Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elméleti alapok a légzésről – a tudatos légzés a...
  2016-03-11 23:58:39, péntek
 
  Elméleti alapok a légzésről - a tudatos légzés a pánikbetegséget is gyógyítja





Az egészséges életmód három oszlopa közül a legkevésbé ismerttel foglalkozunk most: a légzéssel. A helyes légzés és a légzőgyakorlatok végzése legalább olyan fontos, mint az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Miért nem tudunk akkor semmit a légzésről?

Amikor életmódról beszélsz egy edzővel, ő a mozgást, táplálkozást és pihenést fogja említeni. Ezek mind fontosak, de lélegzés nélkül mindössze kb. öt percig maradhatsz életben, míg evés nélkül akár hatvan napot is kibírsz. A fenti számok alapján kiszámolhatod, hogy a légzés az életben maradásod szempontjából 12.000-szer fontosabb, mint az étkezés.

Ehhez képest kultúránkban az étkezés kapja a főszerepet: Michelin-csillag, sztár chéf-ek, éttermek, szakácskönyvek és főzőtanfolyamok stb. Itt az ideje, hogy a légzésedről is többet tudj meg!

Az egészséges életmód három alapon nyugszik, melyből kettő jól ismert, harmadik - a tudatos lélegzés - viszont a sportolók körében is ismeretlen. E három tudatos alkalmazása együtt a fizikai vasegészséged alapja.

Váradi Tibor egészségháromszöge a következőképpen néz ki:






Miért nem tudunk a légzésről?

1, a légzés önkéntelenül zajlik, nem szükséges tudatos erőfeszítést tenned érte. Ugyanolyan önállóan dolgozik, tudtod nélkül, mint a szívverésed, vagy a legtöbb belső szerved. Tudomást csak akkor szerezhetsz róla, ha valami gond van vele.

2, folyamatosan zajlik, és vágy nem kapcsolódik hozzá. Az étvággyal ellentétben nem érezzük szükségét egy jó lélegzetvételnek. A légzéshez nem kapcsolódik egy iparág, mint az étkezéshez a vendéglátó szakma. A lélegzés folyamatossága miatt nem kerülünk hiányba, nincs légéhség - hacsak nem buksz le, hogy a víz alatt ússzál.

3, nem látványos, hanem finom és rejtett. A sporttal ellentétben nem eredményez látványos izmokat, feszes feneket, kockahasat. A légzés ereje belső világukban hat, kívülről nézve láthatatlan.

4, ingyen van, ezért nem értékeljük.

Ennek ellenére fontosságát egy középkori jógakönyv, a Hatha jóga pradípiká következőképpen hangsúlyozza:
,,Helyes gyakorlásával minden betegség megszűnik, helytelen gyakorlással minden betegség előjön."


A légzés szerepe testi, energetikai, lelki és szellemi szinten

A légzés testi szinten biztosítja az oxigént a sejtjeidnek, és szállítja el a széndioxidot. E nélkül se gondolkodni, se mozogni, emészteni sem volnál képes.

Energetikai szinten életerővel tölti föl étertestedet (élettest, finomtest, pránamaja kósa). Ez úgy lehetséges, hogy az életerőt (prána, qi, kí, mana stb.) a levegő hordozza, és légzéssel ezt is magadhoz veszed, bár nem tudunk róla. A légzésnek azt a hatását használják fel pl. a kung fu gyakorlói, amikor légzőgyakorlatok segítségével besűrítve az étertestet torkukkal lándzsának támaszkodnak, vagy követ törnek fejükön.
A tudatos légzés mesterei, némely indiai jógik képesek szívverésüket szabályozni, akár le is állítani.

Lelki szinten a légzés hat a lelkiállapotra, illetve a légzésre kihat a lelkiállapot. A mély, nyugodt légzés a békés, nyugodt ember sajátja, a kapkodó a dühösé stb.

Mivel a légzés a jelenben történik, rá figyelve az itt és mostban tudsz maradni, mely elősegíti a magasabb Éneddel a kapcsolatot, ez a szellemi szint.
A meditációdat is emiatt érdemes néhány perc tudatos légzéssel kezdeni. Léteznek légzéssel kapcsolatos meditációs gyakorlatok is.






A tudatos lélegzés a gyógyításban - a magas vérnyomás, pánikbetegség és a stressz hatékony ellenszere

A modern kutatások is igazolják a légzés gyógyító hatását. Már bizonyított tény, hogy ha légzésedet napi legalább 15 percen keresztül lelassítod annyira, hogy a belégzés és kilégzés legalább 3-3 másodperc legyen, csökkenti a vérnyomást. Mindezt természetes úton, káros mellékhatástól mentesen, ingyen.

A tudatos lélegzés másik legjobb felhasználhatósága a modern ember számára a lazító, nyugtató, stresszoldó hatás. Néhány perc tudatos légzőgyakorlat után oldód az izmok feszültsége, görcse, és korunk népbetegsége, a stressz is.

Ez a hatás megmutatkozik a szapora szívverés lelassításában is, éppen ezért a tudatos légzés elsajátítása rendkívül fontos a pánikbetegségben szenvedőknek!


Mi a légzőgyakorlat?

A légzőgyakorlat azt jelenti, hogy tudatosan egy bizonyos módon megváltoztatod a légzésed mintáját. A légzőgyakorlat tudatosan irányított légzés. A légzőgyakorlatok végzésének legnagyobb előnye, hogy mindig kéznél van, és ingyenes.


Miért érdemes légzőgyakorlatokat végezned?

Az átlagos légzés felületes, öntudatlan, túl gyors, kevés oxigént juttat be a szervezetedbe. A mély, egyenletes, nyugodt, irányított légzés több oxigént juttat be, miáltal jobb lesz az emésztésed, agyad oxigénellátottsága. Az emésztés egy bonyolult égési folyamat, melyhez oxigénre van szükség. Az agyad a jó ötletekhez, figyelni tudáshoz szintén oxigénre éhes.

Bizonyos légzőgyakorlatok feltöltenek fáradtság esetén, míg mások lenyugtatnak, ha dühös vagy. A légzés szerepe a méregtelenítésben is fontos, például a hosszú kilégzés lúgosít, azaz segít megszabadulni a savaktól, ami által az egész szervezeted sokkal erősebb lesz, közérzeted pedig jobb.


Mikor és hogyan végezd a légzőgyakorlatokat?

Legjobb reggel, üres gyomorral végezni. Napi tíz perc gyakorlással már eredményeket érhetsz el. Ha természetben vagy, és tudatosan mélyen lélegzel, már sokat tettél az egészségedért és lelki békédért!

Írta: Vadász Ákos Tullió

Forrás: http://vadaszakos.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: légzőgyakorlatok, lélegzetvételnek, pánikbetegségben, főzőtanfolyamok, következőképpen, pánikbetegséget, légzőgyakorlat, lelassításában, mellékhatástól, lelkiállapotra, szakácskönyvek, folyamatossága, megváltoztatod, kiszámolhatod, egészségedért, szempontjából, megmutatkozik, pánikbetegség, vasegészséged, szívverésüket, megszabadulni, szervezetedbe, gyakorlásával, lelkiállapot, elsajátítása, szenvedőknek, széndioxidot, étertestedet, eredményeket, erőfeszítést, természetben, önkéntelenül, folyamatosan, meditációdat, gyógyításban, támaszkodnak, légzésről –, tudatos légzés, egészséges életmód, legkevésbé ismerttel, helyes légzés, légzőgyakorlatok végzése, egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, fenti számok, életben maradásod, étkezés kapja, tudatos lélegzés, sportolók körében, fizikai vasegészséged, légzés önkéntelenül, legtöbb belső, Váradi Tibor, Vadász Ákos Tullió,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindent de mindent visszakap  Zilahy Lajos gondolata  jó reggelt  Reményik Sándor: Pierrot &...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Alvó kislány  Vito Giaquinto gondolata  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jánosházy György: Fogd a kezem  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Pitypang szökőkút  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Ma van a magyar költészet napj...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jan Twardowski - Siessünk  Szép álmokat!  Márai Sándor tollából  Jázmin  Paul David Tripp Április 12  Szép estét kedves látogatóimna...  Spenót fasírttal  Jó nap volt  Alvó kislány  Tanmese  Az ember  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Tanmese  A Magyar Költészet napja alkal...  Önmaga ellenére  Jázmin  Robert Merle tollából  Borzasztó  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alvó cica  Előfordul, hogy  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Latinovits Zoltán tollából  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Minden tavaszból őrizz..  Paul Éluard - És egy mosoly  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Eduardo Sacheri gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívek  Jó éjszakát  Sorsunk miatt...  Szép estét kedves látogatóimn...  "Ez egy csoda"  Borzasztó  A hagyma antibakteriális hatás...  Müller Péter tollából  Mindent de mindent visszakap  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Bársony székben  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s... 
Bejegyzés Címkék
légzésről &#8211, tudatos légzés, egészséges életmód, legkevésbé ismerttel, helyes légzés, légzőgyakorlatok végzése, egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, fenti számok, életben maradásod, étkezés kapja, tudatos lélegzés, sportolók körében, fizikai vasegészséged, légzés önkéntelenül, legtöbb belső, étvággyal ellentétben, vendéglátó szakma, lélegzés folyamatossága, sporttal ellentétben, légzés ereje, középkori jógakönyv, légzés szerepe, légzés testi, levegő hordozza, hatását használják, étertestet torkukkal, légzésre kihat, jelenben történik, magasabb Éneddel, szellemi szint, gyógyításban &#8211, magas vérnyomás, stressz hatékony, modern kutatások, légzés gyógyító, modern ember, izmok feszültsége, hatás megmutatkozik, szapora szívverés, pánikbetegségben szenvedőknek, bizonyos módon, légzésed mintáját, légzőgyakorlat tudatosan, légzőgyakorlatok végzésének, átlagos légzés, bonyolult égési, hosszú kilégzés, egész szervezeted, légzőgyakorlatok, lélegzetvételnek, pánikbetegségben, főzőtanfolyamok, következőképpen, pánikbetegséget, légzőgyakorlat, lelassításában, mellékhatástól, lelkiállapotra, szakácskönyvek, folyamatossága, megváltoztatod, kiszámolhatod, egészségedért, szempontjából, megmutatkozik, pánikbetegség, vasegészséged, szívverésüket, megszabadulni, szervezetedbe, gyakorlásával, lelkiállapot, elsajátítása, szenvedőknek, széndioxidot, étertestedet, eredményeket, erőfeszítést, természetben, önkéntelenül, folyamatosan, meditációdat, gyógyításban, támaszkodnak, népbetegsége, táplálkozást, segítségével, kultúránkban, gyakorlással, hangsúlyozza, foglalkozunk, lenyugtatnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.