|
2015-05-04 23:45:29, hétfő
|
|
|
|
|
|
Tavaszi nyitány zsenge fehér spárgával
Ha nagyobb tömegben megjelennek az első zsenge spárgakötegek a piaci standokon - minden kétséget kizáróan kezdetét veszi a tavaszi ,,zöldségzsongás", és ezzel együtt a bő egy hónapig tartó spárgaszezon.
Nem tagadom, hogy az egyik legkedvesebb alapanyagom a konyhában - április végétől május végéig - június elejéig aligha akad hét, amikor nem kerül tányérra valamilyen formában. Lehet fehér, lehet zöld, minden szezonban újabb és újabb fogásokra, tálalási módokra és ízkombinációk kísérletezésére ösztönöz.
A szezon első spárgafogása épp most készült el - mivel annyira zsenge és annyira friss fehér spárgára sikerült szert tennem, amilyenről csak álmodni lehet, igyekeztem megőrizni ennek a nagyszerű zöldségfélének minden karakterét, ugyanakkor olyan kiegészítőkkel társítottam, amelyek ízei tökéletes harmóniát alkotnak.
A zsenge spárga csúcshoz közeli része halványlila, a zöldség feszes, szinte kicsattan!
A spárga nagyszerűségéről nem lehet eleget zengeni - alacsony energiatartalma annyi jó tulajdonsággal és ásványi anyaggal párosul, hogy felsorolni is nehéz volna -, de legszívesebben mindenkit vendégül látnék spárgalakomára, ha másként nem, hát virtuálisan!
A legklasszikusabb fogás: a spárga hollandi mártással. Ez a tojásban és vajban gazdag mártás azonban sokak számára igencsak kalóriadúsnak bizonyul, a spárga azonban önállóan tálalva úgy igényli a mártást, mint a palacsinta a finomabbnál finomabb tölteléket, tehát mindenképp célszerű hideg vagy meleg mártással kísérni. Ráadásul mindkettőről elmondható: frissen az igazi!
A sós, enyhén cukrozott és citrommal ízesített vízben tökéletesre főtt spárga egyelőre körítés nélkül
Ezúttal olyan receptet kísérleteztem ki, amelyben a találásnak, valamint az egyes komponensek hőmérsékletének is kulcsszerep jutott - a címben jelzett zenei kifejezés talán nem túlzás: akárcsak egy zeneműben, ebben az egyszerűen elkészíthető spárgafogásban is akkor lesz tökéletes az összhatás, ha minden tisztán és pontosan a helyére kerül.
Fehér spárga diómártással és zelleres burgonyapürével
Forró spárga, hideg mártás, meleg pürépaplanban
Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként:
50 dkg zsenge fehér spárga
½ citrom leve
1 teáskanál olívaolaj
1 dkg vaj
A diómártáshoz:
8 dkg darált dió
10 dkg natúr krémsajt
1 dl natúr joghurt
2 csokor petrezselyemzöld
A püréhez:
25 dkg burgonya
20 dkg zellergumó
1 dl habtejszín
Valamint:
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, szerecsendió
Elkészítés: A diómártáshoz a diót ledarálom, a petrezselyemzöldet finomra aprítom. A krémsajtot és a joghurtot keverőpohárba kanalazom, hozzáadom a diót és a petrezselymet, a sajt sótartalmától függően ½-1 mokkáskanálnyi tengeri sót adok hozzá, bőven borsozom, botmixerrel simára keverem. Csinos üvegtálba halmozom, kevés petrezselyemmel és darált dióval díszítve tálalásig hűtőszekrénybe helyezem.
A diómártás elkészült!
A zelleres burgonyapüréhez a kétféle gumóst megtisztítom, nagyjából 1 cm-es kockákra vágom, hogy gyorsan elkészüljön. Annyi sós vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi a kisméretű lábos tartalmát. 12-15 perc alatt puhára főzöm.
Amíg a burgonya és a zeller fő, a spárgák fás végeit letöröm, meghámozom. Ennél a műveletnél nem szabad takarékoskodni - a spárga akkor lesz ízletes, ha éles hámozóval tökéletesen sikerül eltávolítani a héját, valamint nem tartozik hozzá a keserű vége.
Minden fehér spárgából készített fogás sikerének kulcsa az alapos hámozás
A tejszínt habbá verem, a burgonyát és a zellert leszűröm, pürésítem, ha szükséges némi sóval, valamint kevés frissen őrölt borssal és ¼ frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, hablapáttal hozzádolgozom a tejszínhabot, tálalásig melegen tartom.
A zelleres burgonyapüré elkészültével magas falú fazékban kb. 1 l vizet forralok, amelyet 1 teáskanál sóval, ½ teáskanál cukorral, valamint ½ citrom levével ízesítek. 12-14 perc alatt megfőzöm a spárgát. Leszűröm, serpenyőben felforrósítom az olajat és a vajat, 2-3 perc alatt átforgatom.
Hosszú tányérokra rendezem a forró spárgákat, a végüket meleg zelleres burgonyapüré-paplanba bújtatom, amelyet frissen őrölt borssal fűszerezek, a felső harmadra pedig hideg diómártást kanalazok, petrezselyemlevelekkel díszítem.
Minden a helyén - jó étvágyat!
A forró-meleg-hideg összetevők és a tiszta, együtt mégis igen izgalmas ízek pompás összhangban érvényesülnek a fogásban. Már csak egy pohár fehérbor hiányzik, és tökéletes a spárgalakoma.
Habliliom
Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: legklasszikusabb, petrezselyemzöld, nagyszerűségéről, szerecsendióval, energiatartalma, burgonyapüréhez, petrezselyemmel, burgonyapürével, hőmérsékletének, kísérletezésére, zöldségzsongás, tulajdonsággal, spárgafogásban, spárgalakomára, legszívesebben, mokkáskanálnyi, kiegészítőkkel, zöldségfélének, hűtőszekrénybe, takarékoskodni, sótartalmától, petrezselymet, elkészültével, felforrósítom, kísérleteztem, ízkombinációk, hozzádolgozom, érvényesülnek, keverőpohárba, spárgakötegek, pürépaplanban, kalóriadúsnak, spárgafogása, diómártáshoz, tejszínhabot, burgonyapüré, első zsenge, piaci standokon, tavaszi „, hónapig tartó, egyik legkedvesebb, konyhában –, szezon első, nagyszerű zöldségfélének, zsenge spárga, zöldség feszes, spárga nagyszerűségéről, legklasszikusabb fogás, spárga hollandi, spárga azonban, finomabbnál finomabb, egyes komponensek, Habliliom Könnyed Konyhája,
|
|
|
|
első zsenge, piaci standokon, tavaszi „, hónapig tartó, egyik legkedvesebb, konyhában –, szezon első, nagyszerű zöldségfélének, zsenge spárga, zöldség feszes, spárga nagyszerűségéről, legklasszikusabb fogás, spárga hollandi, spárga azonban, finomabbnál finomabb, egyes komponensek, címben jelzett, egyszerűen elkészíthető, helyére kerül, diót ledarálom, joghurtot keverőpohárba, sajt sótartalmától, diómártás elkészült, zelleres burgonyapüréhez, kétféle gumóst, kisméretű lábos, spárga akkor, keserű vége, alapos hámozás, tejszínt habbá, zellert leszűröm, zelleres burgonyapüré, forró spárgákat, végüket meleg, felső harmadra, helyén –, forró-meleg-hideg összetevők, pohár fehérbor, legklasszikusabb, petrezselyemzöld, nagyszerűségéről, szerecsendióval, energiatartalma, burgonyapüréhez, petrezselyemmel, burgonyapürével, hőmérsékletének, kísérletezésére, zöldségzsongás, tulajdonsággal, spárgafogásban, spárgalakomára, legszívesebben, mokkáskanálnyi, kiegészítőkkel, zöldségfélének, hűtőszekrénybe, takarékoskodni, sótartalmától, petrezselymet, elkészültével, felforrósítom, kísérleteztem, ízkombinációk, hozzádolgozom, érvényesülnek, keverőpohárba, spárgakötegek, pürépaplanban, kalóriadúsnak, spárgafogása, diómártáshoz, tejszínhabot, burgonyapüré, spárgalakoma, eltávolítani, megtisztítom, elkészíthető, diómártással, szerecsendió, mindkettőről, spárgaszezon, legkedvesebb, alapanyagom, kulcsszerep, serpenyőben, összhangban, virtuálisan, komponensek, mindmegette, halványlila, tökéletesre, előételként, finomabbnál, elkészüljön, hablapáttal, botmixerrel, megjelennek, társítottam, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 404
- e Hét: 2618
- e Hónap: 16523
- e Év: 146230
|
|
|