Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe
  2016-07-04 21:34:17, hétfő
 
   
  Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe zárva

A nyári befőzés hagyománya lassacskán újraéled, jó dolog üvegbe zárni a friss gyümölcs aromáit, akár fűszerekkel kombinálva. Reggelire, uzsonnára, palacsintába, sütihez jó lesz nagyon!

Milyen rubinszín gyümölcsökkel vár a piac?

Itt-ott még kapható eper, közben megjelent a málna, a cseresznye, a meggy, a piros illetve fekete ribizli, a fáról szedhető eper, a josta (ő a fekete szeder és az egres szerelemgyereke), a szeder és az áfonya. Ez utóbbiak nem kifejezetten pirosas színnel bírnak, de mégiscsak joguk van részt venni a felsorolásban.

A teljesen elzöldségesített gyümölcsből a paradicsomból is készíthetünk lekvárt.
Kombinációk





Fűszerekkel, zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk a lekvárokat

A mit mivel házasítsunk kérdéskörben szemben találjuk magunkat a végtelennel. Egyrészt házasíthatók a pirosak egymással, de keverhetőek, kicsit lazíthatóak nem ennyire színes társaikkal. Jó alapot képezhet az alma, a barack, a mangó vagy a banán. Sok esetben az íz mellett a pektintartalom növelése is lehet a cél, bár a ma kapható, pektinnel turbósított befőzőcukrok esetében aki nem szeretne, nem kényszerül ilyen kompromisszumokra.

Készíthetünk erdeigyümölcs-lekvárt málnából, szederből, áfonyából és ribizliből. Kreálhatunk Fekete-erdő dzsemet csokoládéval gazdagított meggyből, összeházasíthatjuk az áfonyát vagy az epret banánnal, esetleg a cseresznyét egy kis almával, az utolsó epreket áfonyával, vagy feldobhatjuk a szokásos kajszilekvárt málnával.

Alkohollal is lehet gazdagítani a befőtteket. Ebben az esetben a már kész, tűzről levett lekvárba keverjük bele az alkoholt. Leggyakrabban rummal dolgozunk, de egy kis Cointreau vagy más gyümölcslikőr is lehet az a kis plusz, amivel egyedivé tesszük a lekvárunkat.
Fűszerek

Klasszikus - desszertekhez, gyümölcsös dolgokkal jól harmonizáló - fűszer a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, illetve a csillagánizs. De egy kis zöldborssal, zöldfűszerekkel is megbolondíthatóak a lekvárok, dzsemek. Bazsalikommal gazdagíthatjuk az epret, bátrabbak egy kis tárkonnyal, kakukkfűvel, citromfűvel is kísérletezhetnek. Aztán persze ott van a klasszikus chili és gyömbér, a szokatlan, de csábító csokoládé, vagy akár a marcipán.

A csokoládéból és a marcipánból a gyümölcs egytizedét érdemes a lekvárba tenni. A csokoládét apró darabokban vagy reszelve jó hozzáadni a gyümölcshúshoz, a marcipánt is jó reszelve adni a lekvárhoz.

Ezekből az extra fűszerezésű lekvárokból érdemes először kisebb mennyiséggel kísérletezni.






Vegyesen is isteniek a lekvárok

Mihez lehet dzsemet enni?

A lekvárokat kenyérhez, kalácshoz, palacsintához használjuk elsősorban. Aztán ott vannak a nyári sütemények, amikhez nagyon jól megy a friss lekvár, a tejberizs is egészen másképp muzsikál, ha valamilyen nyárízű, saját lekvárral bolondítjuk meg.

De például egy-egy grillezős hétvégén is kibonthatunk egy üvegnyi, talán kicsit savanykás lekvárt, sokan szeretik sült krumplihoz vagy magához a grillezett húshoz enni a lekvárt.

Almás cseresznyelekvár

Hozzávalók:
1 kg magozott fekete cseresznye
40 dkg alma
2 citrom leve
70 dkg pektinnel gazdagított főzőcukor

Elkészítés: Egy nagy fazékba teszem az alaposan megmosott, kimagozott cseresznyét, majd a szintén alaposan megmosott, megpucolt, magházától megszabadított almagerezdeket. Ehhez adom a citrom levét. Magas hőmérsékleten maximum 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett 20-25 percig főzöm.

Ha egy kiskanálnyit tálra téve hamar dermed a lekvárom, akkor tisztára mosott üvegbe teszem, celofánnal zárom, végül száraz dunsztba teszem.

Barackos málnalekvár

Hozzávalók:
1 kg kajszibarack
50 dkg málna
1,25 kg befőzőcukor
1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A barackokat forrásba lévő vízbe helyezem néhány másodpercre, majd kikapom, és lehúzom a héjukat. Ezután kimagozom, és a gyümölcshúst egy nagyobb fazékba teszem. Ehhez jön a málna. A gyümölcsöket összefőzöm, majd amikor forr, hozzáadom a cukrot. A cukorral is felforralom, majd még negyed órát főzöm. Kimosott üvegbe töltöm, celofánnal lezárom, és száraz dunsztba teszem.

Cseresznye-egres dzsem

Hozzávalók:
2 kg cseresznye (jó érett, fekete)
1 kg egres
1,5 kg cukor

Elkészítés: A cseresznyét alaposan megmosom, leszárazom és kimagozom. Az egrest is megmosom, levágom a végeit. Egy fazékban a gyümölcsöket a cukorral nagyjából 20 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, majd celofánnal lezárom, száraz dunsztba teszem.





Paradicsommal is kombinálhatjuk a piros gyümölcsöket

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: cseresznyelekvár, kísérletezhetnek, elzöldségesített, szerelemgyereke, zöldfűszerekkel, gyümölcshúshoz, gazdagíthatjuk, kombinálhatjuk, pektintartalom, megszabadított, almagerezdeket, erdeigyümölcs, kajszilekvárt, gyümölcslikőr, hőmérsékleten, paradicsommal, gyümölcsökkel, felsorolásban, gyümölcsökből, desszertekhez, paradicsomból, leggyakrabban, bazsalikommal, palacsintához, kísérletezni, kérdéskörben, házasíthatók, készíthetünk, kifejezetten, kiskanálnyit, gyümölcsöket, kibonthatunk, mennyiséggel, befőzőcukrok, feldobhatjuk, csillagánizs, rubinszín nyár, nyári befőzés, friss gyümölcs, piros illetve, fáról szedhető, fekete szeder, egres szerelemgyereke, teljesen elzöldségesített, pirosak egymással, mangó vagy, pektintartalom növelése, áfonyát vagy, epret banánnal, utolsó epreket, szokásos kajszilekvárt, klasszikus chili, Kreálhatunk Fekete-erdő, WESSELY MÁRTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyszerűen ez az élet rendje  Az utolsó keringő  Szeretetet adni  Facebookon kaptam  Advent 2 Jókívánságom  Erdőben, réten  Imádat  Ünnepi diszben !  Ősi, hasznos és egészséges növ...  Facebookon kaptam  Nézzetek fel!  Fűszerek és gyógynövények a ko...  Facebookon kaptam  Halál  Születés  A kis falánk........  Szép mai napot !........  Png virág  Harmonia.......  A kereszt alatt  Megismerhető a gyümölcseiről  Apró gesztusok  Télapó csízma  Komlós Attila: Mikulásvirág le...  Advent 2. vasárnapja........  Mást is tartogat még az élet  Madárvilág........  Mikulás  Krisztus benned lakozik  A hastánc  Mást is tartogat még az élet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reménység Ura  Halál  Facebookon kaptam  Temetés  A fokhagyma jótékony hatása a ...  Minden vigasztalás Istene  Reménység Ura  Gyurkovics Tibor - Tapogatom a...  képre írva  Facebookon kaptam  Hatalmas tanítás Nem sajnálni ...  Az adventi koszorú eredete.......  Látogatóimnak szeretettel ! .....  Bulgária.......  Létszámcsökkentés  Kellemes napot kívánok  Fűszerek és gyógynövények a ko...  Izland.......  Advent 2  A testhőmérséklet szabályozói  Áldott advent második vasárnap...  Facebookon kaptam  Decemberi köszöntő......  Advent 2  Apró gesztusok  Szeretetet adni  A csillagok útján a sötét éjb...  Adventus Domini  Bulgária.......  Franciasaláta az ünnepre........  Isten ajándéka  Facebookon kaptam  Kun Magdolna : Ennyit ér az él...  Jó kívánságom !  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin – Advent ...  Advent 2  Halál  Születés  Isten ajándéka  Facebookon kaptam  Békesség Hercege  Drága Télapó! Kedves, öreg Tél...  Szép mai napot !........  A világosság Ura  Franciaország.......  Izland.......  Elengedés  Az ajándék te magad vagy...  Krisztus benned lakozik  Állatvilág......  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Hamuból lett árnyék  Urad jelen van a sötétségben  Mikulás  A fokhagyma jótékony hatása a ...  Advent második gyertya jelenté...  Komlós Attila: Mikulásvirág le...  Drága Télapó! Kedves, öreg Tél...  Boda Magdolna: Ha Ha egy napon...  Karácsonyfa  Advent második gyertya jelenté...  Jó éjszakát  Állatvilág......  Mást is tartogat még az élet  Az adventi koszorú eredete....... 
Bejegyzés Címkék
rubinszín nyár, nyári befőzés, friss gyümölcs, piros illetve, fáról szedhető, fekete szeder, egres szerelemgyereke, teljesen elzöldségesített, pirosak egymással, mangó vagy, pektintartalom növelése, áfonyát vagy, epret banánnal, utolsó epreket, szokásos kajszilekvárt, klasszikus chili, gyümölcs egytizedét, lekvárba tenni, csokoládét apró, extra fűszerezésű, lekvárokat kenyérhez, nyári sütemények, friss lekvár, grillezett húshoz, nagy fazékba, alaposan megmosott, szintén alaposan, citrom levét, kiskanálnyit tálra, barackokat forrásba, nagyobb fazékba, gyümölcsöket összefőzöm, cseresznyét alaposan, cukorral nagyjából, piros gyümölcsöket, cseresznyelekvár, kísérletezhetnek, elzöldségesített, szerelemgyereke, zöldfűszerekkel, gyümölcshúshoz, gazdagíthatjuk, kombinálhatjuk, pektintartalom, megszabadított, almagerezdeket, erdeigyümölcs, kajszilekvárt, gyümölcslikőr, hőmérsékleten, paradicsommal, gyümölcsökkel, felsorolásban, gyümölcsökből, desszertekhez, paradicsomból, leggyakrabban, bazsalikommal, palacsintához, kísérletezni, kérdéskörben, házasíthatók, készíthetünk, kifejezetten, kiskanálnyit, gyümölcsöket, kibonthatunk, mennyiséggel, befőzőcukrok, feldobhatjuk, csillagánizs, csokoládéval, kajszibarack, gyümölcshúst, szerecsendió, csokoládéból, palacsintába, gyümölcsből, fűszerezésű, kakukkfűvel, kombinációk, zöldborssal, befőzőcukor, másodpercre, harmonizáló, lekvárokból, citromfűvel, málnalekvár, fűszerekkel, marcipánból, végtelennel, lazíthatóak, keverhetőek, gazdagított, házasítsunk, bolondítjuk, cseresznyét, , ,
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 207
  • e Hét: 1539
  • e Hónap: 5854
  • e Év: 331632
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.