Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Közünk van mindahhoz, ami bennünk történik
  2016-04-06 22:58:13, szerda
 
   
  Lélekbúvár, Szily Nóra műsora: ,,Közünk van mindahhoz, ami bennünk történik"

,,Mit üzen a tested?" címmel 2013-ban jelent meg Dr Buda László könyve, melyben az olvasható, hogy ,,bár saját testünk a leghűségesebb társunk életünk folyamán, a vele való kapcsolatunk gyakran megromlik, ellentmondásossá válik..." Nem figyelünk magunkra? Vagy csak nem jól tesszük? Mi lenne a hatékony kommunikáció módja? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Malek Andreával és a pszichiáter szerzővel.

Úgy sejtem, előfordult már hogy túlhajtottad magad és felülírtad a tested jelzéseit. Miközben koncerteken, színházban, tanárként, anyaként igyekeztél sokféle szerepben megfelelni. Volt, hogy a tested azt mondta: Stop?

MA: Hát, hogyne! Lépten-nyomon... De egy ideje már másként figyelek rá. Azt hiszem, hogy miközben megtanuljuk, hogy vigyázni kell magunkra, a testünkre, de a sztereotípiákon túl nem tudjuk, hogy hogyan.Malek Andrea
Forrás: Origo

,,Vigyázz magadra!" - ezt gyakran halljuk. Csak nem töltődik meg tartalommal... Volt olyan, hogy elment a hangod és épp a legrosszabbkor?

MA: Persze, mert nem törődtem vele, nem foglalkoztam egy csomó dologgal, megpróbáltam elnyomni magamban érzelmeket, nem tudtam kimondani mondatokat. Nem hittem, hogy ez velem megtörténhet, azt gondoltam, hogy mindent el tudok énekelni, és hogy el is kell! Aztán az életem egy drámai pontján, amikor elérkezett a lehetőség, hogy a férjemmel közös estre készüljünk - elment a hangom. Akkor még nem volt a férjem, egy egész más családi kötelékben létezett, és az egész rányomta a bélyegét a lelki állapotomra... Azóta persze minden megoldódott hál' istennek, béke van és boldogság, de akkor egyszerűen nem jött ki hang a torkomon... 18 dalt kellett volna elénekelnem és egyszerűen képtelen voltam rá. Mintha beszorult volna az egész. Azóta egész másként tekintek a hangomra, és a hangom mögött rejlő dolgokra.

Amikor ezt a könyvet megírtad, már sok év tapasztalatát összegyűjtötted pszichiáterként, gondolkodóként - miért tartottad fontosnak hogy ezt a kérdést feltedd? ,,Mit üzen a tested?"

BL: Szerintem, az egész testhez való viszony elkerülte a figyelmünket orvosi képzésünk és általános szocializációnk során is. Azon túl, hogy gondozd, ápold, hogy sportolj és tartsd karban - van ennek egy mélyebb szintje is, amire kevesen gondolnak. Ez pedig az, hogy az emberi test végtelenül intelligens, bölcs és komplex rendszer, és amíg életben vagyunk, át van itatva tudatossággal, lélekkel, amitől a test él. A kommunikáció a test és a lakója között drámai módon eltűnt például az orvoslásból, és olyan módon vált lélektelenné, érthetetlenné, és megmagyarázhatatlanná egy csomó betegség, hogy ebből a szempontból kollektív analfabétákká kezdtünk válni.

Elmegy a hangunk. Gargarizálunk, antibiotikumokat kapkodunk és mindenféle praktikákhoz folyamodunk, miközben te azt mondod - bármilyen tünetet üzenetként kellene értelmeznünk? Meg kellene próbálni feltárni az összefüggéseket, hogy vajon miért kaptuk és miért épp azt a jelet?

BL: Igen, ez szerintem messzemenően hasznosabb, mint egyszerűen csak áldozatává válni annak, ami a testünkben zajlik. Nem állítom, hogy mindig könnyű ezeket az értelmezéseket megtenni, hiszen ezeknek nagy része éppen azért köt ki testi szinten, mert valami nem tudatosul. Valamit nehéz elfogadni, rálátni, megoldani... De ezzel együtt szeretnék kiállni amellett, hogy amikor bármilyen tünet, panasz jelentkezik, akkor ahhoz forduljunk oda, ne hanyagoljuk el, ne hagyjuk magára a testet, amiben lakunk, hanem folytassunk vele párbeszédet. Meg kell adni az esélyt arra, hogy kiderüljön valami... Jobb ezt nem a legvégére hagyni. Pedig gyakran ezzel találkozom. Hogy amikor valaki már minden kálváriát bejárt, és arra jut, hogy valószínűleg neki is van köze ahhoz, ami zajlik, hiszen a tünetek újra és újra jelentkeznek...


Dr. Buda László
Forrás: Origo

Úgy kezeljük a betegséget, mint ami jön, támad, de mintha nem lenne részünk benne?

BL. Igen. Hogy nem tűnt föl nekünk eddig, hogy az emberi test egy intelligenciával, tudatossággal, lélekkel átitatott valami? Leteszünk róla, hogy ezt értelmezzük, hogy ebbe energiát fektessünk, és mégis ahányszor megpróbáljuk - és most már nagyon sok konkrét példán keresztül tudom ezt mondani - annyiszor jutunk oda, hogy valami értelmes, feldolgozható, modellezhető dologra bukkanunk- vagyis hogy közünk van mindahhoz, ami bennünk történik.

Neked változott a szemléleted a tapasztalások révén, Andi? Másként figyeled a tested jelzéseit? A magyar nyelv sokat elárul: gombóc van a torkomban...

MA: Nem csak a magyar, a német is!

Nem veszi be a gyomrom, kiütést kapok tőle...

MA: Vesébe vág...

Ott vannak a pszichoszomatikus betegségek kódjai.

MA: Amikor a legkisebb gyerekemmel már a negyedik antibiotikum kúrán voltunk túl, egyszer csak úgy döntöttem - ebből elég. Egy teljes életmódváltásba kezdtünk és meggyógyult. Én akkor jutottam el a holisztikus szemléletig, vagyis hogy nem csak a test, hanem a lélek gyógyítása is fontos. Azóta másként gondolkodom, másfajta kérdéseket teszek fel, ha egy tünet bármelyikünknél megjelenik.

Másfajta kérdéseket teszel fel... Hogyan kellene kezdeni a kommunikációt a saját testünkkel? Mit kell csinálni gondolatban ahhoz, hogy meginduljon a párbeszéd?

BL: Úgy gondolom, hogy az elindulás alapköve egy speciális viszony önmagunkhoz, amiben elfogadás és szeretet van. Ezt nagyon nehéz fenntartani, ha az ember megbetegszik, mert az lesz az első reakció, hogy bosszankodsz, elégedetlen és feszült vagy...

A francba a hülye torkommal, már megint fáj...

BL: Igen, de tulajdonképpen épp ilyenkor látszik, hogy mennyire személyes az a viszony: a hülye torkom, a hülye térdem, a fenébe, már megint ez az ócska szívem... - ezek mind egy kapcsolat lenyomatai. Ahogyan az illető megtanult szeretni, bánni valakivel, viszonyban lenni valakivel, és így tovább... Ezt a kapcsolatot érdemes arra az alapra visszahelyezni, hogy hadd fogadjam el azt az állapotot, ami egyébként is van. Ne fektessek energiát abba az illúzióba, hogy vitatkozom a valósággal, vagyis azzal, ami éppen zajlik.

Forrás: Origo

Dacolni...

BL: Lehet vele dacolni, megy vele az energia, húzódnak el a folyamatok, és kiszolgáltatott leszek és áldozatnak fogom érezni magam, és törvényszerűen azt fogom keresni, hogy ki fog engem megmenteni ebből. Ami néha szükséges is, de az esetek nagy részében hasznos ezt a felelősséget magunknál tartva, az elfogadás talaján bólintva arra, ami kialakult. Elkezdeni egy személyes kapcsolatot fölépíteni a saját testünkkel, azon belül a saját szerveinkkel. Olyan, mint egy kisgyermekkel kommunikálni. Még nem beszél egyáltalán verbálisan, de mégis kifejezi magát. A kulcs, az, hogy szeretettel, figyelemmel kell odafordulni. Nem szabad gyötörni, kontrollálni és megpróbálni kirángatni belőle információkat, hanem mélyíteni kell a kapcsolatot. Ez a második lépés. A harmadik pedig megtalálni az érzelmek megélésének a lehetőségét, mert úgy tűnik, hogy az érzelmeink jelentenek egyfajta közvetítő közeget a tudatosságunk és a testünk között. Tehát bárki, bármit is gondol a fejében, nagyon ritkán fog ettől megváltozni a testi állapota pusztán a gondolattól. Az túl szubtilis, túl illékony ehhez. De azok a gondolatok, amelyek érzelmeket keltenek másként hatnak.

Hogy történik ez?

BL: Sokféle módja lehet. Az egyik - vizualizálni vagy akár konkrétan a térben megjeleníteni ezt a kapcsolatot. A szomatodráma az a módszer - amiben nagyon hiszek - ahol ez kivetítődik a háromdimenziós térbe. Tárgyakkal, de leginkább emberekkel...

Tehát lehet egy tárgy, ami szimbolizálja Andi torkát?

BL: Igen, és Andit megkérnénk, hogy hangolódjon rá arra, hogy egy komoly párbeszéd legyen a torka és ő közötte...

Lehet, hogy azt mondaná - fránya torkom miért vagy beteg...

BL: Így van.

Mit mondanál a ,,torkodnak"?

MA: Miért hagysz cserben, hát holnap koncert van, hogy teheted ezt velem?! Ott vár az a sok ember... Te vagy a hibás!

Forrás: Origo

BL: Ez a kezdet, és amikor ez az indulat lemegy és az elsődleges érzelem szabad utat talál kifelé, utána jön a többi, ami igazán hasznunkra van. Ez önmagában nem lenne elég, hisz ha torok lennék, csak megsértődnék vagy értetlenül állnék... Vagy talán azt mondanám, hogy ,,Andi ébredj már fel, a jó ég áldjon meg! Mit gondolsz, én az ellenséged vagyok? Akadályozni akarlak az életben?! Dehogyis!" Először túl kell lenni ezen a nehezteléssel teli szakaszon és utána jöhet az, ami nagyon sok ember számára igazi elérzékenyülést hoz. Amikor rájön, hogy akármennyire haragszik vagy neheztel éppen, ettől függetlenül a torkom és én egyek vagyunk valahol. Közös az érdekünk, egy szív éltet minket, egy rendszernek vagyunk a részei, nem ellenségek vagyunk, hanem barátok. Ebben a kommunikációban lehet továbbhaladni, ami nagyon gyors és meglepő tünetenyhülésekhez vezet. Amin aztán mindenki csodálkozik... A sűrített pillanatok a lélek számára mindig hoznak drámai változásokat a test szintjén is. Azt javaslom, hogy mindenki találjon egy olyan módszert, amellyel az ő teste üzeneteit maga tudja megfejteni.

MA: Ez nem ördöngösség egyáltalán, a nagyanyáink ezt tudták! Azt hisszük, hogy feltaláltuk a spanyol viaszt, miközben az idősek ülnek és beszélgetnek, simogatják a térdüket, a derekukat - a vesezónát... Szerintem, ehhez az ősi tudáshoz vissza kell találni.

BL. És adaptálnunk kell ahhoz a mentalitáshoz, amiben most élünk. Van, akinek a felismeréshez intenzitásra, drámaiságra, játékra, feszültségre van szüksége - van, akinek pedig az ellenkezőjére. Megtanulni meditálni, minden aktivitást beszüntetni, az állandó tevékenység helyett a létezés egyszerű szintjére visszavonulni és ott megélni önmagunkat. Mindkét irány megfelelő lehet. De azért az a nyelv, amin a mi korunk beszél nem ugyanaz, mint amin a száz évvel ezelőtti kor beszélt, úgyhogy ezeket mindig adaptálni kell. Bölcsesség akkor is volt és most is van...

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Címkék: antibiotikumokat, ellentmondásossá, intelligenciával, kommunikációban, pszichiáterként, szocializációnk, életmódváltásba, bármelyikünknél, elérzékenyülést, összefüggéseket, kiszolgáltatott, sztereotípiákon, összegyűjtötted, legrosszabbkor, háromdimenziós, visszahelyezni, törvényszerűen, tulajdonképpen, értelmezéseket, gondolkodóként, ellenkezőjére, tapasztalatát, tudatossággal, visszavonulni, tapasztalások, gargarizálunk, analfabétákká, érthetetlenné, felismeréshez, tudatosságunk, szimbolizálja, mentalitáshoz, feldolgozható, továbbhaladni, kommunikációt, nehezteléssel, leghűségesebb társunk, vele való, hatékony kommunikáció, kérdésekre kerestük, választ Malek, pszichiáter szerzővel, tested jelzéseit, csomó dologgal, drámai pontján, férjemmel közös, egész rányomta, lelki állapotomra…, hangom mögött, könyvet megírtad, kérdést feltedd, egész testhez, Szily Nóra, Buda László, Malek Andreával, Malek Andrea,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.15. 23:11 Timişoara 30 - A fost inaugurată biserica Centrului Reformat Noul Mileniu
12.15. 22:41 Jónak lenni jó - Több mint 214 millió forint gyűlt össze
12.15. 22:12 Rippl-Rónai-életműrekord a Virág Judit Galéria téli árverésén
12.15. 21:41 Négy új taggal bővült a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka
12.15. 21:32 Nógrádi: Kína veszélyforrás és inspiráló versenytárs is a NATO számára
12.15. 21:31 Jónak lenni jó - Több mint 185 millió forint gyűlt már össze
12.15. 21:02 Temesvár 30 - Felavatták az Új Ezredév Református Központ templomépületét
12.15. 21:01 The New York Times: Washington titokban kiutasított két kínai diplomatát sz...
12.15. 20:12 Labdarúgó NB I - Győzelemmel zárta az évet a Ferencváros
12.15. 19:51 Női kosárlabda NB I - Esélyt sem adott a Pécsnek a DVTK
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Karácsonyi angyal  Karácsonyfa  Hóember  Bővelkedés  Bukás  Aletheia nővér öt lépést ajánl...  Szèp napot kívánok!  Bukás  Az öröm kopog ajtódon  Ha ajándékot kapsz  Imádkozik és imákat kér a buda...  Facebookon kaptam  A harmadik angyal: békét, szer...  Vízcseppes rózsa  Advent könnyei  Karácsonyfa  Advent 3  A várakozás virága - karácsony...  Rózsa csokor  Adventi koszorú  Depresszió elleni gyógynövénye...  Png nő  Csokor pohárban  Kodály Zoltán: Sík Sándor Te D...  Advent 3. vasárnapja 12.15  Kellemes kávézást  Téli kép  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Szèp estét kedves látogat...  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Téli kép  Karácsony  Facebookon kaptam  Évad záró a kegyhely látogató ...  Kodály Zoltán: Sík Sándor Te D...  Png nő  Dsida Jenő : Isten szeret  Karácsony  Facebookon kaptam  Karácsony  Havas rózsa  A várakozás virága - karácsony...  Téli kép  Szèp estét kedves látogat...  Bukás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry - A k...  A harmadik angyal: békét, szer...  Bővelkedés  Png kislány  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Diókrémes  Facebookon kaptam  Karácsony  Karácsony  Karácsony előtti második vasár...  Csónakban  Ajándékok  Szívre ható gyógyító tápláléko...  Girland  Tihany látképe őszi ködben  Téli kép  Karácsonyi gömb  A harmadik gyertyaláng legyen ...  A kobold karácsonya...  Szeretetben gazdag Adventi vár...  Káros szokások és a csontritk...  Fenyőág díszekkel  Kellemes délutánt kívánok!  A Krisztus nemzetségtáblázata  Png virág  XIV. Hét, 4. Parancsolat: Atyá...  Harmadik vasárnap  Karácsony  Téli kép  Facebookon kaptam  Rózsa csokor  A három ismeretlen . . .  Advent 3  Karácsony  Facebookon kaptam  Mézmaszk készítése  Csinos nő - sokszoknyás  Az egészséges emésztőrendszer ...  Karácsony  Ajándék  Tetovált női láb  Bukás  Karácsony  Karácsonyfa  Advent 3. vasárnapja 12.15  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Png virág  Házi áldás  Benedkffy Katalin koncert 9.ré...  Arany kártyám van  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy vonat jön a hegyekből - Pi... 
Bejegyzés Címkék
leghűségesebb társunk, vele való, hatékony kommunikáció, kérdésekre kerestük, választ Malek, pszichiáter szerzővel, tested jelzéseit, csomó dologgal, drámai pontján, férjemmel közös, egész rányomta, lelki állapotomra&#8230, hangom mögött, könyvet megírtad, kérdést feltedd, egész testhez, figyelmünket orvosi, mélyebb szintje, emberi test, lakója között, csomó betegség, szempontból kollektív, testünkben zajlik, értelmezéseket megtenni, esélyt arra, legvégére hagyni, tünetek újra, tapasztalások révén, magyar nyelv, pszichoszomatikus betegségek, legkisebb gyerekemmel, negyedik antibiotikum, teljes életmódváltásba, holisztikus szemléletig, lélek gyógyítása, tünet bármelyikünknél, saját testünkkel, elindulás alapköve, speciális viszony, ember megbetegszik, első reakció, hülye torkommal, hülye torkom, hülye térdem, ócska szívem&#8230, kapcsolat lenyomatai, illető megtanult, kapcsolatot érdemes, alapra visszahelyezni, esetek nagy, felelősséget magunknál, elfogadás talaján, személyes kapcsolatot, saját szerveinkkel, kisgyermekkel kommunikálni, második lépés, harmadik pedig, érzelmek megélésének, érzelmeink jelentenek, testünk között, testi állapota, egyik &#8211, térben megjeleníteni, háromdimenziós térbe, komoly párbeszéd, indulat lemegy, elsődleges érzelem, ellenséged vagyok, nehezteléssel teli, szív éltet, rendszernek vagyunk, kommunikációban lehet, sűrített pillanatok, lélek számára, test szintjén, olyan módszert, spanyol viaszt, idősek ülnek, derekukat &#8211, felismeréshez intenzitásra, állandó tevékenység, létezés egyszerű, száz évvel, antibiotikumokat, ellentmondásossá, intelligenciával, kommunikációban, pszichiáterként, szocializációnk, életmódváltásba, bármelyikünknél, elérzékenyülést, összefüggéseket, kiszolgáltatott, sztereotípiákon, összegyűjtötted, legrosszabbkor, háromdimenziós, visszahelyezni, törvényszerűen, tulajdonképpen, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 309 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 69
  • e Hét: 842
  • e Hónap: 15242
  • e Év: 395759
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.