Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Burek, prsut, plejskavica - kóstold meg Horvátországot!
  2015-06-28 23:24:08, vasárnap
 
  Burek, prsut, plejskavica - kóstold meg Horvátországot!

Barátságos halászfalvak, pálmafás tengerpartok, hamisítatlan délszláv ízek - és mindez a szomszédban: Horvátország igazán ideális úticél minden nyarani vágyónak. Kóstolhatsz sonkát, halat, tésztaféléket, aperitívnek ihatsz šljivovicát, és a mennyei fogásokat leöblítheted isztriai fehérborral.

Horvátország az Isztriától a dalmát szigetvilágig más-más szépséget rejt. Sétálhatsz Rovinj és Poreč sikátoros óvárosában, megcsodálhatod Opatija pálmafákkal szegélyezett régi villáit, fürödhetsz a Krk vagy a Hvar sziget festői öbleiben, és Dubrovnikban, az óvárost körülölelő fal tetejéről lepillantva felejthetetlen látványban lehet részed.





Dubrovnik

Bármerre is jársz, nem jelent gondot a könnyű esti séta után megvacsorázni egy hangulatos tengerparti vendéglőben, ahol karnyújtásnyira kéklik az Adria. Történelmének és fekvésének köszönhetően az ország mindegyik régiójában másképp főznek. A tengerpartokon a görög, illetve az olasz hatás érződik, a középső területeken inkább a török ételek hódítanak.

Gyakori előétel náluk a pršut (levegőn szárított sonka), ami hozzátartozik a romantikus kisvendéglők hangulatához. Általában a mennyezetről lógva kelletik magukat a szebbnél szebb darabok. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve tálalják. Az ajvár is finom előétel: paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából készített püré.





A prsut sárgadinnyével klasszikus horvát, és főleg igazán mennyei előétel

A dalmát konyha legjellemzőbb fogásai természetesen a halételek. Érdekesség, hogy a halat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalat (tin), tintahalat (lignja) vagy szardíniát esznek. Kedvelt étel a girice, egy gyufaszálnál alig nagyobb szardellafajta, amit sós-pirospaprikás lisztbe forgatva sütnek ki, és citrommal tálalnak. Persze nem csak halakat fogyasztanak. Jellegzetes húsétel pl. a roston sült fasírt (pljeskavica), a fokhagymás marhahús vagy a kemencében sült bárány.

A levesnek nincs olyan nagy szerepe étkezésükben, mint nálunk. Ha mégis esznek, az általában halból készül (brudet), amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában kedvelt a citromleves: ezt tojással, cukorral és fahéjjal készítik. Isztria különlegessége pedig a vörösborral leöntött pirított tésztából készített leves sok babbal.





Húsos burek - de ez a levelestészta tulajdonképpen, bármivel megtölthető!

A sorból nem maradhat ki a réteshez hasonló burek, amit szinte minden horvát pékségben árulnak. Tölteléke lehet túró, de akár hagymán pirított marhahús is. A fritula (mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény) és a rozsota (tejből és karamellből készült édesség) Dalmácia különlegességei. Koccintani akár isztriai fehérborral vagy hvari vörössel is lehet. A szilvapálinka (šljivovica) nemcsak remek aperitif, de az alábbi húsételből sem hiányozhat, egy kis löttyintésnyi kell bele!

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: karnyújtásnyira, papírvékonyságú, különlegességei, különlegessége, zöldpaprikából, tengerpartokon, megcsodálhatod, tulajdonképpen, felejthetetlen, sárgadinnyével, horvátországot, szardellafajta, hozzátartozik, szigetvilágig, tésztaféléket, történelmének, levelestészta, megvacsorázni, agyagedényben, szilvapálinka, paradicsomból, pirospaprikás, legjellemzőbb, természetesen, löttyintésnyi, tengerpartok, hamisítatlan, horvátország, halászfalvak, szegélyezett, dubrovnikban, gyufaszálnál, köszönhetően, leöblítheted, kisvendéglők, hangulatához, mennyei fogásokat, dalmát szigetvilágig, óvárost körülölelő, könnyű esti, hangulatos tengerparti, ország mindegyik, olasz hatás, középső területeken, török ételek, romantikus kisvendéglők, mennyezetről lógva, szebbnél szebb, prsut sárgadinnyével, dalmát konyha, gyufaszálnál alig, roston sült, Sétálhatsz Rovinj,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Szívek  Paul Éluard - És egy mosoly  Minden tavaszból őrizz..  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Szép estét kedves látogatóimna...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hamvas Béla  A Magyar Költészet napja alkal...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Nagy és kis csodák  Nevelőszülőkhöz adták,  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Különleges  Alvó cicák  Somlyó Zoltán - Orgonával  Vidámság  ajándék, mellyel meglepem  Különleges  Alvó kislány  Egy barátság története  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Spenót fasírttal  James Allen  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  képre írva  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Paul David Tripp Április 15  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Paul David Tripp Április 15  Müller Péter tollából  jó reggelt  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Szívek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Önmaga ellenére  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Nem kell hozzá fürdőruhás  A hagyma antibakteriális hatás...  Vito Giaquinto gondolata  Borzasztó  Otthon  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12 
Bejegyzés Címkék
mennyei fogásokat, dalmát szigetvilágig, óvárost körülölelő, könnyű esti, hangulatos tengerparti, ország mindegyik, olasz hatás, középső területeken, török ételek, romantikus kisvendéglők, mennyezetről lógva, szebbnél szebb, prsut sárgadinnyével, dalmát konyha, gyufaszálnál alig, roston sült, fokhagymás marhahús, kemencében sült, levesnek nincs, általában halból, vörösborral leöntött, levelestészta tulajdonképpen, réteshez hasonló, alábbi húsételből, karnyújtásnyira, papírvékonyságú, különlegességei, különlegessége, zöldpaprikából, tengerpartokon, megcsodálhatod, tulajdonképpen, felejthetetlen, sárgadinnyével, horvátországot, szardellafajta, hozzátartozik, szigetvilágig, tésztaféléket, történelmének, levelestészta, megvacsorázni, agyagedényben, szilvapálinka, paradicsomból, pirospaprikás, legjellemzőbb, természetesen, löttyintésnyi, tengerpartok, hamisítatlan, horvátország, halászfalvak, szegélyezett, dubrovnikban, gyufaszálnál, köszönhetően, leöblítheted, kisvendéglők, hangulatához, mennyezetről, étkezésükben, olajbogyóval, padlizsánból, fogyasztanak, keverékében, lepillantva, pljeskavica, pálmafákkal, megtölthető, jellegzetes, vörösborral, vendéglőben, citromleves, területeken, dalmáciában, tengerparti, karamellből, fehérborral, mindmegette, kóstolhatsz, szomszédban, világkonyha, plejskavica, aperitívnek, kemencében, látványban, klasszikus, ljivovicát, isztriától, hiányozhat, régiójában, koccintani, fekvésének, húsételből, hangulatos, szardíniát, óvárosában, barátságos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1781
  • e Hét: 6295
  • e Hónap: 11333
  • e Év: 141040
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.