Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A dió megdöbbentő hatásai
  2015-06-29 12:56:37, hétfő
 
  A dió megdöbbentő hatásai

A diót többféleképpen használjuk, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról, hiszen jó a torokgyulladásra, pálinkának sem utolsó de hajat is fest.






Tavasszal üdezöld hajtásaiban gyönyörködhetünk, nyáron árnyas pihenőhelyet nyújt a koronája, ősszel vidám családi program terményének a szedése és feltörése, télen pedig a kedvenc süteményeink alapanyaga. Ez pedig nem lehet más, mint a közkedvelt dió, amelyet ugyan sokan ismernek és többféleképpen használnak, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról.

A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése ,,Jupiter makkja". A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a dióról.
Mire jó a dió?

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitaminttartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek belőle. Erős színező hatását magunk is tapasztalhatjuk, diószedés közben, amikor a dió héja barnára színezi a bőrünket.

A növény juglon tartalmának tudható be allelopátiás hatása is: gátolja más növények fejlődését. Ezért a diófák közvetlen közelében általában nincs más fa, bokor, de gyakran a fű sem nő ki alattuk.

A dió gyümölcse, azaz a magja, is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Mi mindenre jó még a dió és a diólevél?
Belsőleg:

Tea formájában fogyasztva elsősorban gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használják.

Elkészítése:

1,5 dl forró vízhez adjunk 1,5 g szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők ne használják!

Fontos élelmiszeri alapanyag a dió, magját nemcsak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztják, de likőr, pálinka, lekvár is készíthető belőle, éretlen zöld terméseit pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. Magja és a magjából sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású.
Külsőleg:

Levelének forrázatát borogatás formájában illetve lemosásra használják fekélyek, kelések, ekcéma, akne, gyulladásos sebek gyógyítására, továbbá izzadás ellen. Ezenkívül gargalizálószerként torokgyulladás esetén hatásos, ülőfürdőként pedig aranyér kezelésére jó. Amikor külsőleg használjuk, töményebb forrázatot kell készíteni. Ekkor 5 g száraz drogra (diólevélre) 2 dl forró vizet öntünk, és 20-30 percen át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az elkészült oldattal gargarizálhatunk, ülőfürdőként is használhatjuk. Jobb hivgítás nélkül használni, azomban szükség esetén, például ha csípi valakinek a bőrét, 2-3 szorosra higítható.

A dió felhasználásával kozmetikumok is készülnek, egyes hajfestékek, napozóolajok a juglon átalakulási termékeit tartalmazzák. A szárított a dió hajfestésre házilag is haszlálható. Festőanyagot kétféleképpen készíthetünk:

A termésfalból, vagyis a dió héjából teát készítünk tetszés szerinti arányokkal, de fél liter vízhez legalább 5-6 diót adunk. Egy napig állni hagyjuk, majd ezt visszük fel a nedves hajra, 20-30 percig rajta hagyjuk és végül kimossuk belőle.

Másik megoldás, amikor a porrá tört diókopácsot (vagyis a dió zöld, megszárított és porrá tört héját) annyi forró vízzel keverjük el, hogy tejfölszerű, könnyen kenhető masszát kapjunk. Ezt a pépes masszát kenjük a hajra, majd 20 percig rajta hagyjuk és gondosan kimossuk belőle.

Folyamatos használata hosszú időn keresztül ellenjavallott, a juglon esetleges sejtkárosító hatása miatt.
Hol és hogyan kell gyűjteni?

Bár nem őshonos faj a dió, de az egész országban elterjedt. Régebben gyakran ültették utak mellé, kertekbe, szőlőhegyekre, gyümölcsösökbe. A diófák hosszú életű, lassú növekedésű fák, sűrű szabályos lombot fejlesztenek. Gyűjteni olyan terülteken kell, ahol a növény részei nem szennyezettek.

A gyógyászatban leggyakrabban használt része a levele, mely korábban a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelt. A diólevelet kifejlődés után, a levélkéket a levélgerincről lefosztva, július-augusztusban kell gyűjteni. Ezen kívül felhasználják ritkábban éretlen, húsos termésfalát is, ez a diókopács. A diókopácsot diószüret idején, ősszel gyűjtik. A levélkéket és a diókopácsot vékony rétegben kiterítve, árnyékos, szellős helyen kell megszárítani. A száraz levélnek már nincs illata.
Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: http://www.tudasfaja.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: gyönyörködhetünk, felhasználásával, gargarizálhatunk, torokgyulladásra, gyógynövényekkel, háttérinformáció, érelmeszesedést, gyomorfekélyben, tapasztalhatjuk, vértisztítóként, többféleképpen, levélgerincről, gyümölcsösökbe, torokgyulladás, gyógyhatásáról, ellenjavallott, gyógyászatában, tradicionális, fogyasztották, aromanövények, használhatjuk, igényességgel, felhasználják, gyógyászatban, flavonoidokat, szőlőhegyekre, kétféleképpen, hatóanyagként, cseranyagokat, szennyezettek, leggyakrabban, megszárított, gyógyítására, féregűzőként, sejtkárosító, kutyaharapás, diót többféleképpen, kedvenc süteményeink, ókori görögök, közékorban elsősorban, egyes gyógynövényekkel, egyes növények, juglonnak igen, növény juglon, diófák közvetlen, magjából sajtolt, elkészült oldattal, juglon átalakulási, napig állni, nedves hajra, porrá tört, pépes masszát, Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi, Aromanövények Tanszék, Magyar Gyógyszerkönyvben, Aromanövények Tanszéke, Central Europe Programban, Európai Unió, Magyar Köztársaság,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Szívek  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ady Endre - Mindegy átka  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Szép estét  Szép estét  40 felett  Előnyök, amelyeket a meditáció...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Zilahy Lajos mondta  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ma van a magyar költészet napj...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztinától  Segíts neki dicsérni Téged  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Csend  Ma van a magyar költészet napj...  Egyszerű  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Alvó cica  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép álmokat!  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó nap volt  képre írva  jó reggelt  Minden tavaszból őrizz..  Csend  Robert Merle tollából  Jázmin  Esterházy Péterre emlékezünk  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
diót többféleképpen, kedvenc süteményeink, ókori görögök, közékorban elsősorban, egyes gyógynövényekkel, egyes növények, juglonnak igen, növény juglon, diófák közvetlen, magjából sajtolt, elkészült oldattal, juglon átalakulási, napig állni, nedves hajra, porrá tört, pépes masszát, juglon esetleges, egész országban, diófák hosszú, növény részei, gyógyászatban leggyakrabban, diólevelet kifejlődés, levélgerincről lefosztva, diókopácsot diószüret, diókopácsot vékony, száraz levélnek, tanszék munkatársai, információk begyűjtését, gyönyörködhetünk, felhasználásával, gargarizálhatunk, torokgyulladásra, gyógynövényekkel, háttérinformáció, érelmeszesedést, gyomorfekélyben, tapasztalhatjuk, vértisztítóként, többféleképpen, levélgerincről, gyümölcsösökbe, torokgyulladás, gyógyhatásáról, ellenjavallott, gyógyászatában, tradicionális, fogyasztották, aromanövények, használhatjuk, igényességgel, felhasználják, gyógyászatban, flavonoidokat, szőlőhegyekre, kétféleképpen, hatóanyagként, cseranyagokat, szennyezettek, leggyakrabban, megszárított, gyógyítására, féregűzőként, sejtkárosító, kutyaharapás, gyógyhatását, tartalmazzák, megszárítani, fertőtlenítő, allelopátiás, augusztusban, termésfalból, festőanyagot, sebkezelésre, fejlesztenek, ülőfürdőként, idegpanaszok, kozmetikumok, készíthetünk, pihenőhelyet, süteményeink, napozóolajok, élelmiszeri, terményének, termésfalát, gyomorhurut, traditional, készítettek, diókopácsot, elkészítése, alkalmazták, tartalmának, hajtásaiban, haszlálható, kapcsolatos, információk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1682
  • e Hét: 6196
  • e Hónap: 11234
  • e Év: 140941
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.