Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Spárga-egyszeregy
  2015-05-04 23:10:11, hétfő
 
   
  Spárga-egyszeregy

Tavasszal megjelenik a piacokon a spárga, húsos kötegekben kelleti magát, édeskés illatával próbálja felhívni a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy csak sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni.

Pedig a spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. Igaz, ennek a növénynek manapság egyre kevesebb szerepe van a magyar mezőgazdaságban, de a tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon.





A klasszikus fehér spárgát nem árt alaposan meghámozni - különben keserű lehet az étel

A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.





Sonkába tekerve, sajttal, esetleg besamellel is nagy klasszikus a spárga

Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják.

A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével - meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk. Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat.





A zöld spárga kevésbé fásodik, és nem kell megpucolni

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.
Spárgaleves

Hozzávalók:
50 dkg spárga
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt

cukor
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.
3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.
Spárgaszósz

Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors

1 marék fenyőmag
1 marék szeletelt mandula
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A megpucolt spárgákat 4-5 centis darabokra vágom, olvasztott vajban megforgatom, majd hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, és felöntöm a tejszínnel. Sózom. A fenyőmagot és a mandulát megpirítom. Tésztát főzök, és a spárgaszósszal, valamint a pirított magokkal tálalom.





Hollandi mártással vagy vinaigrette szósszal is isteni a spárga

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: mezőgazdaságban, előkészítésétől, petrezselyemmel, spárgaszezonban, magyarországon, kalóriaszegény, spárgatermelés, spárgaszósszal, szüretelhetőek, használhatóak, háziasszonyok, spárgaevészet, megszabadítva, csomómentesen, petrezselymet, visszavágjuk, előkészítése, elkészítésig, rosttartalma, koleszterint, szakirodalom, petrezselyem, gyakorlattal, szerecsendió, pucolhatóság, tanulmányai, spárgasípot, főzőtejszín, megforgatom, vinaigrette, mindmegette, spárgaszósz, megpucoljuk, úgynevezett, meghámozzuk, esetlegesen, háziasszonyok figyelmét, francia termelési, növénynek manapság, magyar mezőgazdaságban, tengelici spárga, klasszikus fehér, spárga számunkra, föld alatt, fény felé, zöld pedig, föld felett, spárga kalóriaszegény, alábbi dolgokat, könnyebb pucolhatóság, elkészítésig érdemes, pohár vízbe, Légrády Károly,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.13. 22:05 Asztalitenisz Európa Kupa - Győzelemmel búcsúzott a Pécs
12.13. 22:05 Osztrák jégkorongliga - Győzelemmel távozott Dornbirnből a Fehérvár
12.13. 22:04 Hat Nemzet jégkorong felkészülési torna - A franciáktól is kikapott a magya...
12.13. 22:04 Fölszállott a páva - Újabb öt produkció a döntőben
12.13. 21:34 Fidesz: felháborító, ahogy az ellenzék el akarja kenni a Gothár-ügyet
12.13. 21:24 Fodor Ferenc néprajzkutató kapta az idei Tömörkény-díjat
12.13. 21:24 Varga Mihály: kiemelt cél az uniót meghaladó gazdasági növekedés fenntartás...
12.13. 21:24 Jövőre is megmarad, de már nem nő Romániában a differenciált minimálbér a f...
12.13. 21:14 Halálos baleset történt az M5-ös autópályán
12.13. 21:14 A Phralipe felmondta együttműködését a Firosszal
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Karácsonyi keret  Kislány olvas  Karácsony  Márai Sándor: Idegen szerető  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Márai Sándor: Idegen szerető  A szívek szabója  Nekünk született!  Luca-nap – dologtiltó na...  Luca széke  Csupa csoki torta  II. János Pál-ereklye  Immánuel  Ünnepek az életben.. Miért is ...  Pere van az Úrnak  A másnak szerzett öröm, boldog...  Piros rózsa  Ézsaiás próféta könyve  Ezüstvasárnap  Kellemes teázást  Meditáció  Karácsony  Eljárás indított a nemzetközi ...  Téli kép  Szavakon túli csend  Karácsonyfa  2. adventi hét csütörtök 12.12  Szent Lúcia története  2. adventi hét csütörtök 12.12  Boldogság  Karácsony  Karácsony  Közösségben  Ige  Szilágyi Anita: Karácsony felé...  Boldogság  Boldogság  Facebookon kaptam  Advent 3  ...és jóakarat  Ünnepekre hangolva Szívvel, - ...  Luca napi mondóka  A tündöklő tó partján . . .  Krisztus mint igaz ember és Is...  Eljárás indított a nemzetközi ...  Hóemberek  Facebookon kaptam  Áldott készülődést  Angyalka  Keresztelő Jánosok után kiált ...  Téli kép  Havas lucázás  1. Advent  Facebookon kaptam  Erkel Ferenc: Hunyadi László-L...  Luca-napi kotyolás  Facebookon kaptam  Sok ember üresnek érzi az élet...  Ünnepekre hangolva Szívvel, - ...  Facebookon kaptam  Téli kép  Karácsonyi dekorációk  Facebookon kaptam  Boldogság  Szép estét, jó éjt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnep Mosolyogva tette le a te...  Fiú vagy lány  Szèp estét kedves látogat...  Lesz ezer csillag, meg fény  Ha...  Téli kép  Lilom  Karácsonyi keret  2. adventi hét csütörtök 12.12  Sok ember üresnek érzi az élet...  Facebookon kaptam  Gyújtsunk gyertyát  Png rózsa  Lucia név:  Ady Endre : Menekülés az Úrhoz  Ady Endre : Menekülés az Úrhoz  Facebookon kaptam  Kellemes teázást  Sexy nő  Kellemes kávézást!  Nézem a rohanó várost. A műany...  Png rózsa  Téli kép  Karácsony  Boldogság  Keresztelő Jánosok után kiált ...  2. adventi hét péntek 12.13  A D-vitaminról  Kellemes, szép napot!  A szívek szabója  Szent Lúcia szűz, vértanú 12.1...  Bor  Ünnepekre hangolva Szívvel, - ... 
Bejegyzés Címkék
háziasszonyok figyelmét, francia termelési, növénynek manapság, magyar mezőgazdaságban, tengelici spárga, klasszikus fehér, spárga számunkra, föld alatt, fény felé, zöld pedig, föld felett, spárga kalóriaszegény, alábbi dolgokat, könnyebb pucolhatóság, elkészítésig érdemes, pohár vízbe, spárga konyhai, következő lépésekből, szár alját, jobb hámozóval, műveleten múlik, spárgasípot több, zöld spárga, spárga előkészítésétől, zöld verzióval, végeit kell, spárgákat megpucolom, egész spárgaevészet, végit kell, elkészítés módjára, aljából levágunk, feje felé, éles késsel, fejét magát, liszttel csomómentesen, megpucolt spárgákat, apróra vágott, mandulát megpirítom, pirított magokkal, mezőgazdaságban, előkészítésétől, petrezselyemmel, spárgaszezonban, magyarországon, kalóriaszegény, spárgatermelés, spárgaszósszal, szüretelhetőek, használhatóak, háziasszonyok, spárgaevészet, megszabadítva, csomómentesen, petrezselymet, visszavágjuk, előkészítése, elkészítésig, rosttartalma, koleszterint, szakirodalom, petrezselyem, gyakorlattal, szerecsendió, pucolhatóság, tanulmányai, spárgasípot, főzőtejszín, megforgatom, vinaigrette, mindmegette, spárgaszósz, megpucoljuk, úgynevezett, meghámozzuk, esetlegesen, spárgaleves, példányokat, kivételével, elkészíteni, olvasztott, választani, meghámozni, hozzávalók, megjelenik, megpucolni, fűszereket, klasszikus, megpucolom, szeretnénk, besamellel, elkészítés, finomliszt, használunk, fogyasztás, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 309 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 5001
  • e Hónap: 13690
  • e Év: 394207
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.