Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavaszi nyitány zsenge fehér spárgával
  2015-05-04 23:45:29, hétfő
 
   
  Tavaszi nyitány zsenge fehér spárgával

Ha nagyobb tömegben megjelennek az első zsenge spárgakötegek a piaci standokon - minden kétséget kizáróan kezdetét veszi a tavaszi ,,zöldségzsongás", és ezzel együtt a bő egy hónapig tartó spárgaszezon.

Nem tagadom, hogy az egyik legkedvesebb alapanyagom a konyhában - április végétől május végéig - június elejéig aligha akad hét, amikor nem kerül tányérra valamilyen formában. Lehet fehér, lehet zöld, minden szezonban újabb és újabb fogásokra, tálalási módokra és ízkombinációk kísérletezésére ösztönöz.

A szezon első spárgafogása épp most készült el - mivel annyira zsenge és annyira friss fehér spárgára sikerült szert tennem, amilyenről csak álmodni lehet, igyekeztem megőrizni ennek a nagyszerű zöldségfélének minden karakterét, ugyanakkor olyan kiegészítőkkel társítottam, amelyek ízei tökéletes harmóniát alkotnak.





A zsenge spárga csúcshoz közeli része halványlila, a zöldség feszes, szinte kicsattan!

A spárga nagyszerűségéről nem lehet eleget zengeni - alacsony energiatartalma annyi jó tulajdonsággal és ásványi anyaggal párosul, hogy felsorolni is nehéz volna -, de legszívesebben mindenkit vendégül látnék spárgalakomára, ha másként nem, hát virtuálisan!

A legklasszikusabb fogás: a spárga hollandi mártással. Ez a tojásban és vajban gazdag mártás azonban sokak számára igencsak kalóriadúsnak bizonyul, a spárga azonban önállóan tálalva úgy igényli a mártást, mint a palacsinta a finomabbnál finomabb tölteléket, tehát mindenképp célszerű hideg vagy meleg mártással kísérni. Ráadásul mindkettőről elmondható: frissen az igazi!





A sós, enyhén cukrozott és citrommal ízesített vízben tökéletesre főtt spárga egyelőre körítés nélkül

Ezúttal olyan receptet kísérleteztem ki, amelyben a találásnak, valamint az egyes komponensek hőmérsékletének is kulcsszerep jutott - a címben jelzett zenei kifejezés talán nem túlzás: akárcsak egy zeneműben, ebben az egyszerűen elkészíthető spárgafogásban is akkor lesz tökéletes az összhatás, ha minden tisztán és pontosan a helyére kerül.

Fehér spárga diómártással és zelleres burgonyapürével





Forró spárga, hideg mártás, meleg pürépaplanban

Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként:
50 dkg zsenge fehér spárga
½ citrom leve
1 teáskanál olívaolaj
1 dkg vaj
A diómártáshoz:
8 dkg darált dió
10 dkg natúr krémsajt
1 dl natúr joghurt
2 csokor petrezselyemzöld
A püréhez:
25 dkg burgonya
20 dkg zellergumó
1 dl habtejszín
Valamint:
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, szerecsendió

Elkészítés: A diómártáshoz a diót ledarálom, a petrezselyemzöldet finomra aprítom. A krémsajtot és a joghurtot keverőpohárba kanalazom, hozzáadom a diót és a petrezselymet, a sajt sótartalmától függően ½-1 mokkáskanálnyi tengeri sót adok hozzá, bőven borsozom, botmixerrel simára keverem. Csinos üvegtálba halmozom, kevés petrezselyemmel és darált dióval díszítve tálalásig hűtőszekrénybe helyezem.





A diómártás elkészült!

A zelleres burgonyapüréhez a kétféle gumóst megtisztítom, nagyjából 1 cm-es kockákra vágom, hogy gyorsan elkészüljön. Annyi sós vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi a kisméretű lábos tartalmát. 12-15 perc alatt puhára főzöm.

Amíg a burgonya és a zeller fő, a spárgák fás végeit letöröm, meghámozom. Ennél a műveletnél nem szabad takarékoskodni - a spárga akkor lesz ízletes, ha éles hámozóval tökéletesen sikerül eltávolítani a héját, valamint nem tartozik hozzá a keserű vége.





Minden fehér spárgából készített fogás sikerének kulcsa az alapos hámozás

A tejszínt habbá verem, a burgonyát és a zellert leszűröm, pürésítem, ha szükséges némi sóval, valamint kevés frissen őrölt borssal és ¼ frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, hablapáttal hozzádolgozom a tejszínhabot, tálalásig melegen tartom.

A zelleres burgonyapüré elkészültével magas falú fazékban kb. 1 l vizet forralok, amelyet 1 teáskanál sóval, ½ teáskanál cukorral, valamint ½ citrom levével ízesítek. 12-14 perc alatt megfőzöm a spárgát. Leszűröm, serpenyőben felforrósítom az olajat és a vajat, 2-3 perc alatt átforgatom.

Hosszú tányérokra rendezem a forró spárgákat, a végüket meleg zelleres burgonyapüré-paplanba bújtatom, amelyet frissen őrölt borssal fűszerezek, a felső harmadra pedig hideg diómártást kanalazok, petrezselyemlevelekkel díszítem.





Minden a helyén - jó étvágyat!

A forró-meleg-hideg összetevők és a tiszta, együtt mégis igen izgalmas ízek pompás összhangban érvényesülnek a fogásban. Már csak egy pohár fehérbor hiányzik, és tökéletes a spárgalakoma.

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: legklasszikusabb, petrezselyemzöld, nagyszerűségéről, szerecsendióval, energiatartalma, burgonyapüréhez, petrezselyemmel, burgonyapürével, hőmérsékletének, kísérletezésére, zöldségzsongás, tulajdonsággal, spárgafogásban, spárgalakomára, legszívesebben, mokkáskanálnyi, kiegészítőkkel, zöldségfélének, hűtőszekrénybe, takarékoskodni, sótartalmától, petrezselymet, elkészültével, felforrósítom, kísérleteztem, ízkombinációk, hozzádolgozom, érvényesülnek, keverőpohárba, spárgakötegek, pürépaplanban, kalóriadúsnak, spárgafogása, diómártáshoz, tejszínhabot, burgonyapüré, első zsenge, piaci standokon, tavaszi „, hónapig tartó, egyik legkedvesebb, konyhában –, szezon első, nagyszerű zöldségfélének, zsenge spárga, zöldség feszes, spárga nagyszerűségéről, legklasszikusabb fogás, spárga hollandi, spárga azonban, finomabbnál finomabb, egyes komponensek, Habliliom Könnyed Konyhája,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Elköszönt  A sors  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem tudhatod  Neked tudnod kell  Szép estét  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Annuska bar...  Erdőn  Éretlen vers  Idő  210 éve született a SZÓZAT meg...  Neked tudnod kell  Fehér virág  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Png cica  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png kutya  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  képre írva  Kövesd a cowboyt!  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Bounty krémes  Elköszönt  Adakozás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png csokor  Facebookon kaptam  Erdőn  Popper Péter szavai  Alázat  Png lepke  Örülök, hogy látlak!  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Örülök, hogy látlak!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nem számIt  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Őrizkednünk kell...  Adakozás  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Erdőn  Az engedelmesség miért nem vál...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png fotel  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első zsenge, piaci standokon, tavaszi &#8222, hónapig tartó, egyik legkedvesebb, konyhában &#8211, szezon első, nagyszerű zöldségfélének, zsenge spárga, zöldség feszes, spárga nagyszerűségéről, legklasszikusabb fogás, spárga hollandi, spárga azonban, finomabbnál finomabb, egyes komponensek, címben jelzett, egyszerűen elkészíthető, helyére kerül, diót ledarálom, joghurtot keverőpohárba, sajt sótartalmától, diómártás elkészült, zelleres burgonyapüréhez, kétféle gumóst, kisméretű lábos, spárga akkor, keserű vége, alapos hámozás, tejszínt habbá, zellert leszűröm, zelleres burgonyapüré, forró spárgákat, végüket meleg, felső harmadra, helyén &#8211, forró-meleg-hideg összetevők, pohár fehérbor, legklasszikusabb, petrezselyemzöld, nagyszerűségéről, szerecsendióval, energiatartalma, burgonyapüréhez, petrezselyemmel, burgonyapürével, hőmérsékletének, kísérletezésére, zöldségzsongás, tulajdonsággal, spárgafogásban, spárgalakomára, legszívesebben, mokkáskanálnyi, kiegészítőkkel, zöldségfélének, hűtőszekrénybe, takarékoskodni, sótartalmától, petrezselymet, elkészültével, felforrósítom, kísérleteztem, ízkombinációk, hozzádolgozom, érvényesülnek, keverőpohárba, spárgakötegek, pürépaplanban, kalóriadúsnak, spárgafogása, diómártáshoz, tejszínhabot, burgonyapüré, spárgalakoma, eltávolítani, megtisztítom, elkészíthető, diómártással, szerecsendió, mindkettőről, spárgaszezon, legkedvesebb, alapanyagom, kulcsszerep, serpenyőben, összhangban, virtuálisan, komponensek, mindmegette, halványlila, tökéletesre, előételként, finomabbnál, elkészüljön, hablapáttal, botmixerrel, megjelennek, társítottam, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 2618
  • e Hónap: 16523
  • e Év: 146230
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.