meditáció...  "Ez egy csoda"  Különleges  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Somlyó Zoltán - Orgonával  "Ez egy csoda"  Tavaszi este  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Különleges  Egy tavasz  Jó éjszakát  Mindig lesz olyan  Reményik Sándor: Pierrot &...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Különleges  Andrássy Réka - A bolond Böske  Alvó kislány  Ott van 
Bejegyzés Címkék
citrusfélékből viszonylag, kumquat tökéletesen, legendás narancslekvárról, citruslekvárok készítésénél, kezeletlen gyümölcs, főzés során, lekvár azért, gyümölcsöt nagyon, gyümölcs héját, vegyszerrel kezelt, belekerült anyagokat, gyümölcs értékes, citruslekvár elkészítésének, pontján azonban, citrusok különféle, elkészítés mikéntjének, alapvető különbség, elkészítés idejéből, tökéletes citruslekvár, felhasznált alapanyagok, hártyával körbeölelt, filézett gyümölcshússal, egész citrust, alaposan megsikált, formában befőzni, módszer ugyan, többszöri friss, citrusok keserűsége, keserűséget persze, héjától megfosztott, keserűséget okozó, hártyával védett, módszernél szintén, hártyára fittyet, fehér részeket, héjjal együtt, gyümölcs magja, zselés állagú, lekvárhoz adni, magokat tüllbe, fortyogó lekvárhoz, magok kifejthessék, gyümölcs húsát, adag gyümölccsel, héjat vagy, jóféle házi, későbbi kandírozáshoz, csak gyümölcshúsból, citruslekvárok önmagukban, izgalom tovább, homogén alapot, színe megváltozik, citrusfélékhez nagyon, gyömbér vagy, lekvárok fűszerezésénél, fűszer domináljon, gyümölcs ízén, fűszereken kívül, arany középutat, áfonyás narancslekvár, lekvár zselésségéhez, citromokat folyó, negyedeket felszeletelem, magokat kiszedem, tüllzacskóba teszem, lábasba teszem, tüllzacskót kiszedem, lekvárt alaposan, utolsó napon, gyors citromlekvár, grapefruitot meghámozom, gyümölcshúst kiszedem, hártyák közül, vaníliás cukrot, félbevágott vaníliarúd, citromokat alaposan, héjukat lereszelem, tálba teszem, legvégén átpasszírozom, tojás miatt, lemon curd, citromot vékonyan, forrástól számítva, gyümölcsökről lehámozom, fehér részt, gyümölcsöt hozzáadom, szirupos héjhoz, maradék cukorral, első forrás, citromszeleteket, kísérletezhetünk, gasztroajándékot, narancslekvárról, piskótatekercsbe, gasztroajándékok, szárazdunsztban, megajándékozott, pektintartalmuk, pektintartalma, elkészítéséhez, megbolondítjuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1051
  • e Hét: 5565
  • e Hónap: 10603
  • e Év: 140310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.