Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vízkereszt
  2016-01-06 21:52:59, szerda
 
   
  Vízkereszt

Vízkereszt, epifánia (Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése) vagy háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe:
a napkeleti bölcsek imádása (és korábban, a karácsony ünnepének kialakulása előtt Jézus születése);





A napkeleti bölcsek hódolata (Vicente Gil)

Jézus megkeresztelkedése a Jordánban;
Jézus első csodája (a víz borrá változtatása) a Kánai menyegzőn.

Ezek közül később keleten Jézus keresztsége lett hangsúlyos (erre emlékeztet a vízszentelés), nyugaton pedig a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe - olyannyira, hogy a római katolikus egyház a második vatikáni zsinat óta csak ezt ünnepli vízkeresztkor, a többit más napokra helyezték át.

A római katolikus egyházban főszabályként január 6-án ünneplik. Az ónaptárat használó keleti keresztény egyházak a Gergely-naptár szerinti január 19-én tartják, mivel a Julianus-naptár jelenleg 13 nap késésben van a Gergely-naptárhoz képest.

A katolikus egyházban a karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától, a karácsonyi idő karácsony előestéjétől a vízkeresztet követő vasárnapig tart. Vízkereszt a farsang kezdete.

Az ünnephez számos népszokás kötődik; ezek közül ma már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.

Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe:
a napkeleti bölcsek imádása (és korábban, a karácsony ünnepének kialakulása előtt Jézus születése);
Jézus megkeresztelkedése a Jordánban;
Jézus első csodája (a víz borrá változtatása) a Kánai menyegzőn.

Ezek közül később keleten Jézus keresztsége lett hangsúlyos (erre emlékeztet a vízszentelés), nyugaton pedig a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe - olyannyira, hogy a római katolikus egyház a Második vatikáni zsinat óta csak ezt ünnepli vízkeresztkor, a többit más napokra helyezték át.

A napkeleti bölcsek

Searchtool right.svg

A keleti egyházakban sokáig nem különült el Jézus születésének, illetve a napkeleti bölcsek látogatásának megünneplése.





A háromkirályok imádása, ikon, Keresztény múzeum, Athén

Az evangélium szerint a bölcsek a betlehemi csillagot követve mentek Júdeába, hogy kifejezzék hódolatukat a zsidók újszülött királyának. Miután Jeruzsálemben hiába keresték, Heródes király Betlehembe küldte őket, ahol megtalálták a gyermeket, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. A bölcsek a pogányságot képviselték, ezáltal az ünnep azt is jelképezi, hogy az emberré lett Isten nem csak az ószövetségi választott népnek (a zsidóságnak) mutatkozott meg, hanem a pogányoknak is. Több ószövetségi prófécia is utalt ugyanis arra, hogy a Megváltó küldetése a pogányokhoz is szól.

A napkeleti bölcsekről Máté evangéliuma ír, de nevüket, származásukat, sőt számukat sem említi. A hármas számra Órigenész ókeresztény egyházatya következtetett az ajándékok számából, de szimbolikus jelentőséggel is bír: utalhat a Szentháromságra, vagy Krisztus méltóságaira (az arany királyságára, a tömjén istenségére, a mirha emberi mivoltára) is.[2] A Szentírás bölcseknek nevezi őket; csak a középkor óta feltételezték hogy királyok lettek volna, részben gazdagságuk, részben a 71. zsoltár jövendölése alapján.

Egyes vélemények Noé fiainak (Sém, Kám és Jáfet) leszármazottait, vagy az akkor ismert földrészek (Európa, Ázsia, Afrika) képviselőit látják bennük.[2][11] Ez utóbbi lehet az oka annak is, hogy a harmadik királyt a középkortól kezdve szerecsennek ábrázolták. Neveket - Gáspár, Menyhért és Boldizsár (Caspar, Melchior, Balthasar[3]) - a 9. század óta kapcsol hozzájuk a hagyomány.

Emléknapjukat (ezen neveket viselők névnapját) is e napon ünnepeljük.

Jézus megkeresztelkedése





Vízkereszt (Piero della Francesca, 1448-1450 k., National Gallery, London)

Amikor Jézus harminc éves lett, Keresztelő János megkeresztelte a Jordán folyóban. Ekkor a Biblia szerint az Atya szózata hallatszott, és a Szentlélek galamb képében alászállt rá; ezáltal a teljes Szentháromság is kinyilvánította magát az emberiség előtt.

Searchtool right.svg Lásd még: Urunk megkeresztelkedése

A kánai menyegző

Jézus első csodája a kánai menyegzőn történt, amikor a vizet borrá változtatta. János evangélista szerint ,,Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne" (Jn 2,11). Ez volt tehát az első alkalom, amikor Jézus megmutatta isteni hatalmát.

Etimológia

Az epifánia a görög epiphaneia, επιφάνει& amp;#945; szóból ered, amelynek jelentése ,,megjelenés" (a φάινω ,,megjelenni, feltűnni" igéből). Bár a szó részben pogány eredetű, mind az Ószövetségben, mind az Újszövetségben több alkalommal feltűnik, amikor Isten kinyilvánítja magát vagy akaratát az embereknek.

A magyar vízkereszt kifejezés a vízszentelés hagyományára utal.

Történelem

Epifánia ünnepe a második legrégibb keresztény ünnep a húsvét után. Egyes gnosztikus csoportok már a 2. század végén megünnepelték ekkor Jézus megkeresztelkedését, a pogány misztériumvallások jeles napjához és a Nílus vizének megszentelése egyiptomi hagyományához kapcsolódóan. Az ünnep hittani tartalmát a 3. században tisztították meg az egyiptomi egyházatyák, és a 4. század elejétől már állandó liturgikus ünnepként ülték meg. A szokás hamar elterjedt előbb keleten, majd nyugaton, ahol a század második feléből származik az első forrás.

A 4. század végén - a Római Birodalom területén december 24-25-én tartott saturnalia és Mithrász-ünnepségek miatt - a születés ünneplése elkülönült, kialakult a december 25-én ünnepelt karácsony. Ezt követően rögzült vízkereszt mai hármas tartalma: a napkeleti bölcsek látogatása, Jézus megkeresztelkedése és első csodatétele a kánai menyegzőn.

A keleti egyházak a kezdetektől vízkereszt ünnepén szentelik meg a vizet. A katolikus egyház csak a középkortól alakította ki ezt a hagyományát.

A római katolikus egyház a második vatikáni zsinat óta, a zsinat rendelkezései értelmében a napkeleti bölcsek látogatását ünnepli január 6-án, vízszenteléssel egybekötve. Jézus megkeresztelkedésének ünnepét a következő vasárnapon tartják, a kánai menyegzőről egy közbeeső hétköznapon emlékeznek meg.

2014-től a magyar katolikus egyházban is parancsolt ünnep vízkereszt napja, szemben azzal a korábbi gyakorlattal, amely a hozzá közelebbi vasárnapra tette.

Liturgia

Húsvét éjszakája mellett hagyományosan vízkereszt volt a másik ünnep, amikor felnőtteket kereszteltek.

Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, és ebből a hívek is hazavihetnek.[2][8] Egész évben ebből merítenek kereszteléshez és más szertartásokhoz, ahol szenteltvizet használnak. Ezen a napon tömjént is szenteltek.

A víz megszenteléséhez kapcsolódik a házszentelés vagy lakásszentelés hagyománya, amikor a lakásokat is megszentelik a szenteltvízzel. Az ajtófélfára ilyenkor felírják az évszámot és a ,,Christus Mansionem Benedicat" (,,Krisztus áldja meg e házat!") kezdőbetűit a következő formában: 20 + C + M + B + 15.





K + M + B felirat a kapu felett Lstibořban (Csehország)


Népszokások
A Kárpát-medencében

A magyarság körében különböző népszokások alakultak ki a századok során, amelyek a vízkereszt ünnepéhez kötődnek. Például Ipolytarnócon, Litkén és Mihálygergén komoly hagyományok kapcsolódnak ehhez az ünnephez.

Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták vele, hogy áldás legyen a házon.

Megszentelték a vízzel a házakat, az ólakat. A bölcsőre is szenteltvizet hintettek. Házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel, így: G + M + B. Ez a 15. századi eredetű szokás egy népies tévedésen, a házszentelés során felírt Christus mansionem benedicat! ('Krisztus áldja meg a hajlékot!') áldás C + M + B latin rövidítésének félreértésén alapul. A házszentelést a pap végezte; a hívek meglátogatása összekapcsolódott a lélekpénz beszedésével.

A 16. századtól kezdve a csillagének éneklése vált az ünnep részévé. A csillagozás vagy háromkirályjárás a napkeleti bölcsek látogatását idézte meg; a három alakot csak gyerekek személyesíthették meg, legfőbb kelléke pedig a csillag volt, amely a három királynak mutatta az utat Betlehembe.





Körmenet Bulgáriában: a papok egy fakeresztet dobnak majd a Jantra folyóba, amit a hívek kimentenek

Az ortodox családoknál a betlehemi jászolra emlékezve szalmát szórtak a tisztaszoba padlójára, és azon háltak. A gyerekek kántálni mentek az idős házaspárok házához, a katolikus háromkirályjáráshoz hasonlóan.

Az ünnephez kötődő szokások közül ma már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.

Az ortodox kultúrkörben

Egy ortodox hagyomány szerint a papok fából készült keresztet dobnak a vízbe, majd a hívők a vízbe ugranak érte.

A mediterrán országokban

Az olaszországi hagyomány szerint Befana, az öreg jóboszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz. Egyes országokban (különösen Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és a latin-amerikai országokban süteményeket sütnek, amelyek közül egyben ajándékot rejtenek el. Az lesz a nap királya, aki az ajándékot megtalálja. Latin-Amerikában a gyerekek gyakran ezen a napon (Día de los Tres Magos) kapják az ajándékot karácsony helyett.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Címkék: megszentelésénél, kinyilatkoztatta, spanyolországban, franciaországban, háromkirályjárás, megszenteléséhez, enciklopédiából, vízszenteléssel, szertartásokhoz, tulajdonítottak, kinyilvánította, szentháromságra, leszármazottait, megkeresztelte, újszövetségben, lakásszentelés, szenteltvízzel, kereszteléshez, megjelenésének, következtetett, látogatásának, házszentelést, meglátogatása, rövidítésének, vízkeresztkor, főszabályként, emléknapjukat, szenteltvizet, szentháromság, jelentőséggel, ipolytarnócon, feltételezték, megszentelték, hagyományosan, vasárnapjától, háromkirályok, egyik legősibb, napkeleti bölcsek, karácsony ünnepének, római katolikus, második vatikáni, ónaptárat használó, katolikus egyházban, karácsonyi ünnepkör, vízkeresztet követő, farsang kezdete, ünnephez számos, keleti egyházakban, háromkirályok imádása, evangélium szerint, betlehemi csillagot, zsidók újszülött, Epiphania Domini, Jézus Krisztus, Vicente Gil, Miután Jeruzsálemben, National Gallery, Amikor Jézus, Keresztelő János, Római Birodalom, Christus Mansionem Benedicat”, Például Ipolytarnócon, Körmenet Bulgáriában, Tres Magos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem tiéd  Még csak most kezdődik a nap  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Sokan azt tartják  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam Krisztinától  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Reggel van  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png csokor  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png kislány  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tavaszi kép  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Reménység és erő Krisztustól e...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hiányzik  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png csokor  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Sose bánj semmit  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy bizonyos határt  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Tanuld meg ezt a versemet  Png nő  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Alázat  Png lepke  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Esti kép  Png csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Png cica  Egy lelki imádság  Makszim Gorkij gondolata  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
egyik legősibb, napkeleti bölcsek, karácsony ünnepének, római katolikus, második vatikáni, ónaptárat használó, katolikus egyházban, karácsonyi ünnepkör, vízkeresztet követő, farsang kezdete, ünnephez számos, keleti egyházakban, háromkirályok imádása, evangélium szerint, betlehemi csillagot, zsidók újszülött, pogányságot képviselték, emberré lett, ószövetségi választott, napkeleti bölcsekről, hármas számra, ajándékok számából, arany királyságára, tömjén istenségére, mirha emberi, akkor ismert, harmadik királyt, középkortól kezdve, teljes Szentháromság, emberiség előtt, kánai menyegző, kánai menyegzőn, vizet borrá, galileai Kánában, első alkalom, görög epiphaneia, magyar vízkereszt, vízszentelés hagyományára, második legrégibb, húsvét után, ünnep hittani, egyiptomi egyházatyák, szokás hamar, század második, első forrás, születés ünneplése, december 25-én, keleti egyházak, kezdetektől vízkereszt, katolikus egyház, középkortól alakította, zsinat rendelkezései, következő vasárnapon, kánai menyegzőről, közbeeső hétköznapon, magyar katolikus, korábbi gyakorlattal, hozzá közelebbi, másik ünnep, katolikus templomokban, napon tömjént, házszentelés vagy, ajtófélfára ilyenkor, következő formában, kapu felett, magyarság körében, századok során, vízkereszt ünnepéhez, szenteltvíz hazavitele, szenteltvízzel megitatták, emberek magukra, három napkeleti, népies tévedésen, házszentelés során, hívek meglátogatása, lélekpénz beszedésével, csillagének éneklése, ünnep részévé, csillagozás vagy, három alakot, csillag volt, három királynak, utat Betlehembe, fakeresztet dobnak, hívek kimentenek, ortodox családoknál, betlehemi jászolra, tisztaszoba padlójára, gyerekek kántálni, idős házaspárok, ünnephez kötődő, ortodox kultúrkörben, ortodox hagyomány, papok fából, vízbe ugranak, mediterrán országokban, olaszországi hagyomány, öreg jóboszorkány, latin-amerikai országokban, ajándékot megtalálja, gyerekek gyakran, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 663
  • e Hét: 1471
  • e Hónap: 15376
  • e Év: 145083
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.