Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Édes és ellenállhatatlan: a baklava
  2015-04-26 23:55:51, vasárnap
 
   
  Édes és ellenállhatatlan: a baklava

A baklavát szinte minden közel-keleti, kelet-mediterrán és balkáni nép a magáénak érzi. Az egykori Oszmán birodalomban elő országok nemzeti desszertjének története egészen az i. e. VIII. századig nyúlik vissza.

Elterjedt nézet, hogy a baklava az asszírok találmánya, akik - feltételezhetően a mai Damaszkusz környékén - az egyszerű kovásztalan kenyereiket töltötték meg dióval, szárított gyümölccsel, majd öntötték le mézzel. Az így kapott desszertet egy fatüzelésű kályhába tolták, és kicsit összesütötték.





Nagyon édes, krémes is és ropogós

A végeredményként kapott sütemény az extra alapanyagoknak köszönhetően hamar a gazdagok süteményévé vált, nem csoda, hogy a törökök szólásai közt ma is megtalálható egy, amely tökéletesen jelképezi ezt a státusz, miszerint ,,Nem vagyok olyan gazdag, hogy minden nap baklavát egyek."

A görög kereskedők nagyon hamar felfedezték az asszírok édességét, és a receptet rögvest magukkal is vitték Athénba, ahol kisebb-nagyobb változtatásokon esett át a baklava. Először is a kenyértésztát lecserélték az úgynevezett phyllo, azaz levél tésztára. A lehelet vékony tészta mellett a fűszerezésen is hangoltak. A Selyem út örmény kereskedőitől szerzett fahéjjal és szegfűszeggel ízesítették a diót, s méz helyett inkább citrusos, mézes sziruppal öntötték le a süteményt.

A későbbiek folyamán az arabok még hozzájárultak a baklava kikristályosodásához. Az ő jóvoltukból került bizonyos baklava-fajtákba rózsavíz és kardamom.

A baklava további fejlődésének, változásának és végleges elterjedésének színhelye azonban nem Damaszkusz és nem is Athén volt, hanem Konstantinápoly, ahol az Oszmán birodalom égisze alatt nagyon erős gasztronómiai központ alakult ki, s tartotta magát egészen a birodalom XX. században bekövetkezett hanyatlásáig.





Rengeteg forma és fajta: ez mind baklava

Az oszmán palotákban dolgozó megannyi pék, szakács és cukrász - a birodalom különböző pontjairól és azon túlról érkezve - megosztotta tudását és tanult egymástól. Így aztán nem csoda, hogy a görög, perzsa, egyiptomi, asszír, magyar, szerb vagy francia séfek megjelentek a török paloták konyháin, magukkal hozva otthonai ízeit.

Ebben a közegben tökéletesedett a baklava. Gazdag beltartalmának és munkás tésztájának köszönhetően ebben az időszakban is a kiváltságosok desszertjének számított, amelyet csak ünnepi alkalmakkor készítettek. Ez a hagyomány ma is él, a baklava klasszikus kísérője minden jeles családi eseménynek, sokszor készítik esküvőkre és más ünnepi alkalmakra.

Épp ezért nem meglepő, hogy a baklavát szokás úgy emlegetni, mint a ,,desszertek szultánja, a szultánok desszertje". A baklava azonban a köznép számára is elérhető volt, még ha csak bizonyos alkalmakkor is. A XVII. században kialakult szokás szerint a katonák számára évente egyszer a szultáni palota cukrászai külön sütöttek baklavát, s ez a hagyomány egészen a janicsárság megszüntetéséig fenn is maradt. A legutolsó ilyen típusú ünnep 1826-ban volt, nem sokkal a janicsárság eltörlése előtt.

A Top Kapiban azonban nem csak a janicsároknak sütöttek baklavát, hanem a szultánnak és a háremhölgyinek is, mivel a töltelékben lévő pisztácia, a sziruphoz használt méz afrodiziákum, sőt a süteményben lévő fűszerek (fahéj, kardamom) is vágyfokozók.





Pisztáciával még finomabb a baklava

A törökök baklavája nyomtatásban először 1844-ben jelent meg Mehmet Kamil Melceü't-Tabbahin című szakácskönyvében, amelyben rögvest öt baklavarecepttel is találkozhatunk. A közönséges baklava mellett a könyvben többek között helyt kapott a dekoratív baklava és a rizses baklava is.

A baklava manapság már az egész világot meghódította, a közel-keleti és balkáni népek mellett érdekes mód a texasiak is odavannak érte, s ami még izgalmasabb, hogy - ha hinni lehet a pletykáknak - velük a cseh bevándorlók ismertették meg ezt az édességet.

Ennek a széleskörű rajongótábornak köszönhetően a baklava sokféle ízesítésben és formában van jelen. A baklava hagyományosan dióval készül, de gyakori a pisztáciával, mandulával, fenyőmaggal készített változat, sőt bizonyos vidékeken még pörkölt csicseriborsó is kerülhet a baklava töltelékébe.





Kis fészkek is készülhetnek baklavának

A tésztája a leggyakrabban phyllo tészta, ami nálunk réteslapként ismert. A tésztalapokat vagy olvasztott vajjal, vagy olajjal megkenik, közé kerül a darált dió, mandula vagy bármilyen más darált csonthéjas, amit kellő mértékben meg is kell fűszerezni. A leggyakrabban fahéjjal ízesítik, de fűszerezhető szegfűszeggel, szegfűborssal, kardamommal vagy szerecsendióval. Ezen kívül érdemes a darált csonthéjasokhoz egy kevés kenyérmorzsát is adni, mert így jobb állagú lesz a végén a töltelék.

A süteményt sütés közben kell elkezdeni locsolni a sziruppal, amit mézből, vízből, cukorból és citromléből főzünk, de Görögországban sok helyütt édes fügelével is gazdagítják. Magát a szirupot nem érdemes külön fűszerezni, talán csak egy kis citromhéj vagy narancshéj kellhet bele. A kisült süteményhez kell hozzáadni a maradék szirupot, majd megvárni, míg azt teljesen magába szívja. Ilyenkor van lehetőség a sütemény dekorálására is. A tetejét meg lehet szórni megtört csonthéjasokkal, vagy akár egy kis szezámmag is kerülhet rá, ahogy az észak-kelet görögországi baklaváknál szokás. Ritka, de létező édesség a mákos baklava, aminek az elkészítése megegyezik a klasszikus baklaváéval.





Kicsit munkás, de nagyon mutatós a gyűrű formájú baklava

A baklavának - a töltelék mellett - másik fontos meghatározó eleme a formája. A nálunk ismert háromszög alakú kinézet feltételezhetően az oszmán birodalomban szolgálatot teljesítő francia cukrászok ízlését dicséri, de ezen kívül igen sok megjelenési formája van ennek a süteménynek. A tepsiben egyben sütött baklavát nem csak háromszög formára vághatjuk, hanem lehet négyszög vagy rombusz alakú is. A baklavából készülhet szivar alakú is, ilyenkor a kevesebb tésztaréteg közé helyezett töltelékből hengert formálnak, amelynek két végén a tésztát visszatűrik, majd az így kapott szivarokat a tepsiben - az egyben sütött tésztával azonos módon - készítik el. A feltekert tésztából készülhet még csiga is. A tésztarétegből képezhetünk kis kosárkákat is és a tölteléket tölthetjük közvetlenül ezekbe a tésztakapszlikba.

Bármilyen formában is készül a baklava, legjobb, ha szobahőmérsékletre hűlve, frissen fogyasztjuk.





Rombusz alakúra is szelhető a baklava

Baklava

Hozzávalók egy közepes tepsihez:
2 csomag réteslap (16 lap)
60 dkg darált dió
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor
3 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
15 dkg vaj
A sziruphoz:
2,5 dl citromlé
25 dkg méz
25 dkg cukor
1 dl víz

Elkészítés: A sziruphoz a cukrot a mézzel, a citromlével és a vízzel felteszem főni. Nem sűrítem be túlságosan, mert a tészta sok szirupot megiszik.
A diót, a porcukrot összekeverem a morzsával, és bátran fűszerezem. A vajat megolvasztom. A réteslapokat a tepsi méretére igazítom.
Vajjal tocsogósan kikenem a tepsit, majd belefektetek egy réteslapot, amit szintén alaposan megkenek. Így járok el összesen hat lappal, majd a diós töltelék felét elosztom rajta. Ezután egy újabb lapot fektetek rá, vajjal megkenem, majd óvatosan a töltelékre fordítom. Négy lapot teszek a töltelék tetejére, mindegyik közé olvasztott vajat kenve. Ezután jön a töltelék másik fele, majd hat lap, a korábbiak szellemében. Végezetül óvatosan egy éles késsel kockákra vágom.
A 170 fokra előmelegített sütőbe tolom a tésztát, majd időközönként kiszedem, és alaposan meglocsolom a sziruppal. Addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik. Amikor kész, egy késsel újra fellazítom a kockák közét, majd hagyom kihűlni.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: feltételezhetően, baklavarecepttel, tésztakapszlikba, szakácskönyvében, ellenállhatatlan, szerecsendióval, megszüntetéséig, konstantinápoly, csonthéjasokhoz, csonthéjasokkal, változtatásokon, végeredményként, rajongótábornak, tökéletesedett, görögországban, háremhölgyinek, beltartalmának, találkozhatunk, alapanyagoknak, elterjedésének, tésztarétegből, szegfűborssal, janicsároknak, kiváltságosok, desszertjének, szegfűszeggel, kenyérmorzsát, kenyértésztát, összesütötték, leggyakrabban, előmelegített, hozzájárultak, kereskedőitől, hagyományosan, gasztronómiai, csicseriborsó, baklavát szinte, magáénak érzi, egykori Oszmán, asszírok találmánya, egyszerű kovásztalan, fatüzelésű kályhába, végeredményként kapott, extra alapanyagoknak, gazdagok süteményévé, törökök szólásai, görög kereskedők, asszírok édességét, receptet rögvest, kenyértésztát lecserélték, úgynevezett phyllo, lehelet vékony, Mehmet Kamil Melceü,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  39 ígéret  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Paul David Tripp Április 15  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Márai Sándor tollából  Vito Giaquinto gondolata  Bársony székben  Különleges  Zilahy Lajos gondolata  Töröld le  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Minden tavaszból őrizz..  Pitypang szökőkút  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A pitypang legendája  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Magamnak  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Csend  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Anyámról való emlékek  A sorsod  Mindig lesz olyan  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jó nap volt  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Gebhardt Nóra versei II.  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Robert Merle tollából  képre írva  Különleges  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Eduardo Sacheri gondolata  Ott van  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  James Allen  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Emlékezz  40 felett  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Különleges  Magamnak  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
baklavát szinte, magáénak érzi, egykori Oszmán, asszírok találmánya, egyszerű kovásztalan, fatüzelésű kályhába, végeredményként kapott, extra alapanyagoknak, gazdagok süteményévé, törökök szólásai, görög kereskedők, asszírok édességét, receptet rögvest, kenyértésztát lecserélték, úgynevezett phyllo, lehelet vékony, későbbiek folyamán, baklava további, oszmán palotákban, birodalom különböző, török paloták, közegben tökéletesedett, kiváltságosok desszertjének, baklava klasszikus, baklavát szokás, szultánok desszertje&#8221, baklava azonban, köznép számára, katonák számára, szultáni palota, hagyomány egészen, janicsárság megszüntetéséig, legutolsó ilyen, janicsárság eltörlése, janicsároknak sütöttek, töltelékben lévő, sziruphoz használt, süteményben lévő, törökök baklavája, közönséges baklava, könyvben többek, dekoratív baklava, rizses baklava, baklava manapság, egész világot, cseh bevándorlók, széleskörű rajongótábornak, baklava sokféle, baklava hagyományosan, baklava töltelékébe, leggyakrabban phyllo, tésztalapokat vagy, leggyakrabban fahéjjal, darált csonthéjasokhoz, kevés kenyérmorzsát, süteményt sütés, kisült süteményhez, maradék szirupot, sütemény dekorálására, észak-kelet görögországi, mákos baklava, elkészítése megegyezik, klasszikus baklaváéval, gyűrű formájú, töltelék mellett, nálunk ismert, oszmán birodalomban, tepsiben egyben, baklavából készülhet, kevesebb tésztaréteg, tésztát visszatűrik, egyben sütött, feltekert tésztából, tésztarétegből képezhetünk, tölteléket tölthetjük, közepes tepsihez, vízzel felteszem, porcukrot összekeverem, vajat megolvasztom, tepsi méretére, diós töltelék, újabb lapot, töltelékre fordítom, töltelék tetejére, töltelék másik, korábbiak szellemében, éles késsel, késsel újra, kockák közét, feltételezhetően, baklavarecepttel, tésztakapszlikba, szakácskönyvében, ellenállhatatlan, szerecsendióval, megszüntetéséig, konstantinápoly, csonthéjasokhoz, csonthéjasokkal, változtatásokon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 378
  • e Hét: 4892
  • e Hónap: 9930
  • e Év: 139637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.