Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Petrezselyem-mánia
  2015-10-03 20:55:30, szombat
 
   
  Petrezselyem-mánia

Legnépszerűbb zöldfűszerünk, minden zöldségesnél kapható, sőt rengeteg ételünk főszereplője. Gyökere, a fehérrépa kihagyhatatlan a húslevesből. Ismerjük meg jobban és nézzük, milyen finomságokat készíthetünk belőle!

Variációk petrezselyemre

Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.





A legnépszerűbb magyar zöldfűszer

Nálunk is nagyon népszerű, a hozzá hasonló zöldnövények is róla kapták nevüket, így lett a koriander cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyem.
A magyar kertek dísze

Kétféle petrezselyem terem a magyar kiskertekben: az egyik a gyökérpetrezselyem, melynek gyökere a kedvelt fehérrépa vagy nemes egyszerűséggel csak gyökér néven nevezett zöldség. A másik a metélőpetrezselyem, melyet kimondottan az ízletes zöld levelekért termesztenek. Nemcsak az íze finom, petrezselyemmel kitűnően díszíthetjük a virág vagy zöldségágyás szélét is, és a tányéron is jól mutat.





Vízben, hűtőben sokáig friss marad

Nem csak dísz!

A petrezselyem friss íze feldobja az ételeket, de célszerű csak a főzés végén az ételhez adni, hogy aromája és vitamintartalma megmaradhasson. A leveleket lecsippentve kitűnően díszíthetünk vele főételeket, apróra vágva új dimenziót ad a leveseknek, raguknak, sülteknek is.

Vásárlás után ne csak pohár vízbe tegyük, hanem a vizet tegyük a hűtőbe. Még jobb, ha egy lezárható műanyag dobozt félig megtöltünk vízzel, és ebbe áztatva tesszük a petrezselymet a hűtőbe. Ha a vizet cseréljük is, akár hetekig friss marad.

Jól fagyasztható növény, és - mint annyi más zöldfűszer - sóval rétegezve kis üvegcsében is tartósítható.





A zöldsalátákat is feldobja

A gyökér - avagy a fehérrépa

Édeskésen friss, néha kicsit csípős ízű, fűszeres illatú zöldség a gyökér, melyet zöldség- és húslevesekben, mártásokban fogyasztunk a leggyakrabban. Héját krumplihámozóval a legegyszerűbb eltávolítani. Hozzá hasonló a Hortobágyon vadon termő csemegebaraboly, melyet manapság nemigen használunk, de régi szakácskönyvekben, regényekben lehet még találkozni vele. Külföldön inkább a paszternák és a kerekrépa hasonlít hozzá. Alacsony kalóriájó, de ásványi sókban, vasban, káliumban gazdag. Hűtőben hetekig tárolható.





A fehérrépa sem elhagyagolandó finomság

Petrezselymet, de sokat

A hús- és zöldséglevesek megkerülhetetlen hozzávalója a petrezselyem. Gyakran használjuk húsok töltelékébe és tojásételekbe is, zöldsalátát is megszórhatunk vele.

A friss tavaszi cukorborsófőzelék és a petrezselyem íze együtt maga a mennyei ízharmónia, a petrezselymes újburgonya pedig kihagyhatatlan tavasszal. Kóstoltátok már a petrezselyempesztót? Cikkünk végén megtaláljátok a recpetet.

Igazi vendégváró finomság egy kis leveles tészta és friss petrezselyemmel petrezselymes csigák formájában. Zöld mártás? Itt mindent megtudhatsz róla.

Gyógyszer?

Étvágytalanság? Látásgondok? A petrezselyem javítja a látást és növeli az étvágyat is! Hörgőproblémák esetén is jól használható, az allergiások kötelező növénye. Vértisztító és serkenti a veseműködést is. Sokan a rovarcsípéseket is petrezselyemmel gyógyítják, a csípés helyét friss petrezselyemmel bedörzsölve. Van benne rengeteg C- és E-vitamin, illóolaj és flavionok is. Teáját is fogyaszthatjuk: 2 teáskanál petrezselyemlevelet vagy gyökeret kell leforrázni 3 deci vízzel, majd 15 perc pihentetés után leszűrni.

Petrezselyem pesto

Hozzávalók:
20 dkg petrezselyem
2 maréknyi dióbél
fél maréknyi durvára reszelt parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
2 dl extra szűz olívaolaj

frissen őrölt bors

Elkészítés: A megmosott és leszárított petrezselyemleveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a megpucolt fokhagymát és a sajtot. Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat.
Végül sóval és borssal ízesítjük, kis üvegekbe töltjük, a fedő alatt fóliával zárjuk. (A megbontott üvegcséket hűtőszekrényben tároljuk.)

Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg petrezselyemgyökér
1 dl fehérbor
20 dkg burgonya
2 db tyúkhúsleveskocka
1,5 liter víz
4 dl tejszín
2 mokkáskanál só
½ mokkáskanál szerecsendió
½ mokkáskanál bors
A bundáskenyérhez:
8-10 szelet toast kenyér
3 tojás
3 dkg vaj
fél fej hagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál morzsa
1 tojásfehérje

Elkészítés: Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt. Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul.
Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, átszűrjük, ízlés szerint még étkezési keményítővel sűríthetjük.

Amíg a leves fő, elkészítjük a bundáskenyeret. A vajon megdinszteljük a hagymát és a szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a morzsát, és az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. Ha lehűlt, egy tojásfehérjével kikeverjük, így kenhetővé válik. A gombapéppel megkenünk egy toast kenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd tojásba mártjuk, és a szokásos módon bő olajban kisütjük.

A kisült bundáskenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a leves mellé tálaljuk betétként. Friss petrezselyemzölddel díszítjük.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: krumplihámozóval, megkerülhetetlen, összeturmixoljuk, összeolvadásából, húsleveskockából, petrezselyemzöld, petrezselyemnek, hűtőszekrényben, rovarcsípéseket, petrezselyemmel, vitamintartalma, csemegebaraboly, bundáskenyérhez, tojásfehérjével, hozzácsorgatjuk, bundáskenyérrel, megmaradhasson, bundáskenyeret, megdinszteljük, fogyaszthatjuk, zöldséglevesek, kihagyhatatlan, egyszerűséggel, hörgőproblémák, étvágytalanság, elhagyagolandó, petrezselyemre, legnépszerűbb, megszórhatunk, petrezselymes, tyúkhúslevest, megtaláljátok, tojásételekbe, petrezselymet, zöldsalátákat, leggyakrabban, fehérrépa kihagyhatatlan, latin petroselium, görög petrosz, rómaiak ételeiben, legnépszerűbb magyar, hozzá hasonló, koriander cigány, turbolya pedig, magyar kertek, magyar kiskertekben, kedvelt fehérrépa, ízletes zöld, virág vagy, petrezselyem friss, főzés végén, ételhez adni,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy lelki imádság  Hogy lehet megtartani  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép álmokat!  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Makszim Gorkij gondolata  Png virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akik bántanak téged  A Megváltó szolgálatában  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png rózsa csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  Png telefon  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Nem számIt  Az engedelmesség miért nem vál...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Albert Einsteinről  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Tavaszi kép  Lóhere  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Mai harmónia kártyám  Hogy lehet megtartani  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép álmokat!  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Bounty krémes  Akarat  Png férfi  Nevem  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  képre írva  Kaffka_Margit  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Akarat  Minden harmadik...  Png virág  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mai harmónia kártyám  Idő  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Hiányzik  A kételkedés kezelése  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Elköszönt  Bounty krémes  Mindig jusson idő nevetni  Miért nem menti meg Jézus a jó...  s immár én is felragyogva, ért...  Nem méltó hozzád  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyi telefonál  Ágai Ágnes – Csendélet  Hiányzik  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Neked tudnod kell  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fehérrépa kihagyhatatlan, latin petroselium, görög petrosz, rómaiak ételeiben, legnépszerűbb magyar, hozzá hasonló, koriander cigány, turbolya pedig, magyar kertek, magyar kiskertekben, kedvelt fehérrépa, ízletes zöld, virág vagy, petrezselyem friss, főzés végén, ételhez adni, leveleket lecsippentve, vizet tegyük, lezárható műanyag, vizet cseréljük, legegyszerűbb eltávolítani, kerekrépa hasonlít, friss tavaszi, mennyei ízharmónia, petrezselymes újburgonya, petrezselyem javítja, allergiások kötelező, csípés helyét, előzetesen száraz, megpucolt fokhagymát, egészet pépesítjük, fedő alatt, megbontott üvegcséket, vajon megdinszteljük, gyökér megpuhul, szeletekre vágott, finomra vágott, egészet ledaráljuk, tojásfehérjével kikeverjük, gombapéppel megkenünk, toast kenyeret, másik szeletet, szokásos módon, kisült bundáskenyeret, leves mellé, krumplihámozóval, megkerülhetetlen, összeturmixoljuk, összeolvadásából, húsleveskockából, petrezselyemzöld, petrezselyemnek, hűtőszekrényben, rovarcsípéseket, petrezselyemmel, vitamintartalma, csemegebaraboly, bundáskenyérhez, tojásfehérjével, hozzácsorgatjuk, bundáskenyérrel, megmaradhasson, bundáskenyeret, megdinszteljük, fogyaszthatjuk, zöldséglevesek, kihagyhatatlan, egyszerűséggel, hörgőproblémák, étvágytalanság, elhagyagolandó, petrezselyemre, legnépszerűbb, megszórhatunk, petrezselymes, tyúkhúslevest, megtaláljátok, tojásételekbe, petrezselymet, zöldsalátákat, leggyakrabban, legegyszerűbb, húslevesekben, zöldfűszerünk, zöldségágyás, petrezselyem, díszíthetjük, kiskertekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 1553
  • e Hónap: 15458
  • e Év: 145165
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.