Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Grillpácok húsevőknek, vegáknak, sajtmániásoknak
  2015-05-16 22:23:31, szombat
 
   
  Grillpácok húsevőknek, vegáknak, sajtmániásoknak

Aki eddig csak virslit vagy grillkolbászt mert sütögetni a forró faszénen, nyugodtan adjon magának egy esélyt, és próbálja ki a marha- és sertéshúsokat, szárnyasokat, zöldségeket, sajtokat és gyümölcsöket is a grillen megsütni.

Mi a célunk a pácolással?

A grillezés előtti pácolás lényege, hogy a magas hőmérsékleten hőkezelt húsokat, halakat, zöldségeket ízesítsük, és főleg a vastagabb szelet húsok esetében: puhítsuk. A pácok sokfélék: lehetnek marinádok, ha jóval sütés előtt ebben érleljük a húsokat, hívhatjuk szószoknak őket, ha közvetlenül a sütés előtt tesszük a húsokra.





A sózást hagyjuk a sütés utánra

Alapvető tudnivalók

A sózást hagyjuk a sülés utánra vagy csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatt sózzunk. Ennek oka, hogy a só kiszívja a húsból a nedvességet, és kiszárítja azt. Izgalmas lehet különleges sókat kipróbálni.
Használjunk üveg, cserép, porcelán tálakat a pácolásra. Ne pácoljunk fém vagy műanyag edényben. Savas közegben (ecet, citromlé, alkohol) ne hagyjuk a húsokat két óránál tovább. Ha vastag szelet hússal van dolgunk, vagy mondjuk csirkecombot grillezünk, irdaljuk be pácolás előtt, hogy a páclé jól beivódhasson.
A grillezni valót hagyjuk sütés előtt szobahőmérsékletűre melegedni.

Zöldségek pácolása

A zöldségeket elég fél órával a sütés előtt bekenni a páccal. Általában olívaolaj, citromlé, fokhagyma, méz, ízesített ecetek, bors keverékével kenhetjük meg őket ízlés szerint. A zöldfűszerek a grillen megégnek, ezek inkább a sülés után, esetleg a sütés utolsó néhány másodpercében szórjuk a zöldségre. Bekenhetjük a zöldségeket sütés közben vajjal, csak vigyázzunk, a lecsöpögő vaj könnyen megég.

Remekül grillezhető a paradicsom (esetleg megszórhatjuk egy kis barna cukorral), a paprika, a cukkini, a gomba, a hagyma, de nagyon finom a felszeletelt zsenge tök, az édesburgonya is. A keményebb zöldségeket érdemes előfőzni, nagyon finom a héjában főtt burgonya pár perc grillezés után. Próbáljuk ki az amerikaiak kedvencét: főzzük elő a csöves kukoricát, majd süssük meg grillen! Fantasztikusan édes és finom! Erre is érdemes egy kis olvasztott vajat kenni.





A grill kolbászokat nem kell pácolni

Halak a grillen

A halak nagy víztartalmuk miatt pillanatok alatt átsülnek, a pácolást sem kell túlzásba vinni, maximum egy óra elég nekik. A páclé készülhet két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál citromlé, egy gerezd fokhagyma, reszelt citromhéj hozzáadásával, de bolondíthatjuk bazsalikomos ecettel is.
Az egyszerűséget kedvelők csak csöpögtessenek citromlevet a halra, és a sülés végén kenjék meg vajjal, majd borsozzák, sózzák. A halak könnyen szétesnek, grillezzük őket sütőpapírban alufólia helyett.

Húsok

A száraz húsok a grillen tovább száradhatnak, a zsíros húsok finomabbak, azonban kerüljük a túl zsíros húsokat, a kicsöpögő zsír meggyulladhat, és pillanatok alatt elég az étel.

A sertéshúsokhoz nagyon finom a két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér és Worcestershire szósz keverékéből álló grillpác.

A száraz húsokat - például csirkemell - érdemes szalonnába tekerni.





Isteniek a grillezett zöldségek is

Sajtok a grillen

A kemény sajtok grillezése nagyon egyszerű, az igazán aromás sajtokat fűszerezni sem kell. Kemény kecskesajtot néhány perc alatt meggrillezhetünk, de nagyon finom a gomolya és a füstölt mozzarella is. A camembert sajtot érdemes a fadobozával együtt (a papírt ki kell venni belőle) sütőpapírba vagy fóliába tekerni, esetleg fokhagymagerezdeket dugni bele és így grillezni néhány percig, majd nyers zöldségcsíkokat, kenyeret mártogatni a megolvadt sajtba.

Gyümölcsök grillezése

Sokan idegenkednek tőle, pedig a grillezett gyümölcsök sülés után pici fahéjjal, szerecsendióval megszórva, mézzel, egy kanál mascarponéval mennyeiek. Próbáljuk ki a barackot, almát, körtét, szilvát, esetleg banánt, ananászt a grillen. Ha sülés közben megkenjük a gyümölcsöket narancslében elkevert szegfűborsos mézzel, még különlegesebb ízhatásokat érhetünk el.

Gyömbéres, szójás pác (halhoz, csirkéhez, sertéshez is jó)
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ananász lé
2 evőkanál reszelt gyömbér
5 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál cayenne bors
4 gerezd fokhagyma

Citromos fokhagymás pác
Fél bögre olívaolaj
2 citrom reszelt leve és reszelt héja
Frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma

Mustáros grillpác
5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál mustár
őrölt bors

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: meggrillezhetünk, szerecsendióval, zöldségcsíkokat, sajtmániásoknak, bolondíthatjuk, csöpögtessenek, sertéshúsokhoz, worcestershire, fantasztikusan, sertéshúsokat, hőmérsékleten, megszórhatjuk, hozzáadásával, mascarponéval, egyszerűséget, másodpercében, különlegesebb, grillkolbászt, meggyulladhat, édesburgonya, gyümölcsöket, víztartalmuk, bazsalikomos, beivódhasson, csirkecombot, száradhatnak, kecskesajtot, szárnyasokat, zöldfűszerek, sütőpapírban, felszeletelt, szegfűborsos, narancslében, idegenkednek, zöldségeket, keverékéből, forró faszénen, grillen megsütni, grillezés előtti, magas hőmérsékleten, vastagabb szelet, pácok sokfélék, sütés előtt, sózást hagyjuk, sütés utánra, sülés utánra, grillezni valót, zöldségeket elég, grillen megégnek, sülés után, sütés utolsó, zöldségeket sütés,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Pilinszky János költő  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  Zöld zafír  Csak a szeretet szava ér az ég...  Szép napot kívánok Mindenkinek...  Png cica  Nagyon szép.......  Radnóti Miklós költő  Zöld zafír  Boldog születésnapot a ma ünne...  Április 11 A költészet napja  Sorsunk minden fordulata  A magyar költészet napja Koncz...  Natur arany kvarckristályon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép napot kívánok Mindenkinek...  Radnóti Miklós költő  Szép napot kívánok Mindenkinek...  A haj, a bőr és a köröm erősít...  Facebookon kaptam  Jó reggelt szép napot  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Naplemente  Pilinszky János költő  Sorsunk minden fordulata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha a lényegtelen dolgokat a lé...  A legjobb barát.....  Nagyon szép.......  Nagyon szép.......  Megvédhetnek a bőrráktól, de a...  A legjobb barát.....  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  A múltból  Harmónia......  Kosztolányi Dezső  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  KALENDÁRIUM - ÁPRILIS 11. A MA...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Galenit  Facebookon kaptam  A fagyba dermedt  Szeszélyes Április  Alvó maci  Túrórudi szelet, le is fénykép...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szegfűk vödörben  A jövő a múlt gondolataiból, s...  A hol voltál? - több, mint egy...  Facebookon kaptam  Alvó maci  Cinatotrihite kristály  Tulipán csokor  Facebookon kaptam  Alvó maci  Facebookon kaptam  Jó reggelt szép napot  Facebookon kaptam  Az emberek néha azt hiszik  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haj, a bőr és a köröm erősít...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eltelt idők mögött, csak az em...  Facebookon kaptam  A jövő a múlt gondolataiból, s...  Sexy nő  Facebookon kaptam  Április 11 A költészet napja  Facebookon kaptam  Csak a szeretet szava ér az ég...  Sexy nő  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Madarak világa.....  A mindennapok miatt élsz  Világító torony  Kellemes délutánt kívánok  Az Úr az én oltalmam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Itt vagyok most, jó Uram  Facebookon kaptam  Lila eritrit kristály  Túrórudi szelet, le is fénykép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Olimpiai bajnokunkat gyászolja...  Áprilisi tréfa 
Bejegyzés Címkék
forró faszénen, grillen megsütni, grillezés előtti, magas hőmérsékleten, vastagabb szelet, pácok sokfélék, sütés előtt, sózást hagyjuk, sütés utánra, sülés utánra, grillezni valót, zöldségeket elég, grillen megégnek, sülés után, sütés utolsó, zöldségeket sütés, felszeletelt zsenge, keményebb zöldségeket, héjában főtt, amerikaiak kedvencét, csöves kukoricát, grill kolbászokat, halak nagy, páclé készülhet, evőkanál citromlé, gerezd fokhagyma, egyszerűséget kedvelők, sülés végén, halak könnyen, száraz húsok, grillen tovább, zsíros húsok, kicsöpögő zsír, sertéshúsokhoz nagyon, száraz húsokat, grillezett zöldségek, kemény sajtok, igazán aromás, füstölt mozzarella, camembert sajtot, fadobozával együtt, megolvadt sajtba, grillezett gyümölcsök, kanál mascarponéval, gyümölcsöket narancslében, meggrillezhetünk, szerecsendióval, zöldségcsíkokat, sajtmániásoknak, bolondíthatjuk, csöpögtessenek, sertéshúsokhoz, worcestershire, fantasztikusan, sertéshúsokat, hőmérsékleten, megszórhatjuk, hozzáadásával, mascarponéval, egyszerűséget, másodpercében, különlegesebb, grillkolbászt, meggyulladhat, édesburgonya, gyümölcsöket, víztartalmuk, bazsalikomos, beivódhasson, csirkecombot, száradhatnak, kecskesajtot, szárnyasokat, zöldfűszerek, sütőpapírban, felszeletelt, szegfűborsos, narancslében, idegenkednek, zöldségeket, keverékéből, ízhatásokat, sütőpapírba, fadobozával, bekenhetjük, közvetlenül, nedvességet, használjunk, keverékével, citromlevet, balzsamecet, grillezhető, mindmegette, kolbászokat, fűszerezni, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 168
  • e Hét: 496
  • e Hónap: 5174
  • e Év: 99749
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.