|
2015-06-29 23:22:04, hétfő
|
|
|
|
|
|
A tüskés szőlő, avagy a köszméte
A nagypapám kertjében óriási egresbokrok virítottak, ezért gyerekkorunkban nyáron gyakran került az asztalra a belőle készült leves, szósz és édességek. Járjunk utána, mit is érdemes tudni erről az érdekes gyümölcsről.
Köszméte, pöszméte, piszke, egres
Az egres szó valószínűleg a latin agrestis szóból származik, melynek jelentése mezei, vad.
Eurázsiából származik, de Európában is elterjedt. Sziklás vidékeken, bozótosokban, hegyekben őshonos. Régóta ismerik és gyűjtögetik, de a 16. századig nem foglalkoztak a nemesítésével. Innentől felgyorsultak az események, az 1800-as évekre az angolok már négyszáz nemesített faját ismerték. Ők gooseberrynek (ejtsd: gúzberi) hívják.
Vigyázat! Szúrós!
Szedd magad!
A szőlőhöz hasonló, de nagyobb szemű és oválisabb, zöldes és pirosas csíkos, belül magos bogyócskák díszítik az egresbokrokat. A hazai köszméték közül a legismertebbek a szentendrei fehér, a zöld óriás, a pallagi óriás és a gyöngyösi piros.
A franciák makrélához eszik
A köszméte szürethez feltétlenül húzzunk kesztyűt, mert a tüskés ágak sok fájó sérülést okozhatnak. Ha teljesen éretten ennénk, egyszerűen rázzuk le a bokorról. Ha piacon vesszük, keressük a folt- és repedésmentes szemeket. Az érett bogyók puhák, lédúsak, a keményebb, zöldebb szemek általában éretlenebbek. Frissen viszont csak éretten együk, ilyenkor már nagyon érzékeny, nehezen szállítható, és hűtőben maximum 5 napot bír.
A köszméte közeli rokona a josta, mely gyakorlatilag a feketeribiszke és a köszméte keresztezése, ebből kifolyólag riszmétének is hívják.
Az éretlen is jó
Az éretlen köszmétét a magas pektintartalom miatt elsősorban az élelmiszeripar használja. Ha nem sűrítünk vele lekvárokat, le is fagyaszthatjuk, így télen is kerülhet az asztalunkra gyümölcsleves vagy szósz húsok mellé. Féléretten befőttnek is nagyon jó.
A pektin
A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő. Első leírása Henri Braconnot nevéhez fűződik. Az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja, por alakban is kapható.
Egres és a vitaminok
Csekély energiatartalom (44 kcal/184 kJ), de sok vitamin jellemzi. Főleg A-, B- és D-vitaminban gazdag, de C- és E-vitamintartalma is jelentős. Kálium, kálcium, foszfor és vas is található benne. Pektintartalma miatt segíti a bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Vese és ízületi gondokkal küszködők is egyenek sok köszmétét. Nyomelemekben is gazdag.
Mi készüljön belőle
Mártás, leves, befőtt, lekvár, szörp, sőt bor is készíthető belőle. Szószként fogyasszuk disznó- vagy libasülttel.
Érdekes, hogy míg az angolok imádják a gooseberryt, addig a franciák még csak nevet sem adtak neki , ők simán csak makrélához való ribizlinek nevezik (groseille de maquereau ejtsd: grozej dö máköró), és így is eszik, makréla mellé szószként.
A 16. század óta nemesítik
Egresleves ribizlivel
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg érett ribizli
30 dkg nem túl érett egres
1 kisebb citrom
1 csipet fahéj
5-6 szegfűszeg
15 dkg cukor
1 dl tej
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dl tejföl
Előkészítés: A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük. Félreteszünk a díszítéshez 4 szép fürt ribizlit, a többiről villával leválasztjuk a szemeket. Az egres szárvégét-szakállkáját eltávolítjuk. A citromot gondosan megmossuk, sárga héjából 2 ujjnyit vékonyan lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A fahéjat eltördeljük, és a szegfűszeggel együtt teatojásba zárjuk.
Elkészítés: Az egrest kisebb fazékba tesszük, hozzáadunk 8 dl vizet, a cukrot, 1 csipet sót, a citromhéjat, 2-3 evőkanál citromlét, a teatojást, és puhára főzzük (10-12 perc). Félidőben szűrőkanállal kiveszünk a levesből 4 evőkanálnyi egrest a díszítéshez. Elkeverjük a tejben a pudingport, majd a tejfölt. Kiemeljük a levesből a citromhéjat és a teatojást, hozzákeverjük a tejfölös habarást, és összeforraljuk. Botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk és/vagy utána édesítjük, majd beletesszük a leszemezett ribizlit és a félretett egrest. Jeges vízfürdőbe állítva kihűtjük. Tálaláskor mélytányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, és a félretett ribizlifürtökkel díszítjük. Jól hűtsük le.
Egresszósz
Hozzávalók:
50 dkg egres
3 tojás
cukor
só
liszt
Elkészítés: A megtisztított, megmosott egrest ízlés szerint cukorral, 1 csipet sóval és annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 1 púpos evőkanál liszttel simára keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A megfőtt egres levéből 3-4 evőkanállal a sárgájához keverünk, és óvatosan behabarjuk az egrest. Miután felforrt, lassan belekeverjük a tojáshabot, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Jól lehűtve desszertként vagy szószként húsokhoz kínáljuk.
Egreslepény
Hozzávalók (8 szelethez):
A tésztához:
3,5 dl (kb. 25 dkg) liszt
12,5 dkg vaj
4-5 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
kb. 75 dkg egres
8-10 dkg cukor
1 evőkanál burgonyaliszt
esetleg 2 evőkanál piskótamorzsa vagy darált háztartási keksz
A tetejére:
1 tojás
Elkészítése: A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az egrest megtisztítjuk, azaz ,,bajuszát" levágjuk, majd a szemeket megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A tésztával kibélelünk egy 23-25 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát. A leeső rész majd a tetejére kell. A formában lévő tésztát alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig sütjük. A gyümölcsöt a cukorral és a burgonyaliszttel összekeverjük, az elősütött tésztára szórjuk. A félretett tésztát ellapítjuk, csíkokra vágjuk, és az egres tetejét ,,berácsozzuk" vele. Felvert tojással lekenjük, a sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 25-30 percig sütjük. Hidegen tálaljuk.
SB
Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: ribizlifürtökkel, burgonyaliszttel, gyerekkorunkban, energiatartalom, vitamintartalma, térfogatnövelő, hűtőszekrénybe, lecsöpögtetjük, összeforraljuk, lecsepegtetjük, mélytányérokba, legismertebbek, szétválasztjuk, élelmiszeripar, pektintartalma, pektintartalom, fagyaszthatjuk, feketeribiszke, gooseberrynek, előmelegített, gyümölcsleves, szűrőkanállal, szegfűszeggel, megtisztított, nemesítésével, nyomelemekben, felgyorsultak, gyakorlatilag, mozdulatokkal, megtisztítjuk, egresbokrokat, hozzákeverjük, piskótamorzsa, repedésmentes, összekeverjük, burgonyaliszt, tüskés szőlő, nagypapám kertjében, belőle készült, érdekes gyümölcsről, latin agrestis, 1800-as évekre, szőlőhöz hasonló, hazai köszméték, szentendrei fehér, zöld óriás, pallagi óriás, gyöngyösi piros, franciák makrélához, köszméte szürethez, tüskés ágak, érett bogyók, Henri Braconnot, Főleg A-,
|
|
|
|
tüskés szőlő, nagypapám kertjében, belőle készült, érdekes gyümölcsről, latin agrestis, 1800-as évekre, szőlőhöz hasonló, hazai köszméték, szentendrei fehér, zöld óriás, pallagi óriás, gyöngyösi piros, franciák makrélához, köszméte szürethez, tüskés ágak, érett bogyók, köszméte közeli, köszméte keresztezése, éretlen köszmétét, magas pektintartalom, élelmiszeripar használja, asztalunkra gyümölcsleves, olyan vegyület, élelmiszeripar zselésítő, angolok imádják, gyümölcsöket megmossuk, többiről villával, citromot gondosan, fahéjat eltördeljük, szegfűszeggel együtt, egrest kisebb, tejfölös habarást, egészet simára, leszemezett ribizlit, félretett egrest, félretett ribizlifürtökkel, tojásokat szétválasztjuk, fehérjét kemény, megfőtt egres, sárgájához keverünk, tésztához valókat, egrest megtisztítjuk, szemeket megmossuk, tésztával kibélelünk, 23-25 centi, leeső rész, tetejére kell, formában lévő, burgonyaliszttel összekeverjük, elősütött tésztára, félretett tésztát, egres tetejét, sütőbe visszatolva, ribizlifürtökkel, burgonyaliszttel, gyerekkorunkban, energiatartalom, vitamintartalma, térfogatnövelő, hűtőszekrénybe, lecsöpögtetjük, összeforraljuk, lecsepegtetjük, mélytányérokba, legismertebbek, szétválasztjuk, élelmiszeripar, pektintartalma, pektintartalom, fagyaszthatjuk, feketeribiszke, gooseberrynek, előmelegített, gyümölcsleves, szűrőkanállal, szegfűszeggel, megtisztított, nemesítésével, nyomelemekben, felgyorsultak, gyakorlatilag, mozdulatokkal, megtisztítjuk, egresbokrokat, hozzákeverjük, piskótamorzsa, repedésmentes, összekeverjük, burgonyaliszt, eltávolítjuk, szakállkáját, gyümölcsöket, befolyásolja, éretlenebbek, félreteszünk, keresztezése, leválasztjuk, foglalkoztak, bozótosokban, belekeverjük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 378
- e Hét: 4892
- e Hónap: 9930
- e Év: 139637
|
|
|