Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Spárga-egyszeregy
  2015-05-04 23:10:11, hétfő
 
   
  Spárga-egyszeregy

Tavasszal megjelenik a piacokon a spárga, húsos kötegekben kelleti magát, édeskés illatával próbálja felhívni a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy csak sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni.

Pedig a spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. Igaz, ennek a növénynek manapság egyre kevesebb szerepe van a magyar mezőgazdaságban, de a tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon.





A klasszikus fehér spárgát nem árt alaposan meghámozni - különben keserű lehet az étel

A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.





Sonkába tekerve, sajttal, esetleg besamellel is nagy klasszikus a spárga

Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják.

A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével - meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk. Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat.





A zöld spárga kevésbé fásodik, és nem kell megpucolni

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.
Spárgaleves

Hozzávalók:
50 dkg spárga
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt

cukor
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.
3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.
Spárgaszósz

Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors

1 marék fenyőmag
1 marék szeletelt mandula
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A megpucolt spárgákat 4-5 centis darabokra vágom, olvasztott vajban megforgatom, majd hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, és felöntöm a tejszínnel. Sózom. A fenyőmagot és a mandulát megpirítom. Tésztát főzök, és a spárgaszósszal, valamint a pirított magokkal tálalom.





Hollandi mártással vagy vinaigrette szósszal is isteni a spárga

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: mezőgazdaságban, előkészítésétől, petrezselyemmel, spárgaszezonban, magyarországon, kalóriaszegény, spárgatermelés, spárgaszósszal, szüretelhetőek, használhatóak, háziasszonyok, spárgaevészet, megszabadítva, csomómentesen, petrezselymet, visszavágjuk, előkészítése, elkészítésig, rosttartalma, koleszterint, szakirodalom, petrezselyem, gyakorlattal, szerecsendió, pucolhatóság, tanulmányai, spárgasípot, főzőtejszín, megforgatom, vinaigrette, mindmegette, spárgaszósz, megpucoljuk, úgynevezett, meghámozzuk, esetlegesen, háziasszonyok figyelmét, francia termelési, növénynek manapság, magyar mezőgazdaságban, tengelici spárga, klasszikus fehér, spárga számunkra, föld alatt, fény felé, zöld pedig, föld felett, spárga kalóriaszegény, alábbi dolgokat, könnyebb pucolhatóság, elkészítésig érdemes, pohár vízbe, Légrády Károly,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Alázat  Ágai Ágnes – Csendélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  képre írva  Png cica  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  A jó emberek mindig szépek mar...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 19  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png kislány  Facebookon kaptam  Szép estét  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Hiányzik  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Minden harmadik...  Tanuld meg ezt a versemet  Gonosz démon-álarc  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Próbálj meg ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Reggel van  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png férfi  Nem tudhatod  Éretlen vers  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Lóhere  Facebookon kaptam Annuska bar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Szívem  Akarat  Kaffka_Margit  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Kaffka_Margit  Bertolt Brecht -től idézet  Bertolt Brecht -től idézet  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Irgalom és ítélet  Nem méltó hozzád  Png nő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem tiéd  Kerüld el az evangélium örömén...  Erdőn  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Julian Brass gondolata  Mi lenne ha  A Megváltó szolgálatában  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
háziasszonyok figyelmét, francia termelési, növénynek manapság, magyar mezőgazdaságban, tengelici spárga, klasszikus fehér, spárga számunkra, föld alatt, fény felé, zöld pedig, föld felett, spárga kalóriaszegény, alábbi dolgokat, könnyebb pucolhatóság, elkészítésig érdemes, pohár vízbe, spárga konyhai, következő lépésekből, szár alját, jobb hámozóval, műveleten múlik, spárgasípot több, zöld spárga, spárga előkészítésétől, zöld verzióval, végeit kell, spárgákat megpucolom, egész spárgaevészet, végit kell, elkészítés módjára, aljából levágunk, feje felé, éles késsel, fejét magát, liszttel csomómentesen, megpucolt spárgákat, apróra vágott, mandulát megpirítom, pirított magokkal, mezőgazdaságban, előkészítésétől, petrezselyemmel, spárgaszezonban, magyarországon, kalóriaszegény, spárgatermelés, spárgaszósszal, szüretelhetőek, használhatóak, háziasszonyok, spárgaevészet, megszabadítva, csomómentesen, petrezselymet, visszavágjuk, előkészítése, elkészítésig, rosttartalma, koleszterint, szakirodalom, petrezselyem, gyakorlattal, szerecsendió, pucolhatóság, tanulmányai, spárgasípot, főzőtejszín, megforgatom, vinaigrette, mindmegette, spárgaszósz, megpucoljuk, úgynevezett, meghámozzuk, esetlegesen, spárgaleves, példányokat, kivételével, elkészíteni, olvasztott, választani, meghámozni, hozzávalók, megjelenik, megpucolni, fűszereket, klasszikus, megpucolom, szeretnénk, besamellel, elkészítés, finomliszt, használunk, fogyasztás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 9503
  • e Hónap: 23408
  • e Év: 153115
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.