Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Közünk van mindahhoz, ami bennünk történik
  2016-04-06 22:58:13, szerda
 
   
  Lélekbúvár, Szily Nóra műsora: ,,Közünk van mindahhoz, ami bennünk történik"





,,Mit üzen a tested?" címmel 2013-ban jelent meg Dr Buda László könyve, melyben az olvasható, hogy ,,bár saját testünk a leghűségesebb társunk életünk folyamán, a vele való kapcsolatunk gyakran megromlik, ellentmondásossá válik..." Nem figyelünk magunkra? Vagy csak nem jól tesszük? Mi lenne a hatékony kommunikáció módja? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Malek Andreával és a pszichiáter szerzővel.

Úgy sejtem, előfordult már hogy túlhajtottad magad és felülírtad a tested jelzéseit. Miközben koncerteken, színházban, tanárként, anyaként igyekeztél sokféle szerepben megfelelni. Volt, hogy a tested azt mondta: Stop?

MA: Hát, hogyne! Lépten-nyomon... De egy ideje már másként figyelek rá. Azt hiszem, hogy miközben megtanuljuk, hogy vigyázni kell magunkra, a testünkre, de a sztereotípiákon túl nem tudjuk, hogy hogyan.







Malek Andrea
Forrás: Origo

,,Vigyázz magadra!" - ezt gyakran halljuk. Csak nem töltődik meg tartalommal... Volt olyan, hogy elment a hangod és épp a legrosszabbkor?

MA: Persze, mert nem törődtem vele, nem foglalkoztam egy csomó dologgal, megpróbáltam elnyomni magamban érzelmeket, nem tudtam kimondani mondatokat. Nem hittem, hogy ez velem megtörténhet, azt gondoltam, hogy mindent el tudok énekelni, és hogy el is kell! Aztán az életem egy drámai pontján, amikor elérkezett a lehetőség, hogy a férjemmel közös estre készüljünk - elment a hangom. Akkor még nem volt a férjem, egy egész más családi kötelékben létezett, és az egész rányomta a bélyegét a lelki állapotomra... Azóta persze minden megoldódott hál' istennek, béke van és boldogság, de akkor egyszerűen nem jött ki hang a torkomon... 18 dalt kellett volna elénekelnem és egyszerűen képtelen voltam rá. Mintha beszorult volna az egész. Azóta egész másként tekintek a hangomra, és a hangom mögött rejlő dolgokra.

Amikor ezt a könyvet megírtad, már sok év tapasztalatát összegyűjtötted pszichiáterként, gondolkodóként - miért tartottad fontosnak hogy ezt a kérdést feltedd? ,,Mit üzen a tested?"

BL: Szerintem, az egész testhez való viszony elkerülte a figyelmünket orvosi képzésünk és általános szocializációnk során is. Azon túl, hogy gondozd, ápold, hogy sportolj és tartsd karban - van ennek egy mélyebb szintje is, amire kevesen gondolnak. Ez pedig az, hogy az emberi test végtelenül intelligens, bölcs és komplex rendszer, és amíg életben vagyunk, át van itatva tudatossággal, lélekkel, amitől a test él. A kommunikáció a test és a lakója között drámai módon eltűnt például az orvoslásból, és olyan módon vált lélektelenné, érthetetlenné, és megmagyarázhatatlanná egy csomó betegség, hogy ebből a szempontból kollektív analfabétákká kezdtünk válni.

Elmegy a hangunk. Gargarizálunk, antibiotikumokat kapkodunk és mindenféle praktikákhoz folyamodunk, miközben te azt mondod - bármilyen tünetet üzenetként kellene értelmeznünk? Meg kellene próbálni feltárni az összefüggéseket, hogy vajon miért kaptuk és miért épp azt a jelet?

BL: Igen, ez szerintem messzemenően hasznosabb, mint egyszerűen csak áldozatává válni annak, ami a testünkben zajlik. Nem állítom, hogy mindig könnyű ezeket az értelmezéseket megtenni, hiszen ezeknek nagy része éppen azért köt ki testi szinten, mert valami nem tudatosul. Valamit nehéz elfogadni, rálátni, megoldani... De ezzel együtt szeretnék kiállni amellett, hogy amikor bármilyen tünet, panasz jelentkezik, akkor ahhoz forduljunk oda, ne hanyagoljuk el, ne hagyjuk magára a testet, amiben lakunk, hanem folytassunk vele párbeszédet. Meg kell adni az esélyt arra, hogy kiderüljön valami... Jobb ezt nem a legvégére hagyni. Pedig gyakran ezzel találkozom. Hogy amikor valaki már minden kálváriát bejárt, és arra jut, hogy valószínűleg neki is van köze ahhoz, ami zajlik, hiszen a tünetek újra és újra jelentkeznek...






Dr. Buda László
Forrás: Origo

Úgy kezeljük a betegséget, mint ami jön, támad, de mintha nem lenne részünk benne?

BL. Igen. Hogy nem tűnt föl nekünk eddig, hogy az emberi test egy intelligenciával, tudatossággal, lélekkel átitatott valami? Leteszünk róla, hogy ezt értelmezzük, hogy ebbe energiát fektessünk, és mégis ahányszor megpróbáljuk - és most már nagyon sok konkrét példán keresztül tudom ezt mondani - annyiszor jutunk oda, hogy valami értelmes, feldolgozható, modellezhető dologra bukkanunk- vagyis hogy közünk van mindahhoz, ami bennünk történik.

Neked változott a szemléleted a tapasztalások révén, Andi? Másként figyeled a tested jelzéseit? A magyar nyelv sokat elárul: gombóc van a torkomban...

MA: Nem csak a magyar, a német is!

Nem veszi be a gyomrom, kiütést kapok tőle...

MA: Vesébe vág...

Ott vannak a pszichoszomatikus betegségek kódjai.

MA: Amikor a legkisebb gyerekemmel már a negyedik antibiotikum kúrán voltunk túl, egyszer csak úgy döntöttem - ebből elég. Egy teljes életmódváltásba kezdtünk és meggyógyult. Én akkor jutottam el a holisztikus szemléletig, vagyis hogy nem csak a test, hanem a lélek gyógyítása is fontos. Azóta másként gondolkodom, másfajta kérdéseket teszek fel, ha egy tünet bármelyikünknél megjelenik.

Másfajta kérdéseket teszel fel... Hogyan kellene kezdeni a kommunikációt a saját testünkkel? Mit kell csinálni gondolatban ahhoz, hogy meginduljon a párbeszéd?

BL: Úgy gondolom, hogy az elindulás alapköve egy speciális viszony önmagunkhoz, amiben elfogadás és szeretet van. Ezt nagyon nehéz fenntartani, ha az ember megbetegszik, mert az lesz az első reakció, hogy bosszankodsz, elégedetlen és feszült vagy...

A francba a hülye torkommal, már megint fáj...

BL: Igen, de tulajdonképpen épp ilyenkor látszik, hogy mennyire személyes az a viszony: a hülye torkom, a hülye térdem, a fenébe, már megint ez az ócska szívem... - ezek mind egy kapcsolat lenyomatai. Ahogyan az illető megtanult szeretni, bánni valakivel, viszonyban lenni valakivel, és így tovább... Ezt a kapcsolatot érdemes arra az alapra visszahelyezni, hogy hadd fogadjam el azt az állapotot, ami egyébként is van. Ne fektessek energiát abba az illúzióba, hogy vitatkozom a valósággal, vagyis azzal, ami éppen zajlik.





Forrás: Origo

Dacolni...

BL: Lehet vele dacolni, megy vele az energia, húzódnak el a folyamatok, és kiszolgáltatott leszek és áldozatnak fogom érezni magam, és törvényszerűen azt fogom keresni, hogy ki fog engem megmenteni ebből. Ami néha szükséges is, de az esetek nagy részében hasznos ezt a felelősséget magunknál tartva, az elfogadás talaján bólintva arra, ami kialakult. Elkezdeni egy személyes kapcsolatot fölépíteni a saját testünkkel, azon belül a saját szerveinkkel. Olyan, mint egy kisgyermekkel kommunikálni. Még nem beszél egyáltalán verbálisan, de mégis kifejezi magát. A kulcs, az, hogy szeretettel, figyelemmel kell odafordulni. Nem szabad gyötörni, kontrollálni és megpróbálni kirángatni belőle információkat, hanem mélyíteni kell a kapcsolatot. Ez a második lépés. A harmadik pedig megtalálni az érzelmek megélésének a lehetőségét, mert úgy tűnik, hogy az érzelmeink jelentenek egyfajta közvetítő közeget a tudatosságunk és a testünk között. Tehát bárki, bármit is gondol a fejében, nagyon ritkán fog ettől megváltozni a testi állapota pusztán a gondolattól. Az túl szubtilis, túl illékony ehhez. De azok a gondolatok, amelyek érzelmeket keltenek másként hatnak.

Hogy történik ez?

BL: Sokféle módja lehet. Az egyik - vizualizálni vagy akár konkrétan a térben megjeleníteni ezt a kapcsolatot. A szomatodráma az a módszer - amiben nagyon hiszek - ahol ez kivetítődik a háromdimenziós térbe. Tárgyakkal, de leginkább emberekkel...

Tehát lehet egy tárgy, ami szimbolizálja Andi torkát?

BL: Igen, és Andit megkérnénk, hogy hangolódjon rá arra, hogy egy komoly párbeszéd legyen a torka és ő közötte...

Lehet, hogy azt mondaná - fránya torkom miért vagy beteg...

BL: Így van.

Mit mondanál a ,,torkodnak"?

MA: Miért hagysz cserben, hát holnap koncert van, hogy teheted ezt velem?! Ott vár az a sok ember... Te vagy a hibás!





Forrás: Origo

BL: Ez a kezdet, és amikor ez az indulat lemegy és az elsődleges érzelem szabad utat talál kifelé, utána jön a többi, ami igazán hasznunkra van. Ez önmagában nem lenne elég, hisz ha torok lennék, csak megsértődnék vagy értetlenül állnék... Vagy talán azt mondanám, hogy ,,Andi ébredj már fel, a jó ég áldjon meg! Mit gondolsz, én az ellenséged vagyok? Akadályozni akarlak az életben?! Dehogyis!" Először túl kell lenni ezen a nehezteléssel teli szakaszon és utána jöhet az, ami nagyon sok ember számára igazi elérzékenyülést hoz. Amikor rájön, hogy akármennyire haragszik vagy neheztel éppen, ettől függetlenül a torkom és én egyek vagyunk valahol. Közös az érdekünk, egy szív éltet minket, egy rendszernek vagyunk a részei, nem ellenségek vagyunk, hanem barátok. Ebben a kommunikációban lehet továbbhaladni, ami nagyon gyors és meglepő tünetenyhülésekhez vezet. Amin aztán mindenki csodálkozik... A sűrített pillanatok a lélek számára mindig hoznak drámai változásokat a test szintjén is. Azt javaslom, hogy mindenki találjon egy olyan módszert, amellyel az ő teste üzeneteit maga tudja megfejteni.

MA: Ez nem ördöngösség egyáltalán, a nagyanyáink ezt tudták! Azt hisszük, hogy feltaláltuk a spanyol viaszt, miközben az idősek ülnek és beszélgetnek, simogatják a térdüket, a derekukat - a vesezónát... Szerintem, ehhez az ősi tudáshoz vissza kell találni.

BL. És adaptálnunk kell ahhoz a mentalitáshoz, amiben most élünk. Van, akinek a felismeréshez intenzitásra, drámaiságra, játékra, feszültségre van szüksége - van, akinek pedig az ellenkezőjére. Megtanulni meditálni, minden aktivitást beszüntetni, az állandó tevékenység helyett a létezés egyszerű szintjére visszavonulni és ott megélni önmagunkat. Mindkét irány megfelelő lehet. De azért az a nyelv, amin a mi korunk beszél nem ugyanaz, mint amin a száz évvel ezelőtti kor beszélt, úgyhogy ezeket mindig adaptálni kell. Bölcsesség akkor is volt és most is van...

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Címkék: antibiotikumokat, ellentmondásossá, intelligenciával, kommunikációban, pszichiáterként, szocializációnk, életmódváltásba, bármelyikünknél, elérzékenyülést, összefüggéseket, kiszolgáltatott, sztereotípiákon, összegyűjtötted, legrosszabbkor, háromdimenziós, visszahelyezni, törvényszerűen, tulajdonképpen, értelmezéseket, gondolkodóként, ellenkezőjére, tapasztalatát, tudatossággal, visszavonulni, tapasztalások, gargarizálunk, analfabétákká, érthetetlenné, felismeréshez, tudatosságunk, szimbolizálja, mentalitáshoz, feldolgozható, továbbhaladni, kommunikációt, nehezteléssel, leghűségesebb társunk, vele való, hatékony kommunikáció, kérdésekre kerestük, választ Malek, pszichiáter szerzővel, tested jelzéseit, csomó dologgal, drámai pontján, férjemmel közös, egész rányomta, lelki állapotomra…, hangom mögött, könyvet megírtad, kérdést feltedd, egész testhez, Szily Nóra, Buda László, Malek Andreával, Malek Andrea,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vidámság  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Szép álmokat!  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  "Ez egy csoda"  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Magyar költészet napja  Tanmese  Márai Sándor tollából  A Magyar Költészet napja alkal...  Mindent de mindent visszakap  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Martin Buber, A haszidim meséi  Robin Wight pitypang szobra  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Szép álmokat!  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Szívek  Nagy és kis csodák  A sorsod  Ott van  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Mindig lesz olyan  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  "Ez egy csoda"  Horváth Szilvia tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét  Ismeretlen: Ikarusz monda  Van néhány kérdés, amin gondol...  Segíts neki dicsérni Téged  Pitypang szökőkút  képre írva  Bornyi Veronika haiku verse  József Attila – Keresek ...  Kertem  Borzasztó  képre írva  Csend  József Attila - Kopogtatás nél...  Robert Merle tollából  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Kertem 
Bejegyzés Címkék
leghűségesebb társunk, vele való, hatékony kommunikáció, kérdésekre kerestük, választ Malek, pszichiáter szerzővel, tested jelzéseit, csomó dologgal, drámai pontján, férjemmel közös, egész rányomta, lelki állapotomra&#8230, hangom mögött, könyvet megírtad, kérdést feltedd, egész testhez, figyelmünket orvosi, mélyebb szintje, emberi test, lakója között, csomó betegség, szempontból kollektív, testünkben zajlik, értelmezéseket megtenni, esélyt arra, legvégére hagyni, tünetek újra, tapasztalások révén, magyar nyelv, pszichoszomatikus betegségek, legkisebb gyerekemmel, negyedik antibiotikum, teljes életmódváltásba, holisztikus szemléletig, lélek gyógyítása, tünet bármelyikünknél, saját testünkkel, elindulás alapköve, speciális viszony, ember megbetegszik, első reakció, hülye torkommal, hülye torkom, hülye térdem, ócska szívem&#8230, kapcsolat lenyomatai, illető megtanult, kapcsolatot érdemes, alapra visszahelyezni, esetek nagy, felelősséget magunknál, elfogadás talaján, személyes kapcsolatot, saját szerveinkkel, kisgyermekkel kommunikálni, második lépés, harmadik pedig, érzelmek megélésének, érzelmeink jelentenek, testünk között, testi állapota, egyik &#8211, térben megjeleníteni, háromdimenziós térbe, komoly párbeszéd, indulat lemegy, elsődleges érzelem, ellenséged vagyok, nehezteléssel teli, szív éltet, rendszernek vagyunk, kommunikációban lehet, sűrített pillanatok, lélek számára, test szintjén, olyan módszert, spanyol viaszt, idősek ülnek, derekukat &#8211, felismeréshez intenzitásra, állandó tevékenység, létezés egyszerű, száz évvel, antibiotikumokat, ellentmondásossá, intelligenciával, kommunikációban, pszichiáterként, szocializációnk, életmódváltásba, bármelyikünknél, elérzékenyülést, összefüggéseket, kiszolgáltatott, sztereotípiákon, összegyűjtötted, legrosszabbkor, háromdimenziós, visszahelyezni, törvényszerűen, tulajdonképpen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 204
  • e Hét: 3076
  • e Hónap: 8114
  • e Év: 137821
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.