Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Salátafélék
  2016-05-26 12:50:25, csütörtök
 
   
  Salátafélék

Története

A fejessaláta őse feltehetőleg egy cakkos szélű, keserű ízű, apró levelű növény volt, s ezt a tulajdonságát valószínűleg hosszú időn át meg is őrizte. A Szentírás szerint ,,Mózes előírta az izraelitáknak, hogy a húsvéti bárányt többek között salátával körítsék, így emlékezvén a száműzetés keserűségére". A növénytermesztés több évszázada alatt a fejessaláta borzos frizurája és keserű íze ,,civilizáltabb" formát öltött, s ,,szaténfényű levelei úgy simulnak egymásra, mint a menüettet táncoló balerina puffos szoknyája", íze pedig rendkívül lágy és kellemes. A püthagóreusok ,,az eunuchok eledele" elnevezéssel illették, s ezzel a nemi szervekre gyakorolt nyugtató hatására utaltak - amit évszázadokon át egyik fő tulajdonságának tekintettek, s ami a szüzesség egyik szimbólumává is avatta. Az ókori rómaiak nemi vágyölő tulajdonsága ellenére is rajongtak a fejes salátáért, hiszen ,,remekül előkészíti a gyomrot a gasztronómiai élvezetekre".





Hogyan válasszunk?

Akár fejes salátát, akár cikóriafélét vásárolunk, a legfontosabb a frissesség! Ellenőrizzük a salátatorzsa alját: minél fehérebb színű, annál frissebb a választott növény!
Hogyan tároljuk?

A legjobb, ha a salátát mindig frissen vásároljuk. Két-három napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk fóliával lezárt salátástálban, vagy nedves konyharuhába csavarva.
Hogyan készítsük elő?

Elég, ha alul levágjuk a torzsát, leveleire bontjuk, s csak ezután mossuk meg - adott estben az ,,öblítővízbe" érdemes pár csepp ecetet is tenni. Ezután már csak be kell raknunk a külön erre a célra gyártott centrifugába, hogy a vizet a lehető legkíméletesebben távolítsuk el róla. Az öntetet csak az utolsó pillanatban szabad a salátára önteni, ugyanis a levelek gyorsan megfonnyadnak tőle. Van azonban néhány salátafajta (elsősorban cikóriaféleségek), amelyek kimondottan ,,élvezik", ha egy kis savanykás szószt szívhatnak magukba.
Hogyan főzzük?

A fejessalátát nem csak nyersen tudjuk felhasználni! Alaposan pároljunk meg egy adag vöröshagymát, majd adjunk zsenge fejessaláta leveleket, egy pohár apróra vágott húsos szalonnát s egy kevés cukrot, majd fedő alatt hagyjuk párolódni. Vizet ne adjunk hozzá, legfeljebb egy kevés húsleves alaplét. A salátából levest is készíthetünk! Vegyünk 50 dkg salátát, melynek felét blansírozzuk. Az egészet mixeljük össze 30 cl csirkehúsleves alaplével és 15 cl főzőtejszínnel. Hidegen vagy melegen tálaljuk. Közvetlen tálalás előtt sózzuk és citromozzuk, s adjunk hozzá olajban sült kenyérkockát.

Néhány praktika

Ha ropogósan friss salátát szeretnénk az asztalra varázsolni, felszolgálás előtt legalább negyed órára mindenképpen tegyük be a hűtőszekrénybe. Hasznos lehet a ,,skót zuhany" is: még a fáradt saláta is erőre kap, ha előbb néhány percig langyos, majd jéghideg vízbe mártjuk!

Felhasználási javaslat

Apró saláta-táskák Válasszunk ki két szép salátalevelet, s csomagoljunk bele 2 friss ananászkockát, 2 megtisztított garnélarákot, friss szójacsírát és egy kevés reszelt gyömbért. A gondosan behajtogatott salátalevelet metélőhagymával kötözzük át, s már kész is! Készítsünk húsos salátát batáviából vagy római salátából! Salátaágyra helyezzünk csíkokra vágott fűszeres marhasültet, szójacsírát és reszelt sárgarépát, szórjuk meg apróra tört földimogyoróval, s fűszerezzük friss gyömbérrel és korianderrel.

Miért ne?

Egy kis fantázia! Salátánkat fűszernövényekkel (turbolya, tárkony, metélőhagyma, bazsalikom) s egyéb fűszerezéssel (kapribogyó, újhagyma, köménymag, curry, szerecsendió) tudjuk megbolondítani! A klasszikus vinaigrette salátaöntetet számos olajváltozattal (dióolaj, szeszámmagolaj, mogyoróolaj), borecettel (balzsamecet, Jerez borecet, almabor-ecet, málnaecet) és mustárváltozattal tudjuk változatossá tenni, s salátánk ízvilágához igazítani!

Ismerjük meg jobban!

A salátafélék rengetegében megtalálhatjuk a klasszikus és népszerű fejes salátát, melynek egyre világosabb, zöld színű, sima szélű levelei kör alakú ,,szívet" formálnak, a hosszúkás levelű római salátát és a batáviát, melynek a jégsaláta (iceberg) az egyik, gyöngyházszínt öltő változata. Vannak közöttük ,,húsos levelűek", no és az egyik kedvelt változatról, a ,,tölgylevél salátáról" se feledkezzünk meg! A cikóriafélék családja sem kevésbé népes: a ,,kapucinusok szakálla" fantázianevet viselő fajtának hosszú, borzos, a közepén majdnem fehér színű fodros levelei vannak, talán ez a változat őrzi a leghívebben az ősi, a vízfolyások mentén kéken virágzó fajta jellegzetességeit. A ,,vadcikóriák" között vannak zárt levelű, hosszúkás formájú változatok is, illetve megtalálhatjuk közöttük a szép lilásvörös színű radicchiót is. A nemesített cikóriafélék közül az aranysárga közepű, élénkzöld külső levélzetű fodros cikória és a keszegsaláta a legnépszerűbb, mely elnevezését kúpszerűen záródó széles leveleinek köszönheti.

Élelmezési ismeretek

Önmagában vagy más hozzávalókkal elkészítve a fejes saláta üdítő és jól emészthető előétel, melyet jó, ha remek élettani hatásai, nevezetesen magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt rendszeresen beiktatunk étkezésünkbe. Alacsony energiatartalma (100 grammban 13 kcal) és gyors telítettségérzet-keltő hatása miatt a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője, ráadásul nemcsak nyersen, hanem főzve is elkészíthető. Vigyázzunk azonban arra, nehogy ,,zsírba fojtsuk", hiszen akkor már nem is annyira kalóriaszegény! Régebbi időkben a salátának nyugtató és hipnotikus hatást tulajdonítottak. Ezek a tulajdonságok a valóságban csak egy salátafélének, a nagyon keserű, ezért emberi fogyasztásra alkalmatlan Lactuca virosának a sajátjai. Ennek a fajtának a leve a gyógyszerkönyvben a lactucarium nevet viseli. A laktonon kívül mannitol is található benne, csakúgy, mint szerves savak, aminosavak és gyanta. Terápiás felhasználása belsőleg és külsőleg is történhet szirup vagy főzet, illetve kenőcs vagy borogatás formájában.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: cikóriaféleségek, telítettségérzet, növénytermesztés, metélőhagymával, tulajdonítottak, földimogyoróval, energiatartalma, hűtőszekrényben, tulajdonságának, olajváltozattal, szeszámmagolaj, főzőtejszínnel, gyöngyházszínt, megbolondítani, hűtőszekrénybe, kalóriaszegény, csirkehúsleves, megtalálhatjuk, salátalevelet, gasztronómiai, felhasználási, legnépszerűbb, püthagóreusok, fantázianevet, fűszerezéssel, salátaöntetet, salátástálban, megtisztított, hozzávalókkal, behajtogatott, ananászkockát, civilizáltabb, tulajdonságok, salátafélének, izraelitáknak, megfonnyadnak, cakkos szélű, tulajdonságát valószínűleg, húsvéti bárányt, növénytermesztés több, fejessaláta borzos, menüettet táncoló, püthagóreusok „, eunuchok eledele”, nemi szervekre, szüzesség egyik, ókori rómaiak, fejes salátáért, gasztronómiai élvezetekre”, salátatorzsa alját, választott növény, salátát mindig,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Intelem  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Majthényi Flóra: Mi a haza?  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Nem kell ide békemenet  Talpra vándor  Ez a miénk!  Dóró Sándor: Tétova lét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Vágy, élet és sugár  Vágy, élet és sugár  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Mély, puha álom - sárga féltés  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  A halolaj és a hal még a migré...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törött csészék  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Akinek vaj van a fején...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Isten áldja  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  ...és mégis ráismersz  Talpra vándor  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Az élet  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Csörög a telefonom  Alvó kislány  ...és mégis ráismersz  Jóga férfiaknak  A kávé  A tékozló és Isten gondviselés...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Benned is ezerféle szín van  Gősi Vali - Tükre lennék...  Kakaós piskóta  Könnyáztatta asszonysorsok  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Szent Pio atya!  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Minden jónak végeszakad egysze...  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Esti kép  Dóró Sándor: Tétova lét  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Március 15 emlékére virágba bo...  A közszereplő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Nemzeti  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Magyarország ilyen hely.  Tanuljuk meg tisztelni más ors... 
Bejegyzés Címkék
cakkos szélű, tulajdonságát valószínűleg, húsvéti bárányt, növénytermesztés több, fejessaláta borzos, menüettet táncoló, püthagóreusok &#8222, eunuchok eledele&#8221, nemi szervekre, szüzesség egyik, ókori rómaiak, fejes salátáért, gasztronómiai élvezetekre&#8221, salátatorzsa alját, választott növény, salátát mindig, külön erre, célra gyártott, lehető legkíméletesebben, öntetet csak, utolsó pillanatban, salátára önteni, levelek gyorsan, adag vöröshagymát, pohár apróra, kevés cukrot, kevés húsleves, salátából levest, egészet mixeljük, asztalra varázsolni, fáradt saláta, kevés reszelt, gondosan behajtogatott, klasszikus vinaigrette, salátafélék rengetegében, hosszúkás levelű, egyik kedvelt, cikóriafélék családja, közepén majdnem, változat őrzi, vízfolyások mentén, szép lilásvörös, nemesített cikóriafélék, aranysárga közepű, fejes saláta, fogyókúrák egyik, salátának nyugtató, valóságban csak, nagyon keserű, lactucarium nevet, laktonon kívül, cikóriaféleségek, telítettségérzet, növénytermesztés, metélőhagymával, tulajdonítottak, földimogyoróval, energiatartalma, hűtőszekrényben, tulajdonságának, olajváltozattal, szeszámmagolaj, főzőtejszínnel, gyöngyházszínt, megbolondítani, hűtőszekrénybe, kalóriaszegény, csirkehúsleves, megtalálhatjuk, salátalevelet, gasztronómiai, felhasználási, legnépszerűbb, püthagóreusok, fantázianevet, fűszerezéssel, salátaöntetet, salátástálban, megtisztított, hozzávalókkal, behajtogatott, ananászkockát, civilizáltabb, tulajdonságok, salátafélének, izraelitáknak, megfonnyadnak, tulajdonságát, felhasználása, cikóriafélék, feltehetőleg, keszegsaláta, konyharuhába, rengetegében, feledkezzünk, változatossá, ellenőrizzük, legfontosabb, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 2062
  • e Hónap: 10328
  • e Év: 126981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.