|
2015-10-03 20:55:30, szombat
|
|
|
|
|
|
Petrezselyem-mánia
Legnépszerűbb zöldfűszerünk, minden zöldségesnél kapható, sőt rengeteg ételünk főszereplője. Gyökere, a fehérrépa kihagyhatatlan a húslevesből. Ismerjük meg jobban és nézzük, milyen finomságokat készíthetünk belőle!
Variációk petrezselyemre
Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.
A legnépszerűbb magyar zöldfűszer
Nálunk is nagyon népszerű, a hozzá hasonló zöldnövények is róla kapták nevüket, így lett a koriander cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyem.
A magyar kertek dísze
Kétféle petrezselyem terem a magyar kiskertekben: az egyik a gyökérpetrezselyem, melynek gyökere a kedvelt fehérrépa vagy nemes egyszerűséggel csak gyökér néven nevezett zöldség. A másik a metélőpetrezselyem, melyet kimondottan az ízletes zöld levelekért termesztenek. Nemcsak az íze finom, petrezselyemmel kitűnően díszíthetjük a virág vagy zöldségágyás szélét is, és a tányéron is jól mutat.
Vízben, hűtőben sokáig friss marad
Nem csak dísz!
A petrezselyem friss íze feldobja az ételeket, de célszerű csak a főzés végén az ételhez adni, hogy aromája és vitamintartalma megmaradhasson. A leveleket lecsippentve kitűnően díszíthetünk vele főételeket, apróra vágva új dimenziót ad a leveseknek, raguknak, sülteknek is.
Vásárlás után ne csak pohár vízbe tegyük, hanem a vizet tegyük a hűtőbe. Még jobb, ha egy lezárható műanyag dobozt félig megtöltünk vízzel, és ebbe áztatva tesszük a petrezselymet a hűtőbe. Ha a vizet cseréljük is, akár hetekig friss marad.
Jól fagyasztható növény, és - mint annyi más zöldfűszer - sóval rétegezve kis üvegcsében is tartósítható.
A zöldsalátákat is feldobja
A gyökér - avagy a fehérrépa
Édeskésen friss, néha kicsit csípős ízű, fűszeres illatú zöldség a gyökér, melyet zöldség- és húslevesekben, mártásokban fogyasztunk a leggyakrabban. Héját krumplihámozóval a legegyszerűbb eltávolítani. Hozzá hasonló a Hortobágyon vadon termő csemegebaraboly, melyet manapság nemigen használunk, de régi szakácskönyvekben, regényekben lehet még találkozni vele. Külföldön inkább a paszternák és a kerekrépa hasonlít hozzá. Alacsony kalóriájó, de ásványi sókban, vasban, káliumban gazdag. Hűtőben hetekig tárolható.
A fehérrépa sem elhagyagolandó finomság
Petrezselymet, de sokat
A hús- és zöldséglevesek megkerülhetetlen hozzávalója a petrezselyem. Gyakran használjuk húsok töltelékébe és tojásételekbe is, zöldsalátát is megszórhatunk vele.
A friss tavaszi cukorborsófőzelék és a petrezselyem íze együtt maga a mennyei ízharmónia, a petrezselymes újburgonya pedig kihagyhatatlan tavasszal. Kóstoltátok már a petrezselyempesztót? Cikkünk végén megtaláljátok a recpetet.
Igazi vendégváró finomság egy kis leveles tészta és friss petrezselyemmel petrezselymes csigák formájában. Zöld mártás? Itt mindent megtudhatsz róla.
Gyógyszer?
Étvágytalanság? Látásgondok? A petrezselyem javítja a látást és növeli az étvágyat is! Hörgőproblémák esetén is jól használható, az allergiások kötelező növénye. Vértisztító és serkenti a veseműködést is. Sokan a rovarcsípéseket is petrezselyemmel gyógyítják, a csípés helyét friss petrezselyemmel bedörzsölve. Van benne rengeteg C- és E-vitamin, illóolaj és flavionok is. Teáját is fogyaszthatjuk: 2 teáskanál petrezselyemlevelet vagy gyökeret kell leforrázni 3 deci vízzel, majd 15 perc pihentetés után leszűrni.
Petrezselyem pesto
Hozzávalók:
20 dkg petrezselyem
2 maréknyi dióbél
fél maréknyi durvára reszelt parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
2 dl extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Elkészítés: A megmosott és leszárított petrezselyemleveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a megpucolt fokhagymát és a sajtot. Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat.
Végül sóval és borssal ízesítjük, kis üvegekbe töltjük, a fedő alatt fóliával zárjuk. (A megbontott üvegcséket hűtőszekrényben tároljuk.)
Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg petrezselyemgyökér
1 dl fehérbor
20 dkg burgonya
2 db tyúkhúsleveskocka
1,5 liter víz
4 dl tejszín
2 mokkáskanál só
½ mokkáskanál szerecsendió
½ mokkáskanál bors
A bundáskenyérhez:
8-10 szelet toast kenyér
3 tojás
3 dkg vaj
fél fej hagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál morzsa
1 tojásfehérje
Elkészítés: Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt. Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul.
Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, átszűrjük, ízlés szerint még étkezési keményítővel sűríthetjük.
Amíg a leves fő, elkészítjük a bundáskenyeret. A vajon megdinszteljük a hagymát és a szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a morzsát, és az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. Ha lehűlt, egy tojásfehérjével kikeverjük, így kenhetővé válik. A gombapéppel megkenünk egy toast kenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd tojásba mártjuk, és a szokásos módon bő olajban kisütjük.
A kisült bundáskenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a leves mellé tálaljuk betétként. Friss petrezselyemzölddel díszítjük.
SB
Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: krumplihámozóval, megkerülhetetlen, összeturmixoljuk, összeolvadásából, húsleveskockából, petrezselyemzöld, petrezselyemnek, hűtőszekrényben, rovarcsípéseket, petrezselyemmel, vitamintartalma, csemegebaraboly, bundáskenyérhez, tojásfehérjével, hozzácsorgatjuk, bundáskenyérrel, megmaradhasson, bundáskenyeret, megdinszteljük, fogyaszthatjuk, zöldséglevesek, kihagyhatatlan, egyszerűséggel, hörgőproblémák, étvágytalanság, elhagyagolandó, petrezselyemre, legnépszerűbb, megszórhatunk, petrezselymes, tyúkhúslevest, megtaláljátok, tojásételekbe, petrezselymet, zöldsalátákat, leggyakrabban, fehérrépa kihagyhatatlan, latin petroselium, görög petrosz, rómaiak ételeiben, legnépszerűbb magyar, hozzá hasonló, koriander cigány, turbolya pedig, magyar kertek, magyar kiskertekben, kedvelt fehérrépa, ízletes zöld, virág vagy, petrezselyem friss, főzés végén, ételhez adni,
|
|
|
|
fehérrépa kihagyhatatlan, latin petroselium, görög petrosz, rómaiak ételeiben, legnépszerűbb magyar, hozzá hasonló, koriander cigány, turbolya pedig, magyar kertek, magyar kiskertekben, kedvelt fehérrépa, ízletes zöld, virág vagy, petrezselyem friss, főzés végén, ételhez adni, leveleket lecsippentve, vizet tegyük, lezárható műanyag, vizet cseréljük, legegyszerűbb eltávolítani, kerekrépa hasonlít, friss tavaszi, mennyei ízharmónia, petrezselymes újburgonya, petrezselyem javítja, allergiások kötelező, csípés helyét, előzetesen száraz, megpucolt fokhagymát, egészet pépesítjük, fedő alatt, megbontott üvegcséket, vajon megdinszteljük, gyökér megpuhul, szeletekre vágott, finomra vágott, egészet ledaráljuk, tojásfehérjével kikeverjük, gombapéppel megkenünk, toast kenyeret, másik szeletet, szokásos módon, kisült bundáskenyeret, leves mellé, krumplihámozóval, megkerülhetetlen, összeturmixoljuk, összeolvadásából, húsleveskockából, petrezselyemzöld, petrezselyemnek, hűtőszekrényben, rovarcsípéseket, petrezselyemmel, vitamintartalma, csemegebaraboly, bundáskenyérhez, tojásfehérjével, hozzácsorgatjuk, bundáskenyérrel, megmaradhasson, bundáskenyeret, megdinszteljük, fogyaszthatjuk, zöldséglevesek, kihagyhatatlan, egyszerűséggel, hörgőproblémák, étvágytalanság, elhagyagolandó, petrezselyemre, legnépszerűbb, megszórhatunk, petrezselymes, tyúkhúslevest, megtaláljátok, tojásételekbe, petrezselymet, zöldsalátákat, leggyakrabban, legegyszerűbb, húslevesekben, zöldfűszerünk, zöldségágyás, petrezselyem, díszíthetjük, kiskertekben, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 745
- e Hét: 1553
- e Hónap: 15458
- e Év: 145165
|
|
|