|
2015-10-03 21:18:33, szombat
|
|
|
|
|
|
Kedvencünk, a kapor
A kapor a magyar konyha megkerülhetetlen fűszere, amely főleg a nyári, szezonális fogásokban jut érvényre, de sokféle ételünkbe használjuk. Kapor nélkül elképzelhetetlen a tökfőzelék, a lucskos káposzta, a kovászos uborka, a kapros-túrós okozta függőségben is fontos szerepe van a kapornak és a kaporral készített lecsó is igazán megnyerő étel.
Kapor és a múlt
A kapor sokfelé őshonos. Megtalálható Dél-Oroszországban, Nyugat-Afrikában és a mediterrán térségben is. S nem csak hogy sokfelé fellelhető, hanem igen régóta rendelkezésre áll, feltételezések szerint már 5000 évvel ezelőtt is készültek kapros fogások, illetve a kapor gyógyító erejével kúráltak különféle betegségeket.
A kaprot már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Főleg nyugtató gyógyszerként és afrodiziákumként tekintettek rá, de afféle boszorkányűző képességet is tulajdonítottak neki, ami a későbbiekben is visszatérő eleme volt a kapor-kultúrának. Még a középkorban is divat volt a házak bejárata fölé vagy a csecsemők bölcsője mellé kaprot tenni, hogy távol tartsa a boszorkákat és az ártó szellemeket. Azt is tudni vélték, hogy a kaporból és kapormagból főzött tea segítségével a boszorkányokat meg lehet fosztani a bűverejüktől. A középkori Angliában bevett szokás volt a biztonság kedvéért zacskóba varrt kapor-talizmánt hordani, sőt a Balti-államok területén a kaprot szerelmi bájitalokhoz is felhasználták.
Könnyen termeszthetünk kaprot erkélyen, ablakban, konyhakertben
A görögök ennél csak egy kicsit józanabbul ítélték meg a kaprot, náluk a gazdagság és a jószerencse jelképe volt ez a növény. Hippokratész azonban - az egyiptomiakhoz hasonlóan - felfedezte a kapor gyógyító erejét, és többek között szájvizet készített belőle.
Rómában a háborús hősök számára nem csak babérból fontak koszorút, hanem alkalom adtán kaporból is, a növény gyógyító szerepével is tisztában voltak: a különféle égési sérülések gyorsabb, jobb gyógyulását elősegítendő égetett kapormagot használtak. Sőt a gladiátorokkal is előszeretettel etetettek kaprot, hogy rendben tartsák az emésztésüket, valamint erőssé és mozgékonnyá váljanak.
Friss, üde ízt ad a kapor a semlegesebb ízű ételeinknek is
A kapor megjelent a Bibliában is, majd a különféle gyógynövényes könyvekben kapott szerepet, de a XVII. században már fűszerként is találkozunk vele egy angol szakácskönyvben. Nem meglepő módon a kapor a savanyúságok fűszerezése kapcsán jelenik meg itt.
A kapor a - Nagy Károly által megrendelt, közel 120 fejezetes - Capitulare de Villis-ben is megjelenik, a gyógynövények sorában, sőt maga Nagy Károly is előszeretettel alkalmazta a kaprot a különféle banketteken, mint a csuklás biztos ellenszerét.
Kapor, a sokoldalú gyógynövény
Kaporral azonban nem csak védekeztek az ártó szellemek ellen és ízesítették az ételüket, hanem a növény illóolajának felhasználásával elcsitították a csecsemőket vagy épp ébren tartották - pl. a mise alatt - a kisebb-nagyobb gyerekeket. A kapor illóolaja ugyanis kis mértékben serkenti a szervezetet, nagyobb mennyiség esetén viszont altató hatással bír, sőt a csecsemők számára ideális szélhajtó, mivel kíméletesen szünteti meg a puffadást.
A kaporban lévő illóolajak megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, a kapor alkalmas a sebek fertőtlenítésére, erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet, csökkenti a bélben történő gázképződést, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó és húgyúti fertőzések esetén is enyhít a tüneteken. A kapormagot annak idején még kolera ellen is bevetették.
A kapormag gyógynövényként, de fűszerként is használható
A kaporban található kalcium, kálium, mangán, vas, foszfor, cink és magnézium, továbbá viszonylag maga C-vitamin tartalommal bír, de emellett tartalmaz még A-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint is.
Kapor a konyhában
Kapor vásárlásánál igyekezzünk friss fűszernövényt venni. A frissen vásárolt kaprot a felhasználás időpontjától függően - hogy megőrizze frissességét - beleállíthatjuk egy pohárnyi vízbe, illetve papírtörlőbe lazán beleforgatva betehetjük a hűtőszekrénybe is.
A kapros-túrós pite szinte fogalom, a kapor nagyon jól illik az édes túróhoz is
Ha nincs lehetőségünk friss kaprot venni, akkor választhatunk szárított vagy fagyasztott kaprot is, sőt mi magunk is tehetünk el télire a fagyasztóba kaporkockákat. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy jégkocka készítőre, nagyobb adag friss kaporra és egy kevés vízre. Az összevágott kaprot beleszórjuk a jégkockakészítő mélyedéseibe, majd vizet töltünk rá, és a mélyhűtőbe téve kifagyasztjuk. Az így kapott intenzív ízű fűszerkockát aztán már csak hozzá kell adni az adott ételhez.
Ha szárított kaprot tartunk otthon, akkor azt minden esetben jól záródó edényben, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk, hogy minél jobban megőrizze az aromáját.
Az erős ízű fűszernövényt évszázadok óta használják, hogy fokozza a zöldségek, húsok, mártások és a tenger gyümölcseinek ízét. A kapor nagyon jó fűszere a legtöbb halnak, kifejezetten kellemes társa a csirkehúsnak, báránynak és a borjúnak, a zöldségek esetében többek között az uborka, a zöldbab, a cékla, káposzta, karfiol, sárgarépa, póréhagyma, krumpli és paradicsom méltó társa.
Hallal is fantasztikusan harmonizál a kapor
A különféle mártások, levesek, raguk mellett a kapor a savanyított fogásoknak is igazi partnere, nem csak ízét adja a különféle savanyúságokhoz, hanem gátolja a baktériumok szaporodását, ezért is hasznos felhasználni a mindenfajta házi savanyúságokhoz.
Kaporral nagyon finom mártásokat készíthetünk, amelynek alapja lehet paradicsom, majonéz, krémsajt vagy épp tejföl. Ezeket a mártásokat felhasználhatjuk húsokhoz, zöldségekhez, különféle snackekhez, de salátaöntetként is megállják a helyüket. A kapros salátaöntetekhez nyugodtan adjunk egy kevés jó minőségű ecetet.
A különféle cukkinis és tökös fogások sem nélkülözhetik a kaprot. Egy cukkinis tócsnihoz szinte kötezően jár a kapros tejföl, a tökfőzelék pedig elképzelehetet kapor nélkül.
A káposztafélékhez is jól illik a kapor. A nyári lucskos káposzta vagy a tartalmasabb, téliesebb töltött káposzta is kaprosan az igazi.
A káposztafélékhez is jól illik a kapor, érdemes kipróbálni karfiollal is!
A legegyszerűbb és nagyon finom megoldás, ha a vékonyra gyalult és kinyomkodott uborkát némi joghurttal elkeverjük, finoman sózzuk, majd sok, frissen vágott kaporral megszórjuk. Magában is kitűnő, de főételek mellé vagy akár szendvicskrémként is kiváló, ha hígabban készítjük, máris készen van a hideg uborkaleves. Ugyancsak jó megoldás, ha a bevált tojássalátánkat, tojáskrémünket kaporral ízesítjük. A kicsit fullasztó krémen sokat lazít a rendkívül kellemes, nagyon zöld íz.
Frissen vágott kaporral szinte bármilyen halat, tengeri herkentyűt megszórhatunk, nagyon kellemes ízkombinációt alkotnak.
Az uborkasaláta szinte elképzelhetetlen kapor nélkül
Kaporleves
Hozzávalók:
5 dkg vaj
3 csokor friss kapor
3/4 liter húsleves
25 dkg tejföl
2 evőkanál finomliszt
cseppnyi almaecet
só
Elkészítés: A kaprot alaposan megmosom, majd felaprítom. Egy lábasban megolvasztom a vajat, majd a kaprot megfuttatom. Húslevessel felöntöm. Egy tálba kimérem a tejfölt, hozzáadom a lisztet, és egy villával csomómentes habarást készítek. Ezt levessel lazítom, majd a lábasba öntöm. A levest picit sózom, és egy leheletnyi ecettel savanyítom. Pirított zsemlekockával tálalom.
A zsenge kaporlevél apróra vágva nagyszerűen illik tejfölhöz, joghurthoz
Kapros-tejfölös lecsó
Hozzávalók:
1,5 kg fonnyadt édes paprika
5 nagyobb paradicsom
3 dl tejföl
1 csokor kapor
só
10 dkg zsírszalonna
2 fej vöröshagyma
Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágom, majd egy nagyobb edénybe teszem, és a zsírját kisütöm. Amíg készül a szalonna, addig vékony félholdakra vágom a hagymát, és a paprikákat is csumázom, felkarikázom.
Ha már jó ropogós a szalonna, akkor hozzáadom a hagymát, majd kis idővel később a paprikát, és kb. 1 dl vízzel felöntve fedő alatt párolom. Amikor már összeesett a paprika, hozzáadom a paradicsomot.
Végezetül sózom, tejföllel elkeverem, és a finomra vágott friss kaprot hozzákeverem.
Nokedlivel tálalom.
A töltött káposztát is érdemes kipróbálni kaprosan
SB
Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: elképzelhetetlen, fertőtlenítésére, felhasználásával, afrodiziákumként, felhasználhatjuk, megkerülhetetlen, salátaöntetekhez, káposztafélékhez, tulajdonítottak, gyógynövényként, szakácskönyvben, beleállíthatjuk, salátaöntetként, savanyúságokhoz, tojássalátánkat, jégkockakészítő, megakadályozzák, elszaporodását, gladiátorokkal, előszeretettel, fantasztikusan, feltételezések, egyiptomiakhoz, zsemlekockával, boszorkányokat, hűtőszekrénybe, termeszthetünk, elképzelehetet, oroszországban, tojáskrémünket, fűszernövényt, felhasználták, kifagyasztjuk, boszorkányűző, rendelkezésre, konyhakertben, magyar konyha, lucskos káposzta, kovászos uborka, kapros-túrós okozta, kaporral készített, kapor sokfelé, mediterrán térségben, kapor gyógyító, ókori egyiptomiak, házak bejárata, csecsemők bölcsője, ártó szellemeket, középkori Angliában, biztonság kedvéért, kaprot szerelmi, görögök ennél, Megtalálható Dél-Oroszországban, Nagy Károly,
|
|
|
|
magyar konyha, lucskos káposzta, kovászos uborka, kapros-túrós okozta, kaporral készített, kapor sokfelé, mediterrán térségben, kapor gyógyító, ókori egyiptomiak, házak bejárata, csecsemők bölcsője, ártó szellemeket, középkori Angliában, biztonság kedvéért, kaprot szerelmi, görögök ennél, kicsit józanabbul, jószerencse jelképe, egyiptomiakhoz hasonlóan, háborús hősök, növény gyógyító, különféle égési, kapor megjelent, különféle gyógynövényes, angol szakácskönyvben, savanyúságok fűszerezése, gyógynövények sorában, különféle banketteken, csuklás biztos, sokoldalú gyógynövény, ártó szellemek, növény illóolajának, csecsemőket vagy, mise alatt, kisebb-nagyobb gyerekeket, kapor illóolaja, csecsemők számára, kaporban lévő, baktériumok elszaporodását, kapor alkalmas, sebek fertőtlenítésére, bélben történő, rossz leheletre, kapormagot annak, kapormag gyógynövényként, kaporban található, frissen vásárolt, felhasználás időpontjától, pohárnyi vízbe, kapros-túrós pite, kapor nagyon, édes túróhoz, fagyasztóba kaporkockákat, jégkocka készítőre, kevés vízre, összevágott kaprot, jégkockakészítő mélyedéseibe, mélyhűtőbe téve, adott ételhez, tenger gyümölcseinek, legtöbb halnak, zöldségek esetében, különféle mártások, savanyított fogásoknak, különféle savanyúságokhoz, baktériumok szaporodását, mindenfajta házi, mártásokat felhasználhatjuk, kapros salátaöntetekhez, különféle cukkinis, cukkinis tócsnihoz, kapros tejföl, tökfőzelék pedig, nyári lucskos, vékonyra gyalult, hideg uborkaleves, bevált tojássalátánkat, kicsit fullasztó, rendkívül kellemes, uborkasaláta szinte, kaprot alaposan, lábasban megolvasztom, kaprot megfuttatom, tálba kimérem, villával csomómentes, lábasba öntöm, levest picit, leheletnyi ecettel, zsenge kaporlevél, szalonnát apró, nagyobb edénybe, zsírját kisütöm, finomra vágott, töltött káposztát, elképzelhetetlen, fertőtlenítésére, felhasználásával, afrodiziákumként, felhasználhatjuk, megkerülhetetlen, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 427
- e Hét: 5008
- e Hónap: 18913
- e Év: 148620
|
|
|