Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A tüskés szőlő, avagy a köszméte
  2015-06-29 23:22:04, hétfő
 
   
  A tüskés szőlő, avagy a köszméte

A nagypapám kertjében óriási egresbokrok virítottak, ezért gyerekkorunkban nyáron gyakran került az asztalra a belőle készült leves, szósz és édességek. Járjunk utána, mit is érdemes tudni erről az érdekes gyümölcsről.

Köszméte, pöszméte, piszke, egres

Az egres szó valószínűleg a latin agrestis szóból származik, melynek jelentése mezei, vad.
Eurázsiából származik, de Európában is elterjedt. Sziklás vidékeken, bozótosokban, hegyekben őshonos. Régóta ismerik és gyűjtögetik, de a 16. századig nem foglalkoztak a nemesítésével. Innentől felgyorsultak az események, az 1800-as évekre az angolok már négyszáz nemesített faját ismerték. Ők gooseberrynek (ejtsd: gúzberi) hívják.





Vigyázat! Szúrós!

Szedd magad!

A szőlőhöz hasonló, de nagyobb szemű és oválisabb, zöldes és pirosas csíkos, belül magos bogyócskák díszítik az egresbokrokat. A hazai köszméték közül a legismertebbek a szentendrei fehér, a zöld óriás, a pallagi óriás és a gyöngyösi piros.





A franciák makrélához eszik

A köszméte szürethez feltétlenül húzzunk kesztyűt, mert a tüskés ágak sok fájó sérülést okozhatnak. Ha teljesen éretten ennénk, egyszerűen rázzuk le a bokorról. Ha piacon vesszük, keressük a folt- és repedésmentes szemeket. Az érett bogyók puhák, lédúsak, a keményebb, zöldebb szemek általában éretlenebbek. Frissen viszont csak éretten együk, ilyenkor már nagyon érzékeny, nehezen szállítható, és hűtőben maximum 5 napot bír.

A köszméte közeli rokona a josta, mely gyakorlatilag a feketeribiszke és a köszméte keresztezése, ebből kifolyólag riszmétének is hívják.

Az éretlen is jó

Az éretlen köszmétét a magas pektintartalom miatt elsősorban az élelmiszeripar használja. Ha nem sűrítünk vele lekvárokat, le is fagyaszthatjuk, így télen is kerülhet az asztalunkra gyümölcsleves vagy szósz húsok mellé. Féléretten befőttnek is nagyon jó.

A pektin
A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő. Első leírása Henri Braconnot nevéhez fűződik. Az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja, por alakban is kapható.

Egres és a vitaminok

Csekély energiatartalom (44 kcal/184 kJ), de sok vitamin jellemzi. Főleg A-, B- és D-vitaminban gazdag, de C- és E-vitamintartalma is jelentős. Kálium, kálcium, foszfor és vas is található benne. Pektintartalma miatt segíti a bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Vese és ízületi gondokkal küszködők is egyenek sok köszmétét. Nyomelemekben is gazdag.

Mi készüljön belőle

Mártás, leves, befőtt, lekvár, szörp, sőt bor is készíthető belőle. Szószként fogyasszuk disznó- vagy libasülttel.

Érdekes, hogy míg az angolok imádják a gooseberryt, addig a franciák még csak nevet sem adtak neki , ők simán csak makrélához való ribizlinek nevezik (groseille de maquereau ejtsd: grozej dö máköró), és így is eszik, makréla mellé szószként.





A 16. század óta nemesítik

Egresleves ribizlivel

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg érett ribizli
30 dkg nem túl érett egres
1 kisebb citrom
1 csipet fahéj
5-6 szegfűszeg
15 dkg cukor
1 dl tej
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dl tejföl

Előkészítés: A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük. Félreteszünk a díszítéshez 4 szép fürt ribizlit, a többiről villával leválasztjuk a szemeket. Az egres szárvégét-szakállkáját eltávolítjuk. A citromot gondosan megmossuk, sárga héjából 2 ujjnyit vékonyan lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A fahéjat eltördeljük, és a szegfűszeggel együtt teatojásba zárjuk.

Elkészítés: Az egrest kisebb fazékba tesszük, hozzáadunk 8 dl vizet, a cukrot, 1 csipet sót, a citromhéjat, 2-3 evőkanál citromlét, a teatojást, és puhára főzzük (10-12 perc). Félidőben szűrőkanállal kiveszünk a levesből 4 evőkanálnyi egrest a díszítéshez. Elkeverjük a tejben a pudingport, majd a tejfölt. Kiemeljük a levesből a citromhéjat és a teatojást, hozzákeverjük a tejfölös habarást, és összeforraljuk. Botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk és/vagy utána édesítjük, majd beletesszük a leszemezett ribizlit és a félretett egrest. Jeges vízfürdőbe állítva kihűtjük. Tálaláskor mélytányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, és a félretett ribizlifürtökkel díszítjük. Jól hűtsük le.

Egresszósz

Hozzávalók:
50 dkg egres
3 tojás
cukor

liszt
Elkészítés: A megtisztított, megmosott egrest ízlés szerint cukorral, 1 csipet sóval és annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 1 púpos evőkanál liszttel simára keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A megfőtt egres levéből 3-4 evőkanállal a sárgájához keverünk, és óvatosan behabarjuk az egrest. Miután felforrt, lassan belekeverjük a tojáshabot, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Jól lehűtve desszertként vagy szószként húsokhoz kínáljuk.

Egreslepény

Hozzávalók (8 szelethez):
A tésztához:
3,5 dl (kb. 25 dkg) liszt
12,5 dkg vaj
4-5 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
kb. 75 dkg egres
8-10 dkg cukor
1 evőkanál burgonyaliszt
esetleg 2 evőkanál piskótamorzsa vagy darált háztartási keksz
A tetejére:
1 tojás

Elkészítése: A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az egrest megtisztítjuk, azaz ,,bajuszát" levágjuk, majd a szemeket megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A tésztával kibélelünk egy 23-25 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát. A leeső rész majd a tetejére kell. A formában lévő tésztát alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig sütjük. A gyümölcsöt a cukorral és a burgonyaliszttel összekeverjük, az elősütött tésztára szórjuk. A félretett tésztát ellapítjuk, csíkokra vágjuk, és az egres tetejét ,,berácsozzuk" vele. Felvert tojással lekenjük, a sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 25-30 percig sütjük. Hidegen tálaljuk.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: ribizlifürtökkel, burgonyaliszttel, gyerekkorunkban, energiatartalom, vitamintartalma, térfogatnövelő, hűtőszekrénybe, lecsöpögtetjük, összeforraljuk, lecsepegtetjük, mélytányérokba, legismertebbek, szétválasztjuk, élelmiszeripar, pektintartalma, pektintartalom, fagyaszthatjuk, feketeribiszke, gooseberrynek, előmelegített, gyümölcsleves, szűrőkanállal, szegfűszeggel, megtisztított, nemesítésével, nyomelemekben, felgyorsultak, gyakorlatilag, mozdulatokkal, megtisztítjuk, egresbokrokat, hozzákeverjük, piskótamorzsa, repedésmentes, összekeverjük, burgonyaliszt, tüskés szőlő, nagypapám kertjében, belőle készült, érdekes gyümölcsről, latin agrestis, 1800-as évekre, szőlőhöz hasonló, hazai köszméték, szentendrei fehér, zöld óriás, pallagi óriás, gyöngyösi piros, franciák makrélához, köszméte szürethez, tüskés ágak, érett bogyók, Henri Braconnot, Főleg A-,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Emlékezz  Csend  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Szép estét  Kertem  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Töröld le  Robert Merle tollából  A hagyma antibakteriális hatás...  Különleges  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Spenót fasírttal  Szívek  Egy barátság története  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Hamvas Béla  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Mindig lesz olyan  József Attila – Keresek ...  Magamnak  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Alvó cica  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Előfordul, hogy  Önmaga ellenére  Jánosházy György: Fogd a kezem  Robert Merle tollából  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Bársony székben  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 12  Vannak emberek  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Vidámság  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Gebhardt Nóra versei II.  Bársony székben  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Különleges  Paul Éluard - És egy mosoly  Töröld le  képre írva  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy gondolat  Különleges  Paul David Tripp Április 13 
Bejegyzés Címkék
tüskés szőlő, nagypapám kertjében, belőle készült, érdekes gyümölcsről, latin agrestis, 1800-as évekre, szőlőhöz hasonló, hazai köszméték, szentendrei fehér, zöld óriás, pallagi óriás, gyöngyösi piros, franciák makrélához, köszméte szürethez, tüskés ágak, érett bogyók, köszméte közeli, köszméte keresztezése, éretlen köszmétét, magas pektintartalom, élelmiszeripar használja, asztalunkra gyümölcsleves, olyan vegyület, élelmiszeripar zselésítő, angolok imádják, gyümölcsöket megmossuk, többiről villával, citromot gondosan, fahéjat eltördeljük, szegfűszeggel együtt, egrest kisebb, tejfölös habarást, egészet simára, leszemezett ribizlit, félretett egrest, félretett ribizlifürtökkel, tojásokat szétválasztjuk, fehérjét kemény, megfőtt egres, sárgájához keverünk, tésztához valókat, egrest megtisztítjuk, szemeket megmossuk, tésztával kibélelünk, 23-25 centi, leeső rész, tetejére kell, formában lévő, burgonyaliszttel összekeverjük, elősütött tésztára, félretett tésztát, egres tetejét, sütőbe visszatolva, ribizlifürtökkel, burgonyaliszttel, gyerekkorunkban, energiatartalom, vitamintartalma, térfogatnövelő, hűtőszekrénybe, lecsöpögtetjük, összeforraljuk, lecsepegtetjük, mélytányérokba, legismertebbek, szétválasztjuk, élelmiszeripar, pektintartalma, pektintartalom, fagyaszthatjuk, feketeribiszke, gooseberrynek, előmelegített, gyümölcsleves, szűrőkanállal, szegfűszeggel, megtisztított, nemesítésével, nyomelemekben, felgyorsultak, gyakorlatilag, mozdulatokkal, megtisztítjuk, egresbokrokat, hozzákeverjük, piskótamorzsa, repedésmentes, összekeverjük, burgonyaliszt, eltávolítjuk, szakállkáját, gyümölcsöket, befolyásolja, éretlenebbek, félreteszünk, keresztezése, leválasztjuk, foglalkoztak, bozótosokban, belekeverjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 378
  • e Hét: 4892
  • e Hónap: 9930
  • e Év: 139637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.