Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ha nem így csináltam volna, nagyon szégyellném magam
  2016-04-06 23:08:35, szerda
 
   
  Szily Nóra interjúja: Bombera Krisztina: "Ha nem így csináltam volna, nagyon szégyellném magam"





Az egyik legklasszabb csaj, akit ismerek - igen, vádolható vagyok elfogultsággal, de vállalom! Tavaly ősszel jött haza Amerikából, azóta az ATV Híradóját és időnként a reggeli műsorát vezeti. Februárban a szóvivők bálján sajtódíjat kapott, aztán március 15-én a Szabad Sajtó Díjat is átvehette. Így reagált: ,,Minden újságíró kollégának gratulálok, aki a (bármiféle, sokféle) nehéz körülmények ellenére is tisztességesen végzi a munkáját: vizsgálja a tényeket, nem dobja sutba az érvelés szabályait, nem öli meg magában az empátiát, nem gyáva, nem opportunista, szabad és szuverén."

Elbambultam azon, hogy egy mondatot sem mondtál a saját életedről, szemléletedről, a befektetett munkádról, éveidről, hanem rögvest a kollégákhoz szóltál...

Te észrevetted? Tipikus Szily Nóra...





Bombera Krisztina
Fotó: Marton Szilvia/Origo

Feltűnt. Nem így szokás reagálni.

Egyrészt nem szoktam hozzá, hogy díjazzanak. Még majdnem kezdőként kaptam a MÚOSZ állatvédelmi díját egy riportomért, aztán soha többé egyet sem... De nem is tudom, mi kellett volna hozzá. Nem is pályáztam, olyan helyre sem jelentkeztem, ahol az lett volna a cél, hogy felfigyeljenek rám. Úgyhogy nagy élmény, hogy épp így jött össze, kettő egymás után!

De miközben a kollégákat méltattad - már akik az általad megfogalmazott csoportba tartoznak -, azért átélted a büszkeségét annak, hogy mégiscsak észrevették mindazt, amit és ahogyan csinálsz!

Inkább azzal vicceltem, hogy lehet, hogy ,,öregszem"!

Mondod mosolyogva! Én ezt úgy szoktam tréfásan nevezni, hogy ,,példakép korba értünk"...

Ez sokkal elegánsabban hangzik! Én arra gondoltam, hogy ugye nem terjed rólam egy pletyka, hogy nagyon beteg vagyok, úgyhogy ideje lenne díjazni.

Elkuncogtad a dolgot?

Elkuncogtam, igen, és tényleg az jutott eszembe, hogy nagyon kevés olyan kolléga van ma már, aki ezt a szakmát még úgy műveli, hogy - akár belső tartása, akár valamilyen szerencsés körülmény okán - meg tudott maradni nagybetűs ÚJSÁGÍRÓ-nak... És azokkal jó összetartani és azt mondani, hadd gratuláljak nektek is, hogy még létezünk így együtt! Vagyis ebbe a csapatba némiképp magamat is belesorolom. De tényleg sosem vágytam díjakra. Nem gondoltam, hogy díjazandó vagy díjazható amit csinálok. Nem is tudom, ebben nem vagyok jó.





Fotó: Marton Szilvia/Origo

A klasszikus értelemben vett sztár önmagát tolja előre - te mindig másokért teszel. Soha nincs az az érzésem, hogy a megszólásaidban magadat tekintenéd elsőrendűnek.

Megfelelési kényszerem van, tehát a színvonalat hiúságból és az elvárások okán szeretem megugrani. De nem gondolom, hogy utána ezért taps járna. Inkább azt érzem, hogy ha nem így csináltam volna, nagyon szégyellném magam.

Tehát a természetes létezési forma az, hogy...

...teljesíteni kell. Én a mai napig izgulok minden adás előtt, és amikor a reggeli műsorba kilenc-tíz vendég is érkezik - alig alszom, mert annyira készülök.

Az éhség, a kíváncsiság nem csitul?

Hál' istennek az nem. Ha nem érdekelne minden egyes ember, aki leül velem szembe, akkor lenne jobb dolgom, de szerintem neked is!

Ha téged faggatnak, a válaszaidban a leggyakoribb kifejezések - tisztesség, egymásra való figyelés, egyenrangúság, esélyegyenlőség és sorolhatnám. Szerinted mennyire bírnak még igazi tartalommal ezek a fogalmak? Nem koptak meg? Nem ürültek ki? Nem veszítettük el őket?

Elveszíteni elveszítettük, épp ezért nem koptak ki! A legnagyobb értékek, mert kevesebb van belőlük, mint kéne. Pont ezért éreztem a díjnál fontos lehetőségnek, hogy kimondjam - a legnagyobb kincs ma egy keményen dolgozó, szuverén újságíró.





Fotó: Marton Szilvia/Origo

Számodra mit takar a tisztesség fogalma?

Magánerkölcsben és közerkölcsben is más, magánéletben és a közéletben is más. Nyilvánvalóan kontextusfüggő, és szakmánként is változik. Ha szakmai tisztességre gondolsz, a te szakmádban is más, mert te a lélekkel és személyiséggel többet foglalkozol, mint én, aki a politikára és a közéletre fókuszál. Soha nem felejtem el - erről már beszélgettünk egyszer, és akkor fogalmaztuk meg -, hogy téged az ember érdekel, engem meg az ügy, amit az ember képvisel. Vagyis a tettek, a külső megnyilvánulások, mindaz, ami a közéletben megmutatkozik. Mit tesz valaki, vagy mit nem tesz? Lop vagy nem lop? Megaláz, vagy nem aláz meg? Hazudik, nem hazudik, elnyom, vagy nem nyom el. Fekete-fehér...

Ezek mentén körvonalazódik a tisztesség?

Igen. Az újságírószakmában is. Szolga vagy, vagy nem vagy szolga, félsz a hatalomtól, vagy nem félsz - mert az a dolgod, hogy ne félj! Tisztességesen bánsz-e azzal, aki mást gondol a világról, mint te, vagy tisztességtelenül? Manipulatív vagy körültekintő módon teszed a dolgod? Tényleg némiképp szimplifikáltan, fekete-fehéren látom a szakmai tisztességet. De nem török senki felett pálcát, aki nem ezek szerint cselekszik. Nem ítélkezem. Még ha gondolok is valamit a saját erkölcsi mércém szerint, de nem minősítem senki döntését.

És a magánéletedben? Talán ott nem lehet minden fekete vagy fehér... Még akkor sem, ha sokáig azt hisszük!

Az egészen más, persze. Bonyolultabb. Jól vagy, nem vagy jól, kitartasz a másik mellett, vagy nem...

A férjeddel lassan negyedszázada ismeritek egymást!

Lassan régebb óta élünk együtt, mint külön!





Fotó: Marton Szilvia/Origo

Jöhet a tipikus kérdés - kissé rózsaszínbe csomagolva. Mi a titka...? Megfejthető?

Soha nem alázzuk meg egymást. Soha. Egyenrangúak vagyunk. Szabad emberek. Akik szabad döntésből szeretik a másikat. Nem megalkuvásból, nem kényszerből, nem félelemből, nem a vagyonért, a cégért, nem azért mert ,,jó lesz már így..." - hanem mert így döntöttünk.

Sokszor halljuk, hogy egy kapcsolatban kiürülnek a rítusok, és mintha egyik napról a másikra egymásnak idegen emberek ébrednének egymás mellett, különösen abban a hajtásban, amiben létezünk. Ezt elkerülendő, ti figyeltek?

Sokszor nem eléggé... Hónapok telnek úgy el, hogy instrukciókban élünk mi is, mint oly sokan. Ki megy a gyerekért, voltál-e bevásárolni, ki fizeti be a telefonszámlát. És nem megyünk ketten sehova. Az önkizsákmányolás és a kapcsolat elhanyagolása nálunk is időről időre jelentkező probléma. Van, hogy hetekig nem vagyok képes magamra és a férjemre figyelni - a gyerekekre persze eközben is muszáj, hisz nem lehet nem gondoskodni róluk. És ez a rovására mehet a párkapcsolatnak, hiszen azt hinnénk, arra ráér majd a jövő héten...

Hát ez az! Van benne veszély.

Igen, de eddig mindig megúsztuk. Például humorral. Egyébként is, a férjem nagyon szerencsés alkat. Derűs, kiegyensúlyozott, jó humorú és nagyon lojális. Igazi rohadt nagy szerencsém volt, de tényleg! Azért mondom, hogy a magánélet más, mert azt már árnyaltabban látom. Például, hogy mennyire tudok esendő lenni, vagy akár mélyponton lenni úgy, hogy közben a másik bízhat abban, hogy ha kibírjuk, akkor egy idő után megint könnyebb lesz. Vagy amikor minden rendben van, akkor nem szabad elhinni, hogy most már mindig így lesz. Hisz minden hullámzik, és dinamikusan változik. A gyerek is annyit tanít! Hogy nem olyan, amilyennek álmodtam, hanem olyan, amilyen ő maga - és én megkaptam ajándékba. Azért, hogy vigyázzak rá addig, ameddig ez a dolgom. Csak szeretni tudom, de többet nem nagyon tudok tenni. Tehát a magánéletben már nem fekete-fehér viszonyokban gondolkodom, ahogy anno kamaszosan tettük. De a közéleti és szakmai dogmatikusságom egyre durvább. Mindinkább úgy érzem, hogy valaki vagy tisztességes, vagy nem - és pont.





Fotó: Marton Szilvia/Origo

A segítségnyújtás vágya munkál benned inkább, vagy az igazságtalanság elleni harc heve?

Sokáig a kettő együtt, de ahogy múlik az idő, egyre kevesebb erőt érzek magamban a világ megváltásra, és egyre több önkritikával vizsgálom, hogy mire vagyok képes. Nem tartom már magam olyan fontosnak, és nem gondolom, hogy olyan sokat tehetek én a világért. Úgyhogy azokat a pici területeken tett apró lépéseket, amiket meg tudok tenni, ma már többre értékelem, mint ha lánglelkűen lobognék a forradalom élén. Tehát kicsi vagyok, és kevés - és ez rendben van így. De emellett az igazságérzetem egyre durvább és erősebb, talán attól, hogy a közélet egyre keményebb és igazságtalanabb lett. És ez mégis csak összefügg az elesettekkel, mert az én lényegem az, hogy nem bírom elviselni a világban a hierarchiákat. Azt gondolom, hogy egyenlőnek születtünk, és a hierarchiák szabad vállaláson alapulnak. A főnökömet akkor tartom sokra, amennyiben ő egy arra méltó ember. Minden utasítását végre fogom hajtani - és szabad akaratomból -, ha sokra tartom, és többet tud, mint én. És be fogom tartani a közélet szabályait, hogyha a köztisztviselők és a közszolgák, azok a köz szolgái, akik a közös értékeinket képviselik.

Akik méltóak arra, hogy a szabályaikat kövessük.

Pontosan. Nem becsülök semmit és senkit pusztán önmagáért. Se a koráért, se a neméért, se a pozíciójáért. De boldogan hajtok fejet az emberi nagyság és az elért eredmények előtt. Tehát szerintem is hierarchiába rendeződik az életünk, de az a szabad akaraton és a szabad belátáson kell hogy alapuljon. Nem lehet kierőszakolt. Az agressziót nagyon rosszul viselem. Az önmagáért való tisztelet senkinek se jár.

Nem lehet olyan könnyű neked...

Sokat vagyok paprikás, bosszankodós.





Fotó: Marton Szilvia/Origo

Tudod, mit vettem észre magamon? Elkezdtem becsukódni. Óvom a lelkem a zajtól. Neked minden antennád folyamatosan kint van!

Igen, sajnos, és érzem, ahogy rombol. Egyre rosszabbul viselem én is, de közben meg a közélet az, ami foglalkoztat. A Magyar Közlönnyel kezdem a napot... El tudod képzelni?

Nem tudom, hogy szeretném-e... Mindeközben hogyan vigyázol magadra? Hogy ne emésszen fel mindaz, ami körülvesz?

Rendben van a családom, ami óriási segítség, és el sem tudnám képzelni mi lenne nélkülük... Sokat sportolok, rengeteget utazunk, világot látunk, ami a létszükségletünk, és újra és újra feltöltődve jövünk haza. Úgyhogy nekem igazán nincs okom panaszra. Elhiszed?

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Címkék: megnyilvánulások, létszükségletünk, kiegyensúlyozott, önkizsákmányolás, igazságtalanság, párkapcsolatnak, dogmatikusságom, magánerkölcsben, igazságtalanabb, köztisztviselők, esélyegyenlőség, megszólásaidban, segítségnyújtás, szimplifikáltan, kontextusfüggő, elfogultsággal, tisztességesen, megfogalmazott, felfigyeljenek, magánéletedben, személyiséggel, igazságérzetem, körvonalazódik, szemléletedről, telefonszámlát, instrukciókban, egyenrangúság, megalkuvásból, beszélgettünk, hierarchiákat, közerkölcsben, elveszítettük, negyedszázada, nyilvánvalóan, megmutatkozik, elhanyagolása, egyik legklasszabb, reggeli műsorát, szóvivők bálján, érvelés szabályait, saját életedről, befektetett munkádról, kollégákhoz szóltál…, lett volna, kollégákat méltattad, általad megfogalmazott, büszkeségét annak, jutott eszembe, csapatba némiképp, klasszikus értelemben, megszólásaidban magadat, színvonalat hiúságból, Szily Nóra, Bombera Krisztina, Szabad Sajtó Díjat, Tipikus Szily Nóra…, Marton Szilvia, Magyar Közlönnyel,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.05. 23:22 A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az ola...
12.05. 22:42 Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt úgy véli, jó elnöke lett volna a...
12.05. 22:32 Ökölvívó ob - Nem lesz Harcsa-Cservenka döntő
12.05. 21:32 Premier League - Menesztették az Everton edzőjét
12.05. 21:23 Női kosárlabda EK - Csoportelső lett a Szekszárd
12.05. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Debrecenben győzött a Csíkszereda
12.05. 21:22 Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohu...
12.05. 20:42 Rövidpályás úszó-Eb - A csütörtöki eredmények
12.05. 20:32 Putyin: Moszkva kész előfeltételek nélkül meghosszabbítani az Új START egye...
12.05. 20:32 Új médiaszabályozási rendszer készül Németországban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Emberi természet  Úr és szolga  Karácsonyi dekorációk  Jó reggelt , szép napot  Bedő Gábor: Csendes az Advent,...  Karácsonyi dekorációk  Hazugság és tanú  ADVENT 2 Két gyertyaláng  Átmersz menni  Szép napot  Ismeretlen veszély  Facebookon kaptam  Téli este  Rokka  Kéz kezet mos  Téli kép  Karácsonyi boldogság .  Téli kép  Téli kép  És mégis -Kétszázharmincegyedi...  Karácsonyi gömb  Png nő  Rózsás csendélet  Rózsás csendélet  Szép estét  Ne kérdezt, ki voltam - 109 év...  Haza  Vízcseppes rózsa  Karácsonyi díszek  Kellemes hétvégét  Téli este  Barát  Orchideák  Jó reggelt , szép napot  Színházasdi játszás  Haza  Karácsonyi dekorációk  December 8.  Téli kép  Tövis és rózsa  Nő téli öltözékben  Karácsonyi gyertyák  Png nő  Nyuszi a hóban  Harangok  Úr és szolga  Rokka  Népszabadság és szólásszabadsá...  Vádló  Szép estét  Advent  Hóemberek  Kellemes napot kívánok!  Jó reggelt , szép napot  Rokka  Tóth Árpád Lélektől lélekig  Emberi természet  Kislány rózsákkal  A tél virága  Téli képek  Advent  Karácsonyi gömb  Színházasdi játszás  Rokka  Hamarabb eljön...  Karácsonyi díszek  Bántalmazás  Karácsonyfa  XIII. hét: 3. Parancsolat : Az...  Karácsonyi dekoráció  A lélek sötét éjszakája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanulás  Facebookon kaptam  Advent második angyala  Mikulás virág  Advent 2.vasárnapja  Béka tánc a vízen  ADVENT 2. VASÁRNAPJA Irgalmas...  ADVENT 2 Két gyertyaláng  Posertube  Évától szép képek 12.08  Téli kép  kÖszönöm  Téli képek  Évától szép képek 12.08  Ami ma nincsen meg...  Modern Mona Lisa  Emlékkép  Szép napot  Várakoztunk a hóesésre, a pata...  Nyuszi füles  Kellemes új hetet  Különleges  Advent , 2.  Barát  Egy angyal és a gyerekek  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá... 
Bejegyzés Címkék
egyik legklasszabb, reggeli műsorát, szóvivők bálján, érvelés szabályait, saját életedről, befektetett munkádról, kollégákhoz szóltál&#8230, lett volna, kollégákat méltattad, általad megfogalmazott, büszkeségét annak, jutott eszembe, csapatba némiképp, klasszikus értelemben, megszólásaidban magadat, színvonalat hiúságból, elvárások okán, természetes létezési, reggeli műsorba, leggyakoribb kifejezések, legnagyobb értékek, díjnál fontos, legnagyobb kincs, keményen dolgozó, tisztesség fogalma, közéletre fókuszál, ember érdekel, ember képvisel, külső megnyilvánulások, közéletben megmutatkozik, szakmai tisztességet, saját erkölcsi, másik mellett, férjeddel lassan, tipikus kérdés, kapcsolatban kiürülnek, másikra egymásnak, kapcsolat elhanyagolása, férjemre figyelni, gyerekekre persze, rovására mehet, jövő héten&#8230, férjem nagyon, másik bízhat, segítségnyújtás vágya, igazságtalanság elleni, kettő együtt, világ megváltásra, pici területeken, forradalom élén, igazságérzetem egyre, közélet egyre, hierarchiák szabad, főnökömet akkor, arra méltó, közélet szabályait, közös értékeinket, szabályaikat kövessük, emberi nagyság, elért eredmények, szabad belátáson, agressziót nagyon, önmagáért való, megnyilvánulások, létszükségletünk, kiegyensúlyozott, önkizsákmányolás, igazságtalanság, párkapcsolatnak, dogmatikusságom, magánerkölcsben, igazságtalanabb, köztisztviselők, esélyegyenlőség, megszólásaidban, segítségnyújtás, szimplifikáltan, kontextusfüggő, elfogultsággal, tisztességesen, megfogalmazott, felfigyeljenek, magánéletedben, személyiséggel, igazságérzetem, körvonalazódik, szemléletedről, telefonszámlát, instrukciókban, egyenrangúság, megalkuvásból, beszélgettünk, hierarchiákat, közerkölcsben, elveszítettük, negyedszázada, nyilvánvalóan, megmutatkozik, elhanyagolása, elegánsabban, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 309 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 364
  • e Hét: 1175
  • e Hónap: 9864
  • e Év: 390381
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.